Hoe aandelen te kiezen: een complete gids voor nieuwe investeerders

Contents

Hoe u de beste aandelen kiest om in te investeren

Het kiezen van de juiste aandelen is essentieel voor handelaren en investeerders. We hebben een complete, stapsgewijze handleiding voor nieuwe beleggers samengesteld om u te helpen bij het kiezen van de beste aandelen om in te beleggen.

Heb je zin om te investeren, maar heb je geen idee hoe je aandelen moet kiezen? Je bent niet alleen. Er zijn enorm veel aandelen om uit te kiezen in de online ruimte, dus het kan voor iedereen ontmoedigend zijn. De kans is groot dat u helemaal nieuw bent in het beleggen in aandelen en dat u gewoon een helpende hand nodig heeft.

Of misschien bent u een doorgewinterde handelaar en wilt u gewoon wat aandelen toevoegen om uw portefeuille te diversifiëren. Hoe dan ook, deze gids zal de mist wegnemen over hoe u zelf aandelen kunt kiezen.

Het is bijvoorbeeld niet altijd de beste optie om voor de oudste of grootste bedrijven te kiezen. Ze zijn een veilige gok, maar leveren niet altijd een hoog rendement op. Als je erover nadenkt, brengen de grootste beloningen vaak het grootste risico met zich mee.

Om u te helpen beslissen wat uw eigen beleggingsdoelen voor aandelen zouden kunnen zijn, hebben we u wat beenwerk bespaard en een gids samengesteld voor het kiezen van aandelen.

In deze gids wordt uitgelegd hoe u de beste aandelen kiest om in te beleggen. We behandelen ook enkele van de vele handige tools en indicatoren die u mogelijk zou willen overwegen om u te helpen bij uw onderzoeksproces, naast enkele beproefde strategieën voor het kiezen van aandelen op een DIY-basis.

Hoe u de beste aandelen kiest om in te investeren

Om de beste aandelen te kiezen om in te beleggen, is de eerste stap om uw onderzoek te doen en het bedrijf te begrijpen, naar de levensvatbaarheid van het bedrijf te kijken, uw portefeuille te diversifiëren en ten slotte uw emotie te beheersen, het is de vijand van beleggen.

Om het proces te versnellen, hebben we uitgebreide stappen opgesteld voor het ophalen van voorraden:

 1. Besluit om een ​​of meer aandelen te kiezen.
 2. Kies een strategie om in aandelen te handelen.
 3. Bepaal hoe lang u de voorraad wilt aanhouden.
 4. Kies een makelaar en plaats de transactie.
 5. Voer de transactie uit.

Deel 1: Aandelen kiezen – Fundamentele statistieken om te overwegen

Er zijn duizenden aandelen om uit te kiezen en duizenden honderden platforms die er toegang toe bieden. Met zoveel keuze kan het moeilijk zijn om door de bomen het bos te zien!

Daarmee rekening houdend, hebben we voor deel één van onze gids How to Pick Stocks een korte lijst samengesteld met fundamentele statistieken die u in overweging moet nemen. Dit zou u moeten helpen bij het beslissen in welk soort aandelen of sectoren u wilt beleggen.

Op welke specifieke effectenbeurzen wilt u zich concentreren??

Zoals u waarschijnlijk weet, is een effectenbeurs een marktplaats voor verkopers, kopers en handelaren om aandelen te ruilen. Er zijn enorm veel beurzen over de hele wereld. Minder dan 20 daarvan zitten echter in de ‘$ 1 biljoen club’. Dit betekent simpelweg dat alle aandelen die op de beurs zijn genoteerd een gezamenlijke marktkapitalisatie hebben van meer dan een biljoen dollar.

Zonder aarzelen is de grootste aandelenmarkt ter wereld de New York Stock Exchange (NYSE). Vanaf dit jaar overtrof de beurs de kapitalisatie van het eigen vermogen van meer dan $ 25 biljoen. De op een na grootste wisselmarkten zijn de NASDAQ, London Stock Exchange (LSE) en de Tokyo Stock Exchange (TSE). Deze beurzen bevatten duizenden grootschalige aandelen.

Simpel gezegd: bedrijven die aan de bovengenoemde beurzen zijn genoteerd, verkopen aandelen van hun bedrijf. Dit geeft je gemiddelde Joe de kans om door middel van investeringen een deel van de taart te bemachtigen. Op het moment van schrijven omvatten aandelen waarin kan worden belegd met het hoogste marktmomentum Tesla, Quidel Corp, Amazon, en Peloton – om er een paar te noemen.

Terug naar beurzen – hieronder hebben we enkele van de vele markten opgesomd die u mogelijk in overweging zou willen nemen bij het kiezen van aandelen om aan uw portefeuille toe te voegen.

 • New York Stock Exchange – NYSE – Verenigde Staten
 • Nasdaq – NASDAQ – Verenigde Staten
 • Japan Exchange Group – JPX – Japan
 • London Stock Exchange – LSE – VK, Italië
 • Shanghai Stock Exchange – SSE – China
 • Beurs van Hong Kong – SEHK – Hong Kong
 • Euronext – Amsterdam, Brussel, Dublin, Lissabon, Oslo, Parijs
 • Toronto Stock Exchange – TSX – Canada
 • Shenzhen Stock Exchange – SZSE – China
 • Bombay Stock Exchange – BSE – India
 • Nationale effectenbeurs – NSE – India
 • Deutsche Börse – FRA – Duitsland

Voordat u in aandelen en aandelen kunt beleggen, moet u nadenken over op welke markten u zich wilt concentreren. Dat wil niet zeggen dat u er niet meer dan één kunt kiezen.

Als u toegang wilt krijgen tot de Britse markt, gebruikt u waarschijnlijk de grootste beurs – de London Stock Exchange. Deze uitwisseling bestaat uit grote bedrijven zoals Tesco, Royal Dutch Shell plc, Unilever, BP plc, Koninklijke post, en Brits-Amerikaanse tabak.

