Een beginnershandleiding voor stabiele munten

Heb je je ooit afgevraagd ‘hoe werken stablecoins?’ Je bent op de juiste plek. In dit artikel leggen we alles uit wat u moet weten over stablecoins en of ze een slimme toevoeging aan uw portefeuille kunnen zijn..

Als het gaat om het verhandelen van cryptocurrency, kan een van de grootste trekkingen van de sector ook een ernstig gevaar zijn: beweeglijkheid. Terwijl fiat valuta’s hebben doorgaans dagelijkse volatiliteitsniveaus van 0,5%, het is niet ongebruikelijk dat de prijs van cryptocurrencies met maar liefst 5% verandert – en als de prijzen constant dalen, kan dit resulteren in enorme verliezen voor beleggers. (Een fiatvaluta is een valuta die wordt gereguleerd door een overheid en een vaste waarde heeft, bijvoorbeeld het Britse pond of de Amerikaanse dollar).

Hoewel volatiliteit een positieve factor kan zijn als handelaren precies weten wanneer ze moeten kopen en verkopen, betekent dit dat de meeste cryptocurrencies extreem risicovolle investeringen zijn. Voor degenen die echter toegang willen hebben tot de gedecentraliseerde voordelen van crypto, maar zich geen zorgen willen maken over de onvoorspelbare prijzen, is er een alternatieve oplossing: stablecoins.

Als je je afvraagt ​​‘hoe werken stablecoins’ of zelfs ‘wat zijn stablecoins’, ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel hebben we de ultieme beginnershandleiding voor stablecoins samengesteld. Of u nu een bestaande crypto-investeerder bent die meer wil weten over deze activa of iemand die op zijn hoede is voor Bitcoin en denkt dat stablecoins het antwoord zou kunnen zijn, lees verder om te ontdekken waarom zoveel investeerders stablecoins aan hun portefeuille toevoegen..

Wat zijn Stablecoins?

stablecoin gebruik

Bron: etoro.com

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn stablecoins een bepaald type cryptocurrency (of crypto-token) dat is ontworpen om stabiel van aard te zijn. Terwijl valuta’s zoals Bitcoin hun waarde ontlenen aan een reeks factoren – waaronder vraag en aanbod, beleggersvertrouwen en gebeurtenissen zoals de halvering van Bitcoin – zijn stablecoins gekoppeld aan een vaste externe waarde..

Vaak is dit een fiatvaluta zoals de Amerikaanse dollar, maar het kan ook een handelsartikel zijn zoals goud, olie of bepaalde minerale export. Het kan zelfs een andere cryptocurrency zijn, zolang het maar een (of meer) is die niet onderhevig is aan enorme prijsschommelingen.

Het idee hierachter is dat de waarde van de onderliggende waarde stabiel genoeg zal zijn om de stablecoin onder controle te houden. Omdat de stablecoin dezelfde waarde heeft, wordt deze beschermd tegen de marktvolatiliteit die van invloed is op standaard cryptocurrencies. Hoewel het zal worden beïnvloed door eventuele schommelingen die optreden in zijn gekoppelde activa, zijn deze waarschijnlijk veel minder dramatisch dan die welke van invloed zijn op de prijs van Bitcoin, Ethereum en andere grote crypto’s..

Wat is vluchtigheid?

Volatiliteit is een van de belangrijkste concepten in de cryptocurrency-markt. Voordat we de vraag ‘waar worden stablecoins voor gebruikt?’ Beantwoorden, zullen we eerst samenvatten wat de term ‘volatiliteit’ precies betekent en hoe deze kan worden gemeten in investeringen..

Volatiliteit is de mate waarin een cryptocurrency (of een ander activum) in waarde fluctueert. Het is een belangrijke indicator voor handelaren en beleggers, die deze informatie kunnen gebruiken om te voorspellen uitbreken kansen om te investeren. In feite is het bestuderen van prijsbewegingen uit het verleden een van de belangrijkste stappen die u moet nemen voordat u een nieuwe cryptovaluta aan uw portefeuille toevoegt.

Bij beleggen in cryptocurrency worden deze prijsbewegingen over het algemeen gemeten in pitten. Dit staat voor percentage in punt (of prijs rentepunt) en wordt gebruikt om zelfs de kleinste waardeveranderingen weer te geven. Beschouw een pip als de vierde decimaal in een getal, bijvoorbeeld $ 0,0001.

Een zeer vluchtige cryptocurrency is er een die enorm in waarde fluctueert. Bitcoin wordt vaak genoemd als een van de meest vluchtige activa ter wereld. In de drie maanden tussen oktober 2017 en januari 2018 bereikte de valuta bijvoorbeeld een recordvolatiliteitspercentage van 8% – terwijl in juni 2019 de prijs in slechts 20 minuten met $ 1.000 crashte.!

