Filecoin: Kaj je to in zakaj je tako priljubljen na Kitajskem?

Filecoin ($ FIL) je ustvaril Protocol Labs in želi zagotoviti primere dejanske uporabe tehnologije veriženja blokov zunaj financ. Kot že ime pove, gre predvsem za datoteke. Ker pa je sistem decentraliziran, kako zagotavlja varnost in razpoložljivost? Ali so tisti, ki shranjujejo datoteke, plačani? Tukaj pogledamo, kaj je Filecoin, in razloge, zakaj je na Kitajskem postal prava senzacija.

Povzetek

  • Filecoin je decentralizirano omrežje za shranjevanje datotek. Uporabniki plačujejo za shranjevanje svojih datotek, medtem ko so tisti, ki pomagajo pri shranjevanju, nagrajeni z žetoni $ FIL.
  • Projekt je z začetno ponudbo kovancev (ICO) leta 2017 zbral 200 milijonov USD. Zagon Mainneta bo 15. oktobra 2020 okoli 15:00 (UTC).
  • Filecoin je že od leta 2018 na kitajskem radarju, kjer so kitajska podjetja začela tržiti storitve rudarjenja v oblaku Filecoin. Šteje se, da je lažje kopati, ker niso potrebne posebne rudarske naprave.
  • Filecoin je priljubljen tudi na Kitajskem zaradi špekulacij o ceni žetonov $ FIL. Nekatere borze že ponujajo trgovanje z $ FIL po osnovi IOU.

Kaj je Filecoin ($ FIL)?

Filecoin je decentralizirano omrežje za shranjevanje datotek, ki nagrajuje uporabnike, ki shranjujejo datoteke. Tiste, ki hranijo datoteke, imenujemo rudarji za shranjevanje. Uporabniki plačujejo, da se njihove datoteke shranjujejo, medtem ko so rudarji shrambe nagrajeni za svoje delo.

Njegova porazdeljena narava omogoča medsebojno shranjevanje in načrtovanje datotek. Platforma ima domačo virtualno valuto, imenovano FIL, ki se uporablja za nagrajevanje rudarjev.

Omrežje navdihuje Web3, napredna arhitektura za razvoj programske opreme, ki odpravlja centralizacijo. Filecoin lahko zagotavlja storitve shranjevanja datotek tudi na drugih decentraliziranih platformah. Poleg tega mreža načrtuje način, ki omogoča interakcijo transakcij z drugimi blockchain platformami, ki spodbujajo interoperabilnost.

Kaj je Filecoin Token $ FIL?

Filecoin žeton $ FIL je izvorna virtualna valuta platforme, ki se uporablja za nagrajevanje rudarjev. Upoštevajte, da se Filecoin mainnet še ni začel in Žetoni FIL niso v obtoku. Vendar, kot bo razvidno spodaj, nekaj borz že trguje s FIL na podlagi IOU. To pomeni, da bodo uporabniki v prihodnosti prejemali samo žetone FIL. Vendar to navdušence ni odvrnilo, saj ima FIL vsakih 24 ur obseg trgovanja več kot 100 milijonov USD, cene pa na videz v navzgornji smeri.

Po zagonu glavne mreže Filecoin (glej spodaj) bo Huobi Global lansiral $ FIL in odprto trgovanje, vloge in dvigi. Tudi druge borze so pohitele, da bi uvrstile enega najbolj pogovarjanih kitajskih projektov po letu 2017, kot so borze Binance in FTX.

Zagon Filecoin Mainnet

Protokol Labs je vodil ICO projekta leta 2017. Podprta z imenoma tveganega kapitala, kot sta Sequoia in Andreessen Horowitz, je bilo zbranih 200 milijonov dolarjev.

ICO je sledila preložitev testne mreže do leta 2019. Laboratoriji za protokol so prvotno obljubili zagon mainneta v prvem četrtletju 2020.

Filecoin mainnet se je zdaj začel v dobi 148.888 – okoli 15:00 (UTC) 15. oktobra 2020. Stanje verige lahko preverite tukaj.

Kako Filecoin deluje

Za uporabnike

Uporabnikom na platformi se zaračuna shramba datotek. Vendar se stroški shranjevanja razlikujejo glede na to, ali uporabnik izbere hitrost pred odvečnostjo in obratno. Na cene shrambe vplivata tudi razpoložljivost in povpraševanje.

Za rudarje / ponudnike pomnilnika

Na protokolu Filecoin je lahko ponudnik pomnilnika posameznik ali organizacija. Edino merilo, da postanete rudar, je prosti prostor na trdem disku in internetna povezava. Rudarji bodo imeli tudi dostop do celotnega bazena uporabnikov Filecoina.

Za nemoteno uporabo omrežje ponuja standardni vmesnik za programiranje programov za rudarje in oglašuje njihovo razpoložljivost. Brez individualnega trženja se ponudniki shranjevanja zanašajo na hitrost, prostor za shranjevanje in zanesljivost, da bi motili uporabnike in pritegnili nagrade.

Filecoin ima funkcijo samozdravljenja, ki samodejno preveri, ali so datoteke na verigi blokov pravilno shranjene. Poleg tega funkcija omrežju omogoča zaznavanje pokvarjenih rudarjev in njihovo obremenitev, ki se razdeli drugim rudarjem.

Proces samozdravljenja ustvarja sledi, ki prikazujejo zgodovino rudarja v omrežju. Ugled jim prinese več možnosti za shranjevanje in s tem več nagrad. Sistem uporablja mehanizme dokazov o datoteki in dokazov o shranjevanju, ki niso energetsko intenzivni, na primer mehanizem za preverjanje dela, ki ga uporablja Bitcoin (BTC).

