Private Keys: Hva er de og hvorfor er de viktige?

Private nøkler er laget av tall og bokstaver, de brukes til å identifisere brukere som lar dem utføre sikre transaksjoner.

En privat nøkkel for kryptovaluta identifiserer, autentiserer og gir deg tilgang til kontoen din, slik at du kan bruke eller sende kryptovalutaene i lommeboken. Dette betyr at du mister eiendelene dine hvis du mister den private nøkkelen. Heldigvis finnes det metoder for å lagre dine private nøkler, som du vil se senere.

Private Key vs Public Key- Hva er forskjellen?

Private nøkler er IKKE offentlige nøkler. En offentlig nøkkel eller adresse tillater andre brukere å identifisere deg og kontoen din under en transaksjon.

Som en analogi er en offentlig nøkkel som et bankkontonummer som andre kan vite, og de trenger at det skal inngås med deg. På den annen side er den private nøkkelen din PIN-kode som du trenger for å få tilgang til bankkontoen din i minibanken. Bare du skal vite den hemmelige PIN-koden, ettersom alle som kjenner den kan ta ut penger fra kontoen din.

For å lære mer om hvordan denne teknologien ble til, sjekk ut intervjuet mitt med en av pionerene innen kryptografi med offentlig nøkkel – Whitfield Diffie.

Far til kryptografi: Whitfield Diffie

Hvordan genereres private nøkler?

Plattformen genererer først en privat nøkkel ved hjelp av tilfeldige matematiske sekvenser. Derfra genereres den offentlige nøkkelen.

Hvordan får du tilgang til kryptovalutaen din ved hjelp av en privat nøkkel?

Det er to måter å få tilgang til kryptovalutaen din når du har en kryptokurrency-konto og en privat nøkkel:

  1. Gå til et pålitelig nettsted for Digital Ledger Technology (DLT) ved hjelp av nettleseren din og logg deg på kontoen din ved hjelp av din private nøkkel. Nettstedet vil bekrefte at kontoen samsvarer med den private nøkkelen og tillate deg å se og utføre transaksjoner online. Denne metoden for direkte innlogging via en nettleser er imidlertid upraktisk, ettersom du må legge inn alle de alfanumeriske tegnene til din private nøkkel hver gang du ønsker å gjøre transaksjoner. eller
  2. Bruk en kryptovaluta lommebok. Med denne lommeboken blir alle dine private nøkler lagret og tilgjengelig med en enklere å mestre autentiseringsfrase. Lommeboken gir den private nøkkelen når du foretar en transaksjon. Det finnes flere typer lommebøker som lagrer dine private og offentlige nøkler, f.eks.

• Desktop-lommebok, f.eks. Exodus lommebok

• Mobile lommebøker f.eks. Enjin lommebok

• Maskinvare lommebok f.eks. Ledger Nano X, Trezor Model T

• Programvare lommebok f.eks. Electrum lommebok

Kryptovaluta maskinvare lommebøkerKryptovaluta maskinvare lommebøker

Når du snakker om lommebøker, vil du også høre folk som nevner “hot lommebøker” og “kalde lommebøker”. Det høres kanskje forvirrende ut, men det refererer ganske enkelt til om de er koblet til internett eller ikke. Varme lommebøker er koblet til internett, mens kalde lommebøker ikke er det.

Klikk her for å lære mer om varme og kalde lommebøker og fordeler og ulemper med dem.

Hva er en frøfrase / gjenopprettingsfrase? Hva har det med din private nøkkel å gjøre?

I opplæringsvideoene til lommebokoppsettet ditt vil det være et trinn der du trenger å skrive ned og holde en streng ord i sikker varetekt. Dette er kjent som frøfrasen din. Frøfrasen er vanligvis 12 eller flere engelske ord som brukes til å kryptere den private nøkkelen til et format som er lettere å forstå (dvs. i stedet for en streng med bokstaver og tall). Derfor, alle som har tilgang til frøfrasen din har tilgang til din private nøkkel.

Hvordan kan jeg holde frøfrasen min trygg?

Din frøfrase (eller gjenopprettingsfrase) er egentlig din private nøkkel, men kryptert i et lettere å forstå format. Derfor er det viktig å beskytte det mot hackere og tyver. Her er noen tips og triks som du kan vurdere for å holde dem trygge.

