Pet najboljših razlogov, zakaj bi morali diverzificirati svoj naložbeni portfelj

Če ste začeli raziskovati ključna načela vlaganja, ste verjetno že naleteli na ta izraz diverzifikacija portfelja. Kot pravilo številka ena pri vlaganju je ena ključnih strategij, ki jo je treba razumeti, torej, kaj točno pomeni ta izraz?

Omeniti velja, da čeprav se naložba lahko poveča, lahko tudi pade v vrednosti in prejmete lahko manj kot prvotni znesek naložbe. Naložbe v preteklosti, ki so prinesle dobiček, ne morejo zagotoviti prihodnjih jamstev za pozitivne rezultate.

Najprej bi morali preučiti, kaj je naložbeni portfelj. Portfelj je skupina sredstev, ki jih ima trgovska družba ali posamezni trgovec.

Sredstvo ima lahko različne oblike, kot so obveznice, delnice, blago ali izvedeni finančni instrumenti. Ta sredstva izberete vi ali upravitelj vaše naložbe po natančno pretehtanih raziskavah.

Številni vlagatelji verjamejo, da je ključ do dolgoročnega uspeha dobra diverzifikacija, namesto da bi se zanašali na eno obliko premoženja. Naše Trgovanje Izobraževanje ekipa to verjame ključ je v širjenju tveganja med naložbami z visokim in nizkim tveganjem.

Če določen trg zaide, boste, če boste razširili tveganje, bolje zaščiteni pred večjimi izgubami.

Ključna je raznolikost

diverzifikacija portfelja

Številni vlagatelji napačno verjamejo, da so diverzificirali z nakupom delnic v nekaj podjetjih, namesto da bi se držali enega. To je dobra ideja, a resnično diverzifikacijo naložb dosežemo z vlaganjem v najrazličnejše razrede sredstev. Obstajajo štiri tradicionalne vrste razredov sredstev; lastniški kapital, fiksni dohodek, denarni trg in alternativne naložbe, kot so nepremičnine in blago.

Drugi pomemben dejavnik je geografska raznolikost. Poročila IG da bo izkušeni vlagatelj upošteval trende po vsem svetu, ne pa da se drži svojega domačega trga. Trg v vzponu lahko doživlja hitra obdobja rasti v primerjavi s trgi, ki so že dosegli močno stopnjo razvoja, čeprav bi to lahko pomenilo večjo stopnjo tveganja.

Če želite to vključiti v pogoje spletnega trgovanja s Forexom, si lahko ogledate nekatere bolj eksotične valutne pare z nastajajočih trgov, namesto uveljavljenih stabilnih valut, kot so EURO, GBP ali USD.

Morda bi radi prebrali tudi: 20 najboljših finančnih nasvetov za tisočletnike

Izraz, ki ga pogosto slišite, je tržna kapitalizacija, ki jo podjetja pogosto uporabljajo pri sklicevanju na svojo tržno kapitalizacijo. Pojasnjuje IG izraz se nanaša na skupno vrednost vseh izdanih delnic na trgu. Priporočljivo je vlagati v celotnem spektru tržnih omejitev, od zalog z mikro kapicami do mega kapic.

Z izbiro delnic in obveznic med različnih panog in sektorjev, vaše naložbe bodo imele višjo raven zaščite pred gospodarskim upadom. Izbira sektorjev, na katere stopnja potrošniške potrošnje ne vpliva, na primer za zdravila ali javne storitve, je odlična možnost z majhnim tveganjem.

Nekatere zaloge spadajo v ciklično kategorijo, ker so močno izpostavljene gospodarskim ciklom. Te zaloge običajno dobro delujejo, ko se gospodarstvo širi, vendar v vseh obdobjih gospodarskega krčenja predstavljajo veliko tveganje. Najpogostejši primeri so trgovci na drobno in gradbeniki hiš.

Upravljanje s tveganji

upravljanje s tveganji

Pomembno je vedeti, da diverzifikacija ne bo popolnoma odpravila tveganj pri naložbah, čeprav vam bo pomagala pri upravljanju trga. Če imate trenutno v lasti 10 delnic različnih podjetij in različnih panog, obstaja velika verjetnost, da cene njihovih delnic niso povezane. Torej, če ena delnica pade, je malo verjetno, da bodo druge delnice, kar pomeni, da bo vaš celotni portfelj bolje zaščiten. Pojasnjuje IG da ena sama zaloga, ki se bori, šteje le za majhen odstotek vaše celotne izpostavljenosti.

Oglejte si ta članek: Ta priročnik za vlaganje vam bo pomagal pri boljših finančnih odločitvah

Enakomerno se vrača

Številni uspešni vlagatelji so to dokazali močne stopnje raznolikosti bodo portfelju pomagale preprečiti velike spremembe na trgu. Z vzpostavitvijo dobre stopnje raznolikosti boste verjetno imeli vrsto ugodnih naložb, ki bodo uravnotežile vse, ki jih zadevate. Fidelity je proučeval letne donose različnih portfeljev v obdobju 89 let. Ugotovili so, da bi bili portfelji z visoko stopnjo tveganja za večino vlagateljev preveč neprijetni. Najagresivnejši portfelj v študiji je imel na primer 30% mednarodnih zalog in 70% domačih zalog, kar je v povprečju letno prineslo 10% donosa. Čeprav se to morda sliši kot enakomerna donosnost, je bila v najboljšem letu donosnost 163%, v najslabšem pa 68%. S širitvijo razpona sredstev je portfelj lahko zmanjšal vzpone in padce, ne da bi dolgoročno izgubil preveč.

Ravnotežje med tveganjem in nagrado

ravnovesje med tveganjem in nagrado

Uspešna naložba se bo ujemala z vašo želeno stopnjo tolerance do tveganja, ki se bo pogosto spreminjala skozi vaše življenje. Za vlagatelje, ki se približujejo upokojitvi, je običajno, da izberejo konzervativno premoženje, saj bodo verjetno imeli manj časa za izterjavo od izgub. Ni vam treba hkrati popraviti celotnega portfelja, učinkovita diverzifikacija je lahko postopen proces. Zaradi diverzifikacije je bolje sprejeti premišljene odločitve in se izogibati hrambi slabega premoženja.

Upamo, da vam je bil članek o tem, zakaj bi morali diverzificirati svoj portfelj, v pomoč. Če vas zanima popestritev portfelja z računom za spletno trgovanje, se obvezno prijavite na enega od naših brezplačnih tečajev spletnega trgovanja.

Naslednje: kako je Michael Dell 1000 dolarjev spremenil v milijarde

Če ste z veseljem prebirali ta članek iz Trading Education, mu podelite všeček in ga delite s kom drugim, za katerega menite, da bi ga lahko tudi zanimal.

Izvirni članek je mogoče najti preko IG, napisala pa ga je Hannah Smith.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me