Privésleutels: wat zijn dat en waarom zijn ze belangrijk?

Privésleutels zijn gemaakt van cijfers en letters en worden gebruikt om gebruikers op unieke wijze te identificeren, waardoor ze veilige transacties kunnen uitvoeren.

Een privésleutel voor cryptovaluta identificeert, authenticeert en geeft u toegang tot uw account, zodat u de cryptocurrencies in uw portemonnee kunt uitgeven of verzenden. Dit betekent dat u uw vermogen verliest als u uw privésleutel verliest. Gelukkig zijn er methoden om uw privésleutels op te slaan, zoals later zal worden gezien.

Privésleutel versus openbare sleutel – Wat is het verschil?

Privésleutels zijn NIET openbare sleutels. Met een openbare sleutel of adres kunnen andere gebruikers u en uw account tijdens een transactie identificeren.

Bij wijze van analogie is een openbare sleutel als een bankrekeningnummer dat anderen kunnen kennen en die zij nodig hebben om met u af te handelen. Aan de andere kant is de privésleutel uw pincode die u nodig heeft om toegang te krijgen tot uw bankrekening bij de geldautomaat. Alleen u moet die geheime pincode kennen, want iedereen die deze kent, kan geld van uw rekening opnemen.

Om meer te weten te komen over hoe deze technologie tot stand kwam, bekijk mijn interview met een van de pioniers van public-key cryptografie – Whitfield Diffie.

YouTube-poster Vader van cryptografie: Whitfield Diffie

Hoe worden privésleutels gegenereerd? 

Het platform genereert eerst een privésleutel met behulp van willekeurige wiskundige reeksen. Van daaruit wordt de openbare sleutel gegenereerd.

Hoe krijg je toegang tot je cryptocurrency met een privésleutel?? 

Er zijn 2 manieren om toegang te krijgen tot uw cryptocurrency zodra u een cryptocurrency-account en een privésleutel heeft:

  1. Bezoek een betrouwbare Digital Ledger Technology (DLT) -website met uw internetbrowser en log in op uw account met uw privésleutel. De site zal bevestigen dat het account overeenkomt met de privésleutel en stelt u in staat om online transacties te bekijken en uit te voeren. Deze methode van rechtstreeks inloggen via een browser is echter onhandig, aangezien u alle alfanumerieke tekens van uw privésleutel moet invoeren elke keer dat u een transactie wilt uitvoeren; of
  2. Gebruik een cryptocurrency-portemonnee. Met deze portemonnee worden al uw privésleutels opgeslagen en geopend met een eenvoudiger te beheersen authenticatiezin. De portemonnee geeft de privésleutel wanneer u een transactie uitvoert. Er zijn verschillende soorten wallets die uw privé- en openbare sleutels opslaan, bijv. 

• Desktop portemonnee, bijv. Exodus portemonnee

• Mobiele portemonnees, bijv. Enjin portemonnee

• Hardware wallet, bijv. Ledger Nano X, Trezor Model T

• Softwareportefeuille, bijv. Electrum portemonnee

Hardwareportefeuilles voor cryptovalutaHardwareportefeuilles voor cryptovaluta

Over portefeuilles gesproken, je zult mensen ook horen spreken over ‘hot wallets’ en ‘cold wallets’. In het begin klinkt het misschien verwarrend, maar het verwijst simpelweg naar de vraag of ze verbonden zijn met internet of niet. Hot wallets zijn verbonden met internet, koude wallets niet.

Klik hier voor meer informatie over warme en koude portemonnees en hun voor- en nadelen.

Wat is een startzin / herstelzin? Wat heeft het te maken met uw privésleutel?

In onze instructievideo’s voor het instellen van portefeuilles vindt u een stap waarin u een reeks woorden moet opschrijven en in veilige bewaring moet houden. Dit staat bekend als uw zaadzin. De seed-frase bestaat over het algemeen uit 12 of meer Engelse woorden die worden gebruikt om uw privésleutel te versleutelen in een gemakkelijker te begrijpen indeling (d.w.z. in plaats van een reeks letters en cijfers). Daarom, iedereen die toegang heeft tot uw seed-zin, heeft toegang tot uw privésleutel.

Hoe kan ik mijn zaadzin veilig houden??

Uw seed-zin (of herstelzin) is in wezen uw privésleutel, maar versleuteld in een gemakkelijker te begrijpen indeling. Daarom is het cruciaal om het te beschermen tegen hackers en dieven. Hier zijn enkele tips en trucs die u kunt overwegen om ze veilig te houden.

