Kako narediti davke na Coinbase

Coinbase je postal ena največjih in najbolj vidno uporabljenih borz kriptovalut na svetu. Na žalost je še vedno boleč postopek pri pripravi davkov Coinbase in pripravi potrebnih davčnih obrazcev Coinbase. V tem priročniku razčlenjujemo te težave in razpravljamo o tem, kako natančno prijaviti svojo kripto dejavnost Coinbase glede svojih davkov.

Pregled kripto davkov

Kriptovalute, kot je bitcoin, se obravnavajo kot lastnina IRS. Druge oblike lastnine, ki so vam morda znane, vključujejo delnice, obveznice in nepremičnine.

Tako kot za druge oblike lastnine tudi za kriptovalute veljajo pravila o kapitalskih dobičkih in izgubah, zato jih je treba poročati o vaših davkih tukaj v ZDA (pa tudi v drugih državah, vključno z Združeno kraljestvo, Kanada, in Avstralija).

Preprosto povedano, ko prodate, trgujete ali kako drugače odsvojite svojo kripto, imate naložbo kapitalski dobiček ali kapitalsko izgubo. O teh dobičkih in izgubah poročajo Obrazec IRS 8949 in vključeno v vašo davčno napoved.

Primer

Mitchell aprila 2018 kupi 0,1 bitcoina za 1000 dolarjev in ga dva meseca pozneje proda za 2000 dolarjev. 

V tem primeru ima Mitchell 1000 dolarjev kapitalskega dobička. Ta dobiček prijavi na svoji davčni napovedi in odvisno od tega, pod kakšen davčni razred spada Mitchell, plača določen odstotek davka od dobička. Tečaji se spreminjajo glede na njegov davčni razred in glede na to, ali je bil kratkoročni v primerjavi z dolgoročnim dobičkom.  

Če je Mitchell na drugi strani utrpel izgubo namesto dobička, njegovo kripto izguba bi dejansko zmanjšal njegov obdavčljivi dohodek in znižal skupni obračun davka za leto.

Za popoln sprehod po tem, kako delujejo davki na kriptovalute, si oglejte naš blog: Popoln vodnik za kripto davke za leto 2020.

Coinbase davki in davki

Ali morate plačati davke na Coinbase?

Skratka, odvisno. 

Davkov vam morda ne bo treba plačati, če ste imeli samo kapitalske izgube (tj. Izgubili ste denar za vse svoje kripto naložbe); vsekakor pa morate še vedno prijaviti svojo kripto dejavnost – četudi ste imeli davčno napoved le za leto. 

Primer

Sara kupi 10 ETH za 1000 USD na Coinbase. Dva meseca pozneje jih proda za 800 dolarjev.

V tem scenariju Sara ne bo “dolgovala” denarja v obliki davkov, saj je imela kapitalsko izgubo; kljub temu pa mora to izgubo prijaviti na davčni napovedi.

Kako prijaviti davke na Coinbase

O svojih kripto transakcijah poročate s Coinbase, tako kot če bi kupovali in prodajali delnice na borzi. 

O svojih davkih morate prijaviti vse obdavčljive dogodke, ki nastanejo zaradi vaše kripto dejavnosti.

A obdavčljivi dogodek je posebno dejanje, ki sproži obveznost davčnega poročanja. Kadar koli se zgodi eden od teh „obdavčljivih dogodkov“, sprožite kapitalski dobiček, kapitalsko izgubo ali dogodek, ki ga je treba prijaviti. Tako preprosto je. 

Iz navodil IRS je razvidno, kaj se šteje za obdavčljiv dogodek v svetu kripto:

  • Trgovanje ali prodaja kripto za fiat valuto (na primer USD) 
  • Trgovanje z eno kripto za drugo kriptovaluto
  • Poraba kripto za nakup blaga ali storitve
  • Zaslužek s kripto kot dohodkom (služba, opravljena storitev itd.)

Primer 1:

Christopher julija od Coinbase kupi 1 BTC za 5000 dolarjev. Dva meseca kasneje proda 1 BTC za 7000 USD. Christopher pri prodaji / prodaji svojega 1 BTC prizna kapitalski dobiček v višini 2000 USD. 

Prodaja bitcoinov za ameriške dolarje je obdavčljiv dogodek, dobiček v višini 2000 USD pa je treba navesti v Christopherjevi davčni napovedi.

2. primer:

Meg kupi 20 XRP za 50 USD na Coinbase. Mesec dni kasneje zamenja 20 XRP za 0,05 ETH. V času trgovanja je poštena tržna vrednost 0,05 ETH 70 USD. Meg prizna 20-dolarjski kapitalski dobiček pri tej trgovini svojega XRP. Trgovanje z enim kripto za drugega sproži obdavčljiv dogodek in Meg poroča o tem dobičku na svojih davkih.

3. primer:

John kupi 1 ETH za 100 USD na Coinbase. Teden dni kasneje s svojim 1 ETH kupi nov televizor z ravnim zaslonom. V času nakupa ima njegov 1 ETH pošteno tržno vrednost 120 USD. John prizna 20-dolarjski kapitalski dobiček z odprodajo svojega 1 ETH za nakup televizorja. To je obdavčljiv dogodek in s tem povezani dobiček se poroča o davčni napovedi Johna. 

Poročanje o dobičkih in izgubah na obrazcu IRS 8949

Poročati je treba o vsakem obdavčljivem dogodku ter vsakem kapitalskem dobičku in izgubi zaradi kripto transakcij Obrazec IRS 8949 (na sliki spodaj). Kako natančno izpolnimo ta obrazec v našem spletnem dnevniku tukaj: Kako prijaviti kriptovaluto na davkih.

