7 napovedi kriptovalut za leto 2021, s katerimi bi se vsi strinjali

Pandemija COVID-19 je nedvomno škodila svetovnemu gospodarstvu leta 2020. Banka Zveznih rezerv je začela tiskati dolarje več kot običajno, povečevala je ponudbo. Tako je vrednost dolarja padla, inflacija se je povečala in svetovno gospodarstvo ne vidi dobrih dni.

Vendar pandemija COVID-19 ni škodila kriptovalutam. Njihova cena je padla marca 2020, nato pa se konec leta dvignila proti bikovskemu obdobju. To se je zgodilo, ker so investitorji s padcem dolarja kriptovalute videli kot zaščito pred inflacijo in hranilcem vrednosti. Pandemija COVID-19 torej ne samo da ni škodila kriptovalutam, ampak jim je šla v prid.

Samo poglejte, kako BTC raste skozi vse leto:

grafikon bitcoinov

Dejansko je bilo leto 2020 za kriptovalute razburljivo. Tukaj se je zgodilo in kako je leto 2020 postalo dejavnik usmeritve, ki jo bodo kriptovalute ubrale v naslednjih letih.

7 kripto napovedi za leto 2021:

1. 2020 – Leto, ko je fiat izgubil verodostojnost

Od začetka pandemije COVID-19 je trg zlata, delnic in Bitcoinov padel za približno 30%. Vendar se zlato in zaloge niso mogli obnoviti, za razliko od Bitcoina, ki se je močno vrnil.

Vir: Capital.com

Pandemija COVID-19 je med vlagatelji povzročila paniko in svoje premoženje so začeli množično prodajati. Prodali so tudi kriptovalute, ki so jih imeli v lasti, zaradi česar smo se zavedali, da so lastniki kriptovalut in so kriptovalute uporabljali poleg tradicionalnih finančnih sredstev.

Vir: mining.com

Ko so vsi mislili, da bo pandemija COVID-19 hitro izginila, se ni izkazalo tako. Ko je bilo ugotovljeno, da bo trajalo dlje, kot je bilo pričakovano, in bo gospodarstvo povzročilo še večjo škodo, se je ameriška vlada odločila, da bo gospodarstvu "infuzija" podoben tistemu iz leta 2008, v času takratne finančne krize. Leta 2020 so v ameriško gospodarstvo dodali 9 bilijonov dolarjev. Hkrati ta znesek predstavlja 22% dolarjev, ustvarjenih v celoti od obstoja Amerike kot države.

Vir: https://fred.stlouisfed.org/series/M1

Tiskanje dolarja je bilo videti kot ustrezna rešitev problema gospodarske krize. Kljub temu se zdi, da ekonomisti niso razmišljali o dolgoročnih posledicah, ki bi jih ta metoda lahko prinesla na gospodarstvo. S pojavom problema inflacije so vlagatelji že začeli iskati druge alternative.

To je ravno trenutek Bitcoina, ki se je kljub drugim premoženjem začel ceniti.

S pandemijo COVID-19, ki je prinesla karanteno in policijsko uro, so se bližale volitve. Volitve običajno vplivajo na trg delnic in zlata, na splošno negativno. Zato so tudi v tem primeru cene delnic in zlata spet začele padati. Vsi so pričakovali, da se bo z Bitcoinom zgodilo isto. A ugani kaj? Nikoli se ni zgodilo. Bitcoin se je le povzpel visoko.

Ker vlagatelji delniškega trga in zlata niso več obravnavali kot možnosti, je Bitcoin postal njihovo najljubše sredstvo, saj so v njem videli potencial.

Poleg tega, da je Bitcoin že veljal za prednostno sredstvo med vlagatelji, je vse šlo njemu v prid, saj se je Paypal 21. oktobra odločil, da bo dovolil nakup, prodajo in držanje digitalnih valut na svoji platformi.

Novica, da je Paypal v svojo platformo integriral kriptovalute, je povzročila nemir in povečala ceno Bitcoina. Temu dogodku bi sledilo še več vlagateljev, ki bi se pridružili kripto svetu.

Poleg teh zunanjih dejavnikov, ki so vplivali na ceno Bitcoina, so v ospredje prišli tudi notranji dejavniki. Razpolovitev bitcoinov se je zgodila maja 2020, v preteklosti pa se je cena Bitcoina povišala. Letos se je zgodilo isto.

