Bitcoin prijs daalt vanwege Chinees Nieuwjaar?

Chinees Nieuwjaar (Nieuw maanjaar) heeft een sterke invloed op de prijzen van cryptovaluta’s, waarbij de Bitcoin-prijzen dalen in de maanden voorafgaand aan het nieuwe jaar. Dit artikel onderzoekt de trend en de mogelijke redenen waarom deze zich voordoet. Chinees Nieuwjaar wordt elk jaar op een andere dag gevierd omdat het is gebaseerd op de maankalender. In 2020 begon het op zaterdag 25 januari en eindigde het op maandag 27 januari. In 2021 begint het festival op vrijdag 12 februari en eindigt het op dinsdag 15 februari. Gedurende deze tijd zullen veel Chinese Over-the-Counter (OTC) -diensten worden gesloten, wat leidt tot een hoge cryptovolatiliteit.

* Gegevens gebaseerd op Bitcoin-prijzen op Coinbase. Hoogtes vóór CNY genomen als gemiddelde kaarsprijs tot 4 weken voor het nieuwe jaar.

Deze periode is een officiële feestdag in China, aangezien veel werknemers terugreizen naar hun geboorteplaats om het met hun gezin te vieren. Met een bevolking van 1.386 miljard vertegenwoordigt dit de grootste migratie op korte termijn in de wereld. Alle fabrieken in China sluiten tijdens deze periode, met operaties die tot 2 weken bevroren zijn, terwijl logistieke bedrijven en leveranciers langzaam opengaan. Chinees Nieuwjaar wordt ook gevierd in andere Aziatische landen zoals Hong Kong, Singapore en Korea (Koreaans Nieuwjaar). Nu China zijn nationale digitale valuta gebruikt, bekend als DCEP, zullen verdere testen en ontwikkeling een pauze nemen tijdens het Chinese Nieuwjaar. Het is echter belangrijk op te merken dat gedurende deze tijd cryptocurrency-uitwisselingen nog steeds actief zijn en de handel 24 uur per dag vergemakkelijken (zie Crypto-hoofd​.

Chinees Nieuwjaar Dump?

Effect van Chinees Nieuwjaar op Bitcoin-prijs (rood gemarkeerd) op Log-schaal

Gedurende 4 opeenvolgende jaren zouden Bitcoin-prijzen altijd dalen in de weken voorafgaand aan Chinees Nieuwjaar.

Bijvoorbeeld in 2017, de prijzen daalden met 50% van $ 12.000 naar $ 6000 vlak voor het festival. Dit patroon wordt door aangeduid als de “Chinese nieuwjaarsdump” handelaren in cryptovaluta.

In 2019, Bitcoin-prijzen daalden gestaag van $ 4000 tot dieptepunten van $ 3350 vlak voor het Chinese Nieuwjaar. Dit blijkt uit onderstaande grafiek, waarbij de rode lijn de datum van het festival aangeeft.

Bitcoin-prijzen dalen net voor Chinees Nieuwjaar in 2019

In 2020, de prijzen daalden opnieuw voor Chinees Nieuwjaar en braken zelfs de aanvankelijke weerstand van $ 8,3k. En hoewel het op de eerste dag van Chinees Nieuwjaar steeg tot USD $ 8,5k, kan de geschiedenis zich niet anders dan herhalen, en binnen dezelfde dag kelderde het weer onder USD $ 8,3k. De prijzen bleven stagneren tijdens de 2e dag van Chinees Nieuwjaar, en lieten alleen een duidelijk herstel en een stijgende trend zien op de laatste dag van de vakantie.

Bitcoin prijzen Chinees Nieuwjaar 2020Bitcoin-prijzen daalden opnieuw tijdens Chinees Nieuwjaar 2020

Marktmakers op vakantie

Dat is geen geheim markt makers en handelsbots zijn actief op de Cryptocurrency-markt – in feite zijn ze verantwoordelijk voor een deel van het marktvolume. Marktmakers in China en andere Aziatische landen zullen hun activiteiten gedurende 3-5 dagen stilleggen vanwege de feestdagen. Ook al kan marketmaking worden geautomatiseerd door het verhandelen van bots en algoritmen, het vereist nog steeds dat mensen de dagelijkse gang van zaken in de gaten houden om er zeker van te zijn dat er geen storing is..

Tijdens Chinees Nieuwjaar zullen de activiteiten van marketmakers beperkt zijn in capaciteit. Dit leidt tot meer volatiele en minder liquide markten.

Uitbetalen voor het nieuwe jaar

Het geven van rode pakketten gevuld met contant geld is traditie

Een van de mogelijke redenen voor de dip in Bitcoin-prijzen is dat mensen “uitbetalen” voor de feestdagen. Dit geldt vooral in China, omdat tijdens het festival traditioneel gelukspakketten vol met contant geld worden uitgedeeld aan kinderen en ouderen. Deze “rode pakketten” zijn bedoeld om geluk en voorspoed te symboliseren, en het is de enige keer dat het geven van geld geen taboe is in China.

De traditie schrijft voor dat getrouwde stellen rode pakjes moeten uitdelen aan jonge ongehuwde kinderen, ouderen en servicepersoneel. Bedrijfsleiders en managers moeten ook geld geven aan hun ondergeschikten – waarbij sommige pakketten worden gevuld tot het maandloon van de werknemer.

Vanwege de enorme hoeveelheid contant geld die nodig is, vermoeden sommigen dat deze traditie verantwoordelijk is voor de toename van Bitcoin-verkooporders vóór Chinees Nieuwjaar..

Bitcoin Mining wordt niet beïnvloed

Bitcoin Hashrate bereikt een recordhoogte vóór het nieuwe jaar

Omdat China een enorme bijdrage levert aan Bitcoin-mijnbouw, zou je kunnen verwachten dat cryptocurrency-mijnbouw tijdens het festival kan worden beïnvloed. Dit is niet het geval, aangezien Bitcoin en Ethereum Hashrates gedurende deze tijd stabiel blijven. Dit komt omdat mijnbouw geen aanzienlijke mankracht vereist om te onderhouden, en daarom blijven mijnen in bedrijf tijdens het nieuwe jaar.

Chinese OTC-volumedalingen

Bitcoin wordt in China verhandeld via Over the Counter (OTC) -desks. Deze OTC-desks matchen bestellingen van kopers en verkopers en kunnen escrow-diensten aanbieden. Top bureaus zijn inclusief Genesis Block, Binance OTC en Huobi OTC.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me