Poleg splošnih rudarjev za shranjevanje obstajajo tudi rudarji za iskanje. Tovrstni rudarji morajo imeti močno internetno povezavo, saj vnaprej pridobijo največ prenesenih datotek in jih dostavijo uporabnikom, ki so v neposredni bližini. Nato so nagrajeni za lažji nemoten pretok prometa v omrežju.

Kitajska ima all-in pri Filecoinu

Rudarji resno razmišljajo o Filecoinu

Čeprav protokol za dostop ne zahteva posebnih rudarskih naprav, Kitajska opazuje razvoj rudarske strojne opreme Filecoin. Poleg tega kitajski vlagatelji že špekulirajo o ceni FIL. Kitajci se že od leta 2018 ukvarjajo s Filecoinom, in ker je lansiranje mainneta potencialno oddaljeno tedne, se hype le še okrepi.

Na primer, ko je Protocol Labs v začetku junija 2020 objavil spodbujevalni program, so kitajska podjetja začela tržiti storitve rudarjenja v oblaku, ki jih lahko uporabniki sklenejo in uporabljajo za shranjevanje uporabnikov Filecoin.

Ob priljubljenosti rudarjenja kriptovalut na Kitajskem ni presenetljivo, da so ta podjetja v prvih dneh privabila najmanj 500.000 USD prodaje. Poleg tega so podatki raziskovalcev verig blokov razkrili, da se vodilni rudarji skladišč v Filecoinu nahajajo na Kitajskem. Kumulativno ti rudarji predstavljajo več kot 80 odstotkov omrežne testne rudarske moči testne mreže s približno 15 petabajti (15.000 terabajtov).

Vendar pa je ogromen prevzem skladiščnega rudarjenja v azijski državi mogoče pripisati ljubezni države do Bitcoina in drugih dejavnosti rudarjenja kriptovalut. Čeprav je trgovanje z bitcoini na Kitajskem prepovedano, je večina rudarske moči Bitcoinov še vedno skoncentrirana v državi s približno 65 odstotki.

Še preden je Filecoin začel delovati, so rudarska podjetja že pričakovala svoje izdelke. Andy Tian, ​​soustanovitelj podjetja za proizvodnjo strojne opreme 1475, meni, da je kitajski Filecoin hype deloma posledica dejstva, da je ideja rudarjenja preprostejša za rudarje v primerjavi z rudarjenjem BTC, kjer se uporabljajo ASIC.

Na Kitajskem so pričakovanja tako velika, da so rudarski bazeni, ki čakajo na vlagatelje in se samokopljejo, skrili za več kot 15 milijonov dolarjev rudarske programske in strojne opreme Filecoin. Druga velika BTC rudarska podjetja, kot je RRMine, naj bi v nekaj minutah prodala 15 milijonov dolarjev pogodb za računalništvo v oblaku. RRMine zbira tudi rudarsko strojno opremo FIL.

Na žalost ni pomembna velikost prostega prostora, ki ga zagotovite omrežju, temveč količina zapečatenih podatkov. Medtem ko dostop do protokola FIL ne zahteva velike procesorske moči, zapiranje podatkov na trdem disku ne zahteva.

Zapečatenje je mogoče izkoristiti z napajanjem iz CPU ali strojne opreme GPU. Če pa v mešanico vržete kos specializirane opreme, je hitreje, kar omogoča rudarjem, da zaprejo več podatkov v enem dnevu. V zameno dobijo tudi več nagrad.

Tudi kitajska podjetja špekulirajo o Filecoinu

Vendar se pri rudarjenju ne ustavi. Skoraj 50 borz kriptovalut v jugovzhodni Aziji, vključno z Biki Exchange in MXC Exchange, ima na svojem meniju terminske pogodbe FIL s Tether (USDT). Upoštevajte pa, da gre le za IOU, saj žeton dejansko še ni izdan.

Platforme za zbiranje podatkov o kriptovalutah, kot je CoinMarketCap, Feixiaohao, so v 24 urah zabeležile približno 100 milijonov dolarjev prometa. Cena terminskih pogodb Filecoin pa je v nekaj dneh nihala z 11 na 28 do 18 do 18 dolarjev.

Nekatera podjetja, ki se ukvarjajo s pogodbami v oblaku, na primer Mars Finance, načrtujejo 300-odstotno letno donosnost rudarjev FIL, ne da bi zagotovila količino žetonov FIL, ki jih lahko prinese vsak terabajt pogodbenega prostora.

Zaključek

Čeprav mainnet in pravila, ki bodo urejala shranjevanje, še niso objavljeni, kitajska skupnost že dolgo gravitira k Filecoinu. Nekateri razlogi za to norost so lahko zaradi neenakomerne kitajske investicijske krajine, ki je odtujila posameznike srednjega razreda, ki iščejo privlačne naložbene priložnosti.

Poleg tega je kitajsko trdo stališče glede nadzora kapitala kitajske vlagatelje poiskalo ugledne projekte, ki temeljijo na kriptovalutah ali verigah blokov, ki lahko olajšajo finančno interakcijo s preostalim svetom. Povezava Filecoina z vodilnimi podjetji tveganega kapitala je privlačna za kitajsko skupnost. Poleg tega je zaradi oznake za shranjevanje rudarjenja preprost za prodajalce na drobno in vlagatelje.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me