Monero: Edini pravi kovanec za zasebnost?

Monero (XMR) je morda eden izmed danes najbolj znanih kovancev za varovanje zasebnosti, a je najboljši tam zunaj? Kaj ponuja trgovcem, česar drugi ne?

Monero, ki je bil predstavljen aprila 2014, je približno tako varen in skrivnosten, kot ste ga lahko dobili.

Daleč ima najobsežnejši varnostni algoritem katere koli izmed najboljših kriptovalut danes, CoinMarketCap pa ga je v času pisanja uvrstil na 10. mesto največjih.

Ali je vredno investirati ta kovanec za zasebnost? Ali se lahko premakne mimo svoje senčne podobe in prinese zmogljivosti, ki jih navadni ljudje cenijo in želijo?

Se želite naučiti, kako trgovati s kriptovalutami kot profesionalci? Vzemi naše tečaj kriptovalut!

Kaj skuša doseči Monero?

O ljudeh, ki stojijo za kriptovaluto Monero, ni veliko znanega. Na njihovi spletni strani so skoraj vsi sodelavci anonimni.

Vodilni razvijalec je znan kot Fluffypony, katerega pravo ime je Riccardo Spagni in je iz Južne Afrike. Kriptovaluta in Monero se je najprej začel zanimati z rudarstvom.

Monerova ekipa meni, da je zasebnost najpomembnejša stvar, ki jo kriptovalute potrebujejo, in Monero se večinoma osredotoča na to neizsledljivost in nepovezljivost.

Mnogi napačno razumejo, da to pomeni, da si ljudje želijo zasebnosti senčnih in nezakonitih stvari, vendar to ni celotna resnica.

Zasebnost je pomembna tudi zato, ker, pri številnih kriptovalutah so vsi podatki javno prikazani na blockchain in ljudje lahko skenirajo denarnice drugih in vidijo, kam gre njihov denar.

Bi bili zadovoljni s svojim delodajalcem, če veste, za kaj zapravljate svoj denar?

Ali če ste podjetje, verjetno ne želite, da dobavitelji vedo, koliko denarja imate, ker bi lahko nato ustrezno spremenili cene.

Ob tem se porajajo tudi vprašanja o tem, kako lahko vaše finančne podatke uporabljajo tisti, ki nimajo namena.

Čeprav je Bitcoin anonimen, z malo dela lahko ugotovite, kam potekajo transakcije, kako velike so te transakcije in potencialno ugotovite, čemu služijo.

Družbe s kreditnimi karticami na primer takih podatkov ne dajejo, njihove stranke so zaščitene.

Z Monero so vaši podatki kot pošiljatelj ali prejemnik varni in znesek, ki ste ga poslali.

Monero ne priporoča ali odobrava uporabe kovancev Monero za transakcije, ki kršijo zakon.

Kljub temu so nekateri kritizirali pomanjkanje ukrepov družbe Monero pri preprečevanju takšnega vedenja in zaščiti uporabnikov.

Kako deluje Monero??

monero, kriptovaluta

Monero je kodiran večinoma v jeziku C ++, uporablja algoritem za dokazovanje dela in je odprtokoden.

Bloki se ustvarjajo vsaki dve minuti, na voljo je neskončno največ ponudbe in minimalna nagrada 0,3 Monero na minuto.

Ključna stvar, ki jo je treba razumeti pri kriptovaluti Monero, sta CryptoNote in CryptoNight.

Nicolas Van Saberhagen je ustvaril protokol CryptoNote za obdelavo javnih transakcij na način, ki ščiti identiteto uporabnikov.

Prva kriptovaluta, ki je to izvedla, je bila leta 2012 Bytecoin.

Vendar pa je bil Bytecoin ustvarjen kot akademski eksperiment in po nekaj letih ga je bilo miniranih 80%, kar je bil velik problem za razširljivost.

Monero je trda vilica Bytecoina in uporablja protokol CryptoNote v obliki CryptoNight.

CryptoNight je boljši od CryptoNote, ker ga lahko navadijo običajni procesorji, kar teoretično pomeni, da ga lahko rudari več ljudi.