Obrazec Coinbase 8949

Davčni dokumenti Coinbase

V tem trenutku se morda sprašujete, ali Coinbase ponuja kakršne koli davčne dokumente, ki bi to olajšali?

Kratek odgovor je pritrdilen. 

Coinbase kvalificiranim uporabnikom zagotavlja 1099-K, 1099-MISC in datoteko CSV z zgodovino transakcij za poročanje o davkih. 

Na žalost ti davčni dokumenti uporabnikom ne olajšajo postopka poročanja. Pogosto jih naredijo bolj zmedene.

Če bi se radi še bolj poglobili v te dokumente, jih analiziramo v našem prispevku tukaj: Ali Coinbase poroča davčni upravi?

Kako narediti davke na Coinbase

To je bilo doslej veliko informacij. Zdaj, ko dobro razumete, kako Coinbase deluje s stališča davčnega poročanja, si oglejmo celoten primer, ki prikazuje, kako lahko plačujete davke na coinbase.

1. korak: Prenesite datoteko CSV z zgodovino transakcij

Prvi korak za poročanje o kapitalskih dobičkih in izgubah iz trgovalne dejavnosti Coinbase je združiti vse pretekle transakcije.

Uporabite lahko programsko opremo za obdavčitev kriptovalut CryptoTrader.Davek Če želite samodejno vnesti zgodovino transakcij, lahko datoteko CSV »Zgodovina transakcij« prenesete neposredno iz računa Coinbase in izračune opravite ročno.

Naučite se prenesti datoteko CSV z zgodovino transakcij Coinbase tukaj.

2. korak: Izračunajte svoje dobičke in izgube

Ko imate svoje evidence, ki vsebujejo vse transakcije, ki ste jih opravili na Coinbase, lahko začnete izračunavati kapitalski dobiček ali izgubo iz vsakega obdavčljivega dogodka (prodaja, trgovina itd.).

Če bi bila moja zgodovina transakcij na primer podobna spodnji, bi tako izračunala svoj kapitalski dobiček.

1/2/19 KUPITE 0,0849329 BTC @ 800 USD

2.2.19 PRODAJ 0,0849329 BTC @ 940 USD

940 do 800 dolarjev = 140 dolarjev

Za ta en obdavčljiv dogodek (prodaja 0,0849329 BTC) prepoznam dobiček v višini 140 USD.

3. korak: Vsak dobiček / izgubo prijavite na obrazcu 8949

Ko opravite vse izračune dobičkov in izgub, jih morate preprosto prijaviti naprej Obrazec 8949.

Na podlagi zgornjega primera bi vključil en vnos za kapitalski dobiček v višini 140 USD iz obdavčljivega dogodka prodaje mojega BTC-ja.

Nasvet za profesionalce: Če imate veliko poslov ali ste uporabljali veliko različnih kripto borz, vam lahko prihranite veliko časa za uporabo CryptoTrader.Davek da samodejno izpolnite obrazec 8949 na podlagi vaše zgodovine transakcij.

4. korak: Prijavite kakršen koli kripto dohodek

Če imate kakršen koli dohodek od rudarjenja ali vložka ali če ste zaslužili kriptovaluto Coinbase Zaslužite, obvezno poročajte o tem ločeno od kapitalskih dobičkov / izgub.

Več o tem lahko izveste dohodek od rudarjenja.

5. korak: oddajte svojo davčno napoved

Ko so vsa poročila končana, ste pripravljeni na oddajo davčne napovedi. 

CryptoTrader.Tax Coinbase Poročanje

Programska oprema za davek na kriptovalute

Če uporabljate menjalnice kriptovalut, ki niso Coinbase, ali imate veliko število transakcij, lahko vidite, kako lahko postopek poročanja o davkih za vse vaše transakcije postane precej glavobol. 

CryptoTrader.Davek je bil zasnovan za reševanje tega problema in avtomatizacijo celotnega postopka poročanja o kripto davkih. 

Ustvarjanje računa je popolnoma brezplačno. Račun Coinbase lahko neposredno povežete s platformo, pa tudi s katero koli drugo borzo, ki jo uporabljate, in s klikom gumba uvozite svoje zgodovinske nakupe, prodaje in trgovanja..

Ko je vsa vaša zgodovina transakcij uvožena v vaš račun, bo CryptoTrader.Tax opravil vse drobljenje številk in samodejno ustvaril vse vaše potrebne kripto davčni obrazci za vas (vključno z obrazcem 8949).

Ta poročila lahko prenesete na svojega davčnega strokovnjaka ali jih celo uvozite v svojo najljubšo programsko opremo za arhiviranje, na primer TurboTax ali TaxAct

Več o tem lahko izveste kako CryptoTrader.Tax deluje tukaj.

Demo za poročanje o davkih Coinbase

Natančen postopek poročanja o davkih Coinbase, predstavljen s CryptoTrader.Tax, si lahko ogledate v spodnjem kratkem videoposnetku.

Vprašanja?

Imate še kakšno vprašanje glede davkov na Coinbase? Naša ekipa to počne že dolgo in z veseljem bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja! Pišite nam neposredno na [email protected].

Izjava o omejitvi odgovornosti – Ta objava je zgolj informativne narave in se je ne sme razumeti kot davčno ali investicijsko svetovanje. Prosimo, pogovorite se s svojim davčnim strokovnjakom, CPA ali davčnim odvetnikom, kako naj ravnate z obdavčitvijo digitalnih valut.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me