Polkadot ($ DOT): Vse, kar morate vedeti o ljubljencu DeFi na Kitajskem

Polkadot ($ DOT) se nanaša na protokol verige blokov naslednje generacije, ki povezuje več verig blokov v eno omrežje. Kot smo videli v prejšnjem članku o najbolj vročih blockchain projektih na Kitajskem, sta kitajska skupnost kriptovalut Polkadot in njen soustvarjalec Gavin Wood zelo cenjena, ki sta v ta projekt močno vložena. Polkadot zdaj tudi na Zahodu pridobiva veliko zanimanja zaradi uvrstitve na večje borze, kot so Binance, OKEx in Kraken.

Namen Polkadota je omogočiti blockchain omrežjem, da izboljšajo razširljivost, se optimizirajo za posebne primere uporabe, sodelujejo in komunicirajo, se samoupravljajo in nadgrajujejo brez trdih vilic. V tem članku si ogledamo trenutno stanje Polkadota, njegovo vlogo v decentraliziranih financah (DeFi), žeton $ DOT in še več.

Tukaj je naš video, ki v manj kot 2 minutah razlaga, kaj je Polkadot!

YouTube plakat

Ozadje

Polkadot je bil predstavljen leta 2016, vodi pa ga fundacija Web3, ki si prizadeva za vzpostavitev brezplačnega in decentraliziranega spleta. Vendar je fundacija sklenila pogodbo s podjetjem Parity Technologies za izdelavo protokola. Njegovi ustanovitelji so Gavin Wood, Peter Czaban in Robert Habermeier. Zlasti Gavin Wood je tudi eden od soustanoviteljev Ethereuma in tako v oči številnih navdušencev nad kriptovalutami, zlasti kitajskega občinstva, prinaša občutek legitimnosti in zaupanja..

Skupina ima bogate izkušnje s sistemom porazdeljenih knjig, blockchain protokoli (zlasti Ethereum), kriptografijo in tehnologijo denarnic. Kljub temu, da je vodilni razvijalec Parity Technologies, je več neodvisnih skupin prispevalo k razvoju Polkadota.

Kaj je Polkadot?

Polkadot je osenčen mostu podoben protokol, ki se osredotoča na vzdrževanje komunikacije, prenos vrednosti in združevanje varnosti verig blokov. Blokovnim verigam omogoča vzporedno delovanje med seboj, tako da jih združi v eno omrežje. Združevanje združuje prednosti različnih verig verig in blaži njihove slabosti.

Po mnenju ekipe je Polkadot projekt razvijalcev za razvijalce. Njegov namen je povezati javne in zasebne verige, prerokbe, DApps in storitve, da nemoteno delujejo vzporedno. In tako olajša povezavo različnih neodvisnih verig blokov v en sam Internet Web3.

Polkadotovi gradniki

Polkadot je zgrajen na ogrodju za gradnjo verige substratov, ki izhaja iz izkušenj Parity z Ethereumom, Bitcoinom in podjetniškimi verigami. Stanje protokola je sestavljeno z WebAssembly (WASM) – visoko zmogljivim virtualnim okoljem.

Poleg tega Polkadot uporablja libp2p za medsebojno odkrivanje in komunikacijo. Za širok dostop do razvijalcev je kodiran s C ++, Rust in Golang.

Model upravljanja Polkadot

Model upravljanja Polkadot je verižen in natančno opredeljen. Zasnovan je tako, da vključuje vse zainteresirane strani v svet upravljanja. Uporabniki lahko sodelujejo pri odločanju sistema tako, da preprosto držijo izvorni žeton $ DOT. Trenutno delujeta Polkadotov svet in tehnični odbor, zato sta projekt in njegova usmeritev v celoti v rokah imetnikov $ DOT. Predloge za upravljanje predložijo Svet, tehnični odbor ali imetniki $ DOT. Nato jih glasuje $ DOT holding.