U kunt ook de alternatieve investeringsmarkt (AIM) overwegen, de secundaire beurs van het VK. Dit herbergt kleinere bedrijven die nog niet helemaal groot genoeg zijn om de overstap naar de grotere LSE te maken.

Mocht je zin hebben in de Amerikaanse markten, dan is de NASDAQ de thuisbasis van giganten zoals Tesla, Disney, Facebook, Microsoft, appel, en PayPal. In Europa zijn er ook enorm veel beurzen, waarvan er vijf als belangrijk worden beschouwd in termen van marktkapitalisatie.

Euronext is de grootste beurs in Europa en bevat bedrijven zoals LVMH (met onder meer Louis Vuitton, Hennessy en Moët), IBM en L’Oréal.

Door uiteindelijk te beleggen in aandelen uit verschillende markten, op internationale schaal, kunt u uw portefeuille mooi diversifiëren.

Wilt u zich concentreren op een klein of groot bedrijf??

We hebben tot nu toe enkele grote spelers genoemd, maar je hebt genoeg opties met betrekking tot de grootte van het bedrijf waarin je investeert.

Toegegeven, blue chip-aandelen zijn minder kwetsbaar als het gaat om marktdalingen. Dit is grotendeels te danken aan hun indrukwekkende waarderingen – meestal in totaal miljarden dollars. Uw rendement is echter waarschijnlijk veel kleiner.

Als zodanig mogen beursgenoteerde bedrijven waarvan wordt aangenomen dat ze klein tot middelgroot zijn, ook niet worden uitgesloten. Zeker, deze bedrijven worden beschouwd als een meer risicovolle investering dan bedrijven met een waarde van miljarden euro’s. Maar meestal zult u merken dat dit de aandelen zijn die een groter opwaarts potentieel bieden.

Als het gaat om de grootte van de voorraad, laten we u dan een kort overzicht geven van hoe deze bedrijven zijn gecategoriseerd

 • ‘Micro-cap’ -aandelen hebben een marktkapitalisatie van minder dan $ 300 miljoen
 • ‘Small cap’ -aandelen worden gedefinieerd door een marktkapitalisatie tussen $ 300 miljoen en $ 2 miljard
 • ‘Mid-cap’ -bedrijven zullen worden gewaardeerd tussen $ 2 miljard en $ 10 miljard
 • ‘Large cap’ valt tussen $ 10 miljard en $ 200 miljard
 • ‘Mega Cap’ duidt op een marktkapitalisatie van meer dan $ 200 miljard

Om u een idee te geven, hebben we een lijst samengesteld met een aantal aandelen van verschillende formaten:

 • Micro-Cap aandelen – Funko, Mesa Air Group, Century Casinos, Vera Bradley, Universal Technical Institute, Jumia Technologies, Liberty Trip Advisor, Forterra
 • Small-Cap-aandelen – Axos Financial, Tupperware Brands Corp, Textainer Group Holdings Ltd, Innovative Industrial Properties
 • Mid-cap aandelen – Teledyne Technologies, Peloton Interactive, Livongo Health, Five Below, Cabot Microelectronics, Helen Of Troy, CMC Materials
 • Large-Cap aandelen – Alphabet (Google), Alibaba Group Holding, Microsoft, Apple, McDonald’s, Docusign, Regeneron Pharmaceuticals
 • Mega-Cap-aandelen – Tesla Motors Inc, Intel Corporation, Merck & Co, Bank of America, Netflix Inc, Berkshire Hathaway, UnitedHealth Group, Adobe Systems Inc

U kunt ook small-cap (of welke grootte u ook prikkelt) aandelen opnemen door te beleggen in een ETF die zich volledig concentreert op kleinere / grotere bedrijven. Hoewel niet alle genoemde aandelen beschikbaar zullen zijn via een ETF, komt u niet te kort aan opties.

Lees meer: ​​welke top 15 aandelen zullen exploderen in 2021?

Is het belangrijk dat u dividenden ontvangt uit uw investering??

Laten we voor de duidelijkheid aannemen dat u niet weet wat dividendaandelen zijn. Simpel gezegd: u krijgt een deel van de winst van het bedrijf. U bent tenslotte in het bedrijf geïnvesteerd.

Het kiezen van een bedrijf dat dividenden aanbiedt, zou voor u geen deal-breaker moeten zijn. Maar het is een geweldige manier om de klap te verzachten als of wanneer een van uw investeringen in waarde verbleekt.

Aan de andere kant moeten we opmerken dat niet-dividendbedrijven enkele van de meest gerespecteerde en succesvolle aandelen vormen. Facebook, Google, Tesla en Amazon hebben bijvoorbeeld nog nooit een cent aan dividendbetalingen uitgegeven

Dit lijkt misschien een beetje krap, maar er lijkt een methode achter deze reuzen te zitten die geen dividend uitkeren aan investeerders.

De logica hierachter lijkt te zijn dat deze aandelen hun winsten doorgaans herinvesteren in nieuwe ondernemingen. Hierdoor zal dit op de lange termijn leiden tot meer rendement voor u via meerwaarden.

Met andere woorden, ze zetten dat geld in om de toekomstige groei van het bedrijf te financieren. Als zodanig zou dit in de toekomst theoretisch voordelig voor u moeten zijn.

Wat zijn de kosten van een enkel aandeel?

U moet ook rekening houden met de kosten van een enkel aandeel. Sommige aandelen kosten bijvoorbeeld elk meer dan $ 1.000.

Laten we u een paar voorbeelden geven van de duurste aandelen ter wereld, beginnend aan de kleine kant van de schaal:

 • Booking Holdings (Booking.com) is $ 1.917 voor een enkel aandeel
 • Op het moment van schrijven kost een enkel aandeel van Amazon Inc u $ 3.294 per aandeel
 • Lindt & Sprüngli AG zit op $ 80.300 per aandeel
 • Terwijl het bedrijf ‘Berkshire Hathaway Inc’ van investerende legende Warren Buffett u een oogstrelende $ 327.401 per aandeel zou kosten

Niet veel van ons hebben 6 of zelfs 4 cijfers gereserveerd voor investeringsdoeleinden of anderszins. Gelukkig bieden makelaars zoals eToro ‘fractionele aandelen’ aan.

