Kaj je Vechain? Blockchain za podjetja

Kaj je Vechain? VeChain (ali VechainThor) je pametna pogodbena blokchain platforma naslednje generacije, ki se osredotoča na posvojitev v podjetjih, internet stvari (IoT) in množično posvojitev prek orodja. Blockchain podpira ustvarjanje pametnih pogodb – samoizvajajočih se stikov, ki imajo zagotovljen izid brez zaupanja tretjih oseb. To omogoča ustvarjanje decentraliziranih aplikacij (“Dapps”), ki lahko rešijo težave podjetja, kot so:

 • Za ponarejanje luksuznih blagovnih znamk – z uporabo pametnih čipov Vechain sledi vsakemu posameznemu izdelku in preprečuje podvajanje. Vechain Toolchain vsakomur omogoča ustvarjanje oznak za ponarejanje.
 • Logistika hladne verige – zagotoviti, da hrana se med prevozom ne pokvari in shranjevanje z uporabo pametnih senzorjev IoT, ki samodejno sporočajo ključne informacije blockchainu.
 • Avtomobil – voditi evidenco o zaščiti pred posegi, vključno z zgodovino popravil, zavarovanjem, registracijo in vozniškimi navadami.
 • Ogljični krediti – kvantitativno slediti prispevkom ogljika določenega podjetja za zmanjšanje emisij ogljika. Za uporabnike na drobno je aplikacija že na voljo na WeChatu. Potrošniki, ki se ukvarjajo z nizkimi emisijami ogljika (npr. Z nizkoogljičnimi izdelki), bi bili nagrajeni s krediti, ki jih je mogoče unovčiti za okolju prijazno blago ali podariti v dobrodelne namene.
 • Platforma za sledljivost kliničnih preskušanj – v sodelovanju z Bayer China bo Vechain uporabil blockchain za reševanje problemov digitalizirane sledljivosti kliničnih preskušanj.

Z uporabo tehnologije veriženja blokov VeChain proizvajalcem izdelkov omogoča enostavno in varno zbiranje, upravljanje in izmenjavo pomembnih podatkov o izdelkih s prodajalci in potrošniki v celotnem življenjskem ciklu izdelka..

Ključne značilnosti Vechaina

 • Javni blockchain Vsakdo lahko bere, piše in uvaja decentralizirane aplikacije in pametne pogodbe na verigo blokov VeChainThor.
 • Interni IOT in tehnologija upravljanja dobavne verige Izkazane izkušnje z izvajanjem blockchain-a v panogah, kot so luksuzno blago, alkoholne pijače in kmetijstvo.
 • Delegacija matične pristojbine Blockchain podpira izvajanje izvornega prenosa pristojbin, kar pomeni, da uporabnikom dApp ni treba imeti VET ali VTHO za pisanje transakcij, če razvijalci za sponzoriranje določijo povezane stroške plina..

Ekosistem VeChain

Da bi dosegel svojo ambiciozno vizijo, je VeChain razvil močno programsko platformo za podjetja, ki podpira blockchain. Platforma omogoča proizvajalcem, da dodelijo izdelke z edinstveno identiteto, ki nato proizvajalcem, partnerjem v dobavni verigi in celo potrošnikom omogočajo interakcijo z izdelkom prek platforme. Za zagotavljanje varnosti zbranih podatkov uporablja tehnologijo veriženja blokov, pri čemer vsem udeležencem v dobavni verigi dodeli zasebne ključe.

Izdelkom se dodeli edinstven ID, ki se istočasno shrani v verigo blokov in se izdelku pripiše s čipom NFC, oznako RFID ali QR kodo. Na čipu, oznaki ali kodi se lahko kadar koli v življenju izdelka poveže, bodisi distribucijski ali maloprodajni partner, ki preverja članstvo v seriji, ali potrošnik, ki želi izvedeti več o izdelku. Podjetje predvideva široko paleto aplikacij, vključno z zaščito blagovne znamke, zaščito pred ponarejanjem in varnostjo hrane.

