Uniswap pregled in vadnica: vodnik za začetnike ter napredni nasveti in triki

Odstrani je avtomatiziran likvidnostni protokol in je ena od najbolj priljubljenih decentraliziranih borz (DEX) tam, zaradi naraščajoče priljubljenosti decentraliziranih financ (DeFi). Uporabniki lahko postanejo ponudniki likvidnosti za združenje na Uniswap-u z deponiranjem enakovredne vrednosti vsakega osnovnega žetona v zameno za druge žetone v združenju. V tem članku preučujemo, zakaj je Uniswap tako priljubljen, in ponujamo vadnico, primerno za začetnike, ter nekaj naprednih nasvetov in vdorov za naprednejše uporabnike..

Tu si lahko ogledate tudi naš vodnik za izmenjavo s predstavitvijo njihovih različnih funkcij, nasvetov in trikov:

Ključne značilnosti Uniswap

Uniswap ima 2 glavna elementa ali funkcije, znane kot Swap in Pool:

Zamenjaj: Funkcija zamenjave podjetja Uniswap uporabnikom omogoča zamenjavo med Ethereum (ETH) in različnimi žetoni ERC-20.

Bazen: Skupina Uniswap omogoča uporabnikom, da zaslužijo z zagotavljanjem likvidnosti. To storite tako, da žetone deponirate v pametno pogodbo, v zameno pa boste prejeli žetone za bazen.

Zakaj je Uniswap tako priljubljen? Prednosti borze

Samoskrbništvo: Uniswap vam omogoča, da obdržite popolno skrbništvo nad svojimi sredstvi. Torej ni nobenega tveganja, povezanega s centraliziranimi borzami, kjer bi lahko izgubili svoja sredstva, če bi bila borza vdrta ali bankrotirala.

Ne poznajte svoje stranke (KYC): Ker vam Uniswap omogoča, da obdržite skrbništvo nad svojimi sredstvi, vam ni treba, da greste skozi dolgotrajen postopek KYC in razkrijete svoje polno ime, podatke o potnem listu itd. verjetnost, da bodo vaši osebni podatki padli v napačne roke, če bo vdrla borza.

Nizke provizije za trgovanje: Uniswap zaračuna samo pavšalno provizijo v višini 0,30% na trgovanje. To je veliko ceneje kot večina decentraliziranih borz.

Dostop do novih kovancev: Običajno morajo pri centraliziranih borzah različne kriptovalute ali projekti DeFi opraviti postopek preverjanja z borzo, preden je njihov kovanec ali žeton uvrščen na trgovanje. Ker pa je Uniswap decentraliziran in se zaradi njihove priljubljenosti veliko projektov namesto tega odloči za neposreden zagon Uniswap-a. Tako lahko z Uniswapom uporabniki najprej dobijo te nove žetone. In ob nenavadnih nihanjih cen žetonov, zlasti ob prvem zagonu, se mnogi trgovci zdijo ključni, da so prvi tam.

Je Uniswap varen ali prevara? Slabosti in tveganja

Napaka transakcije: Pri zamenjavi kovancev na Uniswap lahko transakcije propadejo. To je večinoma iz treh razlogov. Prvič, plačali ste premalo provizij za plin in transakcija je trajala dlje od trdega roka, ki je bil kodiran v transakciji. Drugič, določili ste najvišjo ceno, ki bi jo bili pripravljeni plačati za žeton, vendar cena preseže najvišjo ceno, preden je transakcija zaključena. Nazadnje je v bazenu premalo likvidnosti. V teh primerih se vaše transakcije “razveljavijo”, to je ponastavi, kot da do transakcije ni prišlo, zato ne bi izgubili sredstev. Torej ni mogoče reči, da je Uniswap prevara.

Ponarejeni kovanci: Vsakdo lahko svoje žetone navede na Uniswap-u, zato obstajajo ljudje, ki na Uniswap-u uvrščajo ponarejene kovance v upanju, da bodo lahko prevarali ljudi, da bodo poslali svoja sredstva za te kovance. Zato morajo biti uporabniki Uniswap-a pri tem še posebej previdni – glejte spodnji odsek o prepoznavanju in preprečevanju ponarejenih kovancev na Uniswap-u, ki vas uči, kako dvakrat preverite, ali sredstva pošiljate za pravilno transakcijo.

Odstranite vodnik za začetnike

Uniswap omogoča uporabnikom, da se neposredno povežejo s svojo Exchange, podprte so naslednje denarnice: MetaMask, WalletConnect, Coinbase Wallet, Fortmatic in Portis.

Povezava MetaMask z Uniswap

Če še nimate denarnice MetaMask, se je naučite nastaviti z našo vadnico MetaMask.