Julija 2016, ko je prišlo do prepolovitve, je bila cena Bitcoina 600 dolarjev. 17 mesecev pozneje decembra 2017 je dosegel rekordnih 20.000 USD.

Ko je maja 2020 prišlo do prepolovitve Bitcoinov, je bila njegova cena 8.700 USD. V šestih mesecih se je povzpel na 15.500 USD, kar je 78-odstotno povečanje. Nato je 8. januarja 2021 dosegla najvišjo vrednost v vseh časih in znašala 41.941 ameriških dolarjev.

Prav tako je v letu 2020 decentralizirano financiranje (DeFi) v porastu, saj je Ethereumova veriga blokov na vrhu, ki je vedno bolj sprejeta.

Kriptovalute še nikoli niso bile bližje množičnemu sprejemanju kot leta 2020. Leto 2020 je bilo resnično vznemirljivo za kriptosfero. Kripto navdušenci glede na to, kako stvari potekajo, verjamejo, da bo leto 2021 zanimivo tudi za kriptovalute. Poglejmo, kaj naj bi se zgodilo s kriptovalutami leta 2021.

2. Bitcoin postane mednarodna plačilna valuta

Kriptovalute so najprimernejše plačilno sredstvo Millenials. In Paypal jim bo to omogočil.

Paypal, kot je omenjeno zgoraj, uporabnikom omogoča nakup kriptovalut. Platforma jim bo omogočila tudi plačilo izdelkov, kupljenih s kriptovalutami pri 26 milijonih trgovcev, ki jih ima platforma, brez uporabe provizij.

Uporabniki bodo to lahko storili, saj jim bo platforma omogočala pretvorbo njihovega kripto stanja v fiat. Omeniti velja, da ima Paypal 340 milijonov uporabnikov in to samo po sebi pove, kakšen vpliv imajo kriptovalute.

3. Institucionalno povpraševanje je naraslo – cepivo bi težko vplivalo na Bitcoin

Ali obstaja možnost, da bi lahko cepivo COVID-19 vplivalo na kripto-tek v letu 2021? Vendar ima lahko cepivo večji učinek na stalež. Ko ga bodo ljudje začeli jemati, se bo vrednost zalog povečala.

Vendar pa naj ne bi cepljenje pomembno vplivalo na ceno Bitcoina, saj so kriptovalute neodvisne in nanje ne vplivajo različni dejavniki, ki bi lahko vplivali na tradicionalna finančna sredstva.

Upoštevati je treba tudi, da cepivo morda ne bo uspelo ustaviti pandemije, zato se lahko gospodarska kriza nadaljuje.

Torej bodo vlagatelji po vsej verjetnosti Bitcoin še naprej gledali na varovanje pred inflacijo in hranilcem vrednosti. Morda bodo še naprej vlagali in ker se je ponudba maja zmanjšala za polovico, ko se je Bitcoin prepolovil, potem lahko tukaj uporabimo osnovna pravila v ekonomiji "ko se povpraševanje poveča in ponudba zmanjša, narašča cena". Zato bomo leta 2021 morda videli Bitcoin do novih rekordov glede cene.

Poleg tega so institucionalni vlagatelji povečali ceno Bitcoina, saj so pokazali izredno zanimanje za vlaganje v kriptovalute.

Mikrostrategija se je odločila, da bo v Bitcoin vložila 1,3 milijarde dolarjev; Ruffer Investment je vložil 744 milijonov dolarjev; Square je vložil 50 milijonov dolarjev; Stone Ridge, 115 milijonov dolarjev, in Massachusetts Mutual so v Bitcoin vložili 100 milijonov dolarjev. To je nekaj najpomembnejših naložb velikih institucionalnih vlagateljev v letu 2020. Z vsemi temi naložbami so avtoriteta in vrednost kriptovalut začele rasti.

Poleg tega so Grayscale Fidelity Investments, Ark Investment Management in drugi skladi leta 2020 dodali kripto v svoje portfelje. poročilo, Grayscale trdi, da je bil Grayscale Bitcoin Trust leta 2020 med najhitreje rastočimi naložbenimi produkti na svetu, saj je z 1,8 milijarde na 17,5 milijarde dolarjev. To je dejstvo in še ena statistika, ki se v zgodovini kriptovalut še ni srečala in je jasen pokazatelj rasti, ki so jo doživeli leta 2020.

