Izračuni davka na kriptovalute – FIFO, LIFO, HIFO in določen ID

Pred nova navodila IRS za davek na kriptovalute 2019, ni bilo izrecno jasno, katero stroškovno metodo bi morali uporabiti pri izračunu kapitalskih dobičkov in izgub v kriptovalutah za svoje davčno poročanje. Zaradi te negotovosti je večina trgovcev v preteklosti uporabljala FIFO (prvi vstop prvi izstop), saj je bil to najkonservativnejši pristop. Nova navodila za leto 2019 uradno navajajo, da je mogoče uporabiti posebne metode identifikacije, kot sta LIFO (zadnji vstop prvi izhod) ali HIFO (najvišji vstop prvi izstop), pod pogojem, da lahko natančno določite določene enote kriptovalut. To je za trgovce s kriptovalutami zelo dobro in jim ponuja odlično priložnost za prihranek davka. 

Kako lahko natančno določim enoto kriptovalute?

V skladu z navodili IRS lahko enoto kriptovalute natančno določite, če imate zapise, ki vsebujejo naslednje informacije:

  1. Datum in čas pridobitve posamezne enote,
  2. Vaša osnova in poštena tržna vrednost vsake enote v času, ko je bila pridobljena,
  3. Datum in čas, ko je bila posamezna enota prodana, zamenjana ali kako drugače odstranjena, in
  4. Poštena tržna vrednost vsake enote ob prodaji, zamenjavi ali odtujitvi ter znesek denarja ali vrednost premoženja, prejete za vsako enoto

Programska oprema za obdavčitev kriptovalut CryptoTrader.Davek samodejno sledi vsem tem informacijam, tako da lahko z zaupanjem uporabite posebne metode za izračun stroškov identifikacije, kot sta HIFO ali LIFO. Vse te informacije bodo vključene v vaše celotno poročilo o revizijski sledi, ki ga CryptoTrader.Tax izvozi vsem svojim uporabnikom.

Ste zmedeni, kako delujejo davki na kriptovalute? Lahko si ogledate našo Izpolnite vodnik 2019 o obdavčitvi kripto za popolno razčlenitev.

Kako delujejo FIFO, LIFO in HIFO?

FIFO (prvi v prvem izhodu), LIFO (zadnji vhod v prvem izhodu) in HIFO (najvišji v prvem izhodu) so preprosto različne metode za izračun dobičkov in izgub v kriptovalutah. Z računovodskega vidika vsaka metoda “prodaja” določena sredstva v drugačnem kronološkem vrstnem redu, kar na koncu vodi do različnih skupnih kapitalskih dobičkov ali izgub na papirju. Spodaj bomo razčlenili, kako deluje vsaka metoda.

FIFO

Uporaba »prvi v prvem ven« deluje natanko tako, kot se sliši. Prvi kovanec, ki ga kupite (kronološko), je prvi kovanec, ki se šteje za prodajo.

Primer:

Na Coinbase 15. januarja 2018 kupite 10 ETH za 500 USD. Dva tedna kasneje kupite še 3 za 600 USD. Junija 2018 prodate 5 ETH za 3.000 USD. 

Kako to deluje s pomočjo FIFO?

Če želite izračunati svoj kapitalski dobiček pri tej transakciji, morate vedeti, po kakšni ceni ste kupili te ETH.

Ker uporabljamo FIFO, bo nabavna cena tistih 5 ETH, ki ste jih prodali junija, znašala 2500 USD, saj je bil vsak kupljen za 500 USD v prvi skupini, ki ste jo kupili (5 * 500 USD).

Takrat naredim matematiko:

3.000 USD (prodajna cena) – 2.500 USD (nabavna cena ali stroški) = 500 USD kapitalskega dobička.

Kot lahko vidite, z uporabo FIFO kovance, ki smo jih kupili, prodamo najprej. Prvi vstop, prvi izstop.

LIFO

LIFO deluje ravno nasprotno od FIFO. Namesto da prodate prve kovance, ki ste jih kupili, prodate zadnje kovance, ki so prišli (tj. Najnovejše kovance, ki ste jih kupili).

Za nadaljnjo ponazoritev uporabimo popolnoma isti primer od zgoraj.

Z uporabo LIFO bi bila naša stroškovna osnova (ali prvotna nakupna cena) 5 ETH, ki smo jih prodali junija, 2.800 USD (600 USD + 600 USD + 600 USD + 500 USD + 500 USD). 

