Kako narediti davke na Coinbase Pro

Coinbase Pro, prej znan kot GDAX, je ena izmed najbolj priljubljenih borz kriptovalut med naprednejšimi in profesionalnimi trgovci. Na žalost je zaradi prenosljive narave šifriranja izvajanje davkov na Coinbase Pro lahko zahtevno in Coinbase sam vam dejansko ne more dati potrebnih informacij o kapitalskih dobičkih in izgubah.

V tem priročniku bomo natančno razpravljali o tem, kako lahko opravite svoje davčno poročanje pri uporabi Coinbase Pro.

Kako delujejo davki na kriptovalute?

Preprosto posedovanje kriptovalut, kot je bitcoin, vas ne zavezuje k davčnim obveznostim. Prej dohodek, ki ga ustvarite z vlaganjem vanje, je oblika obdavčljivega dohodka.

The IRS obravnava kripto kot oblika lastnine. Tako kot druge oblike lastnine tudi pri prodaji, trgovanju ali odsvojitvi svojih kriptovalut imate kapitalske dobičke in kapitalske izgube. Te dobičke in izgube je treba prijaviti pri davkih. 

Primer:

John kupi 2 BTC pri Coinbase za 14.000 USD in jih pošlje v svojo denarnico Coinbase Pro za trgovanje. Mesec dni kasneje John zamenja 1 BTC za 20 ETH, ki so bili takrat vredni 8.000 USD.

V tem primeru je John odpravil svoj BTC, ko ga je zamenjal za ETH, zato mora izračunati svoj kapitalski dobiček ali izgubo iz posla. 

Janezova stroškovna osnova v 1 BTC znaša 7.000 USD (14.000 / 2).

John je svoj BTC zamenjal za 20 ETH s pošteno tržno vrednostjo 8000 USD.

John pripozna s to transakcijo 1.000 (8.000 – 7.000) dolarjev kapitala, o čemer poroča na obrazcu IRS 8949.

Na drugi strani, če bi John svojo kriptovaluto prodal ali odsvojil manj kot zanjo, bi odpisati to kapitalsko izgubo na njegove davke. 

Za popolno poglobitev vsega, kar morate vedeti o davkih na kriptovalute, si oglejte našo Izpolnite vodnik za davek na kriptovalute

Davki Coinbase Pro – odprava problema

Coinbase Pro iz več razlogov dejansko ne more uporabnikom zagotoviti potrebnih davčnih poročil, ki jih običajno dobivajo v svetu trgovanja z delnicami.

Prvo vprašanje je, da se veliko poslov na Coinbase Pro kotira v drugih kriptovalutah. Ker morate v času trgovanja izračunati pošteno tržno vrednost v lokalni valuti FIAT, to postane zelo problematično in Coinbase Pro ne spremlja izvirnih stroškovnih podatkov / podatkov o pošteni tržni vrednosti med posli.

Drugi problem (in veliko večji) je posledica osnovne narave kriptovalut. Ker lahko pošiljate kripto v omrežje Coinbase Pro in iz njega – tj. pošiljanje bitcoina iz zunanje denarnice v mojo denarnico Coinbase Pro – Coinbase Pro nikakor ne more vedeti, za katere stroške (na osnovi stroškov) ste kupili to kripto. Osnova za stroške so bistveni podatki, ki jih potrebujete za izračun kripto davkov.

O tem problemu smo veliko bolj podrobno razpravljali v našem blogu, Problem davka na kriptovalute

Če imate kakršno koli dejavnost kriptovalut zunaj Coinbase Pro, vam borza ne bo mogla posredovati poročil s podrobnimi podatki o vaših dobičkih in / ali izgubah. To sami razložijo na svoji spletni strani.

Davčni vodnik Coinbase Pro

Torej Coinbase Pro mi ne more dati davčnih poročil?

Res je, da vam Coinbase Pro ne more poslati obrazcev za kapitalske dobičke in izgube. Če dosežete določene pragove, vam bo Coinbase Pro poslal tisto, kar imenujemo 1099-K, vendar ta dokument ne vsebuje informacij o vaših dobičkih in izgubah in je z vidika davčnega poročanja neuporaben..

Razčlenjujemo, kako Coinbase 1099-K deluje tukaj.

Če mi Coinbase Pro ne more dati davčnih obrazcev, kako jih dobim?

Da zgradite svoje potrebno kripto davčni obrazci, morate upoštevati vse svoje transakcije s kriptovalutami – tudi tiste, ki so se zgodile zunaj Coinbase Pro. 

Če želite to narediti, zberite vse svoje zgodovinske podatke o kriptovalutah, ki sestavljajo vaše nakupe, prodaje, trgovanja, padce zraka, vilice, kovane kovance, menjave in zamenjave na vseh borzah in platformah, ki jih uporabljate..

To lahko storite tako, da vsako svojo datoteko zgodovine trgovanja izvozite iz svojih borz.

S pomočjo teh datotek zgodovine trgovanja lahko ročno izračunate kapitalske dobičke in izgube za vsako od svojih poslov. Vsak dogodek iz naslova davka na kapitalski dobiček ali izgubo je treba zabeležiti na obrazcu 8949, vaš čisti dobiček pa prenesti na razpored 1040 D. Sprehodimo se skozi postopek ročnega poročanja v našem članku tukaj: kako poročati o kriptovaluti o davkih.

Coinbase Pro davčna avtomatizacija

Programska oprema za davek na kriptovalute

Če ne želite izračunov davkov opravljati ročno, lahko zgodovino trgovanja preprosto uvozite iz vseh svojih borz kriptovalut neposredno v programsko opremo za kripto davek, kot je CryptoTrader.Davek.

Coinbase Pro CryptoTrader.Davčni uvoz

CryptoTrader.Tax se neposredno integrira s Coinbase Pro in vsemi drugimi borzami kriptovalut. To vam omogoča uvoz zgodovine trgovanja v nekaj sekundah. 

Ko v svoj račun CryptoTrader.Tax uvozite vse svoje kripto posle, lahko ustvarite svoj poročila o davku na kapitalske dobičke in izgube, vključno z obrazcem IRS 8949, s klikom na gumb. 

Ta poročila lahko dobite davčni strokovnjak ali jih celo uvozite v želeno programsko opremo za prijavo davkov, kot je TurboTax ali TaxAct.

Zaključek

Borze kriptovalut, kot je Coinbase Pro, svojim uporabnikom ne morejo zagotoviti poročil o kapitalskih dobičkih in izgubah, ki so potrebna za davčno poročanje. Davčne izračune lahko opravite ročno, tako da prenesete datoteke zgodovine trgovanja z vseh vaših borz ali pa celoten postopek avtomatizirate z uporabo CryptoTrader.Davek.

Uvod v CryptoTrader.Davek je popolnoma brezplačen. Lahko celo ustvarite brezplačen predogled izpolnjenih davčnih poročil, da vidite celotne dobičke / izgube v tem letu. Več o kako to deluje tukaj.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me