Iracionalna bujnost: ta neprecenljiva klasika je tako pomembna kot kdaj koli prej

Iracionalna pretiranost Nobelovega nagrajenega ekonomista Roberta Shillerja je zdaj v tretji izdaji in je enako pomembna kot kdaj koli prej. Študija tržne psihologije in njenega vpliva na gibanje cen daje podroben vpogled v nekatere sile, ki spodbujajo nevzdržno povišanje cen ali finančne mehurčke, ter raziskuje nekatere dejavnike, ki bi lahko vlagateljem pomagali napovedati vedenje delniškega trga.

To Trgovanje Izobraževanje članek vam bo na kratko ogledal to neprecenljivo finančno knjigo.

Shiller, profesor ekonomije na Yaleu in redni sodelavec Ekonomskega pogleda, začne s podrobnim pregledom zgodovinskih primerov visokih špekulacij in nenadnih padcev, vključno z zloglasnim velikim krahom leta 1929 in veliko recesijo po finančni krizi leta 2008, in vrhove in doline, ki so jih doživeli v letih 1901, 1966 in 2000. Ugotavlja, da nestabilnosti delniškega trga ne morejo razložiti temeljni gonilniki, medtem ko se sprašuje, zakaj se navidezno različni trgi od New Yorka do Frankfurta premikajo skupaj.

Poiščite ga na Amazonu >> knjiga o iracionalni bujnosti

Cilj knjige je odkriti nekaj znanosti v okoliščinah okoli finančnih mehurčkov in poudariti, kako lahko vidiki “mentalitete črede” vlagateljev in širjenje zgodb o uspehu ustvarijo nekakšno povratno zanko, ki inflacijo cen izloči izpod nadzora. Temeljita razprava o političnih, socioloških in strukturnih dejavnikih, ki obkrožajo pojav finančnih mehurčkov, daje bralcem vpogled učinke v resničnem svetu, ki vplivajo na tržno vedenje.

Shiller podrobno opisuje razmerje med ciklično prilagojeno ceno in zaslužkom (CAPE), katerega cilj je ustvariti stabilno vrednotenje podjetja ob upoštevanju inflacije in drugih makroekonomskih sil. V zadnjem stoletju je CAPE dosegel vrh, ko je trg dosegel vrh, zaradi česar je potencialno zanesljiv signal, kdaj bo finančni balon kmalu “počil”, kar je neprecenljiva informacija za vse vrste vlagateljev..

Morda vam bo všeč tudi: Nehajte izvajati slabe navade trgovanja!

Ko je Alan Greenspan prvič skoval besedno zvezo "iracionalna bujnost" leta 1996, da bi opisal razcvet leta 1996 in miselnost, ki jo je poganjala, je postavil pod vprašaj desetletja argumentov, ki so podpirali na videz prirojeno racionalnost vedenja trga. Shiller se je zavzel za to, da bi lahko obstajali tudi drugi, veliko več človeški dejavniki, ki vplivajo na cene in vodijo do vrste prenapihnjenih cen, ki jih opazimo med vsakim gospodarskim balonom. Pravzaprav je v mnogih pogledih popolnoma zavrgel idejo tržne racionalnosti, namesto da bi pokazal, kako so mehurčki rezultat “skupnega učinka ravnodušnega razmišljanja milijonov ljudi … v veliki meri motiviranih z lastnimi čustvi, naključnimi pozornostmi in zaznavanjem običajna modrost. “

naučite se spletnega trgovanja

Irrational Exuberance je bila uspešnica New York Timesa od svoje prve izdaje in ta posodobljena izdaja dodaja nova prelomna razkritja s popolnoma novim materialom in trenutnimi spoznanji, vključno s povsem novim poglavjem na trgu obveznic.

Potem ko je že sprožil alarm za piko na i in stanovanjske balone, zdaj Shiller opozarja, da je mogoče med vlagatelji še enkrat opaziti znake neracionalne razkošnosti, kljub posledicam razcveta subprime, ki je povzročil finančno krizo leta 2008. Ko cene delnic v ZDA naraščajo, cene stanovanj pa rastejo po mnogih delih sveta, se lahko ta trenutni razcvet izkaže za še en primer, ki daje plačilo ideji tržne racionalnosti in dodaja težo Shillerjevi teoriji, da nestanovitnost trga je psihološko voden pojav, ki je neločljiv na trgih premoženja.

Glej tudi: Enigma J Paul Getty, najbogatejši človek na svetu

Business Insider je med svoje uvrstil tudi to tretjo izdajo Irrational Exuberance najbolj priljubljene knjige na trgih, ki jo imenuje ena od “najpomembnejše finančne knjige”, navedba "Tako kot vsi navadni Američani in poklicni vlagatelji plazimo po razbitinah našega brezskrbnega mehurčkastega gospodarstva, preudarnih vpogledov in treznih opozoril ter trdnih dejstev, da so shillerjevi maršali v tej knjigi bolj dragoceni kot kdaj koli prej."

Jasne razlage knjige o iracionalni pretiranosti so idealne ne samo za ljubitelje borze, ampak tudi primerne za širše bralce. Trgovanje Izobraževanje vsem, ki iščejo vpoglede v resnične gibalo finančnih mehurčkov, priporoča, da preberejo posodobljeno in razširjeno izdajo te klasične knjige. Za več informacij o trgovanju ali borzi se danes obrnite na enega od naših strokovnjakov, z veseljem vas bomo slišali!

Ne zamudite: 8 vprašanj, na katera morate odgovoriti, preden naložite

Če ste uživali v branju tega člankale iz Trading Education, prosim, dajte mu všeč in ga delite s kom drugim, za katerega menite, da bi ga lahko zanimalo.

Viri:

[1.] https://stocktraderblog.com/2017/02/15/irrational-exuberance/

[2.] https://www.kirkusreviews.com/book-reviews/robert-j-schiller/irrational-exuberance/

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me