Stanje mreže Polkadot

Polkadot povečuje velikost svojih validacijskih sklopov. Zdaj obstaja 274 potrjevalcev, ki jih upravlja približno 200 neodvisnih operaterjev in jih podpira več kot 7000 posameznih nominacijskih računov.

Letos je Polkadot lansiral Westend, njihovo glavno dolgoročno brezvredno testno mrežo. Uvedli so tudi dve različici rokokoja, ki sta Polkadotovi kratkoročni javni preizkusni mreži.

Rokoko

Rococo je javna mreža za preizkušanje, katere cilj je preizkusiti postopek soglasja parahajnov, skupaj z parahajni, ki jih je zgradila skupnost, in medsebojnimi interakcijami.

Rococo v1 je najnovejša različica, izdana 22. decembra 2020.

PolkaBrige

PolkaBrige je platforma za decentralizirano aplikacijo (dApp). Prav tako ima lastno decentralizirano borzo (DEX), znano kot PolkaBrige DEX, ki uporabnikom omogoča, da žetone na Polkadotu neposredno zamenjajo z drugimi žetoni na drugih platformah blockchain, kot so Ethereum, Binance Smart Chain itd..

Za izpolnitev navdušenja nad kmetovanjem donosov ima Polkabrige tudi pameten mehanizem kmetovanja, ki ponudnikom likvidnosti omogoča, da zaslužijo več nagrad.

Prednosti Polkadota

Projekt Polkadot naj bi revolucioniral tehnologijo veriženja blokov, tako da ponuja mostu podoben okvir, ki nudi naslednje prednosti:

1..       Neomejena razširljivost – Polkadot lahko podpira neskončno število verig blokov in jim omogoča, da se povežejo skupaj. Ti so znani kot para-verige.

2..       Prilagodljiv mehanizem soglasja – Ker različni verigi blokov delujejo na različnih mehanizmih soglasja, platforma Polkadot ponuja odprt in prilagodljiv mehanizem soglasja za njihovo gostovanje..

3..       Transakcije med verigami – Okvir lahko podpira prenos vrednosti med različnimi verigami blokov. To je potrebno za interoperabilnost in resnično integracijo.

4..       Opredeljeni mehanizem upravljanja – Ima definiran mehanizem upravljanja, ki odpravlja večje težave, s katerimi se soočajo druge verige blokov.

5..       Nadgradljivost – Polkadot lahko podpira nadgradnje, ne da bi se morali zateči do drastičnih trdih vilic, da bi uvedli spremembe.

6..       Združena varnost – Blockchains, ki se povezujejo s Polkadotom, je mogoče zavarovati z združevalnim varnostnim dežnikom. To lahko pomaga zaščititi majhne verige, ki nimajo učinkovitega varnostnega zagona.

7.. Nizke provizije za transakcije– Polkadot trdi, da ima nižje provizije za transakcije v primerjavi z Ethereumom.

Žeton Polkadot ($ DOT)

Žeton Polkadot, označen s simbolom $ DOT, je izvorno sredstvo platforme Polkadot. Služi trem glavnim funkcijam: upravljanje, vplačevanje in povezovanje. Skupno ima 10 milijonov DOT.

Upravljanje

Kot smo že omenili, imajo imetniki DOT pravico upravljati platformo. Ko rečemo ‘prav’, še ne pomeni, da jim nekdo podeli privilegije. Namesto tega je v protokol Polkadot vključeno, da imajo imetniki DOT že samo po sebi sposobnosti upravljanja. Te zmožnosti vključujejo spreminjanje omrežnin, dražb in urnika za dodajanje parakainov – paraleliziranih verig, ki se izvajajo vzporedno s Polkadotovo verigo relejev. Poleg tega imajo imetniki vpliv tudi na nadgradnje, popravke napak in drugo vzdrževanje sistema.

Vlog

Decentralizirana omrežja zahtevajo mehanizme soglasja, s katerimi se zagotovi potrditev samo veljavnih transakcij. Polkadot kot svoj algoritem za preverjanje uporablja NPoS (Nominated Proof of Stake). Imetniki DOT lahko sodelujejo pri tej bistveni operaciji omrežja.

