Kako ugotoviti, ali imate virus Bitcoin Miner

Prvi računalniški virus se je pojavil “v naravi” (zunaj namenskih računalniških laboratorijev) leta 1982, napisal ga je devetošolec. Od takrat je bilo napisanih na stotisoče virusov in ti kar naprej prihajajo. Ena najnovejših ponovitev je virus bitcoin rudar. Morda ste že slišali zanje in se sprašujete, kaj so in kako ugotoviti, ali imate virus Bitcoin rudar.

Če je tako, preberite…

Kaj je Bitcoin rudarstvo?

Verjetno veste, da Bitcoin in druge kriptovalute delujejo na verigah blokov in da nekateri kripto zaslužijo z rudarjenjem. Morda pa ne razumete, kaj v tem kontekstu dejansko pomeni “rudarstvo”. Blockchains delujejo tako, da ustvarjajo zapletene matematične uganke, ki jih morajo reševati računalniki. Lastniki računalnika, ki je najprej prišel do rešitve, so nagrajeni z Bitcoinom. To pomeni “rudariti” Bitcoin.

Uganke so sčasoma vedno težje, kar pomeni, da za njihovo reševanje potrebujete zmogljivejše računalnike. Na začetku je to lahko storil vsak z običajnim računalnikom, zdaj pa je to preprosto nemogoče. Trenutno rudarstvo Bitcoin zahteva posebne računalnike, ki so vredni veliko denarja. Ti računalniki se imenujejo rudarji.

Kaj je virus Bitcoin rudar?

Že ime bi nakazovalo, da gre za virus, ki okuži Bitcoin rudarje. Navsezadnje računalniški virus okuži računalnike. A temu ni tako. Zlonamerna programska oprema za rudarstvo bitcoinov je pravzaprav virus mine Bitcoin. Zdaj se morda sprašujete: “Ali ali rudarjenje Bitcoinov ni nekaj, kar ljudje počnejo za denar? V čem je problem?”.

Kot sem že razložil, Bitcoin rudarstvo na običajnem osebnem računalniku ni več mogoče, ker so uganke prezapletene, zato je potrebna posebna rudarska oprema. Vendar, če ste lastnik veliko osebnih računalnikov jih lahko povežete, da dobite en zelo zmogljiv superračunalnik. Nekateri zelo neetični programerji so napisali viruse, ki ugrabijo računalnike drugih ljudi in jih prisilijo, da zanje kopajo Bitcoin. Če je vaš računalnik okužen, ga lahko zdaj rudari … za nekoga drugega!

Tudi ti virusi ne rudarijo samo Bitcoin. Vaš računalnik lahko rudari Ripple, Monero ali kateri koli drug altcoin brez vaše vednosti. Ustvarjanje dobička za osebo, ki je povzročila virus. Torej bolj tehnično pravilen izraz bi bil “Zlonamerna programska oprema za pridobivanje kriptovalut”, ker pa je Bitcoin najbolj ciljan žeton, se je ime “virus Bitcoin miner” preprosto zataknilo.

Kako se širijo virusi Bitcoin rudarjev?

Zlonamerna programska oprema za pridobivanje kripto širi tako kot kateri koli drugi virus. Lahko jih prenesete iz neuradnih skladišč programske opreme, jih pošljete prek storitev enakovredne izmenjave datotek, pošljete po e-pošti kot očitno običajni dokumenti itd.. 

Tudi tu veljajo enaka splošna priporočila za izogibanje običajnim virusom: prenašajte programe samo iz zaupanja vrednih, uradnih virov, ne odpirajte povezav ali dokumentov neznanih pošiljateljev, posodabljajte protivirusno programsko opremo itd..

Kako ugotoviti, ali imate virus Bitcoin rudar?

Najprej rudarske uporabe veliko računalniške moči. Če virus zaradi vašega CPU opravi delo, boste ugotovili, da je računalnik počasen, zaostajen in morda celo neuporaben. Prišlo bo tudi do resnega pregrevanja. Vročina je lahko tako močna, da lahko poškoduje procesor, RAM ali matično ploščo.

Če se vaš računalnik izklopi zaradi pregrevanja ali pa gre vedno počasneje, je morda okužen. Če želite hitro preveriti, ali obstaja virus Bitcoin mining, si oglejte porabo procesorja in RAM-a. V sistemu Windows lahko to vidite v upravitelju opravil. Odprite ga s pritiskom na CTRL + ALT + DELETE. V sistemih Linux poiščite sistemski monitor vašega distribucijskega sistema. Na spodnjem posnetku zaslona je prikazan sistemski monitor Linux Mint 19.2. Vsi imajo enake splošne podatke:

kako ugotoviti, ali imate virus Bitcoin Miner

Ključno je pogledati seznam delujočih procesov in ugotoviti, koliko CPU in RAM-a uporabljajo. Če postopek porablja veliko računalniške moči, poglejte njegovo ime. Če je nekaj čudnega, česar ne prepoznate ali se ne spomnite namestitve, je to lahko vaš virus!

kako ugotoviti, ali imate virus Bitcoin Miner

Graf virov bi prikazal konstantno visoko porabo procesorja in omrežja.

Toda vsi virusi Bitcoin rudarjev niso usmerjeni na vaš CPU. Nekateri med njimi izdelujejo grafični čip vašega računalnika (vaš GPU). V tem primeru uspešnost vašega računalnika ne bo tako močno prizadeta kot v prejšnjem. Večino časa boste lahko na računalniku delali tako kot vedno. Toda pri uporabi grafično intenzivnih programov, kot so igre ali paketi CAD, boste trpeli zaradi zaostankov, počasne zmogljivosti in padlih okvirjev. S tovrstnimi virusi upravitelji opravil ali nadzorniki sistema ne bodo koristili, ker ne prikazujejo podatkov o uporabi GPU.

Še huje je, da lahko nedavno opisana vrsta zlonamerne programske opreme za kripto rudarjenje okuži vaš računalnik ne da bi namestili datoteke.

Ti dve zadnji vrsti sta lahko izziv za odkrivanje in znebitev, vendar je to mogoče storiti.

Kako odstraniti virus Bitcoin rudar?

Odstranjevanje škodljive programske opreme za rudarjenje kripto lahko opravite ročno Vendar to zahteva precejšnje tehnično znanje, saj ne gre le za iskanje in brisanje izvršljive datoteke. Prav tako boste morali ročno urediti sistemski register in tvegati računalnik.

Uporaba protivirusne programske opreme je enostavnejša in veliko manj tvegana. Vsi protivirusni programi ne morejo zaznati in odstraniti virusa Bitcoin miner. Nekateri programi, ki lahko odstranijo zlonamerno programsko opremo za kripto-rudarjenje, so SpyHunter, ReImage, Malwarebytes, protivirusni program Comodo in DrWeb. DrWeb ima različice za Windows, Mac, Linux in celo Android. In protivirusni program Comodo trdi, da lahko odstrani zlonamerno programsko opremo za rudarjenje brez datotek.

V zaključku…

V tem članku ste se naučili, kako ugotoviti, ali imate virus Bitcoin miner in nekdo z vašim računalnikom služi denar brez vaše vednosti. Če vaše najljubše igre nenadoma začnejo spuščati okvirje, ne pojdite samo na nakup nove grafične kartice. Če je računalnik počasen in se pregreje in so računi za elektriko nenadoma veliko višji, zdaj veste, kaj se lahko dogaja in kaj storiti.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me