VeChain obstaja od leta 2015 in je svojo prejšnjo zasebno in konzorcijsko verigo blokov preselil v svoj javni blok VeChainThor leta 2018. Ta poteza odpira napredne funkcije, ki jih najdemo v verigi blokov, vsem razvijalcem ali tretjim osebam za razvoj in pisanje aplikacij na platformi. Več podjetij se je odločilo, da bodo svoje poslovanje gradilo na vrhu VeChainThor, vključno z njimi Plair in Fundacija 8Hours, kot tudi več neodvisnih razvijalcev skupnosti.

Vechain Token Economics

Vechain uporablja a dvojni simbolni ekonomski model. Primarni žeton, VeChain Token (VET) se uporablja za predstavitev vrednosti v omrežju z različnimi mehanizmi, ki sčasoma stabilizirajo ceno PIU.

Imetniki poklicnega izobraževanja bodo tudi samodejno ustvarili žeton pripomočka, Žeton VeChain Thor (VTHO). VTHO je “plinska” valuta in je potrebna za pošiljanje transakcij ali izvajanje dejanj v omrežju. Rednim uporabnikom omrežja ni treba skrbeti za ločen nakup VTHO, saj se samodejno ustvari sorazmerno z količino poklicnega izobraževanja in usposabljanja. Ko je transakcija izvršena, je 70% VTHO trajno uničenih (“zažganih”), 30% pa je podeljenih kot blokovna nagrada imetnikom Nadzornega vozlišča.

Ta dvojni simbolni ekonomski model je bil uveden za izboljšanje ekonomike omrežja. Ta sistem je zasnovan za pomoč razvijalcem v omrežju. Razvijalci Če imate dovolj poklicnega izobraževanja in usposabljanja, boste lahko omrežje uporabljali brezplačno, saj bo ustvarjeni VTHO dovolj za plačilo transakcij. Če razvijalec razvija aplikacijo, ki intenzivno posluje, lahko tudi uporabi večstrankarski plačilni protokol.

V kratkem:

 • Vechain Token (VET) služi kot rezerva za ekonomsko vložitev in prenos vrednosti na platformi. VET je mogoče “vložiti” v različna ekonomska vozlišča in ustvariti VTHO, ki poganja transakcije v omrežju.
 • Žeton VeThor (VTHO) je “plin”, potreben za izvajanje transakcij in interakcijo s pametnimi pogodbami. Ob vsaki transakciji se VTHO porabi in uniči.

Uporaba in shranjevanje Vechaina

Vechain lahko varno shranite v denarnici VeChainThor, ki je na voljo v pametnih telefonih (iOS in Android). Mobilna denarnica varno šifrira in nudi ključe, ki zagotavljajo največjo varnost imetnikov Vechain.

Kaj so vozlišča VeChain?

Vozlišča so sledljive denarnice (na primer denarnica VeChainThor), ki imajo v sebi shranjeno določeno najmanjšo količino VeChain. Obstajata dve vrsti vozlišč: Nadzorna vozlišča in Gospodarska vozlišča, ki imata svoje zahteve, funkcije in prednosti.

Vozlišča (Thrudheim): Zavarovanje Vechaina z dokazilom o pooblastilu

V središču Vechaina so 101 Authority Nodes, ki obdelujejo in potrjujejo vse transakcije verig blokov ter upravljajo omrežje z glasovalnim mehanizmom. Ta pooblastila vozlišča izbere fundacija Vechain in preidejo skozi celoten postopek prijave in KYC. Za nagrado imetniki pooblastila Node prejmejo najvišjo stopnjo produkcije VTHO in glasovalne pravice. Organska vozlišča so običajno v lasti velikih podjetij in zaupanja vrednih posameznikov, da se zagotovi decentralizirano zaupanje. O identiteti teh imetnikov vozlišč iz varnostnih razlogov je malo znanega, vendar se je več velikih podjetij, kot sta DNV GL in PwC, javilo, da imajo pooblastila.

Gospodarska vozlišča: Zagotavljanje stabilnosti ekosistema z vložki

Ekonomska vozlišča ne potrjujejo transakcij z verigami blokov, temveč ohranjajo stabilnost ekosistema Vechain z ohranjanjem določene količine žetonov VET v svoji mobilni denarnici VeChain Thor. Obstajajo različne stopnje ekonomskih vozlišč in več kot je žetonov VET vloženih dlje časa, večje so nagrade.

