Hvordan velge aksjer: En komplett guide for nye investorer

Contents

Hvordan velge de beste aksjene å investere i

Å velge de rette aksjene er viktig for handelsmenn og investorer. Vi har satt sammen en komplett, trinnvis guide for nye investorer som hjelper deg å velge de beste aksjene du kan investere i.

Lyst på å investere, men ingen anelse om hvordan du skal velge aksjer? Du er ikke alene. Det er mange aksjer å velge mellom i det elektroniske rommet, så det kan være skremmende for alle. Sjansen er stor for at du er helt ny for aksjeinvestering og bare trenger en hjelpende hånd.

Eller kanskje du er en erfaren handelsmann, bare ønsker å legge til noen aksjer for å diversifisere porteføljen din. Uansett vil denne guiden fjerne tåken for hvordan du skal velge aksjer selv.

For eksempel er det ikke alltid det beste alternativet å gå med de eldste eller største selskapene. De er et sikkert bud, men gir ikke alltid gode avkastninger. Hvis du tenker deg om, kommer de største fordelene ofte med den største risikoen.

For å hjelpe deg med å bestemme hva dine egne aksjeinvesteringsmål kan være – vi har spart deg litt arbeid og lagt ut en guide om hvordan du velger aksjer.

Denne guiden vil forklare hvordan du velger de beste aksjene du kan investere i. Vi dekker også noen av de mange nyttige verktøyene og indikatorene du kanskje vil vurdere for å hjelpe deg med forskningsprosessen, sammen med noen velprøvde strategier for hvordan du velger aksjer på en DIY-basis.

Hvordan velge de beste aksjene å investere i

For å velge de beste aksjene å investere i, er det første trinnet å gjøre undersøkelser og forstå selskapet, se på levedyktigheten til selskapet, diversifisere porteføljen din, og til slutt kontrollere følelsene dine, det er fienden av å investere.

For å hjelpe til med å få fortgang i prosessen har vi satt sammen omfattende trinn for hvordan du henter aksjer:

 1. Bestem deg for å velge en aksje eller flere.
 2. Velg en strategi for å handle aksjer.
 3. Bestem hvor lenge du vil ha aksjen.
 4. Velg megler og plasser handelen.
 5. Utfør handelen.

Del 1: Hvordan velge aksjer – grunnleggende beregninger å vurdere

Det er tusenvis av aksjer å velge mellom, og tusenvis av hundrevis av plattformer som tilbyr tilgang til dem. Med så mye valg kan det være vanskelig å se skogen for trærne!

Når vi tar det i betraktning, har vi satt sammen en kort liste over grunnleggende beregninger som skal tas i betraktning for del en av hvordan vi velger aksjer. Dette skal hjelpe deg når du bestemmer hvilken type aksjer eller sektorer du vil investere i.

Hvilke spesielle børser vil du fokusere på?

Som du sannsynligvis vet, er en børs en markedsplass for selgere, kjøpere og handelsmenn å bytte aksjeaktiver. Det er massevis av børser over hele verden. Imidlertid er mindre enn 20 av dem i ‘$ 1 billion klubben’. Dette betyr ganske enkelt at alle aksjene som er notert på børsen har en samlet markedsverdi på over en billion dollar.

Uten å nøle er det største aksjemarkedet på planeten New York Stock Exchange (NYSE). Fra og med i år overgikk børsen aksjekapitalisering på mer enn $ 25 billioner. De nest største børsmarkedene er NASDAQ, London Stock Exchange (LSE) og Tokyo Stock Exchange (TSE). Disse børsene inneholder tusenvis av store aksjer.

Enkelt sagt, selskaper som er notert på de nevnte børsene selger aksjer i selskapet. Dette gir din gjennomsnittlige Joe sjansen til å få et kutt av kaken, ved hjelp av investering. I skrivende stund inkluderer investerbare aksjer med høyest markedsmoment Tesla, Quidel Corp., Amazon, og Peloton – for å nevne noen.

Tilbake til børs – nedenfor har vi listet opp noen av de mange markedene du kanskje vil vurdere når du velger aksjer for å legge til i porteføljen din.

 • New York Stock Exchange – NYSE – USA
 • Nasdaq – NASDAQ – USA
 • Japan Exchange Group – JPX – Japan
 • London Stock Exchange – LSE – Storbritannia, Italia
 • Shanghai Stock Exchange – SSE – Kina
 • Hong Kong Stock Exchange – SEHK – Hong Kong
 • Euronext – Amsterdam, Brussel, Dublin, Lisboa, Oslo, Paris
 • Toronto Stock Exchange – TSX – Canada
 • Shenzhen Børs – SZSE – Kina
 • Bombay Stock Exchange – BSE – India
 • Nasjonal børs – NSE – India
 • Deutsche Börse – FRA – Tyskland

Før du kan investere i aksjer og aksjer, må du tenke på hvilke markeder du vil fokusere på. Det er ikke å si at du ikke kan velge mer enn en.

Hvis du ser på tilgang til det britiske markedet, vil du sannsynligvis bruke den største børsen – London Stock Exchange. Denne utvekslingen består av store selskaper som Tesco, Royal Dutch Shell plc, Unilever, BP plc, kongelig post, og British American Tobacco.

Du kan også vurdere Alternative Investment Market (AIM) – som er Storbritannias sekundære børs. Dette er vert for mindre selskaper som ennå ikke er store nok til å gjøre overgangen til større LSE.

