Kako narediti davke na Bitstamp – ustvarjanje obrazcev za kripto davek

Bitstamp je postal ena največjih borz kriptovalut s sedežem v Združenem kraljestvu. Številni trgovci s kriptovalutami uporabljajo Bitstamp zaradi njegove skladnosti z zakonodajo in enostavnosti uporabe. Ko pa gre za obračunavanje davkov Bitstamp in oblikovanje potrebnih davčnih obrazcev na podlagi zgodovine transakcij Bitstamp, se pojavljajo številni izzivi. 

Ta članek obravnava te izzive in razlaga najlažji način za izdelavo zahtevanega Bitstampa in kripto davčni obrazci.

Kako delujejo davki na kriptovalute?

V večini držav se kriptovalute za davčne namene obravnavajo kot lastnina in ne kot valuta. Tako kot pri drugih oblikah lastnine – delnicah, obveznicah, nepremičninah – tudi pri prodaji, trgovanju ali drugačnem razpolaganju s svojo kriptovaluto zahtevate davčno poročanje za več ali manj, kot ste jo pridobili.. 

V tem smislu je trgovanje s kriptovalutami podobno trgovanju z delnicami za davčne namene.

Če ste na primer maja 2018 kupili 0,2 bitcoina za 2000 dolarjev in ga nato dva meseca pozneje prodali za 3000 dolarjev, imate 1000 dolarjev kapitalskega dobička. Ta dobiček prijavite v davčni napovedi in odvisno od tega, pod kakšen davčni razred spadate, plačate določen odstotek davka od dobička. Cene se gibljejo glede na vaš davčni razred in glede na to, ali je bil to kratkoročni in dolgoročni dobiček. To velja za vse kriptovalute.

Seveda se pravila glede na jurisdikcijo nekoliko razlikujejo, zato se prepričajte, da razumete posebnosti, ki veljajo v vaši državi. V našem blogu razpravljamo o osnovah kripto davkov, Popoln vodnik za davke na kriptovalute.

Davki Bitstamp – Razumevanje problema

Bitstamp dejansko nima možnosti, da svojim uporabnikom predloži potrebna davčna poročila, ki jih v svetu trgovanja z delnicami pogosto prejemajo iz več razlogov..

Prvo vprašanje je, da se veliko poslov na Bitstampu kotira v drugih kriptovalutah. Ker morate v času trgovanja izračunati pošteno tržno vrednost v lokalni valuti FIAT, postane to poročanje zelo problematično, Bitstamp pa ne spremlja izvirnih stroškov ali podatkov o pošteni tržni vrednosti med posli..

Drugi problem – in veliko večji – izvira iz bistvene narave kriptovalut. Ker lahko kriptovalute, kot je bitcoin, pošljete v omrežje Bitstamp in iz njega, na primer pošljete bitcoin iz zunanje denarnice v svojo denarnico, Bitstamp nikakor ne more vedeti, za katero ceno (stroškovno osnovo) ste kupili to kripto. Osnova za stroške so bistveni podatki, ki jih potrebujete za izračun kripto davkov.

O tem temeljnem problemu smo podrobneje razpravljali v našem blogu, Problem davka na kriptovalute

Bitstamp mi torej ne more priskrbeti potrebnih davčnih poročil?

Tudi če bi vam Bitstamp želel zagotoviti natančna davčna poročila, v katerih bi podrobno opisali vaše kapitalske dobičke in izgube, dejansko zaradi težave z davkom na kriptovalute tega dejansko nimajo. To velja tako za vse večje borze, kot so Binance, Coinbase, Kraken in druge. 

Spodnja slika je vzeta neposredno iz Pogoji uporabe Bitstamp in pojasnjuje, da je uporabnik odgovoren za natančno poročanje o davkih na kripto transakcije, ki se zgodijo na Bitstamp.

Davki Bitstamp

Torej, če mi Bitstamp ne more dati davčnih obrazcev, kako jih dobim?

Za pravilno izdelavo potrebnih obrazcev za kripto davek morate zbrati vse podatke o kriptovalutah, ki sestavljajo vaše nakupe, prodaje, trgovanja, zračne kapljice, vilice, kovane kovance, borze in zamenjave na vseh borzah, ki uporabljaš.

To lahko storite ročno tako, da izvozite vse datoteke zgodovine trgovine s svojih borz in opravite transakcijo kapitalskih dobičkov in izgub za vsako trgovino. Ta članek s pomočjo opisuje, kako pridobiti datoteko zgodovine trgovine Bitstamp. Ko imate zgodovino trgovine, je treba vsak davčni dogodek zabeležiti na obrazcu 8949, vaš čisti dobiček pa prenesti na vaš urnik 1040 D. V našem članku si bomo ogledali postopek ročnega poročanja: kako poročati o kriptovaluti o davkih.

davki za bitni žig

Kripto davčna programska oprema – alternativni pristop

Lahko pa uporabite tudi kripto davčno programsko opremo CryptoTrader.Davek za avtomatizacijo celotnega postopka poročanja o davkih. 

Ko uporabljate programsko opremo za kripto davek, na platformo preprosto uvozite vso svojo zgodovino transakcij z vseh svojih borz. To lahko storite tako, da s borze spustite datoteko zgodovine trgovanja ali povežete račun s ključem API. Programska oprema bo samodejno razvrstila in očistila te podatke ter s pritiskom na gumb izdelala zahtevane davčne obrazce. 

Bitstamp

Ta ustvarjena davčna poročila lahko oddate svojemu davčnemu strokovnjaku, jih vložite sami ali naložite v svojo najljubšo programsko opremo za prijavo davkov, kot je TurboTax za kriptovalute ali TaxAct z uporabo partnerstev CryptoTrader.Tax.

Več o tem, kako CryptoTrader.Tax avtomatizira postopek poročanja o kripto davkih točno tukaj!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me