Uw seed-frase opnemen:

  • Schrijf uw privésleutels op met pennen met permanente inkt en papier dat na verloop van tijd niet vlekt of ervoor zorgt dat de inkt vervaagt (bijv. Papier waarop meestal bonnen worden afgedrukt).
  • Lamineren van het papier waarop uw seed-frase is opgenomen om waterschade te voorkomen.
  • Vermijd de kaarten die aan u zijn verstrekt door de portefeuillefabrikanten om uw seed-zin op te schrijven, d.w.z. gebruik niet de herstelkaarten die door Say Ledger zijn verstrekt om uw Ledger-seed-zin op te nemen. Dit is om te proberen het voor dieven veel moeilijker te maken om de puzzel in elkaar te zetten.
  • Er kan hierover discussie zijn, maar sommigen hebben gesuggereerd om meer dan 1 kopie van de seed-zin te hebben voor het geval deze verloren gaat.
  • Voor degenen die zich zorgen maken over het gebruik van pen en papier. Sommige bedrijven zoals Cryptosteel die apparaten met metalen tegels verkoopt waarop je je herstelzaad kunt opnemen.
  • Sommigen zijn zelfs op het idee gekomen om de hele zin zelf uit het hoofd te leren, of om hun vertrouwde vrienden en familie elk meerdere woorden te laten onthouden..

Uw seed-zin bevestigen: als een goede gewoonte moet u de zin met de volgende stappen bevestigen nadat u uw seed-zin hebt gekopieerd. Ten eerste om een ​​kleine hoeveelheid cryptocurrency naar de gegenereerde openbare sleutel te sturen, en vervolgens om het account van uw apparaat te verwijderen. Eindelijk om uw account opnieuw naar uw apparaat te importeren. Als u dezelfde hoeveelheid cryptocurrency op uw apparaat ziet, komt de seed-frase correct overeen met uw account.

Uw seed-frase opslaan: als u meerdere exemplaren van uw seed-frase hebt, kunt u deze op verschillende discrete locaties opslaan die idealiter veilig zijn voor de elementen en niet voor de hand liggend. Een andere best practice is om uw seed-frase op een andere locatie dan uw hardwareportefeuille te bewaren.

Uw seed / recovery-zin geeft u toegang tot uw privésleutelsUw seed / recovery-zin geeft u toegang tot uw privésleutels

Wat gebeurt er als u uw privésleutel kwijtraakt?? 

Als u uw privésleutel verliest, heeft u geen toegang tot het geld in uw account. Vanwege de veilige aard en willekeurige wiskundige reeksen die worden gebruikt om de privésleutel te genereren, zal niemand uw privésleutel en bijgevolg de cryptocurrencies kunnen herstellen.

Het is daarom aan te raden om uw private key zeer veilig te bewaren.  

Het gebruik van een hardwareportefeuille voor cryptovaluta kan het verlies van uw privésleutel voorkomen.

Bij het instellen van de portemonnee en het synchroniseren met de accounts, moeten gebruikers een herstelzin van 18 tot 24 woorden instellen. Deze herstelzin wordt vervolgens gebruikt om uw apparaat en bijgevolg uw privésleutel te herstellen.  

Persoonlijke sleutels voor cryptovaluta en cyberbeveiliging 

Iedereen die toegang heeft tot uw privésleutel, heeft toegang tot uw geld. Dit is hetzelfde voor de herstelzin.

Pas daarom op dat u uw privésleutel aan niemand onthult. U moet ook oppassen dat u dieven niet per ongeluk toegang geeft tot uw geld door uw herstelzin online op te slaan of er foto’s van te maken.

Om diefstal te voorkomen, is een optie die sommige mensen gebruiken om de privésleutel offline op te slaan in een papieren portemonnee. 

Privésleutel opslaan op papieren portemonneeSommige mensen drukken hun privésleutels af op een vel papier en bewaren deze op een veilige plaats. Dit staat bekend als een ‘papieren portemonnee’

Gevolgtrekking

Een privésleutel voor cryptocurrency is een unieke identificatie die uw cryptocurrency-account van anderen onderscheidt. Het genereert de openbare sleutel die uw handelspartners zullen gebruiken om transacties met u uit te voeren, en stelt u in staat om in te loggen en transacties met hen uit te voeren.

Daarom moet u ervoor zorgen dat uw seed-zin / herstelzin en dus uw privésleutels veilig blijven.

Bijgewerkt 30 maart 2020: 2 nieuwe secties toegevoegd “Wat is een kiemzin / herstelzin? Wat heeft het te maken met uw privésleutel? ” en “Hoe kan ik mijn uitgangszin veilig houden?”

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me