Dit betekent dat u in plaats van een heel aandeel te moeten kopen, gewoon een fractie kunt kopen. Het beste is dat u niet langer hoeft te wachten op een ‘aandelensplitsing’ van het bedrijf dat moet worden uitgevoerd! Als u bijvoorbeeld $ 50 investeerde in een bedrijf met een prijs van $ 500 per aandeel, zou u 10% van dat specifieke aandeel bezitten.

Overweeg aandelenmarktsectoren / industrieën

Wanneer u leert hoe u aandelen kunt kiezen, is het een goed idee om te bedenken in wat voor soort branche u zou willen investeren.

Hoewel we vinden dat u een diverse portefeuille moet hebben, is het een goed uitgangspunt om te overwegen of u wilt beleggen in aandelen uit de technische industrie, of misschien in de farmaceutische industrie, enz..

We hebben hieronder 10 aandelensectoren vermeld, naast enkele van de meest populaire aandelen binnen elke categorie.

 • Gezondheidszorg – Johnson & Johnson, UnitedHealth Group, Abbott Laboratories, Merck, Thermo Fisher Scientific, Biogen Inc, CVS Health Corp, Livongo Health Inc. en meer
 • Materialen – Ecolab Inc. (ECL), LyondellBasell Industries NV, DuPont de Nemours Inc. (DD), Huntsman Corp. (HUN), Eagle Materials Inc, Ardagh Group SA, Berry Global Group In. En meer
 • Basisconsumptiegoederen en Luxe consumptiegoederen – Denk aan Coca-Cola, Campbell’s soup, McDonald’s, Colgate, PRoctor Gamble co, Estée Lauder. Home Depot Inc, Nike Inc, Starbucks, TJX Companies. En meer
 • Informatie Technologie – Tesla Inc, IBM, Zoom Video Communications Inc, Livongo Health Inc, NortonLifeLock Inc, Salesforce.com Inc. En meer
 • Communicatiediensten – Zillow Group Inc, Twilio Inc, Russell 1000, Communication Services Select Sector. En meer
 • Financiën – Wells Fargo, Morgan Stanley, PayPal, Unum Group, Brighthouse Financial Inc, MetLife Inc, White Mountains Insurance Group Ltd, Jefferies Financial Group Inc. En meer
 • Industrials – Waste Management, Raytheon Technologies, 3M, GrafTech International Ltd, Air Lease Corp, Energizer Holdings Inc, Quanta Services Inc. en meer
 • Energie – Cheniere Energy Inc, NRG Energy Inc, Murphy Oil Corp, Valero Energy Corp, Antero Midstream Corp, ConocoPhillips, Williams Companies Inc. en meer
 • Gereedschap – PPL Corp, Sempra Energy, NRG Energy Inc, Eversource Energy, Public Service Enterprise Group Inc, NextEra Energy Inc, Sempra Energy. En meer
 • Onroerend goed – Brookfield Property REIT Inc, Brandywine Realty Trust, Utilities Select Sector, CoStar Group Inc, SBA Communications Corp. en meer

Welke aandelen u ook kiest, u moet altijd bedenken hoe wereldwijde gebeurtenissen zoals de COV-19-pandemie uw investering kunnen beïnvloeden. Met andere woorden, het is onwaarschijnlijk dat u op dit moment een ‘strandbranche’ kiest, zoals luchtvaartmaatschappijen, cruises en hotels.

Deel 2: Aandelen kiezen – Nadenken over de duurzaamheid van de aandelen

Nadenken over de duurzaamheid van aandelen waarin u geïnteresseerd bent, klinkt vrij voor de hand liggend, maar het is van cruciaal belang dat u de levensvatbaarheid van een bedrijf bekijkt vanuit een zakelijk / investeringsstandpunt.

Vraag jezelf:

 • “Waar staat het bedrijf de komende vijf tot tien jaar?”
 • “Zal dit bedrijf ooit zijn hoge aandelenkoersen uit het verleden terugverdienen?”

Met dit in gedachten zou u de volgende maatstaven moeten overwegen bij het beoordelen van de levensvatbaarheid van de aandelen.

Huidige aandelenwaarde van het bedrijf – ten opzichte van historische hoogtepunten

Aandelen veranderen, net als elk ander activum, regelmatig in prijs. Een van de gegevens die voor u het belangrijkst zijn bij het selecteren van aandelen, is echter de hoogste prijs ooit van het bedrijf, vergeleken met de huidige waardering..

Over het algemeen wordt het als een goed teken beschouwd als het bedrijf in kwestie een hogere waardering heeft dan 12 maanden eerder. Hoewel het in de aandelen- en aandelenarena niet zo gek en droog is. De waardering van een bedrijf is sterk afhankelijk van vraag en aanbod in de markt.

Met andere woorden, als er meer mensen zijn die verkopen dan kopen, zal de prijs van een aandeel waarschijnlijk dalen. Daarom zal de waarde toenemen als er meer kopers dan verkopers zijn. Dit komt doordat in het laatste scenario de aandelen ondergewaardeerd zijn.

Dit zijn belangrijke statistieken om op te letten bij het leren kiezen van aandelen. Het biedt geen 100% zekerheid dat de aandelen van het bedrijf ooit de gloriedagen van de aandelenkoers zullen terugkrijgen. Het is echter altijd beter om zo goed mogelijk geïnformeerd te zijn bij het kiezen van aandelen om in te beleggen.

Heeft u toegang tot aandelen met korting??

Er zijn momenten waarop het als belegger gemakkelijker is om tegen gereduceerde kosten toegang te krijgen tot aandelen. Bijvoorbeeld als er een wereldwijd nieuwsbericht is zoals COVID-19.