V bistvu bodo imetniki nagrajeni, če bodo svoj DOT vložili v protokol v zameno za tveganje njihovega imetja za potrditev omrežja. To tudi odvrača slabe akterje od sodelovanja v mreži, saj bodo verjetno izgubili svoj delež, če se bodo “neprimerno obnašali”.

Zahteva po udeležbi je v veliki meri odvisna od trajanja vložka in skupnega števila vloženih žetonov.

Vendar pa je ekipa Polkadot odkrila, da nekateri predlagatelji ne prejemajo svojih nagrad. Ekipa trenutno pripravlja rešitev, vendar bo to trajalo nekaj časa. Medtem skupina priporoča, da se tisti, ki stavijo z manj kot 200 $ DOT in nimajo možnosti vezave več, preusmerijo na vložke na borzah kriptovalut. Trenutno za Polkadot ponujajo naslednje storitve izmenjave: Kraken, Huobi, MXC in KuCoin.

Lepljenje

Zadnji primer uporabe žetona DOT je lepljenje – to je postopek vezanja DOT, da dodate nove parahajne. Je razširitev funkcionalnosti dokazila o vložku.

DOT 100x ponatis

Po ustanovitvi Sveta in tehničnega odbora je bila v anketi, ki jo je vodila skupnost, ugotovljeno, koliko Planckov je treba šteti za en žeton DOT. Plancks so najmanjša menjalna enota v Polkadotu, ta vrednost se ne spreminja, temveč je bilo izglasovano, koliko Plancks vsebuje en DOT. Odločeno je bilo, da bo zdaj en DOT imenovan z 1e10 deskami namesto 1e12 desk. Nova različica $ DOT bo torej 100-krat manjša od stare $ DOT.

To poimenovanje se bo zgodilo 21. avgusta 2020 okoli 13:15 (UTC), natančneje v bloku številka 1.248.328. Ko se to zgodi, uporabnikom ni treba storiti ničesar, ker gre le za prednjo spremembo. Prav tako bo večina borz, kot sta Binance ali Kraken, samodejno pomnožila vloge uporabnikov DOT po renominaciji, tj. Če ste pred redenominacijo položili 10 starih DOT DOT, vam bodo po redenominaciji samodejno pripisali 1000 novih DOT DOT. Da bi zaščitili uporabnike v pričakovanju tega, bodo lahko novi DOT DOT umaknili šele po razglasitvi.

Uporabniki morajo medtem upoštevati, da nekatere borze npr. OKEx, MXC itd. Ponujajo trgovalne pare v STARIH DOT, drugi pa npr. Binance in Kraken ponujata trgovalne pare v NEW $ DOT. Nosilci $ DOT in trgovci bi morali preverite z borzo, s katero trgujejo, da bi videli, kakšne so njihove politike za DOT $.

Projekti, zgrajeni na Polkadotu

Ekosistem Polkadot ima ogromen doseg in uporabo. Trenutno na njem gradi 188 projektov. To vključuje kripto-projekte, povezane z DeFi, denarnice za kriptovalute, infrastrukturne projekte, žetone, Oracle, DAO, zasebnost, izmenjavo, igre na srečo, IoT, skaliranje itd..

Nekaj ​​znanih projektov, ki temeljijo na protokolu Polkadot, so Chainlink, Ankr, Celer Network, Akropolis, Ocean Protocol, 0x Protocol, imToken itd..

Polkadotova vloga v projektih DeFi

Polje Decentralizirano financiranje (DeFi) temelji na skladnosti, medsebojni komunikaciji, prenosu vrednosti in medsebojni povezavi protokolov. To je praktično celotna utemeljitev projekta Polkadot. In kot taki številni projekti DeFi uporabljajo Polkadot.

Na primer, projekt Akropolis, ki temelji na avtomatizaciji in združevanju, temelji na integraciji z Maker, Compound, Curve in dYdX, Sodelovali so in veliko prispevali k ekosistemu Polkadot.