Hvis du har lyst på de amerikanske markedene, er NASDAQ hjemmet til giganter som Tesla, Disney, Facebook, Microsoft, eple, og PayPal. I Europa er det også massevis av børser, og fem blir ansett som store når det gjelder markedsverdi.

Euronext er den største børsen i Europa og inneholder selskaper som LVMH (inneholder slike som Louis Vuitton, Hennessy og Moët), IBM og L’Oréal.

Til slutt, ved å investere i aksjer fra forskjellige markeder, på internasjonal skala, kan du diversifisere porteføljen din pent.

Vil du fokusere på et lite eller stort selskap?

Vi har nevnt noen store aktører så langt, men du har mange muligheter med hensyn til størrelsen på selskapet du investerer i.

Gitt, blue-chip-aksjer er mindre sårbare når det gjelder nedgangstider på markedet. Dette skyldes i stor grad deres imponerende verdivurderinger – vanligvis til sammen milliarder av dollar. Imidlertid vil avkastningen din sannsynligvis være mye mindre.

Som sådan bør ikke børsnoterte selskaper som antas å være små til middels, ikke utelukkes. Visst, disse firmaene anses å være en mer risikofylt investering enn selskaper med flere milliarder pund. Men du vil vanligvis oppdage at dette er aksjene som gir større opp-potensial.

Når det gjelder aksjestørrelse, la oss gi deg en rask oversikt over hvordan disse selskapene er kategorisert

 • ‘Micro-cap’ aksjer har en markedsverdi på mindre enn $ 300 millioner
 • ‘Small cap’ aksjer defineres ved å ha en markedsverdi på mellom $ 300 millioner og $ 2 milliarder
 • ‘Mid-cap’ selskaper vil bli verdsatt mellom 2 milliarder dollar og 10 milliarder dollar
 • ‘Large cap’ faller mellom 10 milliarder dollar og 200 milliarder dollar
 • ‘Mega Cap’ indikerer en markedsverdi på over 200 milliarder dollar

Vi har satt sammen en liste over noen aksjer i forskjellige størrelser for å gi deg en ide:

 • Micro-Cap-aksjer – Funko, Mesa Air Group, Century Casinos, Vera Bradley, Universal Technical Institute, Jumia Technologies, Liberty Trip Advisor, Forterra
 • Small-Cap Aksjer – Axos Financial, Tupperware Brands Corp, Textainer Group Holdings Ltd, Innovative Industrial Properties
 • Mid-Cap Aksjer – Teledyne Technologies, Peloton Interactive, Livongo Health, Five Below, Cabot Microelectronics, Helen Of Troy, CMC Materials
 • Store Cap-aksjer – Alphabet (Google), Alibaba Group Holding, Microsoft, Apple, McDonald’s, Docusign, Regeneron Pharmaceuticals
 • Mega-Cap-aksjer – Tesla Motors Inc, Intel Corporation, Merck & Co, Bank of America, Netflix Inc, Berkshire Hathaway, UnitedHealth Group, Adobe Systems Inc.

Du kan også innlemme aksjer med små selskaper (eller hvilken størrelse som helst som kiler deg), ved å investere i en ETF som konsentrerer seg helt om mindre / større selskaper. Selv om ikke alle aksjene som er oppført, vil være tilgjengelige via en ETF, vil du ikke mangle opsjoner.

Les mer: Hvilke topp 15-aksjer vil eksplodere i 2021?

Er det viktig at du mottar utbytte fra investeringen din??

La oss anta at du ikke vet hva utbytteaksjer er for å få klarhet. Enkelt sagt – du får betalt en andel av selskapets gevinst. Tross alt er du investert i firmaet.

Å velge et selskap som tilbyr utbytte, bør ikke være en avbryter for deg. Men det er en fin måte å dempe slaget hvis eller når en av investeringene dine blekner i verdi.

På den annen side bør vi merke oss at selskaper som ikke er utbytte, utgjør noen av de mest respekterte og vellykkede aksjene. For eksempel har Facebook, Google, Tesla og Amazon aldri gitt ut en eneste cent i utbytteutbetalinger

Dette kan virke litt stramt, men det ser ut til å være en metode bak disse gigantene som ikke gir utbytte til investorer.

Logikken bak dette ser ut til å være at disse aksjene vanligvis reinvesterer fortjenesten i nye selskaper. Ved å gjøre dette vil dette føre til større avkastning for deg i det lange løp via kursgevinster.

Med andre ord setter de pengene i å finansiere selskapets fremtidige vekst. Som sådan bør dette teoretisk være gunstig for deg i fremtiden.

Hva koster en enkelt andel?

Du må også vurdere kostnaden for en enkelt aksje. For eksempel koster noen aksjer godt over $ 1000 hver.

La oss gi deg noen få eksempler på de mest kostbare aksjene i verden akkurat nå, fra den minste enden av skalaen:

 • Booking Holdings (Booking.com) koster $ 1 917 for en enkelt aksje
 • I skrivende stund vil en enkelt aksje i Amazon Inc sette deg tilbake til 3 294 dollar per aksje
 • Lindt & Sprüngli AG ligger på $ 80,300 per aksje
 • Mens investeringslegenden Warren Buffetts selskap ‘Berkshire Hathaway Inc’ vil gi deg tilbake en imponerende $ 327.401 per aksje

Ikke mange av oss har 6 eller til og med fire tall som er satt av til investeringsformål, eller på annen måte. Heldigvis tilbyr meglere som eToro ‘fraksjonelle aksjer’.

