Is Blockchain de toekomst van banken?

Blockchain-technologie en traditioneel banksysteem

We hebben al bijna een eeuw niet veel ingrijpende veranderingen meegemaakt in de bankwereld. De sector is op dezelfde manier blijven opereren met weinig tot geen bedreiging door alternatieven. Dit is echter allemaal aan het veranderen.

Maar waarom verandert het??

Het komt allemaal door die ‘kleine’ technologische innovatie die we blockchain noemen.

Het effect van blockchain op het financiële systeem, samen met de stijgende populariteit en toepassing van cryptocurrencies, zal het traditionele financiële systeem zoals wij dat kennen zeker opschudden..

Zo niet, verander het dan volledig, implementatie van blockchain in banken en het gebruik ervan in verschillende aspecten van het bankbedrijf zal zeker gebeuren. Deskundigen zijn het er ook over eens: het bankwezen zal blockchain opnemen in bepaalde nichegebieden van het bedrijf, maar of we getuige zullen zijn van een grootschalige verandering, moeten we nog zien.

Maar laten we, voordat we verder gaan, even over blockchain praten.

Wat is blockchain precies en waarom het zo’n krachtpatser is geworden in de financiële wereld?

blockchain in de financiële wereld

Beschouw blockchain als een vorm van een openbaar grootboek dat informatie bevat, verzameld via een netwerk, bovenop internet. Dat is wat het gedecentraliseerd maakt – er is geen centraal punt. De manier waarop deze informatie wordt vastgelegd, is wat blockchain zo’n krachtig potentieel geeft.

Blockchain-technologie is geen applicatie of bedrijf. Het is een manier om gegevens op internet te documenteren. De technologie kan worden gebruikt om blockchaintoepassingen te ontwikkelen, zoals sociale netwerken, stemsystemen, voorspellingsmarkten, uitwisselingen, games en meer. Veel mensen noemen de technologie “Het internet 3.0​.

De informatie die op een blockchain wordt opgeslagen, kan elke vorm aannemen, zoals een overdracht van geld, eigendom, een transactie, een overeenkomst tussen twee partijen en meer. Hiervoor heeft het systeem echter bevestiging nodig van verschillende andere apparaten (computers) op hetzelfde netwerk.

Zodra er een overeenkomst is bereikt tussen twee apparaten (ook wel consensus genoemd), kan het opslaan van iets op de blockchain niet meer worden betwist, verwijderd of gewijzigd; het is er ongetwijfeld.

Identiteiten worden privé gehouden door middel van cryptografie. Alle transacties op de blockchain zijn echter voor iedereen openbaar.

Elk record dat op een blockchain wordt geschreven, is beveiligd met een speciale cryptografische sleutel. Dit betekent dat alle informatie op de blockchain onveranderlijk is.

Een ding waar we op moeten wijzen, is dat, aangezien niets dat op een blockchain is vastgelegd, kan worden gewijzigd, het belangrijk is om 100% zeker te zijn waar u uw geld naartoe stuurt. Zodra een transactie is verzonden, wordt deze verzegeld en kan deze niet worden teruggedraaid.

Nu we de basisprincipes van blockchain-technologie hebben besproken, gaan we terug naar ons gespreksonderwerp: Is blockchain de toekomst van het bankwezen? En zullen banken hun identiteit volledig transformeren vanwege blockchain-technologie en de recente opkomst van cryptocurrency? Hoe en waarom banken hebben blockchain nodig?

De opkomst van blockchain verandert ongetwijfeld dingen. Banken beginnen beetje bij beetje veranderende trends te adopteren om millennials aan te spreken die technisch onderlegd zijn en het liefst alles op hun smartphones en tablets doen terwijl ze onderweg zijn.

Sommige banken zijn al bezig met het kopen van of werken samen met fintech-bedrijven in een poging de technologie te absorberen en te gebruiken. Er is al blockchain-technologie in het bankwezen.

In 2017 werd voorspeld dat meer dan 15% van de grote banken blockchain-technologie zou gebruiken. Nu, een paar jaar later, zijn er al veel banken aan boord gesprongen of zijn ze daarmee bezig.

Traditionele, legacy-gebaseerde industrieën, zoals het bankwezen, beginnen “scheuren” te vertonen. Veel experts beweren dat het feit dat banken zich niet bewust zijn van de massale aantrekkingskracht en gunstige kenmerken van blockchain en cryptocurrencies op een gegeven moment onvermijdelijk zullen veranderen.

Het dagelijkse gebruik van geld en betalingen is zeer dynamisch geworden. Vanwege de groeiende behoeften, verwachtingen en levensstijl van de klanten van vandaag, is er een opkomende markt van app-banken, uitdagerbanken, mobiele betalingsbanken, nieuwe financiële instellingen, betalingsfacilitatoren en meer. De meesten van hen bieden al blockchain- en cryptodiensten aan of zijn van plan om het later te gaan doen.