Dit had tot gevolg dat grote bedrijven tientallen procentpunten aan prijs verloren, grotendeels doordat de markten in paniek raakten.

Dit zou een goed moment zijn om wat aandelen te kopen tegen een superlage spotprijs, en zo de neergang van de markt op te vangen.

Is er ruimte voor het bedrijf om te groeien??

Sommige van de snelstgroeiende bedrijven over de hele wereld worden zo groot dat ze zichzelf uiteindelijk nivelleren. Denk in de trant van Microsoft, IBM en Ford.

Hoewel deze enorme bedrijven natuurlijk in alle richtingen kunnen blijven groeien, is het onwaarschijnlijk dat u het rendement behaalt dat u in de hoogtijdagen van het bedrijf zou hebben. Tenzij je jezelf wat afgeprijsde voorraden inpakt, zoals we hierboven vermeldden.

Aan de andere kant van de schaal zijn er aanzienlijk kleinere bedrijven. Bedrijven als Netflix, Uber en Pinterest, die nog niet zo lang bestaan ​​als de bovengenoemde giganten, beginnen in plaats daarvan net aan hun reis.

Hierdoor heb je meer kans om de toenemende marktpunten van een relatief nieuw bedrijf mee te maken. Dit betekent dat u wellicht kunt blijven hangen aan de verwachte en voortdurende groei van het bedrijf.

Klaar om de Beurs?

Deel 3: Aandelen kiezen – Diversifieer uw portefeuille

Als het gaat om het diversifiëren van uw beleggingsportefeuille, moet u een goed begrip hebben van prijsgrafieken, fundamentele en technische analyses, winstrapporten en meer. De bovengenoemde tools kunnen maanden, zo niet jaren duren om onder de knie te krijgen.

Met dat in gedachten, zult u blij zijn te horen dat er een overvloed aan methoden is om te helpen. Met deze functies kunt u aandelen en aandelen selecteren om in te beleggen zonder dat u eerst de ins en outs van analyse hoeft te leren.

Laten we beginnen met beursindexen, voordat we direct in Copy Trading-functies en ETF’s duiken.

Denk na over beursindexen

Veel mensen kiezen ervoor om in aandelen te beleggen via een ‘beursindex’. Voor het geval u het niet weet – dit stelt u in staat om in meerdere bedrijven tegelijk te investeren – met slechts één investering.

Laten we aannemen dat u geïnteresseerd bent om in de S te investeren&P 500 index. De S.&P-index bestaat uit de grootste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven zoals; Apple, Microsoft, Facebook en Johnson, en Johnson.

Deze index wordt als een laag risico beschouwd, niet in de laatste plaats omdat hij is gespreid over 505 aandelen – waarin u allemaal aandelen zou kopen.

Een andere populaire index is de FTSE 100, die 101 aandelen bevat van de grootste blue chip-bedrijven op de London Stock Exchange. Dergelijke bedrijven op de index zijn onder meer Royal Dutch Shell, BP, British American Tobacco, Unilever en nog veel meer.

Door te beleggen in indices zoals deze, kunt u uw portefeuille diversifiëren – zonder dat u analyses en financiële rapporten hoeft te beheersen om erbij betrokken te raken.

Simpel gezegd, door in een index te beleggen, kunt u uw beleggingen dunner spreiden – met lage kosten en maximale blootstelling. Het overkoepelende concept is dat zowel waardeverminderende als waardeverminderende aandelen elkaar in evenwicht zullen houden. Maar in de loop van de tijd zal de laatste de eerste overtreffen.

Probeer een Copy Trading-functie

copy trading

Copy Trading is een fenomeen dat grote golven heeft gemaakt in de aandelen- en aandelenscene. Deze functie – aangeboden door de toonaangevende broker eToro, stelt u in staat om de transacties van een doorgewinterde belegger te kopiëren – op een like-for-like basis.

Het idee achter deze innovatieve functie is eenvoudig. Als u een andere investeerder kopieert, hoeft u niet langer de tools en grafieken te leren die bij analyse horen. In plaats daarvan kunt u passief in aandelen beleggen door ervoor te kiezen om de investeringen van een andere handelaar te weerspiegelen.

U kunt een investeerder kiezen op basis van de informatie die aan u is verstrekt. Dit omvat meestal; op welke aandelen ze focussen, hoeveel risico ze graag nemen, en vroegere en huidige prestaties als een ‘gekopieerde handelaar’.

Dit is gewoon een andere manier om maximale blootstelling te krijgen aan een breed scala aan aandelen, zonder dat u duizenden hoeft op te maken om een ​​volledig aandeel te kopen. Niet alleen dat, maar u kunt ook meer dan één handelaar tegelijk kopiëren.

Exchange Traded Funds (ETF’s)

Net als bij aandelenindices: ETF’s stellen u in staat om in meerdere bedrijven te beleggen via één enkele investering.

ETF’s worden beheerd door portefeuillebeheerders die de investering voor u afhandelen – aandelen kopen en verkopen wanneer dit nodig wordt geacht. U zult merken dat verschillende ETF’s zich op verschillende dingen richten.

Sommigen zullen bijvoorbeeld bepaalde marktindexen volgen, zoals de FTSE 100. Terwijl anderen specifieke sectoren kunnen volgen, zoals de materialen-, gezondheidszorg- of techsector.

Bovendien zullen sommige ETF’s zich puur concentreren op bedrijven die hoge dividenden uitkeren. Op deze manier beleggen in aandelen is een uitstekende manier om uw beleggingsportefeuille te diversifiëren zonder dat u zelf hoeft te beslissen welke aandelen u moet kiezen.

Dit elimineert de noodzaak om uren achtereen onderzoek uit te voeren of uw technische analysevaardigheden op te frissen.

Deel 4: Aandelen kiezen – Met behulp van fundamentele en technische analyse

Wanneer u vraagt ​​hoe u aandelen moet kiezen, zullen de meest ervaren beleggers u vertellen dat u veel onderzoek moet doen. Het is tenslotte belangrijk om beslissingen te nemen op basis van de financiële prestaties van het bedrijf, om de levensvatbaarheid van de aandelen van het bedrijf te voorspellen.

