Kako prijaviti kripto izgube na davkih

Realizirane bitcoin in kripto izgube lahko odpišemo, da znižamo skupno davčno obveznost. Zaradi izjemne volatilnosti, ki je prisotna na kripto trgih, ima to veliko vlagateljev ogromne možnosti za znatne davčne prihranke. Ta članek razpravlja o tem, kako prijaviti izgubo zaradi kripto davkov davčni upravi, pa tudi strategije, kako prihranite denar in uporabite kapitalske izgube za znižanje davčnega računa.

Za poglobljen pregled razprav o osnovah davkov na kriptovalute si oglejte našo celoto kripto davčni vodnik.

Ali lahko odpišete kripto izgube pri davkih?

Da. Kriptovalute, kot je bitcoin, IRS obravnava kot lastnino in zanje veljajo pravila o kapitalskih dobičkih in izgubah.

To pomeni, da se izgube po trgovanju, prodaji ali drugačnem odprodaji kripto odštejejo od drugih kapitalskih dobičkov in običajnega dohodka (do 3.000 USD).

Primer 1:

Lucas kupi 1 bitcoin za 10.000 dolarjev. Šest mesecev kasneje ta bitcoin proda za 8.000 dolarjev.

V tem primeru Lucas po prodaji svojega bitcoina realizira 2.000 dolarjev kapitalske izgube. Ti 2000 dolarjev se najprej odštejejo od vseh drugih kapitalskih dobičkov, ki jih ima Lucas (kot dobički iz drugih naložb, kot so delnice).

Če nima nobenega kapitalskega dobička, se ta celotna izguba v višini 2000 dolarjev odšteje od Lucasovega dohodka – s tem se zniža njegov skupni obdavčljivi dohodek in zmanjša njegov davčni račun.

2. primer:

Mitchell s službo zasluži 50.000 dolarjev na leto. Letos je prodal tudi nekaj delnic Apple in s prodajo ustvaril 5000 dolarjev kapitala. Poleg tega je Mitchell investiral v Ethereum na višini in končal s prodajo vseh svojih ETH za skupno izgubo v višini 6000 USD.

V tem primeru Mitchellova izguba 6000 ETH v ETH v celoti odšteje od njegovih 5000 dolarjev dobička na borzi / delnicah Apple. Po tem pobotu Mitchell na leto izgubi 1000 kapitalskih izgub. 

Ta kapitalska izguba v višini 1000 dolarjev zmanjša Mitchellov celotni obdavčljivi dohodek na 49.000 dolarjev za leto. 

Zaslon za davke na kripto izgube

Kdaj nanesete kripto izgubo?

Ne pozabite, da morate dejansko realizirati svojo izgubo, da se ta šteje kot kapitalska izguba, ki jo lahko odpišete od svojih davkov. Če želite ugotoviti izgubo, si morate prizadeti a obdavčljivi dogodekZ drugimi besedami, dejansko morate zavreči svoj kripto, da se zavedate izgube.

Po podatkih IRS imate obdavčljiv kriptovalutni dogodek, kadar koli se zgodi eno od naslednjega:

  • Trgujte ali prodajajte kripto za fiat valuto (na primer USD) 
  • Zamenjajte eno kripto za drugo kriptovaluto
  • Zapravite kripto za nakup blaga ali storitve

Preprost nakup in lastništvo torej ne pomeni nobenega dobička ali izgube. S svojim kripto lahko dejansko razpolagate s prodajo ali trgovanjem, da boste realizirali svoj dobiček ali izgubo pri naložbi. 

Primer 1:

Sara je v začetku leta 2018 kupila 1 BTC za 15.000 dolarjev. Do konca leta 2018 je Sara še vedno držala svoj bitcoin, zdaj pa je vreden le 7.000 dolarjev. 

V tem primeru ima Sara nerealizirano izgubo v višini 8.000 (15.000 – 7.000) dolarjev ne more ta čas odpiši. 

Ne pozabite, da Sara svojo izgubo sredstva spozna šele, ko ga odtuji. 

Kripto izgube, ki poročajo IRS

Ali morate kripto izgube prijaviti davčni upravi?

Da, o kripto izgubah morate poročati naprej Obrazec IRS 8949

Za vsakega vašega obdavčljivi dogodki, izračunajte svoj dobiček ali izgubo iz posla in to zapišite v eno vrstico 8949. Ko izpolnite vrstice za vsak svoj obdavčljivi dogodek, jih seštejte in vnesite celoten čisti dobiček ali izgubo na dnu 8949 (na sliki spodaj).