Dette betyr at i stedet for å måtte kjøpe en hel aksje, kan du bare kjøpe en brøkdel. Det beste er at du ikke lenger trenger å vente på at en aksjesplitt av selskapet skal handles! Hvis du for eksempel investerte $ 50 i et selskap som var priset til $ 500 per aksje, ville du eie 10% av den aktuelle aksjen.

Vurder aksjemarkedssektorer / bransjer

Når du lærer hvordan du velger aksjer, er det lurt å vurdere hva slags bransje du kanskje vil investere i.

Selv om vi mener at du bør ha en mangfoldig portefølje, er det et godt utgangspunkt for å vurdere om du vil investere i aksjer fra teknologibransjen, eller kanskje legemidler osv..

Vi har listet opp under 10 aksjesektorer sammen med noen av de mest populære aksjene innen hver kategori.

 • Helsevesen – Johnson & Johnson, UnitedHealth Group, Abbott Laboratories, Merck, Thermo Fisher Scientific, Biogen Inc, CVS Health Corp, Livongo Health Inc. Og mer
 • Materialer – Ecolab Inc. (ECL), LyondellBasell Industries NV, DuPont de Nemours Inc. (DD), Huntsman Corp. (HUN), Eagle Materials Inc, Ardagh Group SA, Berry Global Group In. Og mer
 • Forbrukerstifter og forbrukerdiskresjonær – Tenk Coca-Cola, Campbell’s suppe, McDonald’s, Colgate, PRoctor Gamble co, Estée Lauder. Home Depot Inc, Nike Inc, Starbucks, TJX Companies. Og mer
 • Informasjonsteknologi – Tesla Inc, IBM, Zoom Video Communications Inc, Livongo Health Inc, NortonLifeLock Inc, Salesforce.com Inc. Og mer
 • Kommunikasjonstjenester – Zillow Group Inc, Twilio Inc, Russell 1000, Communication Services Select Sector. Og mer
 • Økonomi – Wells Fargo, Morgan Stanley, PayPal, Unum Group, Brighthouse Financial Inc, MetLife Inc, White Mountains Insurance Group Ltd, Jefferies Financial Group Inc. Og mer
 • Industrielle – Avfallshåndtering, Raytheon Technologies, 3M, GrafTech International Ltd, Air Lease Corp, Energizer Holdings Inc, Quanta Services Inc. Og mer
 • Energi – Cheniere Energy Inc, NRG Energy Inc, Murphy Oil Corp, Valero Energy Corp, Antero Midstream Corp, ConocoPhillips, Williams Companies Inc. Og mer
 • Verktøy – PPL Corp, Sempra Energy, NRG Energy Inc, Eversource Energy, Public Service Enterprise Group Inc, NextEra Energy Inc, Sempra Energy. Og mer
 • Eiendom – Brookfield Property REIT Inc, Brandywine Realty Trust, Utilities Select Sector, CoStar Group Inc, SBA Communications Corp. og mer

Uansett hvilken aksje du ender opp med å velge, bør du alltid være oppmerksom på hvordan globale hendelser som COV-19-pandemien kan påvirke investeringen din. Med andre ord, det er usannsynlig at du velger noen ‘strand’-næringer akkurat nå – som flyselskaper, cruise og hoteller.

Del 2: Hvordan velge aksjer – tenke på bærekraften til aksjene

Å tenke på bærekraften til aksjer du er interessert i, høres ganske opplagt ut, men det er viktig at du ser levedyktigheten til et selskap fra et forretningssynpunkt..

Spør deg selv:

 • “Hvor vil selskapet være de neste fem til ti årene?”
 • “Vil dette firmaet noen gang få tilbake de høye aksjekursene fra fortiden?”

Med dette i tankene, bør du vurdere følgende beregninger når du vurderer levedyktigheten til aksjene.

Selskapets nåværende lagerverdi – relativt til historiske høyder

Aksjer, som alle andre eiendeler, endres ofte i pris. En av dataene som er viktigst for deg når du plukker aksjer, er imidlertid selskapets pris hele tiden – sammenlignet med dagens verdsettelse.

Generelt sett anses det å være et godt tegn hvis det aktuelle selskapet har en høyere verdsettelse enn det hadde 12 måneder tidligere. Selv om det er på aksjer og aksjer, er det ikke så kuttet og tørt som det. Verdsettelsen av et selskap er veldig avhengig av tilbud og etterspørsel i markedet.

Med andre ord, hvis det er flere som selger enn å kjøpe, vil prisen på en aksje sannsynligvis synke. Derfor, når det er flere kjøpere enn selgere – vil verdien øke. Dette er fordi aksjene i sistnevnte scenario er undervurdert.

Dette er viktige beregninger å se etter når du lærer å plukke aksjer. Det gir ikke 100% sikkerhet for at selskapets aksjer noen gang vil returnere sine glansdager. Det er imidlertid alltid bedre å være så informert som mulig når du velger aksjer å investere i.

Er du i stand til å få tilgang til nedsatte aksjer?

Det er tider når det er lettere som investor å få tilgang til aksjer til nedsatt pris. For eksempel når det er en global nyhetshistorie som COVID-19.

