Facebook Og Vekten: Alt du trenger å vite

Facebooks Libra vil bli utgitt i 2020, og prosjektet har fått solid støtte fra mange forskjellige selskaper som også er involvert i prosjektet.

Kryptovalutaen skiller seg ut hovedsakelig på grunn av Facebooks engasjement, som har forårsaket opprør i mange kretser, inkludert banker, kryptovalutaentusiaster og hele nasjoner.

Er Facebooks Vekten alt det ille?

La oss se på hva de planlegger å oppnå og de potensielle problemene de kan støte på underveis.

Her er hva vi vet så langt.

Hva er målet med Vekten?

Libra cryptocurrency, facebooks libra valuta

I hovedsak vil Facebook og teamet bak Vekten gjøre det enkelt å sende en betaling som å sende en melding på Facebook.

Ifølge dem, omtrent 1,7 milliarder mennesker over hele verden ikke har en bankkonto og de vil utjevne spillereglene.

For å gjøre ting verre, pengeoverføring er veldig dyre. Facebook anslår at den er så høy som 7% globalt.

Dette gjør det veldig vanskelig for familier uten bankkontoer eller som sender penger tilbake til familiene i andre land.

Med Facebooks Libra vil disse kostnadene stort sett bli fjernet.

Facebook hevder også at dette vil gjøre det tryggere for folk som bor på steder der det kan være farlig å gå rundt med mye penger.

Videre til det kan Vekten være et trygt sted for folk å lagre pengene sine når valutaen deres går gjennom ustabile svingninger eller hyperinflasjon, som i Venezuela.

dApps (desentraliserte apper) kan også bygges på Libra blockchain. Det er ennå ikke mye kjent om hvordan disse dAppene kan se ut og hvilket formål de kan tjene.

Hvordan vil Facebook tjene på Vekten?

På dette tidspunktet, hvordan Facebook vil tjene på Vekten er ikke helt klart. Ifølge dem er det fortsatt for tidlig å tenke på slike ting.

Imidlertid er kanskje Facebooks største måte å tjene på Vekten på gjennom reklame.

Hvis flere kjøpmenn adopterer Libra via Facebook, er teorien at flere vil flytte på Facebook og annonsere mer som vil generere mer inntekt.

Angivelig har over 90 millioner bedrifter gjort det Facebook sider.

Grunnleggende medlemmer

Den generelle antagelsen er at Facebook er 100% bak opprettelsen av Vekten. Dette er imidlertid ikke helt sant.

Facebook er et av mange stiftende medlemmer (28 i skrivende stund), selv om de er den viktigste drivkraften bak prosjektet.

I et forsøk på å se mer desentralisert ut, skapte de Libra Association som vil bestå av stiftelsesmedlemmene. Hvert stiftende medlem får 1 stemme på hvordan Libra blockchain utvikler seg.

Noen av de mest kjente medlemmene inkluderer:

 • Visum
 • Mastercard
 • PayPal
 • eBay
 • Spotify
 • Uber
 • Vodafone

Hvert medlem må legge inn minst 10 millioner dollar i prosjektet, og vil da motta noen Libra-tokens i bytte. De vil også tjene renter på sin opprinnelige investering.

På toppen av det vil de også betraktes som validatorer og vil være ansvarlige for å opprettholde konsensus om blockchain og validere transaksjoner.

Facebook tar sikte på å øke det totale antallet stiftende medlemmer til 100 før Vekten frigjøres i 2020.

Det antas også at de ikke er imot å bringe potensielle rivaler som Google inn i organisasjonen.

I skrivende stund er det foreløpig ikke kjent hvor mange mynter som vil bli utgitt, og om det vil være et tak på det totale antallet.

Hvor er Libra Association basert?

Libra Association vil være basert i Genève, Sveits.

Nylig, President Trump og den amerikanske regjeringen ser ut til å være imot Vekten og kryptovaluta, ordtak Facebook trenger et bankcharter hvis den ønsker å drive slik virksomhet.

Dette stemmer ikke, ettersom Facebook er et av grunnleggerne, ikke den eneste skaperen. Videre vil det også være en viss beskyttelse å være basert i Sveits.

Hvis USA prøver å stoppe det, kan de ikke være i stand til det, selv om det kan føre til store problemer for Facebook.

Til tross for dette vil David Marcus, Facebooks offisielle håndtering av Vekten og sjefen for Calibra vitne foran senatets bankkomité og antas at han vil argumentere for at Vekten vil overholde lovene om økonomisk kriminalitet.

En rekke andre kryptovalutaer, som Ethereum Foundation, er også basert i Sveits.

Det er et bra sted for Libra fordi Sveitsiske lover er veldig åpne for blockchain og kryptovaluta.

