Zgodba o naložbenih grozljivkah!

Zgodba o naložbah: prezgodaj prodaja

Med vsemi napakami, ki se jih investitorji bojijo, mora biti prodaja delnic prezgodaj – in nato gledanje, kako naraščajo -, ena največjih. Danes se slišimo od investitorja, ki je doživel prav to.

Kaj se je zgodilo?

Avtor in bloger na Pestra norec, Matt Frankel je opisal, kako se je zmotil, ko se je odločil prodati tri ključne delnice. Kot trden in izkušen vlagatelj je bil vajen delati napake – in prosto prizna, da je to bila zmožnost učite se iz teh napak to mu je pomagalo razviti svoje sposobnosti in samozavest pri nakupu in prodaji delnic. Toda tveganje za prezgodnjo prodajo je še vedno ostalo – saj je hotel to ugotoviti s svojimi stroški!

Matt pojasnjuje, da je bilo med njegovo investicijsko kariero nekajkrat, ko je naredil napako s prodajo trdne delnice, preden je ta dosegla svojo polno vrednost, čeprav je dolgoročno popolnoma verjel v posel – zaradi predhodnega raziskave in analize pred nakupom.

Napaka pri prodaji treh delnic

grafikon cen delnic

Tri delnice za Matta izstopajo kot ključni primeri, kako lahko zgodnja prodaja privede do zamujene priložnosti v vrednosti tisoč funtov.

Prva je bila Tesla Motors – navedena na NASDAQ kot TSLA. Prvotno modra naložbena odločitev se je zaloga hitro povečala za več kot 100%. Matt je delnico kupil leta 2011 po IPO. Takrat je stala 23 dolarjev za delnico. Tesla je imel takrat en sam proizvodni trg – impresivnega Roadsterja -, vendar še ni bil dokazan kot vodilni proizvajalec motorjev. Do leta 2012 je njegov avtomobil Model 5 dobil pohvale in zaloge podjetja so naraščale. Matt ga je v tem trenutku prodal za 58 dolarjev za delnice – nato pa opazoval, kako tržno vrednotenje podjetja še naprej raste! V času pisanja je Tesla trgoval s približno 300 USD na delnico…

Morda vam bo všeč tudi: Ta tip bi lahko vaše finančno stanje spremenil na bolje

Druga napaka je bila pri Universal Display. Matt je verjel, da se bo trg za OLED zaslone v prihodnjih letih hitro širil, zato je podjetje leta 2013 kupil za 25 USD na delnico. Le nekaj mesecev kasneje je unovčil, saj so se delnice trgovale po 49 dolarjev. To je bilo kljub prepričanju, da je trg OLED še vedno pripravljen rasti in da je podjetje v dobrem položaju, da na njem vodi. Potem ko je razprodal svojo pozicijo, je z naraščajočim mrakom opazoval, kako so se delnice povzpele na nad 200 dolarjev na delnico!

Tretja napaka je bila pogosta pri vlaganju začetnikov – skušali smo trgovati s kratkoročno koristjo in zamenjati položaj v poskusu “premagati” trg. Bolj izkušeni vlagatelji si čas namenjajo analiziranju trga in podjetij, ki jih zanimajo, ter analizirajo razloge za dolgoročno vlaganje; včasih celo sprejmejo strategijo „kupi in zadrži“, namesto da bi kmalu prodali.

Matt se je spet naučil na težji način. Leta 2004 je na borzi NASDAQ kupil družbo Repligen s samo 2,53 USD na delnico. Zdi se, da je biotehnološko podjetje nato malo naredilo in je prvotno naložbo 1000 delnic prodal malo nad nakupno ceno. Spet – in kar je ključnega pomena – še vedno je verjel v vrednost in dolgoročni potencial podjetja. Danes je podjetje ključni igralec v svoji panogi in z njegovimi delnicami trguje približno 38 USD na delnico. Če bi se Matt držal zanje, bi užival približno 1.400% dobička!

Ljudje preberejo tudi: 7 korakov za dosego finančnih ciljev

Odvoz

strateške odločitve o prodaji delnic

Vedno bodo časi, ko bo zalogo smiselno prodati. Tudi Warren Buffet, ki je slavni prvak pristopa “kupi in zadrži”, se bo strateško odločil, da bo po potrebi prodal nekaj svojih posesti. Toda to niso nikoli reakcije trčenja v kolenu kot odziv na gibanje trga ali kratkoročni dobiček. Najmodrejši vlagatelji si čas zares prizadevajo razumeti podjetja in trge, v katere vlagajo, in nato dolgoročno odločati. To pomeni, da lahko še naprej iščejo trg za dejavnike, ki lahko bistveno spremenijo krajino njihovih naložb, vendar v veliki meri izključujejo kratkoročna nihanja, zaradi katerih cene delnic neprestano rastejo in padajo. Z zaupanjem v raziskave in analize, ki so jih opravili, lahko ponovno preučijo svoje predpostavke in strategijo, preverijo, ali so še vedno pravilni, in nato samozavestno ohranijo svoj naložbeni položaj..

Izobraževanje na borzi ostaja popolnoma ključno za uspeh kot investitor na borzi. Dobra novica je, da se ne bi bilo težko naučiti, kako deluje trg, zlasti s sodobnimi digitalnimi orodji in metodami. Trgovanje Izobraževanje lahko zagotovi bistven vpogled, znanje in veščine, ki jih potrebujete, da postanete dolgoročno uspešen vlagatelj, četudi ste trenutno popolnoma začetnik in imate malo znanja o delovanju borze. Izvedite več in spoznajte skrivnosti, ki jih uživajo strokovnjaki z našimi tečaji in gradivi za usposabljanje.

Če ste z veseljem prebirali ta članek iz Trading Education, mu podelite všeček in ga delite s kom drugim, za katerega menite, da bi ga lahko tudi zanimal.

Lahko si preberete izvirni članek Matthewa Frankela tukaj.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me