Vklopljeno Odstrani, kliknite »Zaženi aplikacijo« in nato »Poveži se z denarnico«. Izberite denarnico MetaMask (ali katero koli drugo denarnico, s katero se želite povezati) in kliknite »Poveži denarnico«. Pojavilo se bo pojavno okno z vašim računom, izberite denarnico in kliknite »Naprej« in »Poveži«. Potem ste pripravljeni!

Kako uporabljati funkcijo zamenjave Uniswap

Uniswap vam omogoča zamenjavo med žetoni ERC-20. Na zavihku Swap izberite količino žetonov ERC-20, ki jih želite zamenjati. Izberite žeton, na katerega želite zamenjati, tako da kliknete puščico navzdol pod “Za”. Prikaže se seznam in lahko izberete žeton, na katerega želite zamenjati, ali če vašega žetona ni na seznamu, lahko prilepite naslov žetona. Uniswap bo prikazal oceno, koliko žetonov bi prejeli po zamenjavi. Za potrditev kliknite »Zamenjaj«.

Izberite žeton, ki ga želite zamenjatiIzberite žeton, ki ga želite zamenjati

Nato boste preusmerjeni na stran za potrditev zamenjave (glejte levo sliko spodaj). Tu morate biti pozorni na več številk:

 • znesek, s katerim zamenjate, in znesek, ki ga boste prejeli;
 • minimalno poslano: kar je zajamčeni najnižji znesek, ki bi ga prejeli, če bi se cena med obdelavo transakcije znižala;
 • vpliv na ceno: razlika med tržno ceno in oceno cene, ki jo Uniswap zagotavlja zaradi velikosti trgovine; in
 • provizija za likvidnost: znesek provizij, ki jih boste plačevali Uniswap. To je običajno 0,03% transakcije.

Ko potrdite zamenjavo, se prikaže pojavno okno (glejte desno sliko spodaj), da potrdite cene plina, ki jih je treba plačati za to zamenjavo, saj gre za transakcijo z Ethereumom. Vnesite cene plina, ki jih želite plačati, in kliknite »potrdi«.

Potrdite zamenjavoPotrdite zamenjavo

Ko bo transakcija zaključena, vas bo Uniswap o tem obvestil in vam poslal povezavo do Etherscan za prikaz podrobnosti o transakciji. Tu lahko preverite, koliko žetonov ste dejansko dobili iz zamenjave in znesek plačanih provizij za transakcije.

Odstranite napredne nasvete in trike

Neuspele transakcije: zakaj se to zgodi in kako se jim izogniti?

Transakcije na Uniswap lahko propadejo, če cene vhodne valute padejo tako, da ne izpolnjujejo vaših prednastavljenih meril. Ko transakcija ne uspe, bo ves vaš poslani Ethereum vrnjen nazaj k vam. Torej ne boste izgubili svojih prvotnih sredstev. Vendar se pristojbina za plin Ethereum odbije in se ne povrne.

Da bi se izognili neuspelim transakcijam, lahko pazite na druge ljudi, ki prav tako poskušajo opraviti isto transakcijo kot vi. Če želite to narediti, kliknite »…« na Uniswap, pojdite na »Analytics« in poiščite želeni trgovalni par, da vidite, koliko drugih ljudi tudi poskuša opraviti isto zamenjavo. Če se cena žetona, ki ga želite zamenjati, povečuje, boste morda želeli povečati znesek pristojbin za plin. To bo pospešilo vašo transakcijo in premagalo ostale konkurente, da bi zaklenili ceno zamenjave.

Kako hitreje / pospešiti Uniswap transakcije

Hitreje ali pospešite svoje transakcije, tako da v bistvu presežete druge konkurente, ki poskušajo obdelati isto transakcijo. To je tako, da plačate več pristojbin za plin kot drugi. Če želite preveriti, na koliko gredo pristojbine za plin Bencinska črpalka Ethereum in si oglejte priporočene cene plina za hitre, standardne in varne transakcije. Kot namig za hitro pridobivanje transakcij, predlagamo, da za hitre transakcije plačate približno 10% več od priporočene cene. Znesek cen plina, ki ga želite plačati, lahko vnesete v pojavno okno MetaMask, preden potrdite transakcijo (glejte zgornji razdelek o uporabi funkcije zamenjave Uniswap-a).

Bencinska črpalka ETHBencinska črpalka ETH

Ponarejeni kovanci na Uniswap: Kako jih prepoznati in se jim izogniti

Ker je v Uniswap mogoče dodati kateri koli kovanec, je na borzi veliko prevarnih ali ponarejenih kovancev. Transakcije s kriptovalutami so nepovratne, tako da če slučajno pošljete sredstva za nakup teh prevarnih kovancev ali žetonov, boste ne vrniti. Logotip in oznaka teh ponarejenih kovancev sta lahko videti natančno kot pravi, tudi ti potrebujejo biti previden.