Vekten vil sannsynligvis også bli regulert av den sveitsiske føderale databeskyttelses- og informasjonskommissæren.

Hvordan vil Facebooks Vekter fungere?

hvordan vil Libra fungere, Libra Coin og Blockchain

Vekten er designet for å gjøre kjøp på en rekke plattformer og muligens til og med i hovedgaten.

Ifølge Calibra-teamet håper de å til slutt gjøre det mulig for brukere å betale for regninger, små ting som kaffe og til og med bruke Vekten til å betale for offentlig transport, alt via telefonen din.

Mest sannsynlig vil dette gjøres ved å skanne en QR-kode eller noe lignende.

Som mange andre kryptovalutaer vil Facebooks Vekter bruke en offentlig distribuert hovedbok og transaksjoner kan ikke reverseres.

En annen likhet med de fleste andre kryptovalutaer er at transaksjoner er ikke helt gratis. Brukere må betale en liten avgift (‘gass’) for at de skal bli validert.

Selgere som bruker Libra kan også gi rabatter for de som bruker det, eller til og med gratis mynter.

Tillatt, ikke helt desentralisert

På en måte er Facebooks Libra det ikke helt desentralisert. Det er faktisk, ‘tillatt’, Som er en form for sentralisering.

På Libra blockchain, bare de som regnes som grunnleggere og har fått stemmerett er i stand til å validere transaksjoner.

Bitcoin er derimot et eksempel på en desentralisert plattform fordi alle er i stand til å validere transaksjoner, som mange mener er mer rettferdig..

Det er mange kritikere av ’tillatte’ systemer, inkludert de som hevder at det er det lettere å hacke og få kontroll over om all stemmerett holdes på noen få små steder og ikke spres til alle brukerne.

Imidlertid bør det nevnes at Libra Association har som mål å flytte til tillatelsesfri over tid, som kan bety at hvem som helst kan validere transaksjoner.

Å ikke være helt desentralisert vil avvise mange kryptovalutaentusiaster som følger ideen om at desentralisering er den eneste veien videre, og avviser ideen om å jobbe med store banker..

Calibra-lommeboken

Calibra lommebok, Libra digital lommebok

Libra Association vil lansere Calibra virtuell lommebok for å holde Libra som i stor grad vil være fokusert på å gjøre transaksjoner via en mobil enhet.

Calibra vil bli lansert på Android og iOS som en frittstående app og vil også være tilgjengelig via Facebook messenger og WhatsApp.

I tillegg er det ikke nødvendig å registrere deg på Facebook eller WhatsApp for å bruke Calibra.

Calibra-lommeboken er designet for å være enklere å bruke, og fjerner behovet for å huske kompliserte og lange passord, og håndterer prosessen for deg i stedet.

Calibra-brukere vil også kunne sende og be om via lommeboken.

Det vil være interessant å se om andre mer vanlige virtuelle lommebøker vil flytte for å akseptere Vekten når den slippes, og om Calibra-lommeboken også vil akseptere andre kryptovalutaer.

PayPal og andre betalingsleverandører som samarbeider med Libra Association kan også tillate brukere å foreta betalinger med kryptovalutaen.

Vekten vil være en stablecoin

EN stablecoin er en kryptovaluta som er spesielt designet for å være så stabil som mulig og fungere uten volatilitet.

De fleste kryptovalutaer blir ikke sett på på denne måten.

For eksempel, Bitcoin er den mest ustabile og kritikere sier at det på grunn av sin volatilitet ennå ikke kan adopteres som en betalingsmåte for daglig bruk.

Et eksempel på en stabil mynt er Stasis Eurs (EURS), en kryptovaluta knyttet til euro.

Når det gjelder handel, kan det være vanskeligere å tjene penger på stablecoins ettersom det er færre store svingninger i pris.

For Libra kan imidlertid noe lignende gjøres med US Dollar og annen fiat-valuta, den nøyaktige verdien av Vekten er ennå ikke bestemt.

Det som er kjent er at hver gang du bruker penger til å kjøpe Libra, vil pengene gå til Libra Reserve.

Disse pengene kan da danne grunnlaget for verdien for Vekten. Det antas at å ha en kryptovaluta med en verdi som består av mange kryptovalutaer, vil være mer stabil.

For eksempel, hvis en valuta, for eksempel det britiske pundet, plutselig faller, vil det ikke ha en enorm signifikant effekt ettersom Libras valutasupport er godt diversifisert.

Prisen på Vekten vil også bli kontrollert ved å opprette nye Vekter hver gang den blir kjøpt og ødelegge den hver gang den handles for fiat-valuta.