Registrerer frøfrasen din:

  • Skriv ned de private nøklene dine med penner med permanent blekk og papir som ikke flekker ut eller får blekk til å falme over tid (f.eks. Papir som kvitteringene vanligvis blir skrevet ut på).
  • Laminering av papiret som frøfrasen er registrert på for å unngå vannskader.
  • Unngå kortene du har fått av lommebokprodusentene for å skrive ned frøfrasen din, dvs. ikke bruk gjenopprettingskortene som blir gitt av si Ledger til å registrere leddfrøfrasen. Dette er for å prøve å gjøre det mye vanskeligere for tyver å pusle sammen.
  • Det kan være debatt om dette, men noen har antydet å ha mer enn 1 kopi av frøfrasen i tilfelle den går tapt.
  • For de som er bekymret for bruk av penn og papir. Noen selskaper som Cryptosteel som selger enheter med metallfliser som du kan registrere utvinningsfrøet ditt på.
  • Noen har til og med kommet på ideen om å huske hele uttrykket selv, eller få sine pålitelige venner og familie til å huske flere ord hver.

Bekrefte frøfrasen din: Som en god praksis, når du har kopiert frøfrasen din, bør du bekrefte frasen med følgende trinn. For det første å sende en liten mengde kryptovaluta til den offentlige nøkkelen som genereres, og deretter slette kontoen fra enheten din. Endelig for å importere kontoen din til enheten igjen. Hvis du ser samme mengde kryptovaluta på enheten din, tilsvarer frøfrasen riktig kontoen din.

Lagring av frøfrasen: Hvis du har flere eksemplarer av frøfrasen, kan du lagre den på flere diskrete steder som er ideelt trygge for elementene og ikke åpenbare å finne. En annen best praksis er også å oppbevare frøfrasen din på et eget sted fra maskinvareboken.

Frasen din / gjenoppretting gir deg tilgang til dine private nøklerFrasen din / gjenoppretting gir deg tilgang til dine private nøkler

Hva skjer hvis du mister din private nøkkel?

Hvis du mister den private nøkkelen, vil du ikke ha tilgang til midler på kontoen din. På grunn av den sikre naturen og tilfeldige matematiske sekvenser som brukes til å generere den private nøkkelen, vil ingen kunne gjenopprette den private nøkkelen og følgelig kryptovalutaene.

Det anbefales derfor at du oppbevarer din private nøkkel veldig trygt.

Ved å bruke en kryptovalutaprogramvare lommebok kan du forhindre tap av din private nøkkel.

Når du setter opp lommeboken og synkroniserer med kontoene, må brukerne angi en 18 til 24-ords gjenopprettingsfrase. Denne gjenopprettingsfrasen brukes deretter til å gjenopprette enheten og følgelig din private nøkkel.

Kryptovaluta private nøkler og cybersikkerhet

Alle som har tilgang til din private nøkkel, kan få tilgang til midlene dine. Dette er det samme for gjenopprettingsfrasen.

Vær derfor forsiktig så du ikke avslører din private nøkkel for noen. Du bør også være forsiktig så du ikke utilsiktet gir tyver tilgang til midlene dine ved å lagre gjenopprettingsfrasen online eller ta bilder av den..

For å forhindre tyveri er et alternativ som noen bruker, å lagre den private nøkkelen offline i en papirlommebok.

Lagrer privat nøkkel på papirlommebokenNoen skriver ut sine private nøkler på et papir og holder det trygt. Dette er kjent som en “papir lommebok”

Konklusjon

En privat kryptovaluta er en unik identifikator som skiller kryptovaluta-kontoen din fra andre. Det genererer den offentlige nøkkelen som handelspartnerne dine vil bruke til å gjøre transaksjoner med deg, og lar deg logge på og gjøre transaksjoner med dem.

Derfor bør du sørge for at frøfrasen / gjenopprettingsfrasen din og dermed dine private nøkler forblir trygge.

Oppdatert 30. mars 2020: Lagt til to nye seksjoner “Hva er en frase- / gjenopprettingsfrase? Hva har det med din private nøkkel å gjøre? ” og “Hvordan kan jeg holde frøfrasen min trygg?”

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me