Zoals we al zeiden, het lezen van de markten en het analyseren van de financiële prestaties van een bedrijf kan jaren duren. Om nog maar te zwijgen van de mogelijkheid om te speculeren of het kopen van een aandeel op de lange termijn levensvatbaar is.

Laten we eens kijken hoe u fundamentele en technische analyse kunt gebruiken om u te helpen bij uw missie om te leren hoe u aandelen kunt kiezen.

Welke elementen aandelen waardevol maken?

De waarde van een aandeel wordt berekend door de relatie tussen vraag en aanbod van de betreffende markt.

Als de vraag naar een aandeel in het hoge kamp ligt, zal de prijs over het algemeen omhoog gaan. Daarom spreekt het voor zich dat als de vraag naar een aandeel aan de lage kant is, de prijs meestal lager is.

Sommige investeerders richten zich op meer bescheiden bedrijven, met de visie dat ze groeipotentieel hebben. Anderen geven er de voorkeur aan om vanaf het begin te beleggen in aandelen met veilige en robuuste fundamentals.

Dit leidt ons mooi naar hoe u kunt vaststellen of aandelen overgewaardeerd of ondergewaardeerd zijn.

Overgewaardeerde en ondergewaardeerde aandelen identificeren

Om te bepalen of een aandeel overgewaardeerd of ondergewaardeerd is, kunt u het beste beginnen door zowel technische als fundamentele analyse te gebruiken. Beide zullen we hierna in meer detail behandelen.

Het gebruik van de analyse die binnen handbereik is, is echt de enige manier om een ​​volledig beeld te krijgen van de markt waarin u handelt.

Ter verduidelijking: onderzoek naar de waarde van een aandeel is geen indicatie dat u de goedkoopste aandelen moet vinden. In plaats daarvan zoekt u eersteklas aandelen – die worden gewaardeerd onder de eerlijke prijs van het actief.

Het idee is dat na verloop van tijd de marktwaarde zichzelf corrigeert en de werkelijke waarde weerspiegelt. Dit wordt bereikt door ervoor te kiezen om long te gaan op een ondergewaardeerd aandeel voordat het terugkeert naar zijn intrinsieke aandelenkoers.

Fundamentele analyse: top-down versus bottom-up

Er zijn twee routes die u kunt nemen wanneer u aan fundamenteel analyseonderzoek begint: ‘bottom up’ en ‘top down’.

Voor het geval u nog nooit van deze benaderingen van fundamentele analyse heeft gehoord, laten we het dan verder uitleggen met een klein beetje over elke methode.

Top-down-methode

Laten we beginnen met de top-down benadering, die verreweg het minst tijdrovend is. Dit maakt het geschikt voor nieuwkomers of doorgewinterde investeerders die gewoon het hele plaatje willen – snel.

De top-downbenadering omvat meestal het analyseren van zaken als het bruto binnenlands product (bbp) en economische groei.

Daarnaast, en voordat u een definitieve beslissing neemt over aan welk bedrijf of welke sector u uw aandacht wilt besteden, wilt u misschien ook de rentetarieven en het monetaire beleid analyseren. Overweeg daarnaast inflatie, rendementen en obligatiekoersen.

Weet u niet hoe u zelfs maar moet beginnen met het analyseren van de opbrengsten van een bedrijf? Wees niet bang. We gaan wat licht werpen op hoe de financiële prestaties van een bedrijf kunnen worden geëvalueerd verderop in deze Gids voor het kiezen van aandelen.

Bottom-up-methode

Het gebruik van dit type analyse concentreert zich niet op de basisprincipes van de industrie, noch op de marktomstandigheden volledig. De belangrijkste focus is om te bepalen hoe het specifieke bedrijf zich verhoudt tot de concurrentie.

Als dit meer in uw straatje klinkt, kunt u uw bottom-up benadering van analyse beginnen door meer naar financiën te kijken.

Om u een idee te geven: u moet de producten, het beheer en de verschillende financiële ratio’s van het bedrijf onderzoeken.

We hebben de financiële ratio’s verderop in deze gids besproken, dus blijf bij ons.

Zal technische analyse me helpen bij het kiezen van aandelen?

In deze sectie gaan we onthullen hoe u aandelen kunt selecteren door technische analyse volledig te benutten.

Kortom, uw doel is om u te concentreren op de bewegingen van het aandeel en de beschikbare prijsgegevens. Met andere woorden, patronen en trends die wijzen op marktbewegingen in de toekomst.

Beleggers identificeren trends met behulp van een verscheidenheid aan technische indicatoren, dus het is het beste om er meer dan één te gebruiken.

Om u te helpen beslissen welke strategie het beste voor u is op het gebied van technische analyse, hebben we een lijst samengesteld met de handigste tools om te overwegen.

 • Relatieve sterkte-index (RSI) – De RSI wordt veel gebruikt om marktomstandigheden en het momentum van een aandeel te illustreren, en om potentieel gevaarlijke prijsverschuivingen te benadrukken
 • Ichimoku-wolk – Deze indicator heeft alles te maken met de weerstands- en ondersteuningsniveaus van het activum. De indicator projecteert het prijsmomentum en geeft signalen om u te helpen bij uw besluitvormingsproces