Takrat naredim matematiko:

3.000 USD (prodajna cena) – 2.800 USD (nabavna cena ali stroški) = 200 USD kapitalskega dobička

Kot lahko vidite pri LIFO, izvlečemo najnovejše kupljene kovance – v tem primeru smo kupili 3 ETH za 600 USD, zato najprej prodamo to skupino kovancev. Ko te skupine ni več, prodamo 2 ETH, kupljena za 500 USD. V tem primeru je uporaba LIFO privedla do skupnega dobička v višini 200 USD, medtem ko je FIFO privedla do skupnega kapitalskega dobička v višini 500 USD.

V obdobju naraščajočih cen kriptovalut bo uporaba LIFO povzročila bistveno manjši skupni obdavčljivi dobiček. Prav tako bo zaščitil vašo prvo kupljeno kriptovaluto pred takojšnjo »prodajo«. To lahko privede do drugih ugodnosti, kot je podaljšanje obdobja hrambe kriptovalut. Ne pozabite, da so dolgoročni kapitalski dobički (sredstva, ki so bila držana dlje kot eno leto pred odtujitvijo) obdavčeni po stopnji dolgoročnega kapitalskega dobička, ki je nižja od stopnje kratkoročne kapitalske dobičke.

HIFO

Najvišji prvi izhod (HIFO) deluje natanko tako, kot se sliši. Kovance najprej prodate z najvišjo ceno (prvotna nakupna cena).

HIFO lahko uporabimo kot metodo “zmanjševanja davkov”, saj bo privedel do najnižjih kapitalskih dobičkov in največjih kapitalskih izgub, najboljšega iz obeh svetov. Ne pozabite, da se lahko neto kapitalske izgube nadomestijo z drugimi dohodki do 3.000 dolarjev (preostanek se prenese v prihodnja davčna leta).

Z zgornjim primerom bi HIFO dejansko privedel do enakega skupnega dobička kot LIFO. Lahko pa si predstavljate, kako bi deloval scenarij z več sto posli – najprej prodajte svoje kovance z najvišjo ceno, da zmanjšate svoj kapitalski dobiček.

Upoštevajte

Pomembno je omeniti, da ima IRS rad, ko izda napotke, retroaktivnost. Na primer, Obvestilo 2019-24, ki je bilo zadnje izdano vodilo, ki je dalo jasnost temu posebnemu identifikacijskemu vprašanju, izdano leta 2019, vendar se še vedno lahko uporablja za transakcije, ki so se zgodile pred letom 2019. To pomeni, da bodo nekateri davkoplačevalci, ki so v preteklih letih uporabljali FIFO vrnite se in spremenite davčne napovedi za prejšnja leta z drugačno, specifično metodo identifikacije stroškov. 

Kot vedno se morate posvetovati s svojim CPA oz strokovnjak za davek na kriptovalute.

Kakšne so prednosti HIFO in LIFO v primerjavi s tradicionalnim FIFO?

Uporaba HIFO ali LIFO namesto FIFO lahko privede do manjšega skupnega kapitalskega dobička na papirju. Metode, kot je LIFO, vas lahko tudi zaščitijo pred plačilom kratkoročne stopnje kapitalskih dobičkov s podaljšanjem obdobja hrambe vaše kriptovalute..

Posebni identifikacijski davki za kriptovalute

Programska oprema za davek na kriptovalute

Programska oprema za obdavčitev kriptovalut CryptoTrader.Davek lahko samodejno obravnava vsa vaša poročanja o davku na kriptovalute. Preprosto naložite svojo zgodovino kripto transakcij na platformo in ustvarite svoje potrebno kripto davčna poročila s klikom na gumb. Platforma podpira več različnih načinov obračunavanja stroškov, kot so FIFO, LIFO in HIFO. 

Davčna poročila, ki jih ustvari platforma, lahko oddate davčnemu strokovnjaku ali jih preprosto naložite v svojo programsko opremo za prijavo davkov, na primer TurboTax ali TaxAct.

* Ta objava je samo v informativne namene in se je ne sme razumeti kot davčno, investicijsko ali pravno svetovanje. Prosimo, pogovorite se s svojim davčnim strokovnjakom, CPA ali davčnim odvetnikom, kako naj ravnate z obdavčitvijo digitalnih valut.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me