ASIC vs GPU Mining Profitabilnost: katera je najboljša strojna oprema?

Obdobje kriptovalut se je začelo z izdajo bele knjige o bitkoinih leta 2009. S kripto je prišlo do rudarjenja kriptovalut in rudarjev, katerih edina dolžnost je, da v verigo blokov dodajo natančne bloke transakcij. Za pridobivanje kriptovalut je treba uporabiti zmogljive računalnike.

Sprva so se uporabljale centralne procesne enote (CPU). Vendar pa jih je bilo treba nadomestiti z enotami za grafično obdelavo (GPU) in integriranimi vezji, specifičnimi za aplikacije (ASIC). Večina rudarjev je razprtih med tem, katero rudarsko strojno opremo naj uporabi. Obstaja bitka za prevlado, ASIC vs GPU mining. Ta pregled bo razkril njihove prednosti, slabosti in donosnost ASIC-ov in GPU-jev.

 Kratek uvod v rudarski postopek

Ko govorimo o rudarstvu, mi na misel pride tradicionalno rudarstvo, kot so premog, diamant in zlato. Ko gre za kriptovalute, pa je rudarstvo drugačna igra z žogo. Rudarstvo se nanaša na postopek snemanja in nespremenljivega shranjevanja transakcij na verigi blokov. Za izvajanje rudarjenja se uporabljajo računalniki. Najprej bi zbirali bitcoin transakcije v blok, nato pa ko doseže največjo zmogljivost; dodali bodo blok v verigo blokov. 

Za ustvarjanje teh blokov transakcij bi moral rudar uporabiti CPU, GPU ali ASIC za reševanje kriptografskega algoritma. Vsak rudar, ki najprej reši težavo, je nagrajen z določeno količino BTC (12BTC). Poleg nagrade rudar zasluži tudi provizijo za obdelavo transakcij, shranjenih v bloku.  

Zakaj rudarjenje GPU?

ASIC vs GPU; Bitka za rudarsko premoč

Preden je rudarstvo postalo izpopolnjeno, so morali rudarji za potrditev verige blokov uporabljati CPE. Čez nekaj časa so rudarji odkrili, da bi lahko grafični procesorji in ASIC-ji bolje obdelali algoritem Bitcoin dokaz dela, znan tudi kot SHA256. Kasneje je bila zaradi donosnosti rudarjenja GPU bolj zaželena v primerjavi s CPU.

Pri rudarjenju s strojno opremo za rudarstvo GPU se transakcije preverijo in z uporabo grafičnih kartic se ustvarijo novi kripto kovanci. Grafični procesorji ponujajo veliko prednosti v primerjavi s strojno opremo CPU. Standardni grafični procesor lahko obdela uro do 3200 32-bitnih ukazov na uro, kar je 800-krat več od hitrosti CPU-ja, ki je obratoval le 4 32-bitna navodila na uro.

Podobno so grafični procesorji zasnovani za izvajanje podobnih nalog kot CPU in še boljši. GPU lahko izvede več izračunov kot CPU. To je zato, ker je zgrajen z velikim številom aritmetičnih logičnih enot (ALU), ki omogoča matematične izračune GPU. Grafični procesorji lahko med procesom kriptokopavanja zaradi ALU delujejo več.

Vendar ta pregled nima nič skupnega s CPU-ji; gre za primer ASIC vs GPU mining. V primerjavi z ASIC imajo grafični procesorji vrednost, ki jo je mogoče ponovno tržiti. Poglejte na ta način; GPU so bili prvotno ustvarjeni za igralniško industrijo. Karte so ustvarjene za ustvarjanje in povečanje upodabljanja slik v računalniških napravah. Če se zdaj odločite zapustiti rudarstvo, ima vaš GPU še vedno tržno vrednost, za razliko od ASIC. 

Z rudarsko strojno opremo GPU lahko rudarite naslednje kovance; Ethereum, Ethereum Classic, BitTube, Bitcoin Gold, Monero. Pri iskanju naprave za pomoč pri rudarjenju GPU boste morda želeli razmisliti, NVIDIA in AMD.

