Cena Bitcoinov pada zaradi kitajskega novega leta?

Kitajsko novo leto (Lunarno novo leto) močno vpliva na cene kriptovalut, saj se cene Bitcoinov v mesecih pred novim letom znižujejo. Ta članek preučuje trend in možne razloge, zakaj se to zgodi. Kitajsko novo leto se vsako leto praznuje na drug dan, saj temelji na Luninem koledarju. Leta 2020 se je začelo v soboto, 25. januarja, končalo pa v ponedeljek, 27. januarja. Leta 2021 se bo festival začel v petek, 12. februarja, končal pa v torek, 15. februarja. V tem času bodo številne kitajske over-the-counter (OTC) storitve zaprte – kar bo povzročilo veliko kripto volatilnost.

* Podatki temeljijo na cenah Bitcoin na Coinbase. Najvišje vrednosti za CNY pred povprečnimi cenami sveč do 4 tedne pred novim letom.

To obdobje je na Kitajskem državni praznik, saj se veliko zaposlenih vrača v svoje kraje, da skupaj s svojimi družinami praznujejo. S 1.386 milijardami prebivalcev to predstavlja največja kratkoročna migracija na svetu. V tem obdobju se zaprejo vse tovarne na Kitajskem, operacije pa zamrznejo do 2 tedna, ko se logistična podjetja in dobavitelji počasi odpirajo. Kitajsko novo leto praznujejo tudi v drugih azijskih državah, kot so Hong Kong, Singapur in Koreja (korejsko novo leto). Ko bo Kitajska uvedla svojo nacionalno digitalno valuto, imenovano DCEP, bodo nadaljnja testiranja in razvoj med kitajskim novim letom naredila počitek. Vendar je pomembno omeniti, da bodo v tem času borze kriptovalut še vedno delovale in olajšale trgovanje 24 ur na dan (glej Kripto glava).

Kitajsko novoletno smetišče?

Učinek kitajskega novega leta na ceno Bitcoin (označeno z rdečo) na lestvici Log

V naslednjih 4 letih bi se cene Bitcoinov v tednih pred kitajskim novim letom vedno znižale.

Na primer, v 2017, cene so se tik pred festivalom z 12.000 na 6000 znižale za 50%. Ta vzorec je imenoval “kitajsko novoletno smetišče” trgovci s kriptovalutami.

V 2019, Cene bitcoinov so se tik pred kitajskim novim letom s 4000 dolarjev vztrajno znižale na najnižjih 3350 dolarjev. To prikazuje spodnji grafikon z rdečo črto, ki označuje datum festivala.

Cene Bitcoinov se spustijo tik pred kitajskim novim letom leta 2019

V 2020, cene so se pred kitajskim novim letom spet znižale, celo presegle začetni odpor v višini 8,3 tisoč USD. Čeprav se je prvi dan kitajskega novega leta zbral do 8,5 tisoč ameriških dolarjev, se zgodovina ne more ne ponavljati in se je v istem dnevu strmoglavila pod 8,3 tisoč ameriških dolarjev. Cene so v drugem dnevu kitajskega novega leta ostale nespremenjene in so šele zadnji dan praznikov opazno okrevale in naraščale..

Cene Bitcoinov kitajsko novo leto 2020Cene bitcoinov so se med kitajskim novim letom 2020 spet znižale

Tržnice na počitnicah

Ni skrivnost, da ustvarjalci trga in trgovalni roboti delujejo na trgu kriptovalut – pravzaprav so odgovorni za del obsega trga. Trgovci na Kitajskem in v drugih azijskih državah bodo zaradi državnih praznikov ustavili obratovanje za 3-5 dni. Čeprav je trženje mogoče avtomatizirati s trgovanjem z roboti in algoritmi, vseeno zahteva, da ljudje pazijo na vsakodnevno delovanje in se prepričajo, da ni nobene okvare.

V času kitajskega novega leta bodo tržne dejavnosti omejene. To vodi do bolj nestanovitnih in manj likvidnih trgov.

Denar za novo leto

Dajanje rdečih zavojčkov, napolnjenih z gotovino, je tradicija

Eden od možnih razlogov za upad cen Bitcoinov je ta, da ljudje za počitnice »izplačujejo denar«. To še posebej velja na Kitajskem, saj med festivalom srečne pakete z gotovino tradicionalno podeljujejo otrokom in starejšim. Ti “rdeči zavojčki” naj bi simbolizirali srečo in blaginjo in edini čas, ko dajanje gotovine na Kitajskem ni tabu.

Tradicija narekuje, da naj poročeni pari mladim neporočenim otrokom, starejšim in servisnemu osebju razdelijo rdeče zavojčke. Direktorji in menedžerji podjetij bi morali dati denar tudi svojim podrejenim – pri čemer je nekaj paketov napolnjenih toliko, kot znaša mesečna plača zaposlenega.

Zaradi velike količine zahtevanega denarnega denarja nekateri sumijo, da je ta tradicija odgovorna za povečanje naročil Bitcoin Sell pred kitajskim novim letom.

Bitcoin rudarstvo je nespremenjeno

Bitcoin Hashrate doseže najvišjo vrednost pred novim letom

Ker Kitajska veliko prispeva k rudarjenju Bitcoinov, bi lahko pričakovali, da bo med festivalom lahko prizadeto rudarjenje kriptovalut. To ni tako, saj Bitcoin in Ethereum Hashrates v tem času ostajata stabilna. To je zato, ker rudarstvo za vzdrževanje ne zahteva velike človeške moči, zato mine ostanejo obratovalne v novem letu.

Kitajske kapljice za OTC

Na Kitajskem se z bitcoini trguje prek pultov Over The Counter (OTC). Te OTC mize se ujemajo z naročili kupcev in prodajalcev in lahko nudijo storitve začasnega hrambe. Vrhunske mize vključujejo Genesis Block, Binance OTC in Huobi OTC.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me