Da postanete imetnik običajnega gospodarskega vozlišča, potrebujete najmanj 1.000.000 poklicnega izobraževanja in usposabljanja za 10 dni.

Bolj predani imetniki vozlišč se lahko pridružijo programu VeChain X Node, ki ponuja še več nagrad. Za imetnike vozlišč X je treba imeti ves čas najmanj 600.000 VET.

Obstajajo 4 vrste nagrad, odvisno od vrste zadržanega vozlišča. Te segajo od zaslužka vsote VTHO na dan, nagrad iz sklada nagrajevanja družbe Foundation do dostopa do dovoljenih seznamov ICO VeChain.

Preberite več o različnih vrstah vozlišč in nagrad.

Zgodovina Vechaina

VeChain je začel leta 2015 z ustanovitvijo njihovega podjetja v Šanghaju. Ustanovil: Izvršni direktor Sunny Lu (nekdanji direktor tehnične službe Louis Vuitton China), podjetje razvija rešitve, usmerjene v podjetja, ki temeljijo na zasebni verigi blokov. Ko se je v industriji blockchain pojavil trend k boljši decentralizaciji, se je VeChain preselil v konzorcijski blockchain, preden je končno ustanovil VeChain Foundation in začel svojo končno migracijo na javno platformo blockchain, ki temelji na Proof of Authority (PoA)..

Vizija fundacije je ustvariti večjo preglednost trga in potrošnikom zagotoviti dostop do podrobnejših informacij o izdelkih, ki jih kupujejo, prodajajo in sodelujejo z njimi. S polnim 360-stopinjskim pogledom na dobavno verigo, z vsemi komponentami, ki so varno zabeležene in shranjene v nedovoljeni razdeljeni knjigi, so trgovci na drobno in proizvajalci lahko prepričani o kakovosti in pristnosti svojih izdelkov, kar potrošnikom zagotavlja, da kar kupujejo je res tisto, kar mislijo, da je.

VeChain se ponaša s partnerskimi odnosi in primeri uporabe v živo s številnimi pomembnimi partnerji, vključno z DNV GL, PwC, Deloitte, Walmart China, BMW, BYD Auto, Bayer China, H&M, LVMH, ENN, AWS, PICC, skupina ASI itd.

Ključna partnerstva VeChain

DNV GL

DNV GL je bil ustanovljen leta 1864 in ima 300 pisarn po vsem svetu. Zagotavljajo storitve zagotavljanja kakovosti za podjetja v pomorski, naftni in plinski ter energetski in obnovljivi industriji.

DNV GL izda certifikate sistema upravljanja na koncu postopka inšpekcijskega preverjanja in certificiranja. To dokazuje, da postopki in izdelki podjetja ustrezajo mednarodnim standardom.

DNV GL Luca Crisciotti predstavitev prednosti Digital Assurance

DNV GL je partner in delničar VeChaina. Obe podjetji delita prepričanje, da je prihodnost zagotovil v tehnologiji veriženja blokov. Na srečanju VeChain Summit 2019 je DNVGL objavil, da je svojo zasebno verigo blokov popolnoma preselil v družbo VechainThor.

Od objave partnerstva je DNV GL skupaj razvil več izdelkov, vključno z nizkoogljičnim ekosistemom in MyStory, rešitvijo za sledljivost in trženje. DNV GL je svojo zavezanost ekosistemu VeChain potrdil tudi s selitvijo svoje zasebne verige blokov na javni blok verige VeChainThor za svoje stranke. DNV GL je prav tako vsakemu odjemalcu podelil digitalno denarnico z nefungibilnimi žetoni (NFT), tako da ima vsaka stranka digitalno identiteto ter lahko dostopa do ekosistema DNV GL in komunicira z njo. S tem je DNV GL izdal več kot 900.000 denarnic v primerjavi z Ethereumom, ki ima le 400.000 denarnic.

BMW

Marca 2018 je BMW potrdil sodelovanje VeChaina na Program zagonske garaže BMW, partnerski program, po katerem bo BMW skupaj z udeležencem razvil njihovo tehnologijo in jo kupil za uporabo BMW-ja.

