Kako opraviti davek na Bitcoin za vašo gotovino

Priljubljena aplikacija za enakovredno plačevanje, Denarna aplikacija je postalo priljubljeno v skupnosti bitcoinov in kriptovalut, potem ko je podjetje leta 2017 uvedlo trgovanje z bitcoini neposredno znotraj aplikacije. Tako kot pri vseh borzah kriptovalut je natančno poročanje o davkih izziv za vlagatelje v bitcoin, saj Cash App ne sledi vaši osnovi stroškov učinkovito. 

V tem priročniku se popeljemo skozi natančen postopek, kako opraviti davek na gotovinsko aplikacijo za svoje bitcoin posle. 

Davek na kripto in Bitcoin 101

V ZDA IRS obravnava bitcoin in druge kriptovalute kot lastnino za davčne namene in ne kot valuto. Tako kot pri drugih oblikah lastnine – delnicah, obveznicah, nepremičninah – tudi pri prodaji, trgovanju ali drugačnem razpolaganju s svojo kriptovaluto zahtevate davčno poročanje za več ali manj, kot ste jo pridobili.. 

V tem smislu je trgovanje s kriptovalutami podobno trgovanju z delnicami za davčne namene.

Če ste na primer junija 2019 kupili 0,4 bitcoina za 2000 dolarjev in nato dva meseca pozneje prodali za 3000 dolarjev, imate 1000 dolarjev kapitalskega dobička. Ta dobiček prijavite v davčni napovedi in odvisno od tega, pod kakšen davčni razred spadate, plačate določen odstotek davka od dobička. Cene se gibljejo glede na vaš davčni razred in glede na to, ali je bil to kratkoročni in dolgoročni dobiček. 

Če ste kriptovaluto prodali za manj, kot ste jo kupili, lahko to kapitalsko izgubo odpišete, da prihranite denar pri kripto davkih. 

V našem vodniku preberemo vse, kar morate vedeti o kripto davkih: Popoln vodnik za davke na kriptovalute.

Poročanje o davku iz gotovine (razumevanje težave)

Konec leta (do 15. februarja) vam Cash App pošlje a 1099-B davčni obrazec, ki podrobno opisuje nakup, prodajo in trgovanje z vašimi bitcoini. To je oblika, ki jo običajno vključite v programsko opremo, kot je TurboTax, ali jo daste svojemu računovodji, da izračuna vaše dobičke in izgube iz trgovanja.

Za veliko uporabnikov Cash App pa bo polje »Osnova stroškov« tega 1099-B popolnoma prazno. To se zgodi, ko aplikacija Cash ne ve, kako ste prvotno pridobili bitcoin (tj. Ne pozna vaše stroškovne osnove), in je pogosta težava kripto izmenjav.

O tej težavi se poglobimo v našem blogu: Problem davka na kriptovalute.

Če kdaj prenesete bitcoin v denarnico Cash App ali iz nje, aplikacija Cash izgubi možnost sledenja stroškovni osnovi. Ko se to zgodi, ostane polje 1099-B prazno, zaradi česar je ta dokument neuporaben za poročanje o kapitalskih dobičkih in izgubah.

Spodaj je slika aplikacije Cash 1099-B. Glejte, da je polje “osnova za stroške” prazno za vsako posamezno transakcijo.

Denarna aplikacija 1099-B

Torej, če je polje za izračun stroškov prazno v aplikaciji My Cash 1099-B, je neuporabno?

Pravilno. Na ta obrazec 1099-B se ne boste mogli zanašati samo za izračun dobička in izgube bitcoinov brez podatkov o stroških. 

Če mi aplikacija Cash ne more priskrbeti potrebnih davčnih poročil, kako jih dobim?

Rešitev te težave je združiti vse svoje podatke z vseh platform, s katerimi ste kupovali, prodajali, trgovali ali opravljali transakcije v virtualni valuti.

Če ste na primer kupili BTC za 5000 USD na Coinbase in ga nato poslali v denarnico Cash App, da bi ga prodali za 6000 USD, veste, da imate 1000 USD kapitalskega dobička. Dobiček lahko zaznate, če združite zapise transakcij iz Coinbase in Cash App. V tem primeru je bila osnova za strošek prodanega bitcoina 5000 USD (od prvotnega nakupa Coinbase).

To združevanje podatkov lahko opravite ročno, tako da izvozite vse datoteke zgodovine trgovanja s svojih borz in opravite transakcijo kapitalskih dobičkov in izgub za vsako trgovino. Vsak davčni dogodek je treba zabeležiti na obrazcu 8949, vaš neto dobiček pa prenesti na vaš urnik 1040 D. Sprehodimo se po postopku ročnega poročanja v našem članku tukaj: kako prijaviti kriptovaluto na davkih.

Kripto davčna programska oprema

Programska oprema za davek na kriptovalute