Hoewel geen enkele valuta volledig vrij is van volatiliteit, is het ongelooflijk ongebruikelijk dat fiat-valuta’s dit niveau van prijsbewegingen in zo’n korte periode ervaren. Dit betekent dat stablecoins veel beter bestand zijn tegen de factoren die conventionele cryptocurrency kunnen beïnvloeden.

Wat zijn de verschillende soorten stabiele munten en waarvoor worden ze gebruikt??

stablecoins

Bron: blockdata.tech

Om te begrijpen waarvoor stablecoins worden gebruikt, moeten we de verschillende soorten stablecoins onderzoeken. Deze drie soorten zijn:

 • Door Fiat gesteunde stablecoins (ook wel bekend als peg stablecoins)
 • Onderpand stablecoins
 • Algoritmische stablecoins

Elk van deze categorieën heeft verschillende eigenschappen waardoor ze geschikt zijn voor verschillende doeleinden. Laten we eens nader bekijken hoe dit soort stablecoin werkt.

Wat zijn door Fiat gesteunde stabiele munten?

Door Fiat gesteunde stablecoins, of peg stablecoins, spreken voor zich. Dit zijn crypto-tokens die in waarde zijn gekoppeld aan een onderliggende fiat-valuta. Dit kan het Britse pond, Japanse yen, Canadese dollar, Zwitserse frank zijn – de mogelijkheden zijn bijna eindeloos, maar de meest voorkomende is de Amerikaanse dollar.

De bekendste door fiat gesteunde stablecoin is Ketting (USDT) die werd gelanceerd in 2014. Dit was eigenlijk ‘s werelds eerste stablecoin, dus het is een soort trendsetter. Tether sprak beleggers aan die geïntrigeerd waren door de gedecentraliseerde aard van crypto, maar vonden het vooruitzicht van de dramatische prijsschommelingen van Bitcoin te alarmerend. En deze oproep heeft zijn vruchten afgeworpen. Tether is momenteel niet alleen de meest populaire stablecoin, maar ook de op twee na grootste cryptocurrency naar marktkapitalisatie. Op het moment van schrijven is de marktkapitalisatie $ 17.473.086.836 en heeft het het hoogste 24-uurs handelsvolume van alle digitale activa op de markt ($ 41.067.765.107).

Tether ontleent zijn naam aan het feit dat het ‘tethered’ aan de Amerikaanse dollar is. Dit betekent dat 1USDT gelijk is aan 1USD. Andere voorbeelden van door de VS gesteunde stablecoins zijn:

 • TrueUSD
 • USD Munt
 • Gemini Dollar

Een van de belangrijkste toepassingen van door fiat ondersteunde stablecoins is als tussenpersoon tussen fiat en cryptocurrency. Bij uitwisselingen wordt het vaak behandeld als een digitale dollar. Als een belegger geen directe USD-transactie kan doen, kan het gebruik van Tether-tokens een goed alternatief zijn. Omdat 1USDT (in theorie) altijd 1USD waard zal zijn, kiezen veel beleggers ervoor om hun geld om te zetten naar Tether als een manier om ze op te slaan in digitale portefeuilles zonder zich zorgen te hoeven maken dat hun waarde in de loop van de tijd zal dalen..

Bovendien bieden veel beurzen beleggers niet de mogelijkheid om cryptovaluta te kopen en verkopen met fiatvaluta. Als gevolg hiervan kan het omzetten van cryptofondsen naar fiat behoorlijk lastig zijn, maar het omzetten van crypto naar Tether en vervolgens Tether naar USD is vrij eenvoudig..

Wat zijn stabiele onderpandmunten?

Onderpand stablecoins werken volgens hetzelfde principe als door fiat gesteunde stablecoins. In plaats van gebonden te zijn aan USD, GBP of EUR, zijn ze echter qua waarde gekoppeld aan een andere cryptocurrency.

Lees verder:

Populaire cryptocurrencies om te kopen en verkopen in Britse ponden

Meest populaire cryptocurrencies in de VS.

In feite zijn de meeste onderpand stablecoins gekoppeld aan een selectie van verschillende cryptocurrencies. (Dit wordt ook wel een mandje met activa genoemd). U denkt misschien dat het koppelen van een stablecoin aan een of meer cryptocurrencies het doel van een stablecoin verslaat. Immers, als de onderliggende activa niet stabiel zijn, hoe kan een stablecoin dan zijn naam eer aan doen??