The Monero kriptovaluta uporablja tako imenovano „zvonjenje za odjavo in zameglitev transakcij.

To je pametna novost, kjer je naslov pošiljatelja vključen v podpis s skupino drugih podpisov, tako da ljudje ne morejo ugotoviti, kdo je bil dejanski pošiljatelj.

Pošiljatelji lahko tudi povečajo število naslovov, vključenih v njihovo transakcijo, s povečanjem ravni “mešanja”. Višja kot je vaša mešanica, več stane transakcija.

Monerov algoritem naključno izbere druge naslove in izvedejo se številne transakcije.

Na splošno ni treba mešati več kot štiri transakcije.

Nihče ne more vedeti, na katerih naslovih se izmenjujejo sredstva. Če se prikaže vaš naslov, nihče ne more ugotoviti, ali ste vpleteni ali ne.

Za sprejemnike imajo nekaj, kar se imenuje „skriven naslov kar je začasni naslov, ki ga bo prejemnik uporabil za prejemanje kovancev Monero.

Tudi enkratni naslovi ne kažejo vrednosti.

Prikriti naslov ni enak vašemu javnemu naslovu.

Z skrivnimi naslovi lahko vaša denarnica Monero zazna vse, kar vam pripada, zaznali pa jih boste lahko s „ključem za zasebni pogled“.

Zneski naj bodo tudi skriti kajti potem lahko ljudje ugotovijo, za kaj plačujete in potencialno, komu pošiljate.

Za skrivanje zneska Monero uporablja ‘ring CT’ (zaupne transakcije). Edina stvar, ki jo potrebuje prstan CT, je, da je vreden več kot nič in ne sme biti neveljaven. To se je začelo leta 2017.

Samo pošiljatelj in prejemnik bosta vedela, koliko je bilo poslanih, nihče drug.

Ljudje, ki uporabljajo Monero, ne morejo objaviti transakcij in Monerovi naslovi so veliko daljši od tistih, kot je Bitcoin.

Nihče ne vidi, koliko Monero kovancev, ki jih imate. Drugi bodo takšne informacije lahko vedeli le, če imajo ljudje vaše zasebne ključe.

Tudi zgodovina kovancev ni znana. To je pomembno, ker če bi kovance uporabili za nezakonite namene, nihče ne bi vedel in ta kovanec ne bo razvrednoten.

V preteklosti se je špekuliralo, da Bitcoini, ki so bili prvotno uporabljeni v nezakonite namene, nosijo svojo zgodovino s seboj, kar lahko tvega varnost tistih, ki takšne kovance uporabljajo pozneje.

Ne obstaja možnost, da se prikritost ali transakcije javno objavijo, kot Dash. Verjetno, če je obstajal, lahko pomeni, da se nekdo sumljivo dogaja, če ga uporablja.

Če so vse transakcije anonimne, je to izključeno.

Monerove funkcije zasebnosti pomenijo, da morate pri pošiljanju kriptovalute dobiti pravi naslov, saj če ste jo zmotili, ne boste vedeli, kam je bila poslana.

Projekt Kovri je nekaj takega Monero dela na tem, da skriva, da vaš internetni promet, torej, če uporabljate Monero, tako da ljudje, ki vas lahko vohunijo v spletu, ne morejo videti.

V prihodnosti Monero načrtuje uporabo druge plasti za hitrost in razširljivost.

Kako se je izkazal Monero??

tržna kapitalizacija monero

Po navedbah CoinMarketCap, Monero je 10. največja kriptovaluta glede na tržno kapitalizacijo, ki znaša 1.351.312.282 USD, v času pisanja pa je na voljo 17.157.476 XMR.

Obstaja neomejena zaloga Monero kovanci kar bo verjetno pomenilo, da cene ne bodo postale previsoke, saj bodo še naprej nastajali kovanci.

Če pogledamo Monerovo ceno v zgodovini, v primerjavi z Bitcoinom je bil še posebej nestanoviten. Dolgo časa po izpustu Monera je bilo do ameriškega dolarja malo volatilnosti.

Monerova volatilnost se je začela večinoma avgusta 2016, ko je dosegla ceno 0,02 satošija na kovanec.

