Algorand (ALGO) Pojasnjeno

Kaj je Algorand?

Algorand je visoko zmogljiv blockchain naslednje generacije, katerega cilj je ustvariti pregleden sistem, v katerem lahko vsi dosežejo uspeh z decentraliziranimi projekti in aplikacijami. Mnogi so ta projekt poimenovali “Blockchain 3.0”, saj rešuje Bitcoinove znane težave s prilagodljivostjo, hkrati pa ohranja varnost in decentralizacijo. Algorand ima izvorni žeton $ ALGO, ki se bo uporabljal kot prenos vrednosti v omrežju. Kar zadeva hrbtenico tehnologije, Algorand uporablja Pure Proof of Stake (PPO) in psevdonaključne funkcije za preprečevanje zlorab zlonamernih napadalcev v omrežju.

Algorand se od drugih visokozmogljivih verig verig loči po verodostojnosti svojega ustanovitelja, profesorja MIT Silvia Micalija. Profesor Micali je prejemnik prestižne Turingove nagrade za računalništvo in številni njegovi izumi so neposredno vplivali na kriptovalutno sceno.

Ustanovitelj Algoranda: Silvio Micali

Silvio Micali je prejemnik nagrade Turning (najvišje priznanje računalniških znanstvenikov) z inovacijami, ki temeljijo na njegovih raziskavah na področju kriptografije, ničelnega znanja, psevdonaključne generacije, varnih protokolov in zasnove mehanizmov. Poleg tega je dr. Micali soustvarjalec verjetnostnega šifriranja, dokazov o ničelnem znanju, preverljivih naključnih funkcij in mnogih protokolov, ki so temelji sodobne kriptografije.

Algorand poskuša premagati trilemmo Blockchain

Blockchain ima lahko največ 2 od teh lastnostiVitalik Buterin je predlagal, da ima Blockchain lahko največ 2 od teh lastnosti

Trenutno so transakcije v verigi blokov zelo počasne zaradi “Blockchain Trilemma”. To je izraz, ki ga je ustvaril Vitalik Buterin, ustanovitelj Ethereuma.

V skladu s to idejo ima veriga blokov tri glavne značilnosti: decentralizacija, razširljivost in varnost.

Blockchain Trilemma pa predlaga, da je projekt zelo težko imeti vse tri lastnosti v zadovoljivem stanju. Omrežje, ki je decentralizirano in ima težko varnost, ne bi bilo razširljivo. Podobno bo tudi veriga blokov, ki je decentralizirana in razširljiva, imela malo varnosti itd.

Buterin meni, da lahko na temeljni ravni omrežje blockchain kadar koli doseže le dve od treh funkcij. Trilema Blockchain bi lahko bila vir težav z razširljivostjo pri večini verig blokov s kriptovalutami. Večina kriptovalutnih projektov ne more obvladati velikega števila transakcij, hkrati pa zagotavlja decentralizacijo in varnost omrežja.

YouTube plakat Kaj je Algorand – ali je to v resnici blockchain naslednje generacije?

Da bi to poskušal premagati, se je Algorand odločil za mehanizem soglasja za čisti dokaz o vložku (Pure PoS). Zanimivo je, da mehanizem uporablja drugačen pristop v primerjavi z drugimi spremembami mehanizma PoS.

Na primer, namesto da bi od vseh potrjevalcev zahteval 100-odstotno soglasje, Algorand zadovoljuje dvotretjinsko večinsko soglasje. To pomeni, da boste za napad na Algorand morali kupiti več kot tretjino celotne zaloge Algoranda. To bo vseeno neekonomično in če imaš tako velik obseg ponudbe, pomeni, da imaš velik delež in ne bi želel, da propade.

Skrivna omaka Algoranda: kriptografsko razvrščanje

Ker današnje platforme blockchain zahtevajo hitrost kot sestavni del, ima Algorand hiter čas transakcije, saj omogoča hitro dokončnost transakcij s kriptografskim razvrščanjem.  

Glede na njegovo Spletna stran

»Vse transakcije so v Algorandu dokončne. Ko se blok pojavi, se lahko uporabniki takoj zanesejo na transakcije, ki jih vsebuje, saj so lahko prepričani, da bo blok za vedno del verige. Tudi če bo internet razdeljen na več skupin uporabnikov, bo obstajala le ena varna in dosledna veriga Algorand. [Poleg tega] niti nekaj pooblaščenih uporabnikov niti stalni odbor ni odgovoren za predlaganje blokov v Algorandu. Namesto tega so vsi uporabniki naključno, tajno in neprekinjeno izbrani za sodelovanje v konsenznem protokolu Algorand. ” 

Proces potrditve blokov na platformi vključuje dve fazi; fazo predloga in glasovanja. V fazi predloga je žeton naključno izbran in njegov lastnik predlaga potrditev naslednjega bloka. V fazi glasovanja je izbranih 1000 lastnikov naključnih žetonov, ki sestavljajo odbor, ki odobri predlagani blok. 

Kako vložiti Algorand?