We zeggen niet dat de toekomst van bankieren 100% gebonden is aan blockchain en cryptocurrencies. Er zijn tenslotte veel niches die moeten worden gevuld. Wat echter belangrijk is om te bespreken, zijn de manieren waarop deze technologie zal verbeteren en een aanvulling zal zijn op de reeds bestaande financiële wereld. Laten we er meer over praten blockchain-technologie in het bankwezen dat al bestaat en een verschil maakt.

De bankwereld verandert

bankwereld

Cirkel, Vierkant en Revolut zijn de afgelopen jaren een krachtpatser geworden in de financiële ruimte. Wat ze gemeen hebben, is het aanbod van cryptocurrency.

Ja, cryptocurrency is nog lang niet zo populair als de dollar, de euro of het Britse pond, maar app-banken, mobiele betalingsbedrijven, handelaarsaggregators, peer-to-peer betalingsbedrijven en vele andere financiële diensten zoals de bovengenoemde bieden de kans om crypto te gebruiken als een alternatieve betaalmethode en mensen springen erin.

Laten we proberen enkele van de voordelige kenmerken van de banken van vandaag te noemen:

  • App-banken of digitale banken maken het de dagelijkse klanten erg gemakkelijk.
  • Er zijn behoeften in de early adopters-ruimte die geïnteresseerd zijn in cryptocurrency-handel, investeringen of gewoon om het te gebruiken voor betalingen.
  • Die klanten zijn gemakkelijk te bereiken omdat ze op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en het ook eens willen proberen.
  • Gedecentraliseerde digitale valuta’s hebben het potentieel om een ​​revolutie teweeg te brengen in vele aspecten van de betalingssector vanwege hun transparantie, mobiliteit, gebruiksgemak, comfort en gemakkelijke toegang.
  • Internationale overmakingen zijn een gebied waar cryptocurrencies een grote impact kunnen hebben. Grensoverschrijdende geldtransacties die worden gedaan met behulp van blockchain-technologie, vereisen zeer weinig tijd, kosten en kosten in vergelijking met traditionele methoden.

Blockchain kan inderdaad de effectiviteit van grensoverschrijdende betalingen verbeteren door de tussenpersoon (banken) uit te schakelen, maar we moeten nog zien hoe deze tool zich zal bewijzen voor gebruik op industriële schaal. Nog een ding, banken zijn misschien niet zo blij of enthousiast om de margevergoedingen op te geven.

Ripple probeert het systeem aan te passen

rimpel netwerk

Ripple is een in Californië gevestigd betalingsnetwerk- en protocolbedrijf dat zich richt op het vergemakkelijken van overdrachten tussen grote financiële bedrijven. Ripple’s idee, opgericht in 2012, is niet uw gemiddelde cryptocurrency.

Sommige mensen beweren dat het niet eens een cryptocurrency is.

De reden waarom Ripple de afgelopen jaren zoveel aandacht heeft gekregen, is dat het werkt met reguliere financiële spelers, in plaats van te proberen ze omver te werpen. Velen denken dat dit het perfecte voorbeeld is van hoe traditioneel bankieren het beste uit blockchain kan halen.

Brad Garlinghouse, CEO van Ripple, heeft verklaard dat:

We hebben vanaf het begin echt gekeken naar hoe we met overheden werken, hoe we met banken werken. En ik denk dat sommigen in de cryptogemeenschap heel erg zijn geweest: “Hoe vernietigen we de regering. Hoe omzeilen we banken? “

Samenwerking met overheden en banken wordt beschouwd als het meest logische dat digitale financieringsmaatschappijen zoals Ripple kunnen doen. Het bedrijf heeft al belangrijke partnerschappen gesloten met WesternUnion, Saudi Arabian Monetary Authority, Lian-Lian, een in China gevestigde betalingsdienstaanbieder en meer.

xRapid, een tool ontwikkeld door Rimpeling, is al bewezen om transactiekosten te besparen door 40-70%, zonder gebruik te maken van deviezenproviders en heeft de transactiesnelheid tot een paar minuten verhoogd. Ter vergelijking: traditionele internationale betalingen duren 3 tot 5 werkdagen.

In 2018 testte Ripple hun xRapid-tool voor betalingen tussen de VS en Mexico. Andere grote spelers in het financiële landschap hebben na Ripple al vergelijkbare functies geïntroduceerd.

Voorbeelden van traditionele banken die blockchain-technologieën toepassen. Is dit de toekomst van het bankwezen??

banken die blockchain adopteren

Vorig jaar lanceerde een in Spanje gevestigde internationale bank Santander zijn Ripple-aangedreven, blockchain-gebaseerde betalingsnetwerk, genaamd One Pay FX, en het werd de eerste bank ter wereld die dit deed..