S preverjanjem lahko preverite, ali je kovanec ali žeton resničen Coingecko. Če želite to narediti, poiščite kovanec ali žeton, ki ga želite zamenjati na Coingecko, na dnu strani poiščite in kliknite trgovalni par za Uniswap (glejte sliko levo). Nato boste samodejno preusmerjeni nazaj v Uniswap in žeton bo uvožen (glejte sliko desno).

Uvozi žeton v UniswapUvozi žeton v Uniswap

Drug način za preverjanje pristnosti žetona je, da ga preverite na Etherscan (glej spodaj). Ponovno na Coingecko poiščite žeton in kliknite raziskovalec etherscan.io. V oknu Etherscan boste videli številko pogodbe za žeton. To številko pogodbe povežite s številko v naslovni vrstici spletnega brskalnika za Uniswap.

Preverite številko žetona na EtherscanuPreverite številko žetona na Etherscan glede na številko v brskalniku Uniswap.

Opozorilo: Ali NE poiščite žeton ali njegov naslov na Etherscanu. Vedno se povežite na Etherscan prek Coingecka ali uradne spletne strani projekta. To pa zato, ker vam Etherscan sam omogoča iskanje vseh žetonov in transakcij v verigi blokov, vključno s ponarejenimi.

Kako prilagoditi toleranco zdrsa

Do zdrsa pri trgovanju pride, ko se cena, po kateri se naročilo na koncu izvrši, ne ujema s ceno v času, ko ste potrdili transakcijo. Pri trgovanju na Uniswap se to imenuje “toleranca zdrsa” in je izraženo v odstotkih.

Pri kovancih ali žetonih, katerih cena narašča, je lahko velika konkurenca za obdelavo transakcije in pridobivanje teh žetonov. V tem primeru lahko povečate možnosti hitrejše obdelave vaše transakcije, tako da povečate toleranco zdrsa. S tem se boste tudi izognili neuspelim transakcijam.

Če želite prilagoditi toleranco zdrsa, kliknite ikono zobnika v zgornjem desnem kotu brskalnika Uniswap. Tam lahko prilagodite toleranco zdrsa. To pa bo zmanjšalo najnižji znesek, ki vam ga bomo zagotovo poslali. To pomeni, da bo povečalo možnosti, da bo vaša transakcija opravljena, vendar za ceno potencialnega prejema manj kriptovalut.

V primerjavi s toleranco zdrsaV primerjavi s toleranco zdrsa

Mobilno trgovanje: Kako uporabljati Uniswap v telefonu

Cene kriptovalut vedno nihajo, zato si resni trgovci želijo, da bi lahko svoje kriptovalute trgovali na poti. Uniswap vam omogoča povezavo z mobilno denarnico. V brskalniku preprosto pojdite na Uniswap in sledite enakim korakom kot v računalniku. To omogoča, da se ista denarnica prikaže v računalniku in mobilnem telefonu. Podprte so naslednje mobilne denarnice: MetaMask, Trustwallet, Coinbase denarnica, Rainbow, Argent, imToken, Pillar, Safe, Math in Fortmatic.

Iz naše uporabniške izkušnje to ni najbolj priročna funkcija, saj morate večopravilno opravljati več oken. A izpolnjuje cilj, da lahko trguje s kriptovalutami na poti.

Odstranite vodnik za likvidnostni sklad

Uniswap ima likvidnostni sklad, ki je v bistvu združba različnih žetonov, ki se nahajajo v pametnih pogodbah. Uporabniki lahko izmenjujejo žetone v bazenih z uporabo Ethereuma kot kanala. In glavna značilnost Uniswap je, da lahko vsakdo ustvari nove borzne pare v likvidnostnem bazenu za kateri koli žeton, za razliko od centraliziranih borz, kjer borza narekuje, kateri trgovalni pari so na voljo.

Najprej upoštevajte, da za likvidnostne skupine položiti morate enako vrednost Ethereuma in žeton, s katerim želite sodelovati. Recimo, da želim sodelovati v ETH / USDT združenju, hkrati bi moral v sklad nakazati enakovreden znesek ETH in USDT. S sredstvi, ki jih dobavljate tem bazenom, bodo trgovali drugi ljudje, zato bodo nihala razmerja med ETH in USDT, ki jih imate..