Transakcija Algoranda v akcijiTransakcija Algoranda v akciji

Vsakdo lahko sodeluje v platformi Algorand kot predlagatelj blokov, tako da preprosto preklopi svoj naslov izven povezave na splet na Algoexplorer. Na srečo ta možnost ni odvisna od količine vloženih žetonov Algo. Rudarstvo ni potrebno, vse, kar potrebujete, je, da vstavite njegov žeton ALGO in vzpostavite vozlišča na spletu.

Platforma Algorand podpira dve vrsti vozlišč; štafeta in udeležba. Pomembno je omeniti, da relejska vozlišča ne sodelujejo pri glasovanju ali odločanju. Namesto tega olajšajo komunikacijo med vozlišči za sodelovanje. Relejna vozlišča so tudi strojno intenzivna v primerjavi z vozlišči udeležencev. 

Čeprav je Algorand zasnovan tako, da je popolnoma decentraliziran, je Fundacija Algorand ima veliko žetonov ALGO in s tem nadzor. Vendar naj bi bila platforma v prihodnjih mesecih bolj decentralizirana, saj fundacija še naprej likvidira svoj položaj. 

Na Algorand lahko vložite tudi z uporabo denarnice za strojno opremo za kriptovalute Ledger. Oglejte si naš pregled Ledger Nano X.

Nadgradnja protokola Algorand 2.0

Vklopljeno 22. november 2019, fundacija Algorand je napovedala naslednji velik korak za Algorand – poimenovan Algorand 2.0. Ta izdaja prinaša približno 3 glavne značilnosti: izdaja izvornega žetona (Algorand Standard Asset), atomske zamenjave za interoperabilnost in podpora pametnih pogodb prek skriptnega jezika TEAL.

Algorand Standard Asset (ASA) omogoča enostavno ustvarjanje in izdajo žetonov neposredno na glavni verigi Algoranda. ASA podpira široko paleto žetonov, kot so zamenljivi žetoni (podobno kot Ethereum ERC-20, in tudi nezamenljivi žetoni (ki se uporabljajo za digitalne zbirateljske predmete). Algorandova izvedba žetonskih sredstev je neposredno na protokolarnem sloju (»Layer 1«) , ki omogoča neposreden dostop do sredstev z največjo možno varnostjo. To je pomembna prednost pred skaliranjem plasti 2, ki za delovanje potrebuje plačilne kanale.

»Algorand ponuja to inovacijo s tem novim sklopom funkcij, ki prinašajo izjemno veliko priložnosti za decentralizirano financiranje. 

Shay Finkelstein (tehnični direktor Securitize)

Algorand, uvrščen na Coinbase, v enem dnevu dvigne cene za več kot 30%

V popolnem presenečenju navdušencev nad kriptovalutami je bil Algorand uvrščen na seznam Coinbase 17. julija 2020. Ljudje so našli le, ko so videli napoved Blog Coinbase, pri čemer je borza dejala, da lahko njihove stranke zdaj kupijo, prodajo, pretvorijo, pošljejo, prejmejo ali shranijo $ ALGO vse Podprte regije Coinbase. Oglejte si naš pregled izmenjave Coinbase in nekaj vdorov ter nasvetov, da se izognete pristojbinam Coinbase.

Ta objava je ljudi popolnoma ujela, saj je v nekaj tednih pred Coinbase govoril o 18 drugih kriptovalutah, ki bi jih morda želeli uvrstiti na seznam. Vendar Coinbase ni bila ena izmed tistih 18 kriptovalut.

Ta seznam je za $ ALGO ustvaril celo vrsto dejavnosti, zlasti glede cen. Od uvrstitve na trg so cene za ALGO od objave narasle za 30% in so se na vrhuncu celo trgovale pri 0,367 USD.

Seznam cen kovancev AlgoCene $ ALGO so se povišale po presenetljivem uvrstitvi Coinbase 17. julija 2020

Splošno mnenje o prihodnosti Algoranda je prav tako pozitivno, saj 84% uporabnikov Coingecka navaja, da imajo pozitivne obete za projekt od 17. julija 2020.

Pogosta vprašanja

Kako rudariš Algorand?

Trenutno ni mogoče rudariti Algoranda z uporabo računalniške strojne opreme. Algorand uporablja soglasje o dokazovanju vložka, zato si lahko nagrade ALGO prislužite s preprostim vložkom Algorand v denarnici.

Kje se nahaja Algorand?

Algorand je decentraliziran projekt, ki ga je ustanovil profesor MIT-a Silvio Micali. Fundacija Algorand, ki je odgovorna za vzdrževanje Algoranda 888 Boylston St, Boston.

Kako kupim Algorand?

Algorand lahko kupite na priljubljenih borzah, kot so Binance ali Coinbase z oznako $ ALGO

Kako stavite algorand

Na Algorand je mogoče neposredno vložiti z aplikacijo za mobilno denarnico, ki jo lahko namestite na naprave Android in iOS. Če želite kovanec vložiti v denar, položite ALGO neposredno v denarnico. Denarnica se bo sčasoma samodejno kopičila ALGO.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me