Kaj je Zcash? Izčrpen vodnik po novi generaciji kovancev za zasebnost

Danes bomo govorili o tem Zcash – nova generacija kriptovalut, ki s pomočjo kriptografije zagotavlja boljšo zasebnost svojim uporabnikom v primerjavi z drugimi kriptovalutami, kot sta Bitcoin in Ethereum.

Predstavljamo vam Zcash

Zcash je decentralizirana enakovredna kriptovaluta, ustvarjena kot vilice Bitcoina. Tako kot Bitcoin ima tudi on omejitev 21 milijonov kovancev. Tu pa se skupna točka konča.

Pri Zcashu je drugače to, da svojim uporabnikom ponuja popolno zasebnost, doseženo z uporabo inovativne kriptografije. Oglejmo si podrobneje kriptovaluto in njene funkcionalnosti.

Kot smo že omenili, je Zcash začel kot vilica verige Bitcoin že oktobra 2016. Na začetku se je imenoval Zerocoin protokol pred preimenovanjem v Sistem Zerocash in nato dokončno preoblikovali v Zcash.

Gonilna sila projekta je Zooko Wilcox, ki je pomembna osebnost v finančni skupnosti z več kot 20-letnimi izkušnjami na področju odprtih in decentraliziranih sistemov, pa tudi kriptografije, informacijske varnosti in zagonskih podjetij..

Evo, kar pravi o svojem projektu, Zcash:

»Zcash je še en blockchain in kriptografski denar, ki dovoljuje zasebne izmenjave (in v glavnem zasebne informacije) v odprti blockchain. To omogoča organizacijam, kupcem in novim aplikacijam, da nadzorujejo, kdo dobi priložnost videti zanimivosti svojih borz, tudi če uporabljajo svetovno avtorizacijo brez verige blokov. ” – Zooko Wilcox

Zasebnost

zcash, kovanec za zasebnost

Pogovorimo se o zasebnosti, ki je osrednja ideja Zcash-a.

V Zcashu lahko izbirate med dvema vrstama transakcij.

Lahko imate tudi običajno pregledno transakcijo ali pa izberete zaščiteno zasebno transakcijo, ki jo ponuja Zcash.

Naj vam navedemo primer.

Predpostavimo, da želite prijatelju poslati 10 Zec. (Zec = Zcash).

Če je sprejemnik v redu s tem, da transakcijo ohrani pregledno in odprto, da jo vidi preostali svet, potem lahko Zec pošljete na njegov pregleden naslov.

Če pa prejemnik želi zasebnost in ne želi, da so podrobnosti transakcije dostopne javnosti, lahko dobi denar na svoj zaščiteni naslov, imenovan tudi »z-naslov“.

Če obe strani hočeta ostati zasebni in ne želita, da bi bili podatki o njuni transakciji dostopni javnosti, lahko uporabita zaščitene naslove za medsebojno interakcijo in bodo vse podrobnosti transakcije skrite pred javnostjo. To vključuje identiteto obeh številk in, kot že omenjeno, podrobnosti same transakcije.

Razlog, zakaj Zcash dosega tako visoko stopnjo zasebnosti, je uporaba zk-SNARKS ali Dokaz o ničelnem znanju.

Koristno je poudariti, da se druge kriptovalute, ki zagotavljajo anonimnost, na primer Monero, zanašajo na zasebne ključe, zgrajene z alfanumeričnimi znaki. V tem primeru mora biti pošiljatelju dan naslov, ki je v bistvu ena identiteta v kriptosferi, da olajša prenos.

Če se sčasoma nabere dovolj transakcij, je uporabnikov javni naslov lahko povezan s temi transakcijami, kar poizvedovalcem olajša identifikacijo imetnika javnega naslova.

Če lahko prodajalec na primer spremlja predhodne kupčeve transakcije na podlagi njegovega javnega naslova, lahko to povzroči težave. Prodajalec lahko zavrne plačilo kupca, če se njegova prepričanja ne ujemajo z razkrito zgodovino nakupov.

Tu prihaja razlika med preostankom kovancev in ZCashom.

Dokaz o ničelnem znanju onemogoča sledenje transakcij ZCash na svoji verigi blokov, tako da zakriva naslove uporabnikov in znesek, vključen v transakcijo.

Naslovi obeh strani, zabeleženi v verigi blokov, so ščiti in ne dejanski uporabnikov naslov za plačilo. To pomeni, da je nemogoče izslediti dana sredstva pošiljatelju ali prejemniku.

To se precej razlikuje od Bitcoina ali katere koli druge kriptovalute, ki prikazuje, koliko je bilo prenesenih iz dejanskega javnega naslova ene stranke na drugega.

Dokaz o ničelnem znanju daje visoko stopnjo nejasnosti, zlasti kadar stranka, ki sodeluje v tej transakciji, ni posebej navdušena nad poznavanjem identitete druge stranke. To pomeni, da zgodovina plačil ne more postati razlog za zavrnitev plačila s kovancem.

Kakšne so lastnosti dokaza o ničelnem znanju?

nič dokazov o znanju, zcash

Preden poskusimo nadaljevati, poskusimo razložiti koncept protokola z ničelnim znanjem ali protokolom z ničelnim znanjem.

V kriptografiji je to v bistvu metoda, s katero lahko ena stranka (imenovana preizkuševalec) dokaže drugi stranki (imenovani preveritelj), da pozna vrednost X, ne da bi dejansko posredovala kakršne koli informacije, razen dejstva, da ve, kakšna je vrednost X je.

Ideja je dokazati, da imate znanje o določenih informacijah, ne da bi razkrili same informacije.