Dette resulterte i at store selskaper mistet titalls prosentpoeng i pris, hovedsakelig på grunn av at markedene gikk i panikkmodus.

Dette vil være et godt tidspunkt å kjøpe noen aksjer til en super lav priskurs, og fange markedet.

Er det rom for selskapet å vokse?

Noen av de raskest voksende selskapene rundt om i verden vokser seg så store at de ender med å utjevne seg. Tenk i tråd med Microsoft, IBM og Ford.

Selv om disse store selskapene selvfølgelig kan fortsette å vokse i alle retninger, vil du neppe få den avkastningen du ville ha i selskapets storhetstid. Med mindre du gir deg noen rabatterte aksjer som vi nevnte ovenfor.

Så i den andre enden av skalaen er det betydelig mindre selskaper. Bedrifter som Netflix, Uber og Pinterest som ikke har eksistert så lenge som de nevnte gigantene – begynner i stedet bare sine reiser.

Dette gir deg en større sjanse for å oppleve de økende markedspoengene til et relativt nytt selskap. Dette betyr at du kanskje kan henge på coattails av selskapets forventede og fortsatte vekst.

Klar til å dykke ned i Aksjemarked?

Del 3: Hvordan velge aksjer – diversifiser porteføljen din

Når det gjelder å diversifisere investeringsporteføljen din, bør du ha en solid forståelse av pristabeller, grunnleggende og teknisk analyse, inntjeningsrapporter og mer. De nevnte verktøyene kan ta måneder, om ikke år å mestre.

Med det i tankene, vil du være glad for å lære at det er en mengde metoder der ute for å hjelpe. Disse funksjonene lar deg velge aksjer og aksjer å investere i uten å måtte lære deg detaljene i analysen først.

La oss starte med aksjemarkedsindekser, før vi dykker rett inn i Copy Trading-funksjoner og ETF-er.

Gi tankene til aksjemarkedsindeksene

Mange velger å investere i aksjer via en ‘aksjemarkedsindeks’. Hvis du ikke er klar over dette – kan du investere i flere selskaper samtidig – ved å bruke bare en investering.

La oss anta at du er interessert i å investere i S&P 500 indeks. S&P-indeksen består av de største amerikanske børsnoterte selskapene som; Apple, Microsoft, Facebook og Johnson, og Johnson.

Denne indeksen anses å være lavrisiko, ikke minst fordi den er diversifisert over 505 aksjer – alle som du vil kjøpe aksjer i.

En annen populær indeks er FTSE 100, som inneholder 101 aksjer fra de største blue-chip selskapene på London Stock Exchange. Slike firmaer på indeksen inkluderer Royal Dutch Shell, BP, British American Tobacco, Unilever og massevis mer.

Ved å investere i indekser som disse kan du diversifisere porteføljen din – uten å beherske analyse og økonomiske rapporter for å bli involvert..

Enkelt sagt, ved å investere i en indeks, er du i stand til å spre investeringene dine tynnere – med lave kostnader og maksimal eksponering. Det overordnede konseptet er at både avskrivning og verdsettelse av aksjer vil balansere hverandre. Men i løpet av tiden vil sistnevnte overgå den tidligere.

Prøv en kopieringsfunksjon

kopihandel

Copy Trading er et fenomen som har gjort store bølger i aksje- og aksjescenen. Denne funksjonen – som tilbys av ledende megler eToro, lar deg kopiere handler fra en erfaren investor – på en lignende måte.

Ideen bak denne innovative funksjonen er enkel. Å kopiere en annen investor betyr at du ikke lenger trenger å lære deg verktøyene og diagrammene som er involvert i analysen. I stedet kan du investere passivt i aksjer ved å velge å speile investeringene til en annen handelsmann.

Du kan velge en investor basert på informasjonen du får. Dette inkluderer vanligvis; hvilke aksjer de fokuserer på, hvor stor risiko de liker å ta, og tidligere og nåværende ytelse som en “kopiert handelsmann”.

Dette er bare en annen måte å oppnå maksimal eksponering for et variert utvalg av aksjer, uten å måtte legge tusenvis for å kjøpe en full aksje. Ikke bare det, men du kan kopiere mer enn én næringsdrivende om gangen.

Børshandlede fond (ETFer)

I likhet med aksjeindekser – ETF-er gjør det mulig å investere i flere selskaper via en enkelt investering.

ETF-er forvaltes av porteføljeforvaltere som håndterer investeringen for deg – kjøp og salg av aksjer når det anses nødvendig. Du vil oppdage at forskjellige ETF-er fokuserer på forskjellige ting.

For eksempel vil noen overvåke bestemte markedsindekser som FTSE 100. Mens andre kan spore spesifikke sektorer som materialer, helsetjenester eller teknologisektoren.

Videre vil noen ETF-er kun konsentrere seg om selskaper som retter opp høye kolonner med utbytte. Å investere i aksjer på denne måten er en fin måte å diversifisere investeringsporteføljen din uten å måtte bestemme hvilke aksjer du skal velge selv.

Dette kutter ut behovet for å utføre timer med forskning på slutten eller å pusse opp dine tekniske analyseferdigheter.

