Hvordan vite om du har et Bitcoin Miner-virus

Det første dataviruset dukket opp “i naturen” (utenfor dedikerte datalaboratorier) i 1982, skrevet av en niendeklassing. Siden da har hundretusenvis av virus blitt skrevet, og de fortsetter å komme. En av de nyere iterasjonene er bitcoin miner-viruset. Kanskje du har hørt om dem og lurer på hva de er, og hvordan du kan fortelle om du har et Bitcoin-gruvevirus.

Les i så fall …

Hva er Bitcoin mining??

Du vet sikkert at Bitcoin og andre kryptovalutaer fungerer på blokkjeder, og at noen tjener krypto ved gruvedrift. Men kanskje du ikke forstår hva “gruvedrift” egentlig er i denne sammenhengen. Blokkjeder fungerer ved å lage komplekse matematiske gåter som må løses av datamaskiner. Eierne av datamaskinen som kommer med løsningen først blir belønnet med Bitcoin. Det er hva det betyr å “gruve” Bitcoin.

Oppgavene blir vanskeligere med tiden, noe som betyr at du trenger kraftigere datamaskiner for å løse dem. I begynnelsen kunne hvem som helst gjøre det med en vanlig PC, men nå er det rett og slett umulig. For øyeblikket krever Bitcoin-gruvedrift spesielle datamaskiner som er verdt mye penger. Disse datamaskinene kalles gruvearbeidere.

Hva er et Bitcoin miner-virus?

Navnet antyder at det er et virus som smitter Bitcoin-gruvearbeidere. Tross alt infiserer et datavirus datamaskiner. Men dette er ikke tilfelle. Bitcoin-mining malware er faktisk virus som min Bitcoin. Nå spør du kanskje ”Men er ikke Bitcoin mining noe folk gjør for penger? Hva er problemet?”.

Som jeg forklarte ovenfor, Bitcoin gruvedrift er ikke lenger mulig på en vanlig PC fordi oppgavene er for komplekse, og dette gjør at spesiell gruveutstyr er et krav. Men hvis du eier mye av PCer kan du koble dem sammen for å lage en veldig kraftig superdatamaskin. Noen veldig uetiske programmerere har skrevet virus som kaprer andres datamaskiner og tvinger dem til å bryte Bitcoin for dem. Hvis datamaskinen din er infisert, kan den utvinne akkurat nå … for noen andre!

Disse virusene bryter heller ikke bare Bitcoin. Datamaskinen din kan bryte Ripple, Monero eller andre altcoin uten din viten. Genererer fortjeneste for personen som laget viruset. Så det mer teknisk korrekte begrepet vil være “Cryptocurrency mining mining malware”, men siden Bitcoin er det mest målrettede tokenet, ble navnet “Bitcoin miner virus” bare sittende fast.

Hvordan spres Bitcoin-gruvevirus?

Crypto mining malware sprer seg akkurat som alle andre virus. De kan lastes ned fra uoffisielle programvarelager, sendes via peer-to-peer fildelingstjenester, sendt via e-post som tilsynelatende normale dokumenter og så videre.. 

De samme generelle anbefalingene for å unngå vanlige virus gjelder også her: Last ned programmer bare fra pålitelige, offisielle kilder, ikke åpne lenker eller dokumenter fra ukjente avsendere, hold antivirusprogramvaren oppdatert osv..

Hvordan vite om du har et Bitcoin-gruvevirus?

Først og fremst bruker gruvedrift mye av datakraft. Hvis viruset får prosessoren til å gjøre jobben, vil du finne datamaskinen din treg, treg og kanskje til og med ubrukelig. Det vil også være alvorlig overoppheting. Varmen kan være så intens at den kan skade prosessoren, RAM eller hovedkort.

Hvis datamaskinen din slås av fra overoppheting eller bare fortsetter å bli tregere, kan den være infisert. Hvis du raskt vil se etter Bitcoin mining-virus, bør du se på CPU- og RAM-bruken. På Windows kan du se dette i oppgavebehandling. Åpne den ved å trykke CTRL + ALT + DELETE. På Linux-systemer, finn distroens systemmonitor. Skjermbildet nedenfor viser Linux Mint 19.2 “System Monitor”. De viser alle de samme generelle dataene:

hvordan du kan fortelle om du har et bitcoin miner-virus

Nøkkelen her er å se på listen over prosesser som kjører og se hvor mye CPU og RAM de bruker. Hvis en prosess bruker mye datakraft, kan du se på navnet. Hvis det er noe rart du ikke kjenner igjen eller husker å ha installert, kan det være viruset ditt!

hvordan du kan fortelle om du har et bitcoin miner-virus

Ressursgrafen viser en konstant høy CPU- og nettverksbruk.

Men ikke alle Bitcoin miner-virus retter seg mot CPU-en din. Noen av dem får datamaskinens grafikkbrikke (GPU) til å bryte. I dette tilfellet vil datamaskinens ytelse ikke bli så sterkt påvirket som den forrige. Som oftest vil du kunne jobbe på PCen din akkurat som du alltid gjør. Men du vil lide av etterslep, treg ytelse og tapte bilder når du bruker grafikkintensive programmer som spill eller CAD-pakker. Med denne typen virus vil oppgaveadministratorer eller systemmonitorer ikke være til nytte fordi de ikke viser data om GPU-bruk.

For å gjøre saken verre, kan en nylig beskrevet type crypto mining malware infisere datamaskinen din uten å installere noen filer på den.

Disse to siste typene kan være en utfordring å oppdage og kvitte seg med, men det kan gjøres.

Hvordan fjerne et Bitcoin miner-virus?

Fjerning av Crypto mining malware kan gjøres manuelt. Dette krever imidlertid betydelig teknisk dyktighet fordi det ikke bare handler om å finne og slette en kjørbar fil. Du må også redigere systemregistret manuelt og risikere å mure datamaskinen din.

Det er enklere og langt mindre risikabelt å bruke antimalware-programvare. Ikke alle antivirusprogrammer kan oppdage og fjerne et Bitcoin miner-virus. Noen programmer som kan fjerne crypto-mining malware er SpyHunter, ReImage, Malwarebytes, Comodo antivirus og DrWeb. DrWeb har versjoner for Windows, Mac, Linux og til og med Android. Og Comodo antivirus hevder å være i stand til å fjerne filfri gruvedrift.

For å konkludere…

I denne artikkelen har du lært hvordan du kan fortelle om du har et Bitcoin miner-virus, og noen bruker datamaskinen din til å tjene penger uten at du vet om det. Hvis favorittspillene dine plutselig begynner å slippe rammer, må du ikke bare kjøre for å kjøpe et nytt grafikkort. Hvis datamaskinen din er treg og overopphetet og strømregningene dine plutselig er mye høyere, vet du nå hva som kan skje og hva du skal gjøre.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me