Poleg tega je JP Morgan začel bankovati Gemini in Coinbase. Prav tako sta Visa in Mastercard začeli zagotavljati storitve kriptovalutnim podjetjem, Fidelity pa je uvedel nov Bitcoin indeksni sklad.

Nasdaq je poročal, da so institucionalni vlagatelji črpali 439 milijonov dolarjev kripto skladov samo v prvem tednu decembra 2021. Na podlagi podatkov CoinShares – podjetja za naložbe v digitalna sredstva je bil to drugi največji tedenski priliv gotovine na kripto trg po rekordnih podatkih visok priliv v višini 468 milijonov dolarjev, ustvarjen tri tedne prej.

4. Bitcoin bi lahko premagal zlato, saj služi kot varovanje pred inflacijo

Priliv naložb v Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) se je oktobra znatno povečal v primerjavi z naložbami v Gold ETF, ki je ostala razmeroma nespremenjena.

Vir: Michael Sonnenshein

JP Morgan Chase je pred kratkim trdil, da bo Gold trpeti ker vlagatelji dajejo prednost Bitcoinu kot varovanju pred inflacijo in nanjo prenašajo svoja sredstva. JP Morgan pravi, da se bo ta trend nadaljeval tudi leta 2021.

Po zapisu JP Morgan, ki predstavlja bikovski primer za kriptovalute, se bo zlato soočilo z "strukturni tok proti vetru" saj vlagatelji lojalnost in denar preusmerjajo na Bitcoin.

5. Začetek prodaje Ethereum 2.0 je ključna točka za razvoj DeFi in kripto

Začetek prodaje Ethereum 2.0 je bil tako pričakovan dogodek med navdušenci nad kripto. Namen uvedbe Ethereum 2.0 je bil izboljšati razširljivost in varnost. Z Ethereum 2.0 bodo stvari drugačne, saj bo mogoče pritegniti več vlagateljev, ker Ethereum 2.0 ustvarja ugodne pogoje za večje izboljšave v sektorju DeFi.

Industrija kriptovalut se razvija in različna podjetja so sprejela blok-verigo Ethereum. Microsoft je na primer sprejel Ethereumov blockchain za avtorske honorarje, kar je bil velik korak.

Ethereum 2.0 uporablja model Proof Of Stake (PoS), zaradi česar je ugodnejši pri pasivnem dohodku. Na primer, imetniki, ki imajo vsaj 32 ETH, bodo imeli možnost vložiti nagrade. Žetoni bodo še dolgo ostali v mreži, lastniki pa bodo uživali nagrade, bolj ali manj podobne deponiranju denarja v banki v tradicionalnem finančnem sistemu.

Pripravljen za potop Kripto trg?

6. Regulatorji bi lahko bili bolj strogi, saj se kriptovalute in tehnologija veriženja blokov nenehno širijo

Ker kriptovalute hitro rastejo, so padle v oči regulatorjev, ki seveda ne stojijo križem rok. Nekatera pravila so se že začela izdajati, na primer KYC & Politike AML za vse kripto izmenjave v EU in ZDA ter registracija FCA za podjetja, ki poslujejo v Združenem kraljestvu.

Pred kratkim je Komisija za vrednostne papirje in borzo SEC zaračunano Ripple in dva direktorja s ponudbo neregistriranih vrednostnih papirjev v višini 1,3 milijarde dolarjev. Kriptovalute so bile pogosto povezane s črnimi trgi. Zato so jim regulatorji začeli namenjati posebno pozornost.

Pred kratkim tudi Združenje za finančno poslovanje (FCA) v Veliki Britaniji opozoril vlagatelji naj bodo previdni pri vlaganju v kriptovalute, ker so po njihovem lahko "prevare".

Poleg tega sektor DeFi v kriptovalutah ostaja neurejen. To je eden od razlogov, zakaj vlagatelji neradi vlagajo v ta sektor, ker se počutijo negotovo. Za vlagatelje predpisi pomenijo varnost. Zato se moramo pogovoriti z regulatorji, da bi ustvarili pregleden sistem in regulativni okvir, ki bi služil kot naložbeno vodilo ali "ključ za vrata" za velike igralce.

Čeprav DeFi ni urejen, je edina možnost nadaljevanja obratovanja decentralizirana borza, saj bolj centralizirane borze izvajajo politike KYC in AML za preprečevanje nezakonitih dejavnosti. V projekte DeFi je vloženih veliko denarja. Zato mnogi uporabniki tvegajo težave pri prenosu sredstev na centralizirane borze.

