Charlie Munger: de pragmatische investeerder die weet hoe hij rijkdom kan creëren

Trading Education deelt met jou het inspirerende verhaal van miljardair-investeerder Charlie Munger en de lessen die u kunt leren van zijn investeringsprincipes en mentale modellen.

Hoewel Warren Buffett de man is die gewoonlijk in de schijnwerpers staat als het gaat om het investeringssucces van Berkshire Hathaway, moet een groot deel van het succes worden toegeschreven aan zijn collega Charlie Munger, de vice-voorzitter van het bedrijf..

Wie is Charlie Munger?

Charlie Munger is de rechterhand van Warren Buffett. Naast zijn verplichtingen aan Berkshire Hathaway is hij voorzitter van de Daily Journal Corporation in Los Angeles en directeur van de Costco Wholesale Corporation. In februari 2018, Forbes geschat Munger’s nettowaarde op ongeveer $ 1,74 miljard.

Het vroege leven van Charlie Munger

Zowel Buffett als Munger komen uit Nebraska, waar Charlie in 1924 in Omaha werd geboren. Munger werkte als tiener in een plaatselijke levensmiddelenwinkel, die eigendom was van Warren Buffett’s grootvader.

Munger begon toen zijn hogere opleiding aan de Universiteit van Michigan, waar hij studeerde voor een graad in wiskunde. Maar vlak na zijn 19e verjaardag verliet Munger de universiteit om te dienen in het US Army Air Corps. Munger was een van de weinige soldaten die zonder diploma als officier werden aangesteld.

Na zijn dienst voltooide Munger verschillende geavanceerde cursussen aan verschillende universiteiten, en ging hij zelfs naar de Harvard Law School zonder een bachelordiploma, waar hij in 1948 magna cum laude afstudeerde..

Mensen lezen ook: Andy Krieger: The Currency Trading Genius

De vroege carrière van Charlie Munger

In 1962 richtte Munger het vastgoedadvocatenkantoor Munger, Tolles op & Olson, dat vandaag de dag nog steeds een gerenommeerde praktijk is. Hoewel hij nooit ver weg was van investeren, had hij tussen 1962 en 1975 zijn eigen investeringspartnerschap, dat over deze periode een samengesteld jaarrendement van 19,8 procent genereerde. Munger en Buffett ontmoetten elkaar in een vroeg stadium van hun investeringscarrière in 1959, waarbij de vriendschap geleidelijk uitgroeide tot een investeringsrelatie.

De relatie tussen Charlie Munger en Warren Buffett

De ontluikende vriendschap tussen het paar leidde ertoe dat Munger een succesvolle carrière in de rechten verliet, om de krachten te bundelen met Buffett om Berkshire Hathaway BRK.B te leiden..

Het paar werkt al een aantal jaren samen en heeft een goede verstandhouding opgebouwd, zowel tussen henzelf als de aandeelhouders. Buffett staat bekend om zijn bruikbare inzicht, terwijl Munger zijn snelle humor gebruikt om de jaarlijkse bijeenkomsten een vleugje humor te geven. Een schitterend voorbeeld uit 2005 wordt gedeeld door Morgenster, toen het paar de vergoeding van een verscheidenheid aan bestuursleden besprak.

Buffett beschreef hoe hij, nadat hij deel uitmaakte van 19 besturen, vergoedingen nooit heeft gezien als een kwestie met betrekking tot de beloning van een CEO, met compensatiecomités die zich gedragen als Chihuahuas, in plaats van Duitse Doggen of Dobermanns. Buffett toonde toen een beetje bezorgdheid door uit te leggen dat hij zich zorgen maakte over het beledigen van vrienden die mogelijk aanwezig zijn in een compensatiecommissie, waarop Munger reageerde met de geestige opmerking "Je beledigt de honden".