Del 4: Hvordan velge aksjer – Utnytte grunnleggende og teknisk analyse

Når du spør hvordan du skal velge aksjer, vil de mest erfarne investorene fortelle deg at du trenger å utføre mye forskning. Det er tross alt viktig å ta beslutninger basert på selskapets resultater økonomisk, for å forutsi levedyktigheten til firmaets aksjer.

Som vi har sagt, kan det ta flere år å lese markedene og analysere selskapets økonomiske resultater. For ikke å nevne muligheten til å spekulere i om kjøp av en aksje er levedyktig på lang sikt.

La oss ta en titt på hvordan du kan bruke grunnleggende og teknisk analyse for å hjelpe deg i oppdraget ditt med å lære hvordan du velger aksjer.

Hvilke elementer gjør aksjer verdifulle?

Verdien av en aksje beregnes av forholdet mellom etterspørsel og tilbud i det aktuelle markedet.

Hvis etterspørselen etter en aksje er i den høye leiren, vil prisen generelt bevege seg oppover. Derfor går det utenom at hvis etterspørselen etter en aksje er på den lave siden – har prisen en tendens til å være lavere.

Noen investorer fokuserer på mer beskjedne selskaper, med tanke på at de har potensial for vekst. Andre foretrekker å investere i aksjer med sikre og robuste grunnleggende fra begynnelsen.

Dette fører oss pent til hvordan du kan fastslå om aksjer er over- eller undervurdert.

Identifisere overvurdert og undervurdert lager

For å avgjøre om en aksje er overvurdert eller undervurdert, er det beste stedet å starte ved å bruke både teknisk og grunnleggende analyse. Begge to skal vi dekke mer detaljert neste.

Å bruke analysen tilgjengelig like ved fingrene er egentlig den eneste måten å få hele bildet av markedet du handler i.

For å klargjøre, er det ikke en indikasjon på at du trenger å finne de billigste aksjene, å undersøke verdien på en aksje. I stedet ser du etter å få øye på førsteklasses aksjer – som verdsettes under eiendelens virkelige pris.

Tanken er at over tid vil markedsverdien korrigere seg selv – speile den sanne verdien. Dette oppnås ved å velge å gå lenge på en undervurdert aksje før den går tilbake til den indre aksjekursen.

Grunnleggende analyse: Top Down v’s Bottom up

Det er to ruter du kan ta når du begynner på grunnleggende analyseforskning – ‘bottom up’ og ‘top down’.

Bare hvis du ikke har hørt om disse tilnærmingene til grunnleggende analyse, la oss forklare litt om hver metode.

Top Down Method

La oss starte med ovenfra og ned tilnærming, som er den minst tidkrevende. Dette gjør det egnet for nybegynnere eller erfarne investorer som bare vil ha hele bildet – raskt.

Top-down-tilnærmingen innebærer vanligvis å analysere ting som bruttonasjonalprodukt (BNP) og økonomisk vekst.

I tillegg til det, og før du tar en endelig beslutning om hvilket selskap eller sektor du vil vie oppmerksomheten din til – kan det også være lurt å analysere renter og pengepolitikk. I tillegg bør du vurdere inflasjon, renter og obligasjonspriser.

Forvirret om hvordan du til og med kan begynne å analysere selskapets avkastning? Frykt ikke. Vi kommer til å kaste lys over hvordan vi kan evaluere et selskaps økonomiske resultater lenger nede i denne How to Pick Stocks Guide.

Bottom Up Method

Å bruke denne typen analyser konsentrerer seg ikke om bransjens grunnleggende forhold, og heller ikke om markedsforholdene. Hovedfokuset er å bestemme hvordan det spesifikke selskapet teller mot konkurransen.

Hvis dette høres mer opp i gaten din, kan du starte din bottom up-tilnærming til analyse ved å se mer på økonomi.

For å gi deg en ide – du må undersøke selskapets produkter, ledelse og en rekke ulike økonomiske forhold.

Vi har dekket økonomiske forhold lenger nede i denne guiden, så hold deg til oss.

Vil teknisk analyse hjelpe meg med å velge aksjer?

I denne delen skal vi røpe hvordan vi plukker aksjer ved å utnytte teknisk analyse til det fulle potensialet.

I et nøtteskall er målet ditt å konsentrere seg om aksjens bevegelser og tilgjengelige prisdata. Med andre ord mønstre og trender som peker mot markedsbevegelser i fremtiden.

Investorer identifiserer trender ved hjelp av en rekke tekniske indikatorer, så det er best å bruke mer enn en.

For å hjelpe deg med å bestemme hvilken strategi som kan være best for deg på den tekniske analysesiden, har vi satt sammen en liste over de mest nyttige verktøyene du bør vurdere.

 • Relativ styrkeindeks (RSI) – RSI brukes mye for å illustrere markedsforholdene og aksjens fremdrift, samt fremheve potensielt farlige kursendringer
 • Ichimoku sky – Denne indikatoren handler om motstanden og støttenivået til eiendelen. Indikatoren projiserer prismoment og gir signaler som hjelper deg i beslutningsprosessen