Vsemogočni ASIC rudarstvo

ASIC vs GPU; Bitka za rudarsko premoč

Čeprav rudarji že leta uporabljajo rudarjenje GPU, se soočajo z močno konkurenco rudarjenja ASIC. Integrirana vezja, specifična za aplikacijo, pri izračunu zgoščevanja delujejo bolje kot CPU in GPU. Dobičkonosnost rudarjenja GPU je z zagonom rudarjev ASIC utrpela težavo, saj so čipi ASIC bolje reševali algoritem SHA256.

Za razliko od CPU-jev in grafičnih procesorjev se ASIC rudarstvo izvaja s profesionalnimi rudarskimi računalniki, posebej zasnovanimi za samo en algoritem. Se pravi, da so ASIC zasnovani tako, da so vesoljsko učinkoviti in zmogljivejši. Ena prednost, ki jo imajo nad GPU, je dejstvo, da porabijo manj električne energije. Čeprav so ASIC dražji, imajo višji zaslužek v primerjavi z GPU. 

Kakovost ASIC je ena od prednosti, ki jo ima strojna oprema nad GPU. Na primer, ASIC pridobiva samo posamezne kovance, tako da če rudarite Bitcoin ali Litecoin s strojno opremo ASIC, bo presegel vso drugo strojno opremo. ASIC kripto rudarska strojna oprema je izrecno zgrajena za izvajanje izračunov, ki jih zahteva določen kriptografski algoritem zgoščevanja. Prilagojeni so za peščico kriptovalut in učinkovito ponujajo visok “hashrate”. Nekatere kovance lahko izkopljete z napravo ASIC, kot je Dragonmint 16t vključujejo Bitcoin, Litecoin, Dash in Zcash.

ASIC vs GPU Mining: prednosti in slabosti

Primerjali bomo prednosti in slabosti ASIC in GPU

ASIC rudarska strojna oprema

Prednosti:

 • ASIC-ji ponujajo visoko zmogljivost in visoko hitrost razpršitve pri rudarjenju določenega kovanca. 
 • ASIC ne porabi toliko električne energije kot grafični procesorji. Ima tudi impresivno H / W učinkovitost 
 • V primerjavi z GPU so ASIC manjši po fizični velikosti. To pomeni, da porabijo manj prostora.
 • ASIC zagotavljajo tudi višji zaslužek kot njihovi kolegi. 

Slabosti:

 • Eden največjih izklopov glede strojne opreme ASIC so visoki stroški. Stroški nakupa so lahko res dragi.
 • Za razliko od grafičnih procesorjev ASIC kopa določene kovance. Na primer, z ASIC-jem za rudarjenje Litecoin ne morete kopati nobenih drugih kovancev. Zaradi tega je naprava popolnoma neuporabna pri rudarjenju drugih kriptofonov. 
 • Čeprav lahko svoje GPU preprodajate, je za ASIC druga zgodba. ASICS nima velike vrednosti, ki bi jo bilo mogoče ponovno prodati. Kljub redni nadgradnji ASIC-ov ni ničesar, o čemer bi lahko pisali domov. Tako kot je, so nadgradili na 9. različico. 

GPU Rudarska strojna oprema

Prednosti:

 • GPU so zasnovani tako, da jih je mogoče uporabljati za splošne računalniške namene. Ima tudi veliko vrednost, ki jo je mogoče ponovno prodati, in ko je ne uporabljate več za rudarstvo, jo lahko uporabite za druge dejavnosti, kot so igre na srečo ali umetna inteligenca.
 • Poleg tega so grafični procesorji zelo učinkoviti pri zapletenih izračunih. 
 • GPU-ji so nadgradljivi. Ker gre za standardno strojno opremo, jo je mogoče enostavno nadgraditi in preprodati za višjo vrednost, kot bi bila ASIC preprodana.