1000 transaksjoner per sekund

Angivelig vil Facebooks Libra kunne håndtere opptil 1000 transaksjoner i sekundet. Dette er lynraskt i forhold til de fleste andre kryptovalutaer, og dverger både Bitcoin og Ethereum.

Det er imidlertid verdt å nevne at det er mange andre kryptovalutaer som kan skryte av slike hastigheter.

Før de blir satt på prøve og får en bred brukerbase, vet vi ikke om dette er mulig.

Move: Et nytt kodingspråk

Bruker Vektens nye kodingspråk, Bevege seg, utviklere vil være i stand til å lage sine egne applikasjoner som kan kjøres på Libra blockchain.

Move er åpen kildekode og er gratis å bruke som er et stort pluss for mange. Det er imidlertid ikke uten problemer.

Noen kan argumentere mot å ta opp et nytt kodingspråk, ettersom det allerede er så mange. Lignende kritikk kan sies om Ethereum, mens Neo kan kodes på forskjellige språk.

På toppen av det blir ikke brukere av Move undersøkt (mer om det litt).

Sikkerhet: Kan vi stole på Facebook og Libra?

kan vi stole på facebook og libra, man thinking and libra logo

Brukere må validere kontoen sin før de bruker dem med en gyldig ID som standard KYC (Know Your Customer).

men, det er ikke nødvendig å knytte ditt virkelige navn og identitet til Vekten men transaksjoner vil bli publisert på hovedboken.

Kanskje en av de viktigste tingene med Vekten er det Facebook kan ikke bruke informasjonen fra betalingene dine til å målrette deg med annonser.

Denne informasjonen vil bli holdt privat og ikke solgt på eller påvirker Facebook-nyhetsfeeden din.

Facebook ser ut til å ha lært leksjoner fra Cambridge Analytic-skandale og ser ut til å prøve å unngå problemer med personvern.

Med det sagt, Facebook har brutt løfter tidligere ikke å blande WhatsApp og Instagram-data med Facebook, noe som absolutt ikke øker folks tillit til dem.

Det er også verdt å nevne at det ikke er noen regulering av hvordan Facebooks kodingsspråk Move brukes. Den kan brukes til uekte formål eller av svindlere.

Hvis det er problemer med Vekten, kan Facebook prøve å ta avstand fra det ved å hevde at det er et av mange medlemmer som er funnet, men folk vil sannsynligvis alltid knytte Facebook til Vekten..

Andre kritikere er forsiktige med at Facebook starter sin egen kryptovaluta. nærmere bestemt, hvis noen er utestengt fra Facebook, vil de fremdeles kunne bruke Vekten?

Det umiddelbare svaret på det spørsmålet kan være at fordi Calibra også vil eksistere hver for seg, burde det ikke være et problem.

Imidlertid vil et definitivt svar på dette spørsmålet sannsynligvis måtte vente til Libra løslates.

Internasjonal reaksjon

I USA har spørsmålet om Facebook-lansering av en kryptovaluta vekket mange bekymringer.

Spørsmålet er så stort at det har samlet både demokratene og republikanerne som begge ser ut til å forhindre Libra’s løslatelse eller i det minste legge tøffe regler på det.

De er også misfornøyde med Libra Associations sveitsiske hovedkvarter og spør hvorfor de ikke opprettet selskapet i USA. For dem ser det veldig mistenkelig ut.

Som svar på Vekten, Kinas sentralbank planlegger å utvikle sin egen kryptovaluta, om at Vekten kan utgjøre en risiko for det finansielle systemet.

På samme måte vurderer den indiske regjeringen å ikke tillate at kryptovalutaen handles.

Flere andre land, inkludert Storbritannia, har fremhevet bekymring for personvern og forbrukerbeskyttelse.

Hvis du vil lære mer om Facebook’s Vekten, du kan lese hvitt papir her.

Viktige punkter

 • Vekten blir utviklet av Libra Association. Som består av mer enn 20 stiftende medlemmer, ikke bare Facebook.
 • De Calibra lommebok utvikles for å lagre Vekten. Det vil fungere på samme måte som andre virtuelle lommebøker og vil også være tilgjengelig via Facebook messenger og WhatsApp.
 • Vekten vil være en stablecoin. Det betyr at det blir laget spesielt for ikke å være ustabilt som Bitcoin og andre kryptovalutaer.
 • Det nyopprettede kodespråket Move vil være fritt tilgjengelig. Selv om dette er veldig nyttig for utviklere, vil utviklere ikke bli undersøkt for ulovlig aktivitet.

Hvis du likte å lese denne artikkelen fra Handelsutdanning, vennligst gi den en like og del den med alle andre du tror det kan være av interesse også.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me