ichimoku sky diagram

 • Eksponensielt glidende gjennomsnitt (EMA) – EMA overvåker viktige markedsendringer – og vurderer hvor legitime de er
 • Glidende gjennomsnitt (MA) – The MA kutter ut den ekstra ‘støyen’ av kortsiktige toppene i prisen på en aksje – med fokus på retningen til en bestemt kursutvikling
 • Moving average konvergens divergens (MACD) – The MACD identifiserer utviklingen i momentum. Dette oppnås ved å ta to forskjellige glidende gjennomsnitt – og sammenligne dem mot hverandre
 • Stokastisk oscillator – Den stokastiske oscillatoren illustrerer trenden og momentumstyrken til en eiendel. Dette oppnås ved å sammenligne ulike prisklasser med sluttkursen på eiendelen. Dette gjøres over en periode
 • Gjennomsnittlig retningsindeks – Denne indeksen viser prisutvikling og vil hjelpe deg med å bestemme om det forventes en nedadgående eller oppadgående trend
 • Fibonacci retracement – Fibonacci retracement identifiserer i hvilken grad et marked sannsynligvis vil bevege seg mot dagens prisutvikling
 • Bollinger-band – Bollinger-bånd er nyttige for å spekulere i langsiktige prisendringer på aksjer. Dette gjør det veldig gunstig for å identifisere når eiendelen det gjelder opererer utenfor aksjens vanlige prisnivå.

bollinger-band

 • Standardavvik – Denne tekniske indikatoren er nyttig for å beregne volumet på prisskift, noe som gjør det lettere å fastslå hvor sannsynlig det er at volatilitet vil påvirke prisen lenger ned på linjen.

Fundamental Analysis Vs Technical Analysis: The Lowdown

Når det gjelder hvordan du velger aksjer effektivt, er både grunnleggende og teknisk analyse viktige faktorer. Vi kan egentlig ikke si at den ene er overlegen den andre – fordi de begge er veldig forskjellige.

Hvilken kategori av analyser du bestemmer deg for å bruke, er til slutt opp til deg – eller rettere, det er betinget av din personlige strategi.

Generelt sett har langvarige handelsmenn og investorer en tendens til å velge den grunnleggende analysetilnærmingen. Mens folk som bruker en kortsiktig strategi, vanligvis konsentrerer seg om teknisk analyse.

Til tross for det, tror vi fortsatt at du kan optimalisere enhver investeringstiltak ved å dra nytte av begge deler. På denne måten vil du neppe savne viktig etterretning angående aksjer du er investert i økonomisk.

Kvantitative og kvalitative lagerfaktorer

La oss starte med å forklare at en ‘kvantitativ faktor’ er det matematiske utfallet fra en beslutning som kan måles. For å si det enklere – kvantitative faktorer er vanligvis en del av økonomisk analyse – målet er å vurdere en situasjon riktig.

En ‘kvalitativ faktor’ er resultatet av et valg som er umulig å måle – som investorer, moral og produkter.

La oss gi deg noen eksempler på hver, startende med kvalitative faktorer.

Kvalitative faktorer

 • Økonomiske nyheter – Det er viktig å følge med på de siste nyhetene når du plukker aksjer. Som vi har sagt, kan nyheter og uro føre til høy volatilitet. Andre hendelser å se etter vil være økonomisk utvikling – som for eksempel renteendringer.
 • Bedriftsnyheter – Bedriftsnyheter som uredelig aktivitet, datainnbrudd og svettebutikkforhold kan ha stor innvirkning på verdien på aksjer. For eksempel falt BooHoo-aksjene med 19,5% etter at svedenes arbeidsforholdsskandale brøt. Et annet eksempel er Facebook, hvis aksjer falt med over 7% etter at nyheten om et privat databrudd brøt.
 • Endringer i personell – Ting å se opp for inkluderer skift i selskapets ledelsesstruktur. I et nøtteskall kan endringer i personell endre markedets generelle oppfatning av virksomheten – som igjen vil ha direkte innflytelse på aksjekursene..

Kvantitative faktorer

 • Endring i inntjening – En viktig del av grunnleggende analyse er å se opp for selskapets inntjening. Hvis for eksempel inntjeningen til selskapet faller, men kostnaden for aksjen ikke justeres – er dette en veldig sterk indikasjon på at det bredere markedet er bullish på firmaet.
 • Utbytte – Som vi sa tidligere, er utbytte din andel av selskapets gevinster – som fordeles mellom aksjonærene. Dette kan også oppnås via en ETF som primært fokuserer på utbyttebetalende aksjer.
 • Selskapets balanse – Et selskaps balanse oppsummerer i hovedsak dets økonomiske situasjon – dekker gjeld og eiendeler. Disse balansene speiler potensiell inntjening – noe som påvirker prisen på en aksje.

Klar til å dykke ned i Aksjemarked?

Del 5: Hvordan velge aksjer – Analyser selskapets økonomiske resultat

Etter å ha tilbudt mange råd om hvordan du velger aksjer – må vi nevne ytelse. En annen måte å hjelpe deg selv med å ta en beslutning er å sjekke de finere detaljene om selskapets økonomiske aktivitet – fortid og nåtid.

Med det mener vi å gi deg selv et klart bilde av selskapets gjeld, sammenlignet med aksjonærverdien. De fleste selskaper har litt gjeld, så jobben din er å vurdere hva som er for mye.

Nedenfor har vi listet opp noen av de mest nyttige forholdstallene du kan bruke når du analyserer selskapets økonomiske resultater.

P / E-forhold – Pris til inntjeningsforhold

Pris / inntjeningsforholdet (P / E) er nyttig for å kontrastere prisen på to forskjellige aksjer i en bestemt sektor. Dette forholdet illustrerer hvor mye du trenger å bruke for å tjene en dollar i fortjeneste.