Potem je avgusta 2017 Monero dosegel ceno 0,03 satošija, čemur je sledil ogromen ameriški skok 494 dolarjev za kovanec. Monero je hkrati dosegel najvišjo tržno kapitalizacijo nad 7 milijard dolarjev.

Po tej visoki ceni je Monerova cena v primerjavi z ameriškim dolarjem in Bitcoinom vstopila na medvedji trg, ki je dolgo padala.

Od decembra 2018, Monero je bil bolj stabilen, v glavnem se je gibal po ceni.

Da bi resnično kar najbolje izkoristili trgovanje s kriptovaluto Monero, je najugodnejše, da jo trgujete z Bitcoinom namesto z ameriškim dolarjem, saj so bile cene bolj spremenljive.

Do danes je Monero glede na Bitcoin višji od ameriškega dolarja.

Bo Monero spet dosegel enake vrhove?

Možno je, vendar nihče ne more natančno napovedati cene Monero v prihodnosti.

Marsikdo to prepozna trg je veliko bolj zrel kot pred nekaj leti in tako vrhovi morda ne bodo dosegli najvišjih vrednosti, ki smo jih prej videli.

Glede Monera pa se bo njegova cena verjetno znižala, če se pojavijo negativne novice glede tega, kako deluje njegova zasebnost, in se bo verjetno povečala, ko bodo uvedli več funkcij zasebnosti.

Je Monero dobra naložba?

monero naložba

Monero je dobra naložba, če menite, da morata biti zasebnost in varnost pred vsem drugim pri trgovanju s kriptovalutami.

Verjetno Monero je transakcije približal tistim, ki smo jih vajeni. Ko opravite transakcijo v gotovini ali prek spleta s kreditno kartico, nihče ne bo poznal vaše zgodovine transakcij.

Vendar je vredno razmisliti če Monero bodo kdaj zaprle vlade, ki bodo morda verjele, da se uporablja v nezakonite namene.

Če vam je ideja Monero všeč, a želite zamenjati nekaj drugega, potem Dash ali Zcash sta lahko dobra alternativa.

Vprašati se je treba, ali je resnično potrebna dodatna varnost, ki obdaja Monero? Bitcoin na primer še nikoli ni bil vdran in je nedvomno dovolj varen.

Obstaja tudi težava, da naj bi bila večina transakcij, opravljenih pred februarjem 2017, sledljiva in da je bilo poročilo o tem raziskano.

Monero je bila tudi izbira za zlonamerno programsko opremo in hekerje kar je poškodovalo pogled javnosti na to.

Nekateri so kritizirali Monerova prizadevanja za preprečitev izsiljevanja v Moneru. Ustvarili so le spletno stran, ki je ljudem svetovala, kako naj se zaščitijo pred takšnimi napadi.

Poleg tega je treba upoštevati tudi, ali je kriptovaluta Monero preveč zapletena, da bi jo lahko uporabljali običajni ljudje?

Ključne točke

Če se česa iz tega članka spomnite, navedite te ključne točke.

  • Monero ima 10. največjo tržno omejitev na CoinMarketCap. V času pisanja Monerove tržne kapitalizacije znaša 1.351.312.282 USD.
  • Z uporabo prstanastih podpisov so v transakcije vključeni naključni posamezniki. Tako nihče ne more vedeti, kdo je poslal transakcijo.
  • Javne knjige so lahko tvegane, saj prikazujejo zgodovino transakcij vseh. To lahko izkoristijo prevaranti.
  • Monero je kriptovaluta, ki jo izberejo številni hekerji. Zaradi tega ima Monero težave z negativno podobo.

Naučite se trgovati z Monero z našim tečajem kriptovalut

Bi radi izvedeli več o drugih kriptovalutah in kako z njimi trgovati? Nato se prijavite na naš tečaj trgovanja s kriptovalutami!

Če ste z veseljem prebirali ta članek iz Trgovanje Izobraževanje, prosim, dajte mu všeček in ga delite s kom drugim, za katerega menite, da bi ga lahko tudi zanimal.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me