One Pay FX is een mobiele applicatie, speciaal ontworpen voor grensoverschrijdende betalingen. Het wordt ondersteund door de blockchain van Ripple. Het verschil tussen One Pay FX en de bovengenoemde xRapid is dat One Pay FX de corresponderende bank niet volledig uit het hele proces haalt. Het is niet het conventionele systeem veranderen of vervangen, maar het aanpassen.

Er is echter de andere kant van de medaille. Zijn cryptocurrencies niet bedoeld om te worden gedecentraliseerd en geen tussenpersoon te verwijderen? Is het niet het kernidee van blockchain om mensen macht te geven? Dat is zeker iets om over na te denken.

De blockchain-technologie erachter staat niet toe dat netwerkgenoten toegang krijgen tot een gedeeld grootboek, wat de basis is van grote blockchain-netwerken zoals Ethereum (ETH). De technologie maakt het echter mogelijk om de kosten en tijd te verminderen die normaal gesproken nodig zijn voor internationale overboekingen door banken.

Er wordt ook gezegd dat in de VS Bank of America, Goldman Sachs en MasterCard technologieën patenteren die verband houden met blockchain. Deze bedrijven weten dat er wereldwijd een enorme verandering zal komen en ze zullen er op alle mogelijke manieren van profiteren..

MasterCard heeft momenteel meer dan 30 blockchain-gerelateerde patenten, waaronder een patent voor identiteitsverificatie, een patent voor anonieme transacties en een systeem dat cryptocurrency kan koppelen aan een fiat-account.

Visa loopt niet ver achter. Hoewel het geen patenten heeft op zoveel blockchain-gerelateerde producten zoals MasterCard, heeft Visa een platform ontworpen dat blockchain-technologie zal integreren en API-first-strategie zal gebruiken. Het schaalbare, flexibele en gebruiksvriendelijke platform biedt veiligere manieren om B2B-betalingen wereldwijd te verwerken.

Een ander land dat projecten ontwikkelt en test die verband houden met blockchain-technologieën, is India. Het Indiase Instituut voor Ontwikkeling en Onderzoek in Banktechnologie heeft met succes een proefproject met betrekking tot handelstransacties getest.

Er is ook gemeld dat meer dan 15 banken in India aan hun eigen pilots werken en een consortium opbouwen om een ​​interbancair blockchain-platform te testen. Het concept is om een ​​gedeeld grootboek mogelijk te maken. Door het te hebben, worden alle bankgegevens van transacties tegelijkertijd bijgewerkt. Het doel is om fouten te verminderen en fouten te stroomlijnen.

Wat is het volgende?

blockchain toekomst

Vervolgens wachten we af.

Het grootste voordeel van blockchain is dat het mogelijk tijd en vooral kosten kan verminderen. Veel traditionele banken zijn echter niet zo vrolijk over het idee om over te stappen op blockchain. Overschakelen naar gedecentraliseerde manieren om geld over te maken, betekent afscheid nemen van een groot deel van de marge, die voor veel banken een belangrijke bron van inkomsten zijn.

Veel banken beginnen echter blockchain te integreren, zonder hun traditionele imago volledig op te geven. Blockchain zal volgens veel experts in bepaalde aspecten van het bankwezen worden gebruikt. Een grootschalige verandering voor traditionele bankplatforms zal echter waarschijnlijk niet snel plaatsvinden.

Er zijn veel use-cases voor banken om blockchain-technologie toe te passen, afgezien van het openen van cryptocurrency trading desks. Blockchain is op dit moment ver voorbij de testfase voor de bankwereld. Zoals eerder vermeld, behoren het vereenvoudigen en versnellen van grensoverschrijdende betalingen, het verbeteren van de betrouwbaarheid en de nauwkeurigheid van transacties en het verminderen van het afwikkelingsproces tot de belangrijkste redenen waarom zoveel banken zijn gaan investeren in blockchain-technologie..

Slimme contracten hebben het proces ook geholpen door de tussenpersoon overbodig te maken en loyaliteits- / beloningssystemen te introduceren.

Momenteel zijn er meer dan 200 banken en financiële instellingen die blockchain-technologie gebruiken of binnenkort gaan gebruiken. Dit nummer zegt je één ding: financiële instellingen en blockchain-technologie worden steeds meer geïntegreerd.

Alleen de tijd zal uitwijzen hoe banken eruit zullen zien, laten we zeggen, over 10 of 20 jaar, en hoeveel blockchain zal het bankwezen transformeren. Een ding is zeker; we zijn voor het eerst in eeuwen getuige van een enorme verandering.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me