Glasilo št. 10

Teden v pregledu

Heker “Good guy”: Hacks projekta Andreja Cronjeja, vrne 50% plena

Eminence Finance je bilo delo v teku, ki ga je v skrivnostnem tvitu dražil Andre Cronje. To pa je bilo že dovolj za nekatere vlagatelje, ki so hiteli kupovati žetone EMN.

29. septembra 2020 pa je kriptoskupnost sprožila alarm, ko je potegnila preprogo, ko je videla, da je Cronjeva denarnica za razvijalce komunicirala z novim naslovom Ethereum. Heker je ukradel skupno vloženih sredstev v vrednosti 15 milijonov USD.

Tisti, ki so vlagali, so napadli Cronjeja in ga obtožili, da ni upošteval varnostnih ukrepov in da svojega projekta ni naredil zasebnega. Nekateri so šli celo tako, da so Cronjeu poslali grožnje s smrtjo, ena oseba pa je celo trdila, da je v tem krampilu izgubila 100.000 USD.

Nenavadno je, da se je heker odločil, da bo 8 milijonov USD poslal nazaj na naslov Cronje, vendar je 7 milijonov USD zadržal zase. Cronje je nato tvitnil, da je od hrepeneče zakladnice zahteval vrnitev 8 milijonov USD, ki jih je heker vrnil prizadetim uporabnikom.

To je zagotovo boleča lekcija za prizadete. Toda to je še en opomin, da bi morali ljudje vedno opraviti lastne popolne raziskave, preden v projekt vložijo kakršna koli sredstva. To še posebej velja, saj v zadnjih nekaj tednih opažamo opazen porast prevar.

KuCoin Hack pt 2: Še vedno ni iz gozda

Vdor v KuCoin se je zgodil 25. septembra 2020, zaenkrat pa se zdi, da je bilo izgubljenih več kot 200 milijonov ameriških dolarjev kupcev, čeprav je bilo po navedbah KuCoina okoli 130 milijonov že zavarovanih ali v postopku izterjave.

Storitve niso v celoti obnovljene pri vseh projektih (tj. Trgovanje, pologi in dvigi). 2. oktobra 2020 (UTC) ob 14.30 so bile storitve v celoti obnovljene za naslednje projekte:

Popolne storitve obnovljene za naslednje projekte. Elementi v rdeči barvi so zadnji dodatek na seznam. (Kreditna slika: KuCoin.com)

Za ublažitev učinkov vdora so projekti na splošno uporabili 1 od 4 pristopov: (1) zamrznite svoje žetone; (2) zamenjajo svoje žetone; (3) če so bili žetoni obnovljivi, jih vrniti KuCoin; ali (4) razveljaviti žetone.

Medtem je Hacken napovedal, da bodo kot način podpore skupnosti kriptovalut preučili kramp KuCoin in objavili svoje ugotovitve. Od njihovih začetne preiskave, zdi se, da je šlo za napad socialnega inženiringa na zaposlenega v podjetju KuCoin, ki je imel dostop do zasebnih ključev v vrednosti 150 milijonov USD.

KuCoin je seveda sprožil tudi lastne preiskave in očitno identificiral vpletene v kršitev z “pomembnimi dokazi” zoper njih. KuCoin je stopil v stik z organi pregona in policijo, da bi zoper njih ukrepal.

Še enkrat opomnik, da svoje kriptovalute shranite v denarnico strojne opreme, če tega še niste storili! Oglejte si naš pregled Ledger Nano X oz kupi tukaj.

BitMEX je v vroči vodi

DOJ in CFTC sta 1. oktobra 2020 skupaj z drugim ključnim osebjem in povezanimi družbami sprožila civilni in kazenski postopek zoper BitMEX, njegovega izvršnega direktorja Arthurja Hayesa. Medtem je bil aretiran tehnični direktor BitMEX-a, ki je takrat delal v ZDA. DOJ obtožuje BitMEX, da v nasprotju z Zakonom o bančni tajnosti ni izvedel ustreznih postopkov KYC / AML, medtem ko CTFC trdi, da se borza ni registrirala kot borza izvedenih finančnih instrumentov, vendar še vedno ponuja storitve strankam v ZDA..

Vendar se ugiba, da so sedanje obtožbe samo predhodnica strožjih obtožb, ki bi bile izrečene posameznikom, ko bi bili izročeni ZDA, npr. kršitev mednarodnih sankcij prek BitMEX-a, ki ljudem iz Irana in Severne Koreje omogoča, da se umaknejo s položaja kriptovalut.

Kot rezultat te novice so trgovci strmoglavili, da bi dvignili sredstva z borze v strahu, da bi jo zaprli. Iz BitMEX-a je bilo v eni uri in do zdaj že umaknjenih 23 milijonov USD Umaknjeno je 45.000 BTC. Po podatkih Crystal Blockchain so druge centralizirane borze imele koristi od tega množičnega odhoda iz BitMEX, približno 20.000 BTC pa je šlo na borze Gemini, Binance, OKEx in Huobi..

Kako se bodo odvijali pravni postopki in dogodki, ni znano. Najpomembneje pa je, da nihče ne ve, ali bodo operacije in računi BitMEX zamrznjeni. Uporabniki borze bodo zato morda želeli razmisliti o umiku svojih kriptovalut za vsak slučaj.

Bitcoin odporen na kladivo negativnih novic

Cene bitkoinov zaradi vdora KuCoin niso motili, a se je zataknilo ob novici o sodnem postopku proti BitMEX. Tudi novica, da je ameriški predsednik Donald Trump pozitiven test za COVID-19, ni dolgo dolgo pretresla cen. V tem tednu se zdi, da so cene Bitcoinov kljub splošno negativnim novicam na poti k okrevanju. To je privedlo do nekaterih analitiki ob upoštevanju stališča, da so profesionalni in mali vlagatelji še vedno naklonjeni Bitcoinu in da se lahko trend naraščanja do 12.000 USD vrne prej kot slej.

Prihajajoči dogodki

5. oktober 5:00: Prenos v živo v živo

8. oktober 6:00: Alpha Finance Lab prodaja žetonov dne Binance Launchpad. Kmetovanje na njihovem izstrelitvenem bazenu se je 30. septembra začelo že ob 12:00.

8. oktober 18:00: Prodaja žetona Radix DLT

10. oktober 14:00: Javna prodaja RAMP DeFi

* Vsi časi so navedeni v UTC, razen če ni drugače določeno.

Tu si oglejte zadnje številke našega glasila.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me