Bitcoin: Kaj je to? Preprost vodnik za začetnike

Bitcoin (BTC) je daleč najbolj znano digitalno sredstvo z največjim obsegom trgovine.

Bitcoin je hkrati valuta in tehnologija. V svojem bistvu je Bitcoin enakovreden elektronski denar z enim izrecnim ciljem. Cilj je nadomestiti posredovanje in zaupanje centraliziranih finančnih institucij. Njegov namen je nadomestiti tradicionalno fiatno valuto in inovativni poravnalni sloj za obdelavo transakcij brez potrebe po tretji osebi.

Če želite izvedeti več o Bitcoinu in kako začeti s kriptovalutami, si oglejte našo serijo vodnikov za začetnike.

Začetniški priročnik za Bitcoin in kriptovalute

Bitcoin je decentraliziran

Pred izumom Bitcoina je bil edini način za digitalno uporabo denarja prek posrednika, kot je banka ali PayPal. Tudi takrat je bil uporabljeni denar še vedno izdana država in je bila pod nadzorom valute. Vendar je Bitcoin vse to spremenil z ustvarjanjem decentralizirane oblike valute, s katero bi lahko posamezniki neposredno trgovali brez potrebe po posredniku. Namesto da centralni banki zaupamo pri obdelavi transakcij, bi zaupali protokolu, ki ga vodijo različni posamezniki po vsem svetu.

Vsako Bitcoin transakcijo potrdi in potrdi celotno Bitcoin omrežje. Ni ene same točke okvare, zato je sistem skoraj nemogoče izklopiti, manipulirati ali nadzorovati.

Glavne značilnosti Bitcoina

 • Decentraliziran nadzor: Nobenega organa ni, ki bi nadzoroval Bitcoin. Vse transakcije so vidne na javni knjigi, imenovani blockchain.
 • Bitcoin je hranilnik vrednosti: Bitcoin lahko uporabite za nakup blaga in storitev.
 • Varnost: Bitcoin še nikoli ni bil vdran.
 • Odprtokodno: Bitcoin izvorna koda je javno dostopna in jo lahko člani skupnosti posodobijo.
 • Javno: Vse transakcije so vidne na verigi Bitcoin.
 • Psevdonim: Za transakcije z bitcoini lahko uporabite psevdonimno identiteto. Ni zares anonimen, ker so naslovi transakcij vidni v javni verigi.
 • Omejena ponudba: Bitcoin ima omejeno in predvidljivo ponudbo.

Kako delujejo Bitcoin transakcije? Kako zaslužite Bitcoin?

Bitcoin omrežje je v bistvu a decentralizirana javna knjiga, ki temelji na skupni računalniški moči svoje skupnosti. Bitcoin deluje na naslednji način:

 • Bitcoin transakcije so nepotrjene, dokler niso posodobljene na knjigi transakcij z bitcoinom. To se imenuje blockchain. To je decentralizirana javna knjiga, to lahko vsi posodobijo in nihče ne nadzoruje te knjige.
 • Ljudje lahko pomagajo posodobiti to knjigo z uporabo specializiranih računalnikov. Računalniki bodo generirali naključne številke. Cilj je ustvariti pravilen odgovor na matematični problem, ki ga ustvarja sistem.
 • Računalnik, ki ugane rešitev, se lahko odloči, katera čakajoča transakcija bitcoinov bo združena v a blok.
 • Blok in odgovor na matematični problem je poslano v omrežje Bitcoin. To je mreža računalnikov.
 • Bitcoin omrežje bo preverilo, ali je odgovor pravilen. Če je, bodo posodobili svoje kopije knjige bitcoin transakcij z blokom, ki ste ga ustvarili. Nato se postopek ponovi. Od tod tudi ime “Blockchain“.
 • Računalnik, ki je uganil pravilno številko, prejme nagrado Bitcoinov in transakcijske provizije za transakcije v bloku.

Ta postopek se imenuje rudarstvo. To je zato, ker ti moj (zaslužite) Bitcoin s pomočjo posodabljanja knjige transakcij Bitcoin.

Kmetija za pridobivanje bitcoinovKmetija za pridobivanje bitcoinov

Kje se hranijo Bitcoin?

Lastniki bitcoinov svoje kovance shranjujejo z uporabo denarnice. Pravzaprav ne držite svojih bitcoinov, temveč držite a zasebni ključ ki vam omogoča dostop do vašega Bitcoin naslova, tj javni ključ.

Kliknite tukaj, če želite izvedeti več o zasebnih in javnih ključih.

Denarnice so lahko v več glavnih oblikah:

 • Strojne denarnice: fizične naprave brez povezave, ki shranjujejo vaše zasebne ključe. Kliknite tukaj za naše preglede denarnic in vadnice.
 • Mobilne denarnice: Gre za aplikacije za mobilne telefone, npr. denarnico Enjin. Kliknite tukaj za pregled denarnice Enjin.
 • Spletne denarnice: zaženite se v oblačnem strežniku in do njega lahko dostopa več računalnikov. Najpogostejše spletne denarnice so borze kriptovalut. Oglejte si naš pregled najboljših borz.
 • Papirnate denarnice: izpis, ki vsebuje vaše javne in zasebne ključe. Čeprav najbolj osnovna, je najvarnejša metoda za zaščito vaših kriptovalut.
 • Namizne denarnice: prenesejo se in namestijo se v vaš računalnik.

Kdo je Satoshi Nakamoto

Gre za izum “Satoshi Nakamoto” leta 2008 kot decentralizirane virtualne valute, ki deluje na tehnologiji veriženja blokov. Še vedno ne vemo resnične identitete Satoshi Nakamoto, čeprav obstajajo ljudje, ki trdijo, da so on.

Kakšna je prihodnost Bitcoina?

Bitcoin je vse bolj sprejet za plačila po vsem svetu. Trenutno veliko trgovin in trgovcev sprejema plačila v bitcoinih. Seznam trgovcev se iz dneva v dan povečuje.

Bitcoin je celo uporaben pri nekaterih kreditnih in debetnih karticah.

Vendar Bitcoin ni tako enostavno razširljiv kot večina drugih naslednjih kovancev. V skladu s tem je prihodnost, v kateri Bitcoin nadomešča tradicionalno valuto, zelo malo verjetna.

Vendar bo Bitcoin ostal odlično skladišče vrednosti (SOV). To je zaradi njegove nespremenljivosti in občasnega apreciacije cen. Kljub temu je vprašanje regulativnih politik po vsem svetu dejanska ovira za dolgoročni uspeh Bitcoina.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me