To je zato, ker če nekdo želi prodati ETH za USDT, bo izkoristil vaš likvidnostni sklad in USDT, ki ste ga dobavili v bazen, bi bil uporabljen za odkup ETH – celoten koncept je znan kot Automated Market Making (AMM). Kot rezultat tega bi bilo v vašem bazenu večje razmerje USDT v primerjavi z ETH. Če pa nekdo želi prodati svoj USDT za ETH, bi vzel ETH ven in skrčil vašo likvidnost ETH. Tako je likvidnostni sklad približno takšen, da če se vam ETH zniža za 10 dolarjev, naj bi se vaš USDT ustrezno zvišal za 10 dolarjev.

Zakaj bi torej to počeli ponudniki likvidnosti? To je zato, ker prejmejo provizijo za ponudnike likvidnosti od tistih, ki izvajajo zamenjave v svojem likvidnostnem skladu. Kot smo že omenili v tem članku, Uniswap zaračuna pavšalno provizijo v višini 0,3% za vsako transakcijo. Ti 0,3% se dejansko nato razdeli sorazmerno med vse ponudnike likvidnosti v tem združenju glede na njihove prispevke.

Dodajanje likvidnosti in zaslužek ponudnikaČe dodate likvidnost v bazene, lahko zaslužite provizije ponudnikov, ko drugi zamenjajo

In Uniswap ni edini ponudnik likvidnostnih skladov, zato mnogi poskušajo najti najbolj donosne skupine in prispevati k njim, da bi zaslužili več provizij za ponudnike likvidnosti. Bazeni.fyi je eno takšnih spletnih mest, ki jih veliko ljudi uporablja za iskanje najboljših likvidnostnih bazenov.

Kliknite tukaj za našo video vadnico o Uniswap pool-u likvidnosti.

Pogosta vprašanja

Kakšna je razlika med različico Uniswap 1 in 2?

Uniswap je lansiral izboljšano različico svojega Exchangea, ki se preprosto imenuje različica 2. Glavna razlika med temi različicami je, da različica 2 ponuja žetone ERC-20 do ERC-20, oraclove domačih cen in flash zamenjave..

Serija decentraliziranih financ (DeFi): vadnice, vodniki in drugo

Z vsebino tako za začetnike kot za naprednejše uporabnike si oglejte našo serijo YouTube DeFi, ki vsebuje vadnice o OSNOVNIH ORODJIH, ki jih potrebujete za trgovanje v prostoru DeFi, npr. MetaMask in Uniswap. Pa tudi poglobitev v priljubljene teme DeFi, kot sta Reef.finance ($ REEF) in Polkadot ($ DOT)

Serija DeFi na tej spletni strani zajema tudi teme, ki jih YouTube ni preučeval. Za uvod o tem, kaj je DeFi, si oglejte Pregled decentraliziranih financ (DeFi): Vodnik po NAJVEČJEM trendu v kriptovalutah

Vadnice in vodiči za ESSENTIAL DEFI TOOLS:

 • Vodič za MetaMask: Kako nastaviti račun? PLUS nasveti in vdori za napredne uporabnike
 • Uniswap pregled in vadnica: vodnik za začetnike ter napredni nasveti in triki
 • Vodič in pregled serumskega DEX
 • Razloženo SushiSwap ($ SUSHI)
 • 1inch Exchange, Mooniswap in Chi GasToken: popoln pregled in vodnik

Za podrobnejše informacije o drugih specifičnih projektih DeFi si oglejte naše vodnike za žetone DeFi. Tu je nekaj naših najbolj POPULARNIH vodnikov:

 • DOVOLJENO ($ LEND)
 • Pregled Ampleforth ($ AMPL): Bistveno vodilo tega protokola DeFi
 • ChainLink ($ LINK) vodič: Ključna povezava v prostoru DeFi
 • Cream Finance ($ CREAM): Kaj je to?
 • Vodnik za krivulje financiranja ($ CRV)
 • DODOEx ($ DODO): Revolucionarni ponudnik likvidnosti na verigi
 • Linear Finance ($ LINA): Prihodnost sintetičnih borz?
 • Polkadot ($ DOT): Vse, kar morate vedeti o ljubljencu DeFi na Kitajskem
 • RAMP DeFi: Kako odklene vrednost vloženega premoženja?
 • Reef Finance ($ REEF): platforma All-in-One Defi
 • Solana ($ SOL) je pojasnila
 • Grafikon ($ GRT) – naslednja stopnja decentraliziranih aplikacij
 • Razloženo Trustswap ($ SWAP) – Naslednja generacija transakcij DeFi
 • Hrepenite po financiranju združitve ekosistema DeFi
 • Wing Finance ($ WING) – kreditna platforma DeFi za posojanje

Več video posnetkov in člankov bo kmalu na voljo v sklopu naše serije DeFi, zato se obvezno PRIJAVITE na našo Youtube kanal in (za zdaj) BREZPLAČNO tedensko glasilo tako da boste lahko obveščeni takoj, ko pridejo ven!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me