ichimoku cloud grafiek

 • Exponentieel voortschrijdend gemiddelde (EMA) – De EMA houdt toezicht op belangrijke marktveranderingen en beoordeelt hoe legitiem ze zijn
 • Voortschrijdend gemiddelde (MA) – The MA elimineert de extra ‘ruis’ van korte-termijnpieken in de prijs van een aandeel – gericht op de richting van een bepaalde prijsontwikkeling
 • Voortschrijdend gemiddelde convergentiedivergentie (MACD) – The MACD signaleert ontwikkelingen in het momentum. Dit wordt verkregen door twee verschillende voortschrijdende gemiddelden te nemen – en deze met elkaar te vergelijken
 • Stochastische oscillator – De stochastische oscillator illustreert de trend en momentumsterkte van een asset. Dit wordt bereikt door verschillende prijsklassen te vergelijken met de slotkoers van het actief. Dit gebeurt over een bepaalde periode
 • Gemiddelde richtingsindex – Deze index toont de sterkte van de prijsontwikkeling en zal u helpen beslissen of een neerwaartse of opwaartse trend zich naar verwachting zal voortzetten
 • Fibonacci-retracement – De Fibonacci-retracement identificeert de mate waarin een markt waarschijnlijk zal bewegen tegen de huidige prijsontwikkeling in
 • Bollinger-bands – Bollinger-bands zijn nuttig om te speculeren op de prijsverschuivingen van aandelen op de lange termijn. Dit maakt het erg handig om te identificeren wanneer het betreffende activum buiten het gebruikelijke prijsniveau van de voorraad opereert.

bollinger bands

 • Standaardafwijking – Deze technische indicator is handig voor het berekenen van het volume van prijsverschuivingen, waardoor het gemakkelijker wordt om na te gaan hoe waarschijnlijk het is dat volatiliteit een effect zal hebben op de prijs verderop in de lijn..

Fundamentele analyse versus technische analyse: het dieptepunt

Als het gaat om het effectief selecteren van aandelen, zijn zowel fundamentele als technische analyse belangrijke factoren. We kunnen niet echt zeggen dat de een superieur is aan de ander – omdat ze allebei heel verschillend zijn.

Welke analysecategorie u besluit te gebruiken, is uiteindelijk aan u – of beter gezegd, het hangt af van uw persoonlijke strategie.

Over het algemeen hebben langetermijnhandelaren en beleggers de neiging om te kiezen voor de fundamentele analysebenadering. Terwijl mensen die een kortetermijnstrategie gebruiken, zich doorgaans concentreren op technische analyse.

Desondanks denken we nog steeds dat u uw investeringsinspanningen kunt optimaliseren door van beide te profiteren. Op deze manier is het onwaarschijnlijk dat u belangrijke informatie mist over aandelen waarin u financieel belegt.

Kwantitatieve en kwalitatieve aandelenfactoren

Laten we beginnen met uit te leggen dat een ‘kwantitatieve factor’ de wiskundige uitkomst is van een beslissing die kan worden gemeten. Simpel gezegd – kwantitatieve factoren maken meestal deel uit van financiële analyse – het doel is om een ​​situatie goed in te schatten.

Een ‘kwalitatieve factor’ is het resultaat van een keuze die onmogelijk te meten is – zoals investeerders, moraal en producten.

Laten we van elk een aantal voorbeelden geven, te beginnen met kwalitatieve factoren.

Kwalitatieve factoren

 • Financieel nieuws – Op de hoogte blijven van het laatste nieuws is belangrijk bij het selecteren van aandelen. Zoals we al zeiden, kunnen nieuws en onrust leiden tot hoge volatiliteit. Andere gebeurtenissen waar u op moet letten, zijn economische ontwikkelingen, zoals renteveranderingen.
 • Bedrijfsnieuwsverhalen – Bedrijfsnieuwsverhalen zoals frauduleuze activiteiten, datalekken en sweatshop-omstandigheden kunnen een enorm effect hebben op de waarde van aandelen. Zo daalden de BooHoo-aandelen met 19,5% nadat het schandaal over de arbeidsomstandigheden in de sweatshop uitbrak. Een ander voorbeeld is Facebook, wiens aandelen met meer dan 7% zijn gedaald nadat het nieuws was bekendgemaakt over een privé-datalek.
 • Veranderingen in personeel – Waar u op moet letten, zijn onder meer verschuivingen in de managementstructuur van het bedrijf. Kortom, veranderingen in personeel kunnen de algemene perceptie van de markt over het bedrijf veranderen, wat op zijn beurt een directe invloed zal hebben op de aandelenkoersen.

Kwantitatieve factoren

 • Verandering in inkomsten – Een belangrijk onderdeel van fundamentele analyse is om op de inkomsten van het bedrijf te letten. Als de winst van het bedrijf bijvoorbeeld daalt, maar de kosten van het aandeel niet worden aangepast, is dit een heel sterke aanwijzing dat de bredere markt optimistisch is over het bedrijf.
 • Dividenden – Zoals we eerder zeiden, zijn dividenden uw aandeel in de winsten van het bedrijf – die worden verdeeld onder aandeelhouders. Dit kan ook worden bereikt via een ETF die zich primair richt op aandelen die dividend uitkeren.
 • Vennootschappelijke balans – De balans van een bedrijf geeft in wezen een samenvatting van zijn financiële situatie, met inbegrip van schulden en bezittingen. Deze balansen weerspiegelen de verwachte inkomsten – wat een effect heeft op de prijs van een aandeel.

Klaar om de Beurs?

Deel 5: Aandelen kiezen – Analyseer de financiële prestaties van het bedrijf

Na veel advies te hebben gegeven over het kiezen van aandelen, moeten we de prestaties noemen. Een andere manier om uzelf te helpen bij het nemen van een beslissing, is door de fijnere details van de financiële activiteiten van een bedrijf in het verleden en heden te bekijken.

Hiermee bedoelen we uzelf een duidelijk beeld te geven van de schuld van het bedrijf, in vergelijking met de aandeelhouderswaarde. De meeste bedrijven hebben een kleine schuld, dus het is jouw taak om in te schatten wat teveel is.

Hieronder hebben we enkele van de nuttigste ratio’s opgesomd die u kunt gebruiken bij het analyseren van de financiële prestaties van een bedrijf.

P / E-ratio – koers-winstverhouding

De koers-winstverhouding (P / E) is handig om de prijs van twee verschillende aandelen in een specifieke sector te vergelijken. Deze verhouding illustreert hoeveel u zou moeten uitgeven om een ​​dollar aan winst te maken.