Polkadotove podobnosti s prihodnjim Ethereum 2.0

Mainnet Ethereum 2.0 Phase 0 naj bi začel delovati novembra 2020. Uvedel bo težko pričakovani mehanizem vložka. Popolna uvedba pa bo končana šele čez nekaj let. Kot kaže, ima Polkadot neverjetno podobnost z Eth2.

Na primer, oba veriga blokov podpirata ostrenje, kar pomeni, da izvajata obdelavo vzporedno, tako da posameznim drobcem omogočita razdelitev delovne obremenitve in medsebojno komunikacijo. Oba izvajata tudi hibridne konsenzne modele, mehanizme zajemanja in funkcije prehoda države.

Zaključek

Polkadot hitro pridobiva na področju DeFi in širše kripto skupnosti. Zaradi enostavne integracije, razpoložljivih nepovratnih sredstev in široke komponiranosti Polkadotovi projekti hitro pridobivajo na vrednosti in zdi se, da ima združenje Polkadot pozitiven vpliv na ceno projekta.

Z nadaljnjim zorenjem ekosistema bo verjetno postal sestavni del polja blockchain in platforme pametnih pogodb.

Serija decentraliziranih financ (DeFi): vadnice, vodniki in drugo

Z vsebino tako za začetnike kot za naprednejše uporabnike si oglejte našo serijo YouTube DeFi, ki vsebuje vadnice o OSNOVNIH ORODJIH, ki jih potrebujete za trgovanje v prostoru DeFi, npr. MetaMask in Uniswap. Pa tudi poglobitev v priljubljene teme DeFi, kot sta Reef.finance ($ REEF) in Polkadot ($ DOT)

Serija DeFi na tej spletni strani zajema tudi teme, ki jih YouTube ni preučeval. Za uvod o tem, kaj je DeFi, si oglejte Pregled decentraliziranih financ (DeFi): Vodnik po NAJVEČJEM trendu v kriptovalutah

Vadnice in vodiči za ESSENTIAL DEFI TOOLS:

 • Vodič za MetaMask: Kako nastaviti račun? PLUS nasveti in vdori za napredne uporabnike
 • Uniswap pregled in vadnica: vodnik za začetnike ter napredni nasveti in triki
 • Vodič in pregled serumskega DEX
 • Razloženo SushiSwap ($ SUSHI)
 • 1inch Exchange, Mooniswap in Chi GasToken: popoln pregled in vodnik

Za podrobnejše informacije o drugih specifičnih projektih DeFi si oglejte naše vodnike za žetone DeFi. Tu je nekaj naših najbolj POPULARNIH vodnikov:

 • DOVOLJENO ($ LEND)
 • Pregled Ampleforth ($ AMPL): Bistveno vodilo tega protokola DeFi
 • ChainLink ($ LINK) vodič: Ključna povezava v prostoru DeFi
 • Cream Finance ($ CREAM): Kaj je to?
 • Vodnik za krivulje financiranja ($ CRV)
 • DODOEx ($ DODO): Revolucionarni ponudnik likvidnosti na verigi
 • Linear Finance ($ LINA): Prihodnost sintetičnih borz?
 • Polkadot ($ DOT): Vse, kar morate vedeti o ljubljencu DeFi na Kitajskem
 • RAMP DeFi: Kako odklene vrednost vloženega premoženja?
 • Reef Finance ($ REEF): platforma All-in-One Defi
 • Solana ($ SOL) je pojasnila
 • Grafikon ($ GRT) – naslednja stopnja decentraliziranih aplikacij
 • Razloženo Trustswap ($ SWAP) – Naslednja generacija transakcij DeFi
 • Hrepenite po financiranju združitve ekosistema DeFi
 • Wing Finance ($ WING) – kreditna platforma DeFi za posojanje

Več video posnetkov in člankov bo kmalu na voljo v sklopu naše serije DeFi, zato se obvezno PRIJAVITE na našo Youtube kanal in (za zdaj) BREZPLAČNO tedensko glasilo tako da boste lahko obveščeni takoj, ko pridejo ven!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me