Dit is een terechte zorg. Collateral stablecoins zoals de Maker munt (DAI) zijn veel minder stabiel dan die welke worden gedekt door een fiatvaluta. Maar ze hebben één groot voordeel ten opzichte van zowel de peg als de gecentraliseerde stablecoins: ze kunnen volledig op de blockchain worden gehost. Dit betekent dat ze volledig gedecentraliseerd zijn, in tegenstelling tot die welke afhankelijk zijn van door de overheid uitgegeven activa.

De meeste beleggers gebruiken onderpand stablecoins als een hedging tool om meer volatiele valuta’s in hun portefeuille tegen te gaan. Hoewel ze de meest volatiele vorm van stablecoin zijn, kunnen ze nog steeds een effectieve vorm van risicobeheer zijn, doordat ze sommige stormen kunnen doorstaan ​​die enorme prijsbewegingen kunnen veroorzaken in grotere crypto’s..

Wat zijn algoritmische stabiele munten?

In tegenstelling tot stabiele munten met fiat of onderpand, algoritmische stablecoins zijn niet gebonden aan een onderliggend actief. In plaats daarvan wordt het circulerende aanbod geregeld in reactie op zijn prestaties.

Als een munt bijvoorbeeld verondersteld wordt ongeveer gelijk te zijn aan de waarde van de Amerikaanse dollar en onder dit bedrag begint te dalen, zal een algoritme automatisch het aanbod verminderen om de prijs weer op te drijven. Evenzo, als de prijs $ 1 begint te overschrijden, verhoogt het algoritme het circulerende aanbod om de prijs te verlagen.

Algoritmische stablecoins zijn gebaseerd op de kwantiteitstheorie. Hierin staat dat de prijs van een goed of dienst recht evenredig is met de hoeveelheid geld die in omloop is. Het is dezelfde praktijk die de meeste banken gebruiken om inflatie of deflatie te reguleren.

Een voorbeeld van een algoritmische stablecoin is Basis. Opgericht door drie afgestudeerden van Princeton University in april 2018, haalde Basis een indrukwekkende $ 133 miljoen op in de meest recente investeringsronde, wat aantoont dat veel mensen het potentieel van algoritmische stablecoins zien. Het systeem wordt beschreven als een ‘algoritmische centrale bank’ – maar welke voordelen heeft het ten opzichte van door fiat of onderpand gedekte stablecoins??

In tegenstelling tot stablecoins zoals Tether, vereist Basis niet dat de oprichters reserves van Amerikaanse dollars aanhouden. Dit komt doordat de munt is gekoppeld aan 1 USD in waarde, maar niet actief wordt ondersteund door fysieke reserves. Hierdoor kan het echt worden gedecentraliseerd van fiat-banken op een manier die de meeste door fiat-ondersteunde cryptocurrencies niet kunnen worden.

De algoritmische benadering is ook nauwkeuriger dan gebonden te zijn aan een selectie van cryptocurrencies. Het algoritme is niet afhankelijk van externe marktfactoren, terwijl een wijdverbreide hit in de cryptocurrency-sector (zoals de coronavirus-pandemie, die allerlei soorten investeringen zozeer heeft beïnvloed dat het nu bekend staat als de ‘coronavirus-crash’) de waarde van een collateral stablecoin verlagen.

Wat zijn de voordelen van Stablecoins?

Nu hebben we de vraag ‘wat zijn stablecoins’ beantwoord, laten we de verschillende voordelen van dit type crypto afwegen om u te helpen beslissen of stablecoins een goede investering zijn in 2020 en daarna..

✅ Het belangrijkste voordeel van investeren in stablecoins is dat ze een effectieve vorm van risicobeheer kunnen zijn. Als afdekkingsinstrument kunnen stablecoins helpen bij het reguleren van uw portefeuille en als een vorm van verzekering dienen om meer risicovolle beleggingen tegen te gaan.

✅ Stablecoins kunnen eenvoudig worden omgezet in fiat-valuta, waardoor ze een handige tussenpersoon zijn tussen fiat en crypto

✅ Stablecoins vereisen zeer weinig monitoring door beleggers, dankzij hun ongelooflijk lage volatiliteitsniveaus

✅ Ze kunnen worden gebruikt om grote hoeveelheden geld over te boeken naar offshore-rekeningen zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over ongunstige wisselkoersen of grensoverschrijdende vergoedingen

✅ Stablecoins zijn ook minder kwetsbaar voor hacking dan conventionele cryptocurrencies, aangezien de blockchain zijn onderpand niet echt opslaat

✅ Stablecoins zijn zeer schaalbaar, aangezien er geen vaste reserves zijn

Wat zijn de nadelen van Stablecoins?

Stablecoins hebben misschien een hele reeks voordelen, maar dat betekent niet dat ze onberispelijk zijn. Verre van dat zelfs! Dit zijn de belangrijkste nadelen waarmee u rekening moet houden voordat u besluit om in een type stablecoin te investeren.