Het is een geweldig hulpmiddel om te bepalen of een bedrijf zich in het overgewaardeerde of ondergewaardeerde kamp bevindt. Dit wordt bereikt door historische prijsgegevens en gemiddelden te evalueren.

D / E-ratio – verhouding schuld / eigen vermogen

De verhouding schuld / eigen vermogen berekent de activa van het bedrijf tegen zijn schuld. Dit zal u de prestatieniveaus van het bedrijf laten zien in vergelijking met zijn rivalen.

Als de ratio aan de lage kant lijkt, kan dit erop wijzen dat het grootste deel van het kapitaal van het bedrijf afkomstig is van de aandeelhouders.

Dat gezegd hebbende, een ratio die als slecht of goed wordt beschouwd, is volledig afhankelijk van de specifieke branche. De vastgoedsector maakt bijvoorbeeld regelmatig gebruik van enorme leningen om nieuwe inspanningen te betalen, dus u zou niet per se veel schulden als een rode vlag zien.

ROE-ratio – Rendement op eigen vermogen

Rendement op eigen vermogen is bedoeld om, in procentuele vorm, het eigen vermogen van het bedrijf af te zetten tegen potentiële winstgevendheid.

Door de ROE te controleren, maakt u een betere kans om te ontcijferen of een bedrijf zelfstandig voldoende inkomsten genereert – in vergelijking met de investering van aandeelhouders.

PEG-ratio – Prijs / winst ten opzichte van groei

Koers / winst / groei berekent de bovengenoemde P / E-ratio in vergelijking met de jaarlijkse winst per aandeel (EPS).

Als u nog niet weet welke aandelen u misschien interessant vindt, moet de PEG-ratio zeker deel uitmaken van uw beleggingsstrategie. PEG is geweldig om u de ware en eerlijke waardering van een aandeel te laten zien.

P / B-verhouding – Prijs om te boeken

De koers / boekwaarde-ratio berekent de boekprijs van het bedrijf tegen de huidige marktwaarde.

Als u een ratio ziet die hoger is in waarde dan 1, wijst dit op aandelen die als overgewaardeerd worden beschouwd. Nogmaals, u moet rekening houden met de specifieke sector waarmee u te maken heeft.

Huidige verhouding

De huidige ratio geeft aan of de schuld van het bedrijf al dan niet kan worden opgevangen door beschikbare activa.

De aandelenkoers en de huidige ratio zijn met elkaar verbonden. Als de huidige ratio aan de lage kant is, is de kans groot dat de voorraadwaarde blijft dalen.

Is het bedrijf stabiel??

Zoals u waarschijnlijk al weet, is er meer dan één manier om analyse te gebruiken bij het leren kiezen van aandelen. Weten of een bedrijf al dan niet stabiel lijkt, kan u alleen helpen bij het kiezen van de juiste aandelen.

Een van de beste manieren om de stabiliteit van een bedrijf te beoordelen, is door te kijken naar historische prijsacties tot bredere mislukkingen op de aandelenmarkt. U moet kijken of het bedrijf herstelde, en zo ja, hoe snel en gemakkelijk. Daarbij vergelijkt u de aandelenkoers van toen en nu – voor een volledig beeld.

Deel 6: Aandelen kiezen – 4 tips om vandaag aan de slag te gaan!

tip voor het kiezen van aandelen

In het laatste deel van onze Gids voor het kiezen van aandelen hebben we vier handige tips op een rij gezet die ervoor zorgen dat u uw carrière in aandelenhandel op de goede weg krijgt.!

1. Zoek een goede makelaar om u aan te melden

Idealiter moet u op zoek gaan naar een makelaar met een vergunning van een regelgevende instantie. De reden dat u beter bij erkende makelaars kunt blijven, is dat ze wettelijk verplicht zijn om regels te volgen zoals de scheiding van klantenfondsen – om uw geld te beschermen tegen dat van het kapitaal van het bedrijf..

Niet alleen dat, maar alle gelicentieerde handelsplatforms moeten zich houden aan de ‘ken uw klant’-regels (KYC) – het voorkomen van witwassen van geld, financiering van terrorisme en fraude, enz. U moet ook overwegen of het platform in staat is om de aandelen aan te bieden waarin u geïnteresseerd bent bij het handelen / investeren in.

En zorg er natuurlijk voor dat u een makelaar gebruikt die lage tarieven biedt. eToro, Hiermee kunt u bijvoorbeeld meer dan 1.700 aandelen kopen op een 100% provisievrije manier. Dit zorgt ervoor dat uw winst niet wordt weggevreten door onvermijdelijke bemiddelingskosten.

eToro – Top effectenmakelaar in het VK (0% commissie en geen zegelrecht)

etoro makelaar

eToro heeft zich gedurende vele jaren als betrouwbaar bewezen binnen de aandelenmarkt – we raden u aan ze uit te proberen.

Uw kapitaal loopt gevaar. Er kunnen andere toeslagen van toepassing zijn

2. Leer de ins en outs van de markt

Het leren van de ins en outs van aandelen hoeft geen dure les te zijn in ‘wat je niet moet doen’. In plaats daarvan is er een overvloed aan educatief materiaal op onze website dat u de kneepjes van het vak leert vanuit het comfort van uw eigen huis – voordat u uw kapitaal op het spel zet..

Naast het materiaal dat we hier bij Trading Education aanbieden, is het ook de moeite waard om voor jezelf een relevant boek te pakken over het kiezen van aandelen.

Enkele van de beste boeken die we leuk vinden, zijn onder meer:

 • Aandelenbeleggen voor dummies – door Paul Mladjenovic
 • De intelligente belegger Het definitieve boek over waardebeleggen. A Book of Practical Counsel – door Benjamin Graham en Jason Zweig
 • Winnen op Wall Street – door Martin Zweig
 • Wanneer te verkopen: Inside Strategies for Stock Market Winsten – door Justin Mamis
 • Irrationele uitbundigheid: 3e editie herziene en uitgebreide derde editie – door Robert J. Shiller
 • Hoe u geld kunt verdienen met aandelen – door William O’Neil

Wat nieuws betreft, wenden veel investeerders zich tot Google Finance, CBS MoneyWatch en Yahoo Finance. Voor meer diepgaand financieel nieuws moet u zowel Bloomberg als de Wall Street Journal raadplegen.