Če torej sektor DeFi ne bo urejen, je malo verjetno, da bo prišlo do velikih vlagateljev. Obstajata pa dva tabora za urejanje sektorja DeFi: tisti, ki ga podpirajo, in tisti, ki ga ne podpirajo. Vendar bo leto 2021 verjetno odločilno pri urejanju sektorja DeFi.

Preberite več: Splošni pogled na trg kriptovalut – kaj pričakovati leta 2021?

7. Centralne banke bi se lahko bolj vključile v kripto, če bi začele lansirati svoje žetone

Ob znatni rasti industrije kriptovalut se zdi, da vlade in banke nimajo druge izbire, kot da se pridružijo trendu z izdajo svojih stabilkovancev.

Primer, ki ga lahko vzamemo v zvezi s tem, je kitajski digitalni juan. Sprejetje nacionalnih žetonov, kot je juan, bo pomagalo izslediti denarne tokove po gospodarstvu in preprečiti nezakonite dejavnosti, vključno s financiranjem terorizma in pranjem denarja.

Najpomembnejše koristi nacionalnih digitalnih žetonov bodo boljša finančna vključenost in hitrejša čezmejna plačila.

Nazadnje je bilo leto 2020 za kriptovalute res zanimivo leto, v industriji se je zgodilo veliko stvari. A tudi leto 2021 naj ne bi bilo manj razburljivo.

eToro – najboljša platforma za kriptovalute

eToro je pametna platforma, ki olajša postopek vlaganja v kriptovalute. Platforma ponuja širok spekter kriptovalut, ki uporabniku zagotavljajo eleganten in uporabniku prijazen vmesnik.

eToro se je že vrsto let izkazal kot zaupanja vreden v kripto industriji – priporočamo, da jih preizkusite.

Navidezne valute so zelo nestanovitne. Vaš kapital je ogrožen.

Ključne točke

  • Zaradi pandemične škode COVID-19 v gospodarstvu je Banka centralne banke začela tiskati dolarje več kot običajno, s čimer je povečala ponudbo. Tako je vrednost dolarja padla, inflacija se je povečala in vlagatelji zaupajo Bitcoinu.
  • Od začetka pandemije COVID-19 je trg zlata, delnic in Bitcoinov padel za približno 30%. Vendar se zlato in zaloge niso mogli obnoviti, za razliko od Bitcoina, ki se je močno vrnil.
  • Leta 2020 je bilo v ameriško gospodarstvo dodano 9 bilijonov dolarjev. Hkrati ta znesek predstavlja 22% dolarjev, ustvarjenih v celoti od obstoja Amerike kot države.
  • 21. oktobra se je Paypal odločil, da bo dovolil nakup, prodajo in hrambo digitalnih valut na svoji platformi. Temu dogodku bi sledilo še več vlagateljev, ki bi se pridružili kripto svetu.
  • Ko je maja 2020 prepolovitev Bitcoinov potekala, je bila njegova cena 8.700 USD. V šestih mesecih se je povzpel na 15.500 USD, kar je 78-odstotno povečanje. Nato je 8. januarja 2021 dosegla najvišjo vrednost v vseh časih in znašala 41.941 ameriških dolarjev.
  • Paypal uporabnikom omogoča nakup kriptovalut. Platforma jim bo omogočila tudi plačilo izdelkov, kupljenih s kriptovalutami pri 26 milijonih trgovcev, ki jih ima platforma, brez uporabe provizij.
  • Pričakuje se, da cepljenje ne bo bistveno vplivalo na ceno Bitcoina, saj so kriptovalute neodvisne in nanje ne vplivajo različni dejavniki, ki bi lahko vplivali na tradicionalna finančna sredstva.
  • Leta 2020 se je Microstrategy odločila, da bo v Bitcoin vložila 1,3 milijarde dolarjev; Ruffer Investment je vložil 744 milijonov dolarjev; Square je vložil 50 milijonov dolarjev; Stone Ridge, 115 milijonov dolarjev, in Massachusetts Mutual so v Bitcoin vložili 100 milijonov dolarjev.
  • Grayscale trdi, da je bil Grayscale Bitcoin Trust leta 2020 med najhitreje rastočimi naložbenimi produkti po vsem svetu, saj je z 1,8 milijarde na 17,5 milijarde dolarjev narasel..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me