Kaj je izmenjava kriptovalut in kako delujejo?

Scena:

Kmalu se boste podali na kripto valuto in želite kupiti svoj prvi digitalni razpis.

Opravili ste raziskavo in veste, kateri žetoni vas žgečkajo in ste se odločili za enega. Zdaj ste pripravljeni na nakup.

Le da nisi. Ne še.

Veste, morda ste se odločili, kaj kupiti, niste pa se odločili, kako in kje ga kupiti.

Kako in kje sta zavita v en lep paket: izmenjave kriptovalut.

Kaj je izmenjava kriptovalut?

Borze kriptovalut so kot različica borze kriptovalut; kupcem in prodajalcem je na voljo platforma za trgovanje z različnimi sredstvi, ki se vrednotijo ​​glede na trenutne tržne cene. Običajno borze ponujajo običajne transakcije fiat-to-crypto in ponujajo tudi crypto-to-crypto posle. Na primer na južnoafriški borzi Coindirect, kupec lahko kupi Bitcoin z južnoafriškimi randi ali evri ali lahko svoj Bitcoin zamenja za Rippleov XRP.

Kakšne so vrste izmenjav?

Obstajajo tri vrste izmenjav kriptovalut:

Trgovalne platforme: Platforme, ki med seboj povezujejo kupce in prodajalce.

Posredniki: Platforme, ki prodajajo kriptovalute po ceni, ki jo določi posrednik. Ti delujejo podobno kot ponudniki storitev, ki se ukvarjajo s Forexom.

Neposredno trgovanje: Platforme, ki ponujajo neposredno medsebojno trgovanje. To uporabnikom omogoča menjavo valut po vsem svetu, prodajalec in kupec pa se dogovorita za ceno.

Kakšne so zahteve za izmenjave kriptovalut?

Da bi lahko kriptovaluta obstajala in delovala, mora upoštevati zakone države. Ti zakoni se razlikujejo od države do države, vendar na splošno upoštevajo predpise, povezane z zaščito kupca.

Dva od teh sta pomembna v večini držav:

 • Zakoni o preprečevanju pranja denarja (AML); in
 • Spoznajte zakone svojih strank (KYC).

Zakoni o preprečevanju pranja denarja obstajajo, da se prepreči kakršna koli nezakonita dejavnost, povezana z denarjem, ki je zakonita. Zakoni KYC naj bi zagotovili, da platforma, kot je borza, ve, s kom ima opravka; za zaščito obstoječih strank, poslovanja in integritete poslovne transakcije. To je podobno kot imeti kreditno oceno – pri čemer banke zaupajo posamezniku, ker si je ustvaril verodostojnost.

Da bi to uredili, večina borz od trgovcev in uporabnikov zahteva, da svoj račun na platformi povežejo z lastnim osebnim bančnim računom. Prvič, to pomaga ustvariti kraj, s katerega je mogoče poslati in prejeti fiat valuto. Drugič, pomaga preveriti identiteto in verodostojnost osebe.

Kaj je decentralizirana izmenjava kriptovalut?

Obstajata dve vrsti borz kriptovalut: tradicionalne borze in decentralizirane borze.

Cilj decentralizirane borze je delovati brez kakršne koli centralne vladne osebnosti. To pomeni, da se platforma izvaja na verigi blokov, ki nima nobenega premoženja, informacij ali podatkov, omogoča pa transakcije med uporabniki. Z uporabo pametnih pogodb decentralizirana borza ustvari nekaj, kar se imenuje »proxy žetoni«, ki predstavljajo sredstvo, ki ponuja možnost trgovanja med uporabniki.

Katere so največje borze kriptovalut?

V času pisanja tega poročila so bile največje borze kriptovalut glede na tržno omejitev CoinMarketCap so naslednji:

 1. LBank
 2. Binance
 3. Bit-Z
 4. BW
 5. V redu

Izmenjava kriptovalut z večino trgov, ki jih ponuja platforma, pravi CoinMarketCap so naslednji:

 1. HitBTC
 2. YoBit
 3. Binance
 4. Huobi Global
 5. KuCoin

Kaj je skrbniška služba?

V zvezi z izmenjavo kriptovalut prihajajo vprašanja skrbništva. To se nanaša na hrambo podatkov o strankah, kot so njihovi zasebni ključi ali zgodovina transakcij, ki jih ima platforma, s pomočjo bilance stanja namesto prek verige blokov.

Skrbniška storitev trgovcu omogoča hitro in poceni storitev, vendar gre za ceno preglednosti.

Kaj je skrbniška storitev “?

Nasprotno lahko trgovalna platforma, ki ne zahteva, da uporabniki ustvarijo račun na svoji platformi, nudi storitev, ki ni skrbniška. Prav tako v bilanci stanja nima trgovčeve kriptovalute. To pomeni, da gre za dodaten nivo varnosti in anonimnosti. Te storitve omogočajo samodejno izvajanje transakcij.

Kaj iščem pri izmenjavi?

Če ste morali izbrati kontrolni seznam, ko ste izbirali borzo, morate upoštevati več vidikov:

 • Verodostojnost: Borza mora biti sposobna pokazati, da je vredna zaupanja
 • Pristojbine in plačilo: Vse borze imajo različne provizije in morate se prepričati, da veste, na kaj se prijavljate glede provizij. Prepričajte se tudi, katere načine plačila ponuja menjalnica. To so lahko metode, kot so lokalna banka, kreditna kartica ali Paypal.
 • Omejitve in predpisi: Nekatere države so do kriptovalut prijazne, druge pa ne. Preden izberete borzo, se prepričajte, ali je v skladu z zahtevami vlade vaše države.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me