Det er et flott verktøy for å avgjøre om et selskap er i den overvurderte eller undervurderte leiren. Dette oppnås ved å evaluere historiske prisdata og gjennomsnitt.

D / E-forhold – Gjeld til egenkapitalforhold

Gjeldsgraden beregner selskapets eiendeler mot gjelden. Dette vil vise deg selskapets ytelsesnivåer i forhold til konkurrentene.

Hvis forholdet virker på den lave siden – kan dette indikere at størstedelen av selskapets kapital kommer fra aksjonærene.

Når det er sagt, er et forhold som betraktes som dårlig eller bra, helt avhengig av den spesifikke bransjen. For eksempel bruker eiendomsbransjen jevnlig store lån for å betale for nye anstrengelser – slik at du ikke nødvendigvis vil se mye gjeld som et rødt flagg.

ROE Ratio – Return on Equity

Avkastning på egenkapital har som oppgave å illustrere, i prosentform, selskapets egenkapital mot potensiell lønnsomhet.

Ved å sjekke avkastningen har du bedre sjanse til å tyde om et selskap skaper nok inntekt uavhengig – sammenlignet med investeringene fra aksjonærene.

PEG-forhold – pris / inntjening til vekst

Pris / inntjening til vekst beregner nevnte P / E-forhold i forhold til årlig inntjening per aksje (EPS).

Hvis du fremdeles tenker på hvilke aksjer du kanskje vil like – bør PEG-forholdet definitivt være en del av investeringsstrategien din. PEG er flott for å vise deg en aksjes sanne og rettferdige verdsettelse.

P / B-forhold – Pris å bestille

Pris / bokført forhold beregner selskapets bokpris mot nåværende markedsverdi.

Hvis du ser et forhold som er høyere i verdi enn 1 – peker dette mot aksjer som anses å være overvurdert. Igjen må du ta hensyn til hvilken sektor du har å gjøre med.

Gjeldende forhold

Nåværende forhold refererer til om selskapets gjeld kan ivaretas av tilgjengelige eiendeler eller ikke.

Aksjekursen og nåværende forhold er koblet sammen. Hvis nåværende forhold er på den lave siden – er sjansen stor for at aksjeverdien vil fortsette å falle.

Er selskapet stabilt?

Som du sikkert er klar over nå, er det mer enn en måte å bruke analyse når du lærer hvordan du skal plukke aksjer. Å vite om et selskap virker stabilt eller ikke, kan bare hjelpe deg med å velge de riktige aksjene.

En av de beste måtene å vurdere stabiliteten i et selskap er å se på historiske kurshandlinger for større aksjemarkedsfeil. Du bør se på om selskapet kom seg, og i så fall hvor raskt og enkelt. Ved å gjøre dette sammenligner du aksjekursen den gang og nå – for et fullstendig bilde.

Del 6: Hvordan velge aksjer – 4 tips for å komme i gang i dag!

tips om hvordan du velger aksjer

I den siste delen av vår guide for hvordan du velger aksjer, har vi skissert fire nyttige tips som vil sikre at du får din aksjehandelskarriere på høyre fot!

1. Finn en god megler å registrere deg med

Ideelt sett må du se etter en megler som har lisens fra et reguleringsorgan. Årsaken til at du er bedre å holde deg til lisensierte meglere, er at de er juridisk forpliktet til å følge regler som klientfondssegregering – og holde pengene dine fra selskapets kapital.

Ikke bare det, men alle lisensierte handelsplattformer må overholde ‘kjenn dine kunder’ (KYC) regler – forhindrer hvitvasking av penger, finansiering av terrorisme og svindel osv. Du må også vurdere om plattformen er i stand til å tilby aksjene du er interessert i i handel / investering i.

Og selvfølgelig, sørg for at du bruker en megler som tilbyr lave avgifter. eToro, lar deg for eksempel kjøpe over 1700 aksjer på en 100% provisjonsfri måte. Dette sikrer at fortjenesten din ikke blir spist av uunngåelige meglergebyrer.

eToro – Topp aksjemegler i Storbritannia (0% provisjon og ingen stempelavgift)

etoro megler

eToro har vist seg å være pålitelig i aksjemarkedsbransjen gjennom mange år – vi anbefaler at du prøver dem.

Kapitalen din er i fare. Andre avgifter kan påløpe

2. Lær innsiden av markedet

Å lære inn og ut av aksjer trenger ikke å være en dyr leksjon i ‘hva du ikke skal gjøre’. I stedet er det en mengde pedagogisk materiale på nettstedet vårt som vil lære deg tauene fra hjemmet ditt – før du risikerer kapitalen din.

I tillegg til materialet vi tilbyr her på Trading Education, er det også verdt å hente deg en relevant bok om hvordan du velger aksjer.

Noen av de beste bøkene vi liker inkluderer:

 • Stock Investing For Dummies – av Paul Mladjenovic
 • Den intelligente investoren Den definitive boken om verdiinvestering. A Book of Practical Counsel – av Benjamin Graham og Jason Zweig
 • Vinner på Wall Street – av Martin Zweig
 • Når skal man selge: Inside Strategies for Stock-Market Profits – av Justin Mamis
 • Irrational Exuberance: 3rd edition Revised and Expanded Third Edition – av Robert J. Shiller
 • Hvordan tjene penger på aksjer – av William O’Neil

Når det gjelder nyheter, henvender mange investorer seg til Google Finance, CBS MoneyWatch og Yahoo Finance. For mer inngående økonomiske nyheter, bør du sjekke ut både Bloomberg og Wall Street Journal.