Misschien vind je dit ook leuk: Lessons From a Man Who Beat The Market

Munger’s beleggingsfilosofie

Munger staat bekend als een investeerder van sterke bedrijven met een scala aan concurrentievoordelen. In zijn meerdere toespraken introduceerde Munger het concept van elementaire, wereldse wijsheid en de relatie met zaken en financiën.

Munger is van mening dat elk bedrijf dat afhankelijk is van bedrog, gedoemd is te mislukken; een goed bedrijf moet ethisch verantwoord zijn. Munger gebruikt een hoog niveau van kennis en bedrijfsethiek binnen zijn investeringsprincipes, waarbij hij ondergewaardeerde aandelen koopt op basis van hun bedrijfskwaliteit, in plaats van zich alleen te concentreren op hoe goedkoop ze zijn..

Lessen die we van Munger kunnen leren

Hoe beginnende investeerders wereldse wijsheid moeten verwerven om succes te behalen als het gaat om het kiezen van aandelen? Munger gelooft dat de sleutel ligt in het begrijpen van een verscheidenheid aan onderwerpen, in plaats van investeringen te beperken tot een paar enge onderwerpen. Door het kennisniveau verbeteren, investeerders beginnen de economie van meerdere industrieën te begrijpen en blijven gefocust op succes op lange termijn, waar anderen falen vanwege kortzichtigheid.

Constante vernieuwing beschrijft Mungers benadering van investeringen als vrij uniek in vergelijking met de meeste topmanagers. Hoewel hij een vergelijkbare opleidingsachtergrond heeft, deelt hij geen radicale nieuwe filosofieën of belooft hij de wereld te veranderen. In plaats daarvan handhaaft hij een laag profiel en houdt hij zich aan een eenvoudige filosofie, om domheid te vermijden in plaats van te proberen erg intelligent te zijn.

Zie ook: Marktnieuws verhandelen

Inzicht in uw competenties

Munger moedigt anderen niet aan om op zoek te gaan naar genialiteit, maar hij vindt dat we fouten moeten vermijden. Zowel Munger als Buffett volgen dezelfde regel, die zij de ‘cirkel van competentie’ noemen, die beschrijft hoe elke persoon zich aan zijn kennisgebied moet houden. Munger en Buffett hebben bijvoorbeeld niet in Google of Amazon geïnvesteerd, aangezien technologie buiten hun competentiecirkel valt.

Volgens deze theorie zijn we allemaal amateurs als we eenmaal buiten onze vertrouwenskring stappen, maar velen van ons hebben niet de nederigheid om het toe te geven. Munger is van mening dat om voorop te blijven lopen, er conservatief moet worden geïnvesteerd om de concurrentie te overleven. Verwachtingsmanagement is ook een integraal onderdeel van elke investering.

De kracht van mentale modellen

Charlie Munger investeringsprincipes

Ondanks dat hij nooit een cursus heeft gevolgd in iets dat met investeringen te maken heeft, bloeit Munger nog steeds in zijn carrière. Munger heeft zijn kennisniveau gebruikt om een ​​netwerk van krachtige mentale modellen te bouwen. De complexiteit van de wereld om ons heen kan moeilijk te begrijpen zijn met zijn duizenden variabelen, waardoor elke investeringssituatie onmogelijk te voorspellen is. Door voortdurend te streven naar verbetering van onze kennis en uitdagende ideeën, is het mogelijk om nieuwe mentale modellen te bouwen, waarop we kunnen vertrouwen om een ​​kader te bieden om een ​​probleem zowel voorzichtig als inzichtelijk te benaderen..

Als u meer informatie wilt over beleggingsstrategieën, neem dan vandaag nog contact op met ons ervaren team.

Als je het leuk vond om dit artikel van Trading Education te lezen, geef het dan een like en deel het met iemand anders waarvan je denkt dat het ook interessant kan zijn.

Bronnen:

1] https://www.investopedia.com/terms/c/charlie-munger.asp

2] https://constantrenewal.com/avoiding-stupidity/

3] http://news.morningstar.com/classroom2/course.asp?docId=145665&pagina = 2

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me