Vodič za Ledger Nano X: Vodič za popolno namestitev (2020)

Ledger je izdal novo strojno denarnico – Ledger Nano X. Ta nova naprava ščiti vaše kriptovalute z vojaško zaščito in preprečuje digitalno krajo in hekerje. To so ključne nove funkcije Ledger Nano X:

  • Velik HD zaslon – V celoti prikaže naslov sprejemnika brez drsenja
  • Mobilna podpora – (Android in iOS) podpora prek Ledger Live Mobile
  • Več prostora za shranjevanje – Namestite do 100 različnih aplikacij za različne kovance.
  • Polnilna baterija – omogoča vklop naprave brez kabla.

Ta priročnik vam bo pomagal nastaviti Ledger Nano X in vas naučil pomembnih funkcij. Poleg tega imamo najpomembnejše vprašanje: Ali je Bluetooth varen?

YouTube plakat Pregled Ledger Nano X: Ali se splača kupiti?

Ledger Live Mobile

Z Ledger Nano X lahko kriptovaluto porabite na poti

Ena največjih lastnosti Ledger Nano X je podpora za mobilne telefone (tako Android kot iPhone). Novi Ledger Live aplikacija omogoča tako pošiljanje kot prejemanje vseh podprtih kriptovalut na poti.

Aplikacija se prek Bluetootha neposredno poveže z Nano X, zato kabel ni potreben. Naprava ima baterijo, ki omogoča aktivno vklop več kot 8 ur (odvisno od uporabe), tako da lahko Nano X pošljete kriptovalute na poti.

Portfelj način omogoča Ledger Live za prikaz vseh razpoložljivih stanj, ki so shranjena na Ledger Nano X. Dostopno je tudi, če denarnice strojne opreme ni, zato lahko udobno brskate po portfelju. Za pošiljanje kriptovalut mora biti naprava prisotna za podpis transakcije prek povezave Bluetooth. Pomembno je vedeti, da zasebni ključ za podpisovanje transakcij nikoli ne zapusti naprave ali se pošlje prek Bluetootha – samo podpisana transakcija, ki je ni mogoče spremeniti (varno).

Aplikacija Ledger Mobile prikazuje naslov Ethereum s preverjanjem s strani Ledger Nano X

Ledger Live Mobile podpira tudi namestitev različnih aplikacij za različne kriptovalute prek upravitelja Ledger. Ledger nam je povedal, da bo ta seznam aplikacij enak različici za osebni računalnik (ker pa smo v načinu beta preskusa, nismo mogli dostopati do celotnega seznama).

Kako Dodajanje ali odstranjevanje aplikacij na Ledger Nano X

Če želite uporabljati različne kriptovalute na Ledger Nano X, morate najprej namestiti aplikacijo za ta kovanec na Ledger. To se naredi z aplikacijo Ledger Live v sistemih Windows, MacOS, Android ali iOS. Najprej namestite Ledger Live, povežite Nano X in vstopite v vmesnik “Manager”. Aplikacija bo zahtevala, da odklenite knjigo tako, da vnesete kodo in odprete začetni zaslon. Ledger Live boste morali odobriti s potrditvijo »Dovoli upravitelja Ledgerja«. Ko ste povezani, boste videli seznam različnih aplikacij, ki so pripravljene za namestitev (če je seznam krajši kot na spodnji sliki, posodobite vdelano programsko opremo Ledger Nano X).

Uporabite Ledger Live za namestitev novih aplikacij na Nano X

Ali je Bluetooth varen?

Preprost odgovor je: Da. Eden od začetnih pomislekov (reddit) o Ledger Nano X je komunikacija prek Bluetootha, oblika radijske komunikacije. Prejšnji model (Ledger Nano S) je imel samo kabelsko povezavo, ki naprave ni izpostavil bližnjim napadalcem. Bluetooth je v tem primeru varno uporabljati, ker naprave nikoli ne nadzorujemo prek Bluetootha – namesto tega se uporablja samo za pošiljanje nepodpisanih in podpisanih transakcij. To pomeni, da zasebni ključ (ključ vseh sredstev) ni izpostavljen in ne zapusti naprave.

Nano X deluje ob predpostavki, da je povezava Bluetooth (ki je nosilec, tako kot USB) ogrožena. Dodatek BLE ne vpliva na varnostni model. Transakcije je treba vedno fizično preveriti v napravi s pritiskom na oba gumba. Poleg tega so na zaslonih in gumbih Nano X neposredno povezani z zaščitenim elementom (arhitektura z enim čipom), kar je tudi izboljšava splošne varnostne zasnove.

Nicolas Bacca, CTO pri Ledger

Poleg tega Ledger Nano X deluje ob predpostavki, da je Bluetooth v “ogroženem” načinu. To pomeni, da nikoli ne bo imel nadzora nad drugimi zunanjimi napravami, komunikacija pa je omejena samo na podpisovanje transakcij.

Nadzorna plošča na Ledger Nano X omogoča vklop / izklop Bluetootha

Naj bo vaša obnovitvena fraza varna!

Prišel bo list, kamor lahko zapišete svojo 20-besedno besedno zvezo za obnovitev. To je najbolj pomembno del, ker deluje kot varnostna kopija naprave. Morali ga boste hraniti zelo varno, kajti če nekdo dobi dostop do tega papirja, je to v bistvu enako ukradenju denarnice.

Ne fotografirajte ali imejte digitalne kopije tega seznama!

Nastavitev Ledger Nano X

  1. Izberite 4-mestno kodo PIN in potrdite.
  2. Zapišite si 20-besedno besedno zvezo za obnovitev. Pomemben je tudi vrstni red besed.
  3. Po nastavitvi naprave, ki je še vedno priključena, obiščite Spletno mesto Ledger Live in prenesite aplikacijo, ki jo želite uporabiti.
  4. Sledite navodilom na spletnem mestu in uporabite.

Opomba: po nastavitvi boste krmarili po napravi v računalniku.

Kriptovaluto lahko prejemate tudi, ko naprava nima povezave. Šele ko želite poslati, morate povezati napravo in vnesti svojo kodo PIN in prijavo.

Po vnosu vseh podrobnosti o transakciji v računalnik lahko kot dodaten varnostni ukrep še enkrat preverite podrobnosti na napravi. Preverite, ali sta naslov in znesek pravilna, in potrdite.

Zakaj uporabljati Hardware Wallet

Pri tradicionalnih valutah ste vi, uporabnik, najpomembnejša oseba. Če ste kdaj izgubili svojo bančno kartico, se lahko vedno obrnete na banko z nekakšno identifikacijo in zahtevate dostop do svojega računa.

Kriptovalute pa ne skrbi za fizično osebo, temveč za zasebni ključ, povezan z denarnico. Zasebni ključ se uporablja za preverjanje računa in transakcij. Vsakdo, ki ima dostop do tega ključa, lahko pošlje sredstva, zato ga morate hraniti na varnem. Druga stvar je, da transakcij s kriptovalutami ni mogoče razveljaviti.

Denarnice za strojno opremo vas lahko zaščiti pred temi stvarmi. Dodajo dodaten nivo varnosti s shranjevanjem zasebnega ključa na sami napravi. Edini način, da bi ga vdrli, bi bil fizični dostop do denarnice strojne opreme ali z rezervno besedno zvezo.

Papirnate denarnice ponujajo verjetno še večjo varnost. Vendar je postopek njihove nastavitve in uporabe zelo zapleten. Denarnice s strojno opremo ustvarjajo lepo ravnovesje med varnostjo in udobjem.

Vredno nadgradnje?

Po višji ceni uporabniki morda zastavijo vprašanje “Ali je Ledger Nano X vreden nadgradnje”. Za nas je odgovor odvisno.

Če uporabljate več kot 3 aplikacije, razmislite o nadgradnji. Z veliko večjim pomnilniškim prostorom lahko Nano X shrani veliko več aplikacij kot Ledger Nano S. Ledger Nano S lahko shrani le 2-3 aplikacije z Vdelana programska oprema 1.5.5 (na primer aplikacija Bitcoin in Ethereum). Medtem ko se tej omejitvi lahko izognete z odstranitvijo neuporabljenih aplikacij, nenehno preklapljanje pogosto povzroči zmedo in zapravljanje časa.

Če morate na pot poslati velike količine kriptovalut. S podporo Bluetooth lahko novo Ledger uporabljate z androidi in iPhoni.

Če več aplikacij in mobilnosti za vas ne predstavlja velike skrbi, držite se Ledger Nano S.

Uspešno nastavite svoj Ledger Nano X? Zdaj je čas, da začnemo s trgovanjem z bitcoini in drugimi kriptovalutami? Oglejte si moj tečaj, ustvarjen v sodelovanju z Jeffom Kirdeikisom iz Uptrennda- Bitcademy: Učite se, vlagajte & Trgovanje z bitcoini – v manj kot eni uri

Posodobljeno 23. marca 2020

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me