Med vrhom VeChain 2019 je bilo potrjeno da bosta VeChain in BMW skupaj razvila DApp, imenovan VerifyCar, za avtomobile BMW. VerifyCar bo zapisal podatke o vozilu na verigo blokov VeChainThor. Primeri informacij, ki bodo zabeležene, vključujejo evidenco kilometrine, zavarovanja in servisne evidence vozila.

Cihan Albay, vodja IT Tech Office Singapur, BMW Group, je predstavil spletno stran VerifyCar

PriceWaterHouseCoopers (PwC)

PwC je znan kot eden od revizorjev “velike četverice”. So mreža podjetij v več kot 150 državah in zagotavljajo storitve 420 podjetjem Fortune 500.

PwC ima tri glavne storitvene linije:

 • Zagotovilo Nudenje finančnih revizij;
 • Svetovalni o aktuarskih rešitvah in rešitvah za upravljanje zavarovanja ter o kadrovskih storitvah; in
 • Davčno načrtovanje in svetovalne storitve.

VeChain sodeluje s PwC od maja 2017, da bi skupaj razvijal in spodbujal sprejetje tehnologije veriženja blokov. Po številnih špekulacijah so bile podrobnosti o njunem partnerstvu objavljene na skupni tiskovni konferenci s PwC in Walmartom v Ljubljani Junij 2019. Bilo je napovedal da Vechain in PwC sodelujeta tudi z Walmart China in sta lansirala platformo sledljivosti Blockchain Walmart China, zgrajeno na blokovni verigi VeChainThor. Platforma se spopada z izzivi varnosti živil z uporabo tehnologije VeChain, ki Walmartu na Kitajskem omogoča izvajanje strategije sledljivosti za svoje izdelke. Potrošniki lahko izdelke optično preberejo in si lahko ogledajo podrobne informacije o izdelku, kot so vir, logistični postopek, poročila o pregledu izdelkov itd..

V času objave je bilo na platformi testiranih in lansiranih 23 linij izdelkov Walmart. Do konca leta 2020 se pričakuje, da bo Walmartov kitajski sistem sledljivosti 50% prodaje svežega mesa predstavljal sledljivo sveže meso, 40% celotne prodaje zelenjave sledljiva zelenjava in 12,5 % celotne prodaje morskih sadežev.

Izdelki na platformi sledljivosti Walmart BlockchainIzdelki na platformi sledljivosti Walmart Blockchain

Bayer Kitajska

Partnerstvo med VeChain in Bayer China, podružnico Velike Kitajske ene vodilnih svetovnih farmacevtskih družb, je bilo objavljeno 28. maja 2020. VeChain je ustvaril CSecure, platformo za sledljivost kliničnih preskušanj, ki se uporablja pri Bayerjevih raziskavah in razvoju medicinskih posegov, kot je npr. drog in drugih načinov zdravljenja. Preberite več o partnerstvu Vechain in Bayer.

CREAM inkubator

CREAM je strateška blockchain inkubacija in svetovalno podjetje. So strateški partner in svetovalec za fundacijo VeChain, ki nudi storitve inkubacije in svetovanja družbi VeChain.

Kot strateški partner je CREAM neposredno pomagal podjetju VeChain in je vključen v številna odmevna partnerstva, kot je partnerstvo s ciprsko vlado, v skupini, ki je obljubila podporo državi Ciper pri razvoju verige blokov..

CREAM se je tudi zavezal, da bo podprl ekosistem VeChain z vključitvijo VeChain blockchain platforme za vse njihove inkubacijske projekte, pri čemer je ponudil neodvisna podjetja, ki bodo prispevala in razvijala ekosisteme blockchain VeChain..

Dodatno branje

Oglejte si VeChain Insider’s popoln seznam partnerstev in podrobnosti VeChaina in naš povzetek objav na vrhu VeChain 2019.

Viri:

Spletna stran https://www.vechain.com

Fundacija: https://www.vechain.org

Medij (posodobitve in ključni članki): https://medium.com/@vechainofficial

Razvojni načrt https://cdn.vechain.com/vechain_ico_ideas_of_development_en.pdf

Telegram https://t.me/vechain_official_english

Vechain Mainnet Launch Guide http://www.asiacryptotoday.com/vechain-mainnet-launch

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me