Obrazec za kripto izgube 8949

Številni vlagatelji verjamejo, da v primeru, da imajo le izgube in nimajo dobička, jim tega dejansko ni treba prijaviti davčni upravi. To ni res, in IRS to jasno pove da je treba o izgubah kriptovalut poročati v davčnem obračunu.

Za podroben sprehod skozi podrobne podatke o poročanju o kripto na 8949 si oglejte naš blog: Kako prijaviti kripto o davkih.

Kripto prihranki pri davkih

Ogromna priložnost za nabiranje davčnih izgub – AKA prihranek $$$

Številni vlagatelji v kriptovalute so trdoživi Hodlerji (imetniki), kar pomeni, da so v letih preprosto kupili in obdržali njihovo kripto, nikoli pa niso imeli obdavčljivih dogodkov.

Zaradi tega mnogi vlagatelji pogosto sedijo na velikih nerealiziranih kapitalskih izgubah, ki bi jih lahko uporabili za izravnavo drugih kapitalskih dobičkov in zmanjšanje svojega obdavčljivega dohodka.

S strateškim trgovanjem s kriptovalutami, ki imajo velike nerealizirane izgube in s tem nastane obdavčljiv dogodek, lahko vlagatelji včasih uresničijo znatne davčne prihranke. 

To je običajna strategija, imenovana Pobiranje davčnih izgub, ki jo ves čas uporabljajo upravljavci premoženja. V svetu kriptografije ta strategija zbiranja davčnih izgub deluje še bolje in s strateškim nabiranjem izgub skozi celo leto lahko prihranite veliko denarja. 

O tem postopku zbiranja davčne izgube in o tem, kako ga lahko uporabite za prihranek denarja, razpravljamo v našem celotnem blogu: Vodnik za kriptovalute za zbiranje davčnih izgub.

Danes mnogi kripto vlagatelji uporabljajo programska oprema za davek na kriptovalute da jim pomagajo pribirati davčne izgube in samodejno zaznajo njihove največje možnosti za prihranek davka v svojem kripto portfelju.

Izziv za trgovce

Če trgujete precej pogosto, lahko izračun izgub za vsako trgovanje s kriptovalutami in poročanje o davkih postane precej dolgočasno.

Trgovanja s kriptovalutami kotirajo večinoma v drugih kriptovalutah, zato je poročanje o dobičkih in izgubah v USD (ali domači valuti) zelo težko.

Poleg tega kripto izmenjave všeč Coinbase in Binance dejansko nimajo možnosti strankam poročati o dobičkih in izgubah. Ta težava izhaja iz prenosljive narave samega kripto.

Modul za zbiranje kripto davčnih izgub

Programska oprema za davek na kriptovalute

Namesto da bi sledili zgodovinskim cenam v USD za vsako trgovanje s kriptovalutami, da bi ročno izračunali dobiček / izgubo, mnogi kripto vlagatelji izkoriščajo programske platforme za kripto davke, kot je CryptoTrader.Davek za avtomatizacijo celotnega postopka poročanja.

S povezovanjem svojih borz kriptovalut in uvozom vseh vaših zgodovinskih poslov lahko CryptoTrader.Tax ustvari vašo kripto davčna poročila na podlagi vaših podatkov s klikom na gumb.

Ta poročila lahko uporabite za vpis kripto izgub z davčno napovedjo. Poročila, ki jih ustvari CryptoTrader.Tax, lahko celo uvozite neposredno v vašo TurboTax ali TaxAct račun za enostavno vlaganje.

Poleg vaših poročil CryptoTrader.Tax ponuja celotno ponudbo modul za zbiranje davčnih izgub ki vam bo pomagal ugotoviti, katere kriptovalute v vašem portfelju imajo največ nerealiziranih izgub in ponujajo največji potencial za prihranek pri davkih.

Zbiranje davčnih izgub za kripto

En trgovec je na svojem davčnem računu prihranil več kot 10.000 ameriških dolarjev z izkoriščanjem orodja za zbiranje davčnih izgub CryptoTrader.Tax. Več o tem, kako deluje CryptoTrader.Tax, lahko izveste več tukaj.

Zaključek

Pomembno je, da vsako leto svoje davčne izgube prijavite z davki. Ne samo zato, ker to zahteva davčna uprava, ampak še pomembneje, ker vam lahko prihrani znatno količino denarja pri obračunu davka!

Izjava o omejitvi odgovornosti – Ta objava je zgolj informativne narave in se je ne sme razumeti kot davčno ali investicijsko svetovanje. Prosimo, pogovorite se s svojim davčnim strokovnjakom, CPA ali davčnim odvetnikom, kako naj ravnate z obdavčitvijo digitalnih valut.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me