Slabosti:

 • Ena glavnih pomanjkljivosti GPU je velika poraba energije. Za razliko od ASIC-a, grafični procesor porabi več energije, kar povzroči več stroškov rudarju.
 • Čeprav je GPU odlična strojna oprema, ni tako zmogljiv kot ASIC in ne ponuja toliko učinkovitosti. 
 • Tudi strojna oprema za rudarjenje GPU je lahko obsežna, velika in okorna. Po drugi strani pa je strojna oprema ASIC manjša in lahko opravlja dvakrat več funkcij. 
 • Rudarji bi ugotovili, da strojna oprema ASIC ponuja več glede dobičkonosnosti, ko gre za rudarstvo nekaterih kovancev, kot sta Bitcoin in Litecoin. 

Kakšna je donosnost med ASIC VS GPU Mining 

Dolgi medvedji trg leta 2018 je tako močno vplival na rudarstvo, da je Bitmain, eno največjih svetovnih rudarskih podjetij, odpustil približno 50% svoje delovne sile. Trgovanje z bitcoini je postalo donosnejše od rudarjenja in večina rudarjev se je preselila. Vendar pa je zdaj vprašanje, kako donosno je rudariti kriptovalute z uporabo ASIC-jev ali GPU-jev?

Kot mali vlagatelj je rudarstvo dražje, saj imate omejene vire. Vendar pa obstajajo še drugi dejavniki, zaradi katerih je rudarstvo neprijetno in to je dejstvo, da so se težave z rudarstvom povečale. Težava se širi glede na število računalniške moči v omrežju. To povzroča povečanje težav pri rudarjenju, saj v računalnik prihaja več računalnikov. 

Po drugi strani pa lahko uporabimo rudarski kalkulator NiceHash za izračun donosnosti rudarjenja kriptovalut z uporabo ASIC ali GPU. Glede na rezultate na NiceHash, lahko vidimo, kako se posamezna rudarska strojna oprema uvršča glede na zaslužek na dan. Kot v času pisanja članka, so naslednji zaslužki na ASIC vs GPU Mining.

GPU ZASLOŽEK / DAN ASIC ZASLOŽEK / DAN
AMD Radeon VII 0,00015600 BTC

(1,26 USD)

MicroBT Whatsminer M1OS 0,00107900 BTC

(8,70 USD)

NVIDIA TITAN V 0,00014400 BTC

(1,16 USD)

BITMAIN Antminer S16 (56Th) 0,00107600 BTC

(8,67 USD)

NVIDIA RTX 2080 Ti 0,00013800 BTC

(1,11 USD)

BITMAIN Antminer S17 (53Th) 0,00107900 BTC

(8,20 USD)

NVIDIA RTX 2070 Super 0,00010400 BTC

(0,84 USD)

BITMAIN Antminer S17 Pro (53Th) 0,00101800 BTC

(8,20 USD)

NVIDIA RTX 2080 0,00010400 BTC

(0,84 USD)

BITFURY B8 0,0098100 BTC

(7,91 USD)

Zaključek

Končno mora vsak potencialni rudar imeti v mislih, da je izbira strojne opreme odvisna od kovancev, ki jih želite izkopati. Za veliko rudarjev, ki se osredotočajo na altcoine, so grafični procesorji dobrodošla strojna oprema, saj vam omogočajo, da hkrati kopljete več kovancev. Vendar rudarji opozarjajo, naj pri rudarjenju altcoinov upoštevajo veliko dejavnikov. Medtem ko je GPU cenovno ugodno orodje za rudarjenje altcoinov, morate ugotoviti, ali je bil kovanec uvrščen na borze, porabo energije, tržno ceno, obseg trgovanja, rudarski algoritem in hešrate karte. Vsi ti dejavniki bodo pomagali pri ustvarjanju dobička pri rudarjenju grafičnih procesorjev.

Po drugi strani pa je rudarstvo ASIC bolj primerno za rudarje, ki jih zanima rudarstvo le določenega kripto kovanca. Ponuja tudi nizko porabo energije, kar je zanimivo za rudarstvo v državah z visoko stopnjo električne energije. Na koncu je bitka za prevlado, ASIC vs GPU mining odvisna od izbire rudarja. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me