Kako se obdavčijo trde vilice za kriptovalute?

Križne vilice, kot so trde vilice Bitcoin Cash, ki so se zgodile 1. avgusta 2017, so danes v svetu kriptovalut precej pogoste. Z nova navodila IRS ki je izšel oktobra 2019, je zdaj jasno, kako trde vilice za kriptovalute v ZDA obravnavajo z davčnega vidika. V tem priročniku preučujemo, kaj so ti dogodki, in najboljše prakse za njihovo ravnanje pri davčnem poročanju..

Prav tako lahko izveste več o tem, kako je kriptovaluta na splošno obdavčena z našo Popoln vodnik za davke na kriptovalute.

Kriptovalutne vilice

Trdni vilic za kriptovalute je trajna razlika od prejšnje različice verige blokov. Medtem ko mehke vilice ohranjajo združljivost med obema verigama, trde vilice ustvarjajo verige, ki so med seboj nezdružljive. Kdor je imel kovance pred vilicami in med njimi, bo imel kovance na obeh verigah, ko se pojavijo trde vilice. To lahko pomembno vpliva na vaše davke.

S to “vilico” v verigi blokov ena pot sledi novi, nadgrajeni verigi blokov, druga pot pa se nadaljuje po stari poti. Na splošno bodo po kratkem času tisti v stari verigi spoznali, da je njihova različica verige zastarela ali nepomembna, in jo hitro nadgradili na najnovejšo različico.

Primer:

Gotovinski hardfor za bitcoin je zagotovil en “brezplačen” bitcoin denarni kovanec za vsak bitcoin, ki ste ga imeli – če uporabljate zanesljivo denarnico ali menjalnico. Če ste imeli 3 bitcoine pred hard forkom, ste 1. avgusta 2017 prejeli 3 bitcoin gotovine. Danes so ti 3 bitcoin gotovine vredni več kot 750 USD. 

Zakaj se dogajajo vilice?

Popravite varnostna tveganja – Programska oprema Blockchain ima lahko lastne varnostne ranljivosti, ki jih je treba odpraviti, preden jih heker izkoristi. V teh primerih bo za zaščito večjega ekosistema morda potrebna trda vilica.

Dodaj novo funkcionalnost – Vzdrževalci kriptovalut bodo morda želeli dodati novo funkcionalnost, ki ni mogoča brez trde vilice. Na primer, Ethereum’s Byzantium hard fork je bil obvezna nadgradnja za izboljšanje zasebnosti in razširljivosti.

Razveljavi prejšnje transakcije – Hard fork se lahko uporablja za povrnitev prejšnjih transakcij v verigi blokov. To se je pokazalo v primeru trdega vilice, da se obrne kramp DAO (decentralizirana avtonomna organizacija) na verigi Ethereum.

Kako se vilice IRS davčne kriptovalute forksirajo?

IRS v svojih novih smernicah in odločbah o kriptovalutah razpravlja o vilicah za kriptovalute, 2019-24

Če določena kriptovaluta, ki jo imate v lasti, preide skozi trdo vilico, ki se “zgodi, ko se kriptovaluta spremeni v protokolu, kar povzroči trajno preusmeritev iz zapuščene razdeljene knjige”, je nova razcepljena kriptovaluta, ki jo prejmete, obdavčena kot dohodek. Vaša osnova za stroške v novo prejeti kriptovaluti postane dohodek, ki ste ga prepoznali.

Na primer – če ste julija 2017 imeli 2,5 Bitcoina in ste prejeli 2,5 Bitcoin Cash zaradi trdega vilice Bitcoin cash, to prejetih 2,5 Bitcoin Cash prepoznate kot dohodek po pošteni tržni vrednosti Bitcoin cash v času, ko je je bil prejet. Če bi Bitcoin Cash tisti dan trgoval za 500 USD na kos, bi prepoznali navaden dohodek v višini 1250 USD (500 * 2,5 USD). Vaša osnova za stroške v tem Bitcoin Cashu znaša 1.250 USD.

Če po trdi vilici ne prejmete novih kriptovalut, ne boste imeli obdavčljivega dohodka. Vir: A21, A22, A23, A24

Kriptovalutne mehke vilice

Mehki vilice za kriptovalute “ne povzročajo ustvarjanja nove kriptovalute, kar pomeni, da ne prinaša nobenega dohodka.” Če torej vaša kriptovaluta spreminja protokol, vendar ustvari novo kriptovaluto, ne prepoznate nobenega dohodka. Vir: A29

Kriptovalute Air Drops

Če kriptovaluto prejmete od letala (“razdelitev kriptovalute na naslove razdeljenih knjig več davkoplačevalcev”), prepoznate dohodek od te prejete kriptovalute na dan / čas, ko je bila prejeta. Znesek priznanega dohodka bi bilo treba določiti na podlagi poštene tržne vrednosti takratne kriptovalute. 

Če ob dogodku airdrop niste prejeli nobene kriptovalute, dohodka ne priznavate, saj lastnine niste prejeli.

Davki na trde vilice za kriptovalute

Programska oprema za davek na kriptovalute

Lahko izkoristite programska oprema za davek na kriptovalute kot je CryptoTrader.Davek za samodejno obračunavanje vseh vaših trdih vilic in zračnih kapljic v skladu z novimi navodili IRS.

Programska oprema za davek na kriptovalute

Preprosto uvozite vse svoje transakcije in transakcije s kriptovalutami v platformo. V 3. koraku CryptoTrader.Tax lahko dodate katero koli kripto valuto, ki ste jo prejeli kot kapljica ali trda vilica. Te transakcije preprosto označite kot dogodek »Fork« ali »Airdrop«. Vsakemu bo ob prejemu dodeljena ustrezna stroškovna osnova in poštena tržna vrednost v USD, kar vam omogoča, da s klikom gumba takoj ustvarite potrebne davčne dokumente. Uporaba CryptoTrader.Tax’s partnerstvo z Intuitom, ta poročila lahko celo uvozite kar v TurboTax za enostavno prijavo davkov ali jih uvozite v želeno programsko opremo za prijavo davkov, če ste davčni strokovnjak.

Ti lahko začnite brezplačno z CryptoTrader.Tax in preverite, kako enostavno je vaše poročanje o kripto davkih, ali kliknite, če želite izvedeti več o tem kako deluje.

Izjava o omejitvi odgovornosti – Ta objava je zgolj informativne narave in se je ne sme razumeti kot davčno ali investicijsko svetovanje. Prosimo, pogovorite se s svojim davčnim strokovnjakom, CPA ali davčnim odvetnikom, kako naj ravnate z obdavčitvijo digitalnih valut.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me