❌ Hoewel stablecoins een goed afdekkingsinstrument kunnen zijn, zijn het zelf geen goede investeringen. Dit komt omdat hun waarde in de loop van de tijd nooit zal stijgen – het zal altijd gelijk zijn aan 1 eenheid van het onderliggende basisactief

❌ Veel stablecoins hebben een bewaarder of auditor nodig om hun prestaties te bewaken en ervoor te zorgen dat de waarde wordt gekoppeld. Dit vereist dat investeerders hun vertrouwen in iemand stellen en betekent dat er potentieel kan zijn voor menselijke fouten

❌ Sommige mensen hebben algoritmische stablecoins vergeleken met een piramidespel. De lage prijs van tokens zoals Basis ($ 1) betekent dat de groei onvermijdelijk moet worden gesubsidieerd door nieuwe investeerders die ‘het schema’ kopen.

❌ Er kan een gebrek aan transparantie zijn rond door fiat gesteunde stablecoins. Tether is bijvoorbeeld herhaaldelijk onder vuur komen te liggen omdat het zogenaamd niet genoeg reserves van USD bezit om zijn bewering te ondersteunen dat het voor elk Tether-token dat het uitgeeft, $ 1 op de bank houdt.

Belangrijkste punten

 • Stablecoins zijn ontwikkeld om de volatiliteit te omzeilen die de cryptomarkt zo riskant maakt
 • Stablecoins fungeren vaak als de kruising tussen fiat en cryptocurrency
 • De volatiliteit van een typische cryptocurrency kan ongeveer 5% bedragen, in tegenstelling tot 0,5% voor een typische fiat-valuta
 • Er zijn drie hoofdtypen stablecoin: fiat-backed, collateral en algoritmisch
 • Het merendeel van door fiat gesteunde stablecoins is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar
 • De belangrijkste stablecoins zijn Tether, DAI Coin en Basis
 • Algoritmische stablecoins zijn gebaseerd op de kwantiteitstheorie van geld
 • Stablecoins kunnen een effectief afdekkingsinstrument zijn om risico’s in een gediversifieerde portefeuille te beheren
 • Ze zijn echter zelf geen investering die in de loop van de tijd in waarde zal stijgen

Als je je afvraagt ​​‘wat zijn stablecoins’, hopen we dat deze beginnershandleiding je een inleiding heeft gegeven tot dit unieke type cryptocurrency. Nu de interesse in stablecoins begint te groeien, zou dit het moment kunnen zijn om goed op stablecoins te letten en hun gebruik in de bredere markt te volgen. Uit een rapport van de cryptocurrency-exchange Binance bleek zelfs dat de interesse in door USD gedekte stablecoins dramatisch toenam tussen mei 2018 en mei 2019, waarbij de door stablecoins gedreven 24-uurs quote-activavolumes van 35,78% naar 60,55% stegen..

Overweegt u stablecoins aan uw portefeuille toe te voegen? Ondanks hun lage volatiliteit is het nog steeds belangrijk om te onthouden dat elke vorm van cryptocurrency een riskante investering is. Voer altijd uw due diligence uit voordat u een fiat-backed, collateral of algoritmische stablecoin koopt.

Een beginnershandleiding voor stabiele munten – veelgestelde vragen

Hoeveel stablecoins zijn er?

Er zijn momenteel meer dan 200 stablecoins op de markt voor cryptocurrency. Aangezien er in totaal meer dan 6.000 cryptocurrencies zijn, vertegenwoordigt dit een relatief klein aandeel.

Wat is de meest populaire stablecoin?

De meest populaire stablecoin is Tether. Het was de eerste stablecoin die werd gelanceerd, en wordt daarom vaak beschouwd als de Bitcoin van stablecoins!

Zijn stablecoins eigenlijk stabiel?

Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig. Hoewel stablecoins meestal veel stabieler zijn dan conventionele cryptocurrencies, zijn ze alleen zo stabiel als de onderliggende waarde waaraan ze zijn gekoppeld. Dit betekent dat ze niet volledig vrij zijn van volatiliteit (bijna geen valuta is dat).

Waarom zijn stablecoins populair??

Stablecoins zijn populair omdat ze veel van de volatiliteit omzeilen die Bitcoin en andere crypto’s zo riskant maakt. Ze zijn ook steeds populairder geworden als een manier om cryptofondsen om te zetten in fiat.

Wat is de toekomst van stablecoins??

Naarmate stablecoins in populariteit toenemen, denken veel experts dat we kunnen zien dat ze de massale acceptatie van cryptocurrency beginnen aan te moedigen. In de toekomst kunnen stablecoins een handige vorm zijn om online of contactloos te betalen, en om geld over te maken tussen digitale portemonnees..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me