I tillegg til det store utvalget av bøker, kurs og utdanningsvideoer som er tilgjengelige, kan du prøve en demo-konto for litt gratis praksis.

Les også: Invester som Peter Lynch – lagerplukkeksperten

3. Få et grep om grunnleggende og teknisk analyse

Vi har dekket grunnleggende og teknisk analyse i detalj, slik at du forstår hvor nyttig det er når det gjelder å plukke aksjer – samt når du skal holde på eller gi slipp.

Derfor er det avgjørende at du i det minste har en grunnleggende forståelse av begge analyseformene. Det vil forbedre sjansene dine for å velge de beste aksjene og timing markedet riktig.

De beste investorene studerer selskapets økonomiske resultater i detalj – dekker ulike forhold som illustrerer vekst, markedsverdi og stabilitet.

Som vi har sagt, bruker aksjeinvestorer diagrammer og verktøy for å prøve å finne handelsområder og trender. Hvis du trenger et sammendrag av de mest populære tekniske analyseverktøyene, kan du ta en spasertur lenger opp på denne siden.

4. Lag en strategi for risikostyring

Et annet topptips når du lærer å velge aksjer, er å lage en risikostyringsstrategi å holde seg til. Dette er fordi verdien på aksjer endres regelmessig på grunn av innflytelse utenfor. Som sådan kommer aksjescenen med et visst risikonivå.

Når du velger dine egne aksjer, vil det være tydelig at det i tillegg til gode aksjer er dårlige og stygge også.

Det vil si at det er noen selskaper som blir spolet ut av konkurransen. Så har du firmaer som sliter med ny ledelse og de som bruker forhistoriske forretningsmodeller som bare ikke fungerer i dag og i dag.

Med dette i bakhodet er den mest effektive risikostyringsstrategien å diversifisere så mye du kan. Porteføljen din skal inneholde masser av aksjer fra en rekke markeder og sektorer. Ta ting til neste nivå ved å kjøpe aksjer fra flere børser og regioner.

Klar til å dykke ned i Aksjemarked?

Hvordan velge aksjer: Den fullstendige konklusjonen

Der har du det. Å plukke aksjer bør ikke bare være et knivstykke i den mørke affære – det er tross alt penger involvert.

Den eneste måten å vite om en aksje er en levedyktig investering for deg, er å gjøre leksene dine på det aktuelle selskapet.

Det er mange forskjellige måter du kan utdanne deg på inn og ut av en aksje. Et godt sted å starte er å evaluere selskapets samlede økonomiske ytelse og stabilitet.

Dette betyr å se på selskapets regnskaper, gjeldsforvaltning og ulike andre forhold for å få et fullstendig bilde av helsen til aksjen. Alt i alt er det bare å sørge for at du unngår å bli overeksponert for en eller to aksjer. Bygg i stedet en svært diversifisert portefølje for å redusere den langsiktige risikoen.

Vanlige spørsmål

Hvordan kan jeg velge de beste aksjene?

Den best mulige starten du kan gi deg selv når du plukker aksjer, er å gjøre leksene dine på selskapet. For eksempel kan det være nyttig å se på økonomiske resultater og historiske data, som vil vise deg hvordan de har taklet opp- og nedturer tidligere.

Det som anses å være en variert aksjeportefølje?

En mangfoldig aksjeportefølje har i hovedsak en rekke forskjellige aksjer i din investeringskurv – for maksimal eksponering for markedene. For eksempel kan du ha 100 aksjer fra mange forskjellige sektorer, markeder og land.

Hva skjer hvis jeg ikke har råd til en full andel?

Mange investorer velger nå å investere i ETF (Exchange Traded Funds). ETF-er vil spore S&P 500 indeks for eksempel, som inneholder 505 aksjer fra forskjellige selskaper. På denne måten kan du investere i mange store aksjer – via en enkelt handel. Eller du kan bruke en online megler som eToro som støtter brøkdeler. Dette betyr at du kan kjøpe en ‘brøkdel’ av en aksje fra bare $ 50.

Hva er den beste aksjen å velge?

Det er ikke noe vanskelig og raskt svar på dette spørsmålet – ettersom alt avhenger av dine egne økonomiske mål og appetitt for risiko. Hvis du virkelig sliter med å velge individuelle aksjer å kjøpe, foreslår vi at du velger et indeksfond.

Er det viktig å velge aksjer som gir utbytte?

Nei. Å velge aksjer med utbytte betyr ikke nødvendigvis mer gevinst. Noen av de største blue chip-selskapene i verden betaler ikke en eneste cent i utbytte – de bruker pengene i stedet for å utvide virksomheten. Alternativt kan du velge en relevant ETF – noe som gir deg tilgang til hundrevis om ikke tusenvis av utbyttebetalende aksjer.

Les mer:

De 11 beste hasjlagrene i 2020

Aksjehandel: Hvordan handle aksjer, Hvordan overleve aksjehandel

De beste 15 mid-cap-aksjene å kjøpe i 2021

Hva lager å kjøpe i 2021?

Topp 7 vekstaksjer å investere i 2021

Aksjehandel UK for nybegynnere 2021

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me