Naast de grote verscheidenheid aan boeken, cursussen en educatieve video’s die beschikbaar zijn, kunt u een demo-account uitproberen om gratis te oefenen.

Lees ook: Investeer zoals Peter Lynch – de expert op het gebied van aandelenselectie

3. Krijg grip op fundamentele en technische analyse

We hebben fundamentele en technische analyse in detail behandeld, zodat u begrijpt hoe nuttig het is als het gaat om het selecteren van aandelen – en ook wanneer u moet vasthouden of loslaten..

Daarom is het van cruciaal belang dat u op zijn minst een basiskennis heeft van beide vormen van analyse. Het zal uw kansen aanzienlijk vergroten om de beste aandelen te kiezen en de markt correct te timen.

De beste investeerders bestuderen de financiële prestaties van het bedrijf tot in detail en behandelen verschillende ratio’s die groei, marktwaarde en stabiliteit illustreren.

Zoals we al zeiden, gebruiken aandelenbeleggers grafieken en tools om handelsbereiken en trends te ontdekken. Als je een samenvatting nodig hebt van de meest populaire technische analysehulpmiddelen, maak dan een wandeling verderop op deze pagina.

4. Maak een risicobeheerstrategie

Een andere goede tip bij het leren kiezen van aandelen is om een ​​risicobeheerstrategie te ontwikkelen waaraan u zich kunt houden. Dit komt doordat de waarde van voorraden regelmatig verandert door invloeden van buitenaf. Als zodanig gaat de aandelenscene gepaard met een bepaald risiconiveau.

Wanneer u uw eigen aandelen kiest, zal het duidelijk zijn dat naast goede aandelen ook de slechte en de lelijke zijn.

Dat wil zeggen, er zijn enkele bedrijven die worden weggespoeld door de concurrentie. Dan heb je bedrijven die worstelen met nieuw management en bedrijven die prehistorische bedrijfsmodellen gebruiken die in deze tijd gewoon niet werken.

Met dit in gedachten is de meest effectieve strategie voor risicobeheer om zoveel mogelijk te diversifiëren. Uw portefeuille moet stapels aandelen uit verschillende markten en sectoren bevatten. Breng dingen naar een hoger niveau door aandelen te kopen van verschillende beurzen en regio’s.

Klaar om de Beurs?

Hoe aandelen te kiezen: de volledige conclusie

Daar heb je het. Het kiezen van aandelen zou niet alleen een steek in het duister moeten zijn – er komt tenslotte geld bij kijken.

De enige manier om te weten of een aandeel een levensvatbare investering voor u is, is door uw huiswerk te maken over het bedrijf in kwestie.

Er zijn enorm veel verschillende manieren waarop u uzelf kunt informeren over de ins en outs van een aandeel. Een goede plek om te beginnen is om de algehele financiële prestaties en stabiliteit van het bedrijf te evalueren.

Dit betekent dat u moet kijken naar de rekeningen, het schuldbeheer en verschillende andere ratio’s van het bedrijf om een ​​volledig beeld te krijgen van de gezondheid van de aandelen. Zorg er al met al voor dat u niet te veel wordt blootgesteld aan een of twee aandelen. Bouw in plaats daarvan een zeer gediversifieerde portefeuille om uw langetermijnrisico te verkleinen.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik de beste aandelen kiezen??

De best mogelijke start die u uzelf kunt geven bij het kiezen van de aandelen, is door uw huiswerk op het bedrijf te maken. Het kan bijvoorbeeld handig zijn om te kijken naar financiële prestaties en historische gegevens, die u laten zien hoe zij in het verleden met ups en downs zijn omgegaan..

Wat wordt beschouwd als een diverse aandelenportefeuille?

Een diverse aandelenportefeuille is in wezen een verscheidenheid aan verschillende aandelen in uw beleggingsmand – voor maximale blootstelling aan de markten. U kunt bijvoorbeeld 100 aandelen hebben uit veel verschillende sectoren, markten en landen.

Wat gebeurt er als ik me geen volledig deel kan veroorloven??

Veel beleggers kiezen er nu voor om te beleggen in Exchange Traded Funds (ETF’s). ETF’s volgen de S.&P 500-index bijvoorbeeld, die 505 aandelen van verschillende bedrijven bevat. Op deze manier kunt u via een enkele transactie in veel grote aandelen investeren. Of u kunt een online broker zoals eToro gebruiken die fractionele aandelen ondersteunt. Dit betekent dat u al een ‘fractie’ van een aandeel kunt kopen vanaf slechts $ 50.

Wat is de beste voorraad om uit te kiezen?

Er is geen hard en snel antwoord op deze vraag, aangezien het allemaal afhangt van uw eigen financiële doelen en bereidheid tot risico’s. Als u echt moeite heeft om individuele aandelen te kiezen om te kopen, raden we u aan om voor een indexfonds te kiezen.

Is het belangrijk om te kiezen voor aandelen die dividend uitkeren?

Nee. Het kiezen van aandelen met dividend betekent niet noodzakelijkerwijs meer winst. Enkele van de grootste blue-chip-bedrijven ter wereld betalen geen cent aan dividend, maar gebruiken dat geld om het bedrijf te laten groeien. U kunt ook een relevante ETF kiezen, waardoor u toegang krijgt tot honderden, zo niet duizenden dividendbetalende aandelen.

Lees verder:

De 11 best presterende cannabisaandelen van 2020

Aandelenhandel: hoe in aandelen te handelen, hoe te handelen in aandelen

De 15 beste midcap-aandelen om te kopen in 2021

Welke aandelen te kopen in 2021?

Top 7 groeiaandelen om in 2021 te investeren

Aandelenhandel VK voor beginners 2021

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me