Koncept dokazila o ničnem znanju je nastal v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, zahvaljujoč delu raziskovalcev MIT-a Shafi Goldwasser, Silvio Micali in Charles Rackoff.

Da lahko ZKP deluje, morajo biti izpolnjene določene zahteve in parametri. Vključujejo:

  • Popolnost: Trditev drži, kadar lahko poštenega preveritelja o tem prepriča pošten preveritelj.
  • Zvočnost: Če je preizkuševalec nepošten, prepričanje preveritelja v trdnost trditve (z lažjo) ni mogoče.
  • Nič znanja: Če je izjava resnična, preveritelj ne bo vedel, kaj je izjava dejansko.

Povzemimo tako, da citiramo neposredno na uradni spletni strani ZCash:

»Zcash je prva razširjena aplikacija zk-SNARKs, nova oblika kriptografije z ničelnim znanjem. Močno jamstvo zasebnosti Zcash izhaja iz dejstva, da je mogoče zaščitene transakcije v Zcashu v celoti šifrirati na verigi blokov, vendar jih je treba še vedno preveriti kot veljavne v skladu s pravili soglasja omrežja z uporabo dokazov zk-SNARK.

Kratica zk-SNARK pomeni “Zero-Knowledge Succinct Non-Interactive Argument of Knowledge” in se nanaša na dokazno konstrukcijo, kjer lahko dokažemo, da imamo določene informacije, npr. skrivni ključ, ne da bi razkril te podatke in brez kakršne koli interakcije med preizkuševalcem in preveriteljem. “

Kako zk-SNARKs ustvarijo zaščiteno transakcijo?

zk-snarks, zcash

Na primer, v Bitcoinih se transakcije potrdijo tako, da se povežejo naslov pošiljatelja in prejemnika ter vhodne in izhodne vrednosti v javni verigi blokov.

Po drugi strani pa Zcash zk-SNARK dokazuje, da so izpolnjeni pogoji za veljavno transakcijo, ne da bi razkril bistvene informacije o naslovih ali vpletenih vrednostih.

Pošiljatelj zaščitene transakcije bo predložil dokaz, da so ključi zasebne porabe na vhodnih bankovcih z veliko verjetnostjo kriptografsko povezani s podpisom celotne transakcije. Na ta način stranke, ki ne pozna zasebnih ključev, transakcije ne more spremeniti. Ne samo to, ampak konstruirani dokaz prikazuje vsoto vhodnih vrednosti na izhodne vrednosti za vsak zaščiten prenos.

Zcashu, pa tudi drugim kriptovalutam, ki sprejemajo koncept anonimnosti in zaščitene zasebne transakcije, pogosto očitajo, da zagotavljajo okolje, v katerem lahko uspevajo neizsledljive transakcije, povezane z nezakonito dejavnostjo.. Vendar ekipa, ki stoji za ZCash, ni sprejela tega koncepta in je ustvarila kovanec za kiber kriminalce, ki sodelujejo v nezakonitih transakcijah na temnem spletu..

Obstaja več precej dobrih razlogov, zakaj bi uporabniki radi uporabljali anonimne kriptovalute, na primer ZCash. Nekateri od teh razlogov lahko vključujejo:

  • Nekdo s kroničnim zdravstvenim stanjem, ki želi popolnoma anonimno kupiti tablete po spletu.
  • Podjetje, ki želi zaščititi svojo poslovno skrivnost ali dobavno verigo.
  • Podjetje, ki išče pravne storitve za zasebne zadeve, kot je stečaj.
  • Če želite kupiti nekaj osebnega (na primer, recimo igrače za spalnico) in poiskati anonimnost zaradi zasebnosti.

To je le nekaj primerov in aplikacij ZCash.

ZEC (valutni simbol ZCash) se je v zadnjih nekaj letih izkazal za dokaj uspešnega, saj se je od avgusta 2019 trgoval za 49,32 ameriških dolarjev, z 24-urnim obsegom trgovanja 188.882.943 ameriških dolarjev in izračunano ponudbo 7.245.181 ZEC, CoinMarketCap.

Kot smo že omenili, ker je Zcash vilica Bitcoina, je največ 21 milijonov kovancev. Vsi naj bi jih izkopali do leta 2032. Vsaka štiri leta se blokovska nagrada prepolovi, da se oskrba nadzira. V nasprotju s številnimi drugimi kovanci Zcash ni bil predhodno izkopan ali financiran z ICO.

Povzetek in končne misli

Poskusimo se še zadnjič osredotočiti na najpomembnejše vidike Zcoina.

Leta 2016 ga je sprožil Wilcox-O’Hearn in temelji na protokolu Zerocoin. ZEC je decentralizirana in odprtokodna kriptovaluta, osredotočena na zasebnost. Omogoča selektivno preglednost transakcij.

To omrežju Zcash omogoča, da vodi varno knjigo bilanc, ne da bi razkrila udeležene strani ali zneske.

Metapodatki o transakciji so šifrirani v zk-SNARK, ki dokazujejo, da nihče ni nepošten. Ne objavlja pooblastil za porabo in transakcijskih vrednosti.

Prihodnost se za Zcash zdi obetavna. Glede zasebnosti in anonimnosti je treba raziskati veliko področij, vendar se strokovnjaki strinjajo, da je treba paziti na kovanec!

Želite izvedeti več o drugih kriptovalutah in kako z njimi trgovati?

Prijavite se na naš tečaj trgovanja s kriptovalutami!

Če ste z veseljem prebirali ta članek iz Trading Education, mu podelite všeček in ga delite s kom drugim, za katerega menite, da bi ga lahko tudi zanimal.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me