Priročnik za rudarstvo bitcoinov (2020)

Bitcoin rudarstvo je proces z uporabo specializirane računalniške strojne opreme za zaslužek Bitcoinov. Letna proizvodnja Bitcoina z rudarstvom znaša 3,5 milijarde USD, večina Bitcoina pa gre rudarjem Bitcoinov. Ko rudarji zaslužijo nagrade v Bitcoinu, se lahko njihov dobiček močno spremeni v tržnih razmerah – zaradi česar je Bitcoin rudarstvo industrija z visokim tveganjem / visoko nagrado. Vsakdo se lahko pridruži omrežju Bitcoin in postane rudar. Pravzaprav je Bitcoin mogoče kopati na vseh osebnih računalnikih in splošno dostopni strojni opremi. Vendar pa se je leta 2020 specializirana strojna oprema imenovala Application Specific Integrated Circuits (ASIC). Ti stroji zelo hitro izkoriščajo Bitcoin.

Bitcoin je zdaj gospodinjsko ime. Za izum, star nekaj več kot desetletje, je to vsekakor izjemno. Skrivnostna entiteta z imenom Satoshi Nakamoto je Bitcoin leta 2008 lansirala kot alternativo valuti centralne banke. Bitcoin rudarstvo je alternativa pridobivanju Bitcoinov na najboljših borzah kriptovalut. Rudarji pogosto prodajajo Bitcoin posrednikom, ki prodajajo brez recepta, da ustvarijo pasivni dohodek.

Preberite več o Bitcoinu z našim preprostim vodnikom za začetnike.

Decentralizacija je osrednje načelo Bitcoina. V bistvu nobena oseba ne nadzoruje niti izdaje niti delovanja Bitcoina. Ta sistem lahko torej deluje in prenaša sredstva z enega računa na drugega brez centraliziranega nadzora.

Centraliziran nadzor finančnega sistema je precej enostaven. Kako torej deluje decentraliziran ekosistem, kot je Bitcoin? Pomembno vprašanje je torej; kako knjiga samodejno posodablja transakcije, ne da bi kateri koli entiteti pooblastila za nadzor celotne verige blokov?

Kako deluje Bitcoin Rudarstvo

Osnovna značilnost Bitcoina je odprtokodna narava Bitcoin protokola. To pomeni, da lahko kdo dostopa do Bitcoin kode in jo posodablja. Podobno lahko vsakdo posodobi knjigo transakcij Bitcoin. Vse, kar morate storiti, je, da računalnik ugane naključno število, ki rešuje enačbo iz sistema.

Čim močnejši je vaš računalnik, več ugibanj lahko naredi na sekundo. Torej, če imate zmogljiv računalnik, eksponentno povečate možnosti, da “ugibate pravilno”. To vam omogoča, da obstoječi verigi dodate naslednji “blok” bitcoin transakcij.

Bolj zapletena predstavitev je naslednja. Po eni strani imate svojega rudarja, ki ugiba. Če vaša rudarska oprema pravilno ugiba, dobite pravico dodati naslednji blok transakcij v verigo blokov. Blok, ki ga ustvarite, se pošlje drugim računalnikom, da ga lahko preverijo. Hkrati drugi računalniki v omrežju potrdijo blok in posodobijo svoje kopije verige Bitcoin. Več računalniške moči pomeni večjo pogostost pravilnih ugibanj. Vendar pa je v skladu z naravnimi pravili verjetnosti praktično nemogoče, da bi ga en računalnik ves čas popravil.

Ta postopek na kratko vključuje rudarstvo Bitcoinov. Računalniki tekmujejo za dodajanje naslednjega bloka in v tem procesu generirajo novo verigo blokov, ki samodejno preide v omrežje. Računalnik, ki rešuje blok, zasluži “blok nagrado” in nekaj transakcijskih provizij za transakcije, vnesene v verigo blokov. Enolično je postopek validacije samodejen in se ne opira na centraliziran nadzor. Rudarji se lahko odločijo, da bodo bitcoin, ki ga ustvarijo, zadržijo ali zamenjajo z drugimi člani skupnosti bitcoin.

Bitcoin rudarska strojna oprema

Za donosno pridobivanje Bitcoina potrebujete specializirano strojno opremo, imenovano ASIC. Ti stroji so zasnovani tako, da posebej izkoriščajo Bitcoin-ov algoritem SHA256 – v bistvu delajo samo eno stvar, vendar to dobro.

Rudarstvo Težavnost

Morda razmišljate, če je tako preprosto, kaj naredi Bitcoin dragocen? No, Satoshi Nakamoto je v pričakovanju tega otežil rudarske težave, ko se je povečala računalniška moč. The rudarske težave samodejno prilagodi povečanju kumulativne omrežne računalniške moči, ko se vključi več rudarjev.

Razlog za to je nadzorovanje inflacije Bitcoinov. Glejte, če obstaja stalen tok Bitcoina, je lažje imeti stabilen postopek uvajanja. Ko je bil Bitcoin prvič predstavljen, ste lahko z donosnim rudnikom Bitcoin uporabljali osebni domači CPU. Ko so Bitcoin postali bolj priljubljeni, so se rudarji preselili v GPU (enote za obdelavo grafike), da bi izvedli več izračunov. GPU lahko poveča računalniško moč računalnika na ekvivalent 30 običajnim osebnim računalnikom.

Kasneje so se pojavili ASIC (Application Specific Integrated Circuits). To je bila strojna oprema, posebej namenjena za pridobivanje Bitcoinov. Trenutno predstavljajo zlati standard v Bitcoin rudarski opremi in imajo občasne posodobitve. Ti ASIC imajo višji “Hitrost razpršitve”, merjeno v zgoščenkah na sekundo. Hash stopnja je število “ugibanj”, ki jih naprava lahko naredi na sekundo. Posledično je višja hitrost razpršitve, večja je možnost zaslužka bitcoinov.

Oglejte si spodnji video, če želite izvedeti več o napravah za rudarjenje Bitcoinov!

Bitcoin rudarstvo – kaj uporabljajo?

Rudarstvo Bazeni

Tudi z vrhunsko rudarsko opremo je trenutna rudarska krajina neverjetno konkurenčna za posamezne rudarje. To je povzročilo rudarske bazene, kjer rudarji združujejo računalniško moč za učinkovito konkurenco. Če združenje uspešno doda blok v javno verigo, bazen razdeli nagrado med svoje člane.

Trenutno v Bitcoin rudarstvu prevladuje približno ducat velikih rudarskih bazenov. Rudniški bazeni vam zaračunajo pristojbine za bazene za sodelovanje, kar lahko vpliva na vašo donosnost.

Rudarska kmetijaRudarska kmetija

Top Bitcoin Mining Pools

Pri izbiri bazena za rudarstvo Bitcoin morate upoštevati dva dejavnika – lokacijo bazena in njegov tržni delež. Glavna prednostna naloga bi bila lokacija – bližje ko je bazen do vas geografsko, tem bolje. To je zato, ker so včasih zaradi zakasnitve omrežja delnice, ki so minirane, lahko “zastarele” – saj se ustvarijo novi bloki, zaradi katerih so starejši bloki zastareli. Pomembno je tudi vedeti, da kitajski strežniki stojijo za kitajskim velikim požarnim zidom, kar pomeni, da se lahko povezave občasno prekinejo. To pomeni, da bi izbira strežnika z nizko zakasnitvijo in bližnjo geografsko lokacijo prinesla največji donos.

Drugi dejavnik je tržni delež bazena. Večji kot je tržni delež, bolj dosledne so nagrade. To je zato, ker bloki neprekinjeno kopajo v bazenu, zato lahko izplačujejo po enaki stopnji. To zmanjšuje vpliv naključnosti ustvarjanja blokov.

Mi priporočam iskanje bazena blizu vaše lokacije z visokim tržnim deležem.

Elektrika Stroški

Elektrika je glavni dejavnik pri pridobivanju bitcoinov. Rudarstvo bitcoinov je zagotovo električno intenzivna zadeva. To je zato, ker imajo ASIC ploščadi veliko računalniško moč, ki jo zahteva proces rudarjenja Bitcoinov.

Visoko poraba energije je v napajanju rudarja in hlajenju strojev, ki se resnično segrejejo. Zato so rudarske kmetije na hladnih območjih, kot je Islandija, nastale, da bi lahko izkoristile naravno hlajenje.

Torej, Ali je rudarstvo donosno?

To je vprašanje, ki potrebuje perspektivo. Rudarstvo na osebnem računalniku zagotovo ne bo donosno. To je zato, ker preprosti računalniki preprosto ne morejo konkurirati ploščadam ASIC in rudarskim bazenom v smislu ustvarjanja več “ugibanj”.

Torej, več računalnikov, kot jih imate, in hitrejši je vaš računalnik – večje so možnosti, da ustvarite pravilno številko in zaslužite Bitcoin. Tako imajo nekateri ljudi cele farme dragih računalnikov, da si povečajo možnosti.

Trenutno je blok nagrada je 12,5 BTC za vsak izkopani blok. Tako lahko Bitcoin dobičkonosno rudarite le s prefinjeno opremo. Kmetije za pridobivanje bitcoinov so priljubljena rudarska metoda za pridobitev nekaterih blokovskih nagrad. Blokovne nagrade bodo leta 2020 postavljene na polovico, kar pomeni zmanjšanje rudarskih nagrad za 50%. Ta dogodek je znan kotBitcoin Halving“. Trenutni predvideni datum razpolovitve je 13. maj 2020, nato pa nagrada bloka se bo zmanjšala od 12,5 do 6,25 bitcoinov na blok.

Še en očiten dejavnik, ali je rudarstvo donosno, je cena Bitcoina kadar koli. Rudarji morajo to uravnotežiti s stroški rudarjenja samega bitcoina.

Hashrate omrežja Bitcoin

Graf hešrata rudarjenja BitcoinovGraf hašrata Bitcoin Network (Total Mining)

The Hashrate omrežja Bitcoin je trenutno nad 120.000.000 TH / s. To pomeni, da če bi prišel hashrate omrežja za Antminer s17 (trenutno najbolj priljubljen tip Bitcoin ASIC), bi potreboval 2,1 milijona enot. To bi porabilo 5,4 milijarde vatov električne energije, kar je dovolj za napajanje majhnega mesta! Nagrade za rudarstvo se delijo glede na hashpower, večji rudarji pa dobijo velik delež dnevne nagrade za rudarjenje Bitcoinov.

Povzetek

Če povzamemo, so naslednji dejavniki, ki vplivajo na donosnost rudarjenja Bitcoinov:

  • Hašrat;
  • Blokovna nagrada;
  • Težave pri rudarjenju;
  • Poraba energije;
  • Provizije v bazenu; in
  • Bitcoin-ova cena v danem trenutku.

Rudarstvo bitcoinov je zato zapletena naloga.

Kljub temu pa je najučinkovitejša naložba v velik rudarski bazen. Zaradi trenutnih okoliščin je posamezno rudarstvo preprosto izgubljanje časa, če se ga izvaja v majhnem obsegu.

Kljub temu je še vedno dejavnost, v katero imajo pomemben delež številni vlagatelji. Resničnost pa je, da se bo naloga sčasoma postopoma oteževala in nekaj izbranih s pomembno zgoščevalno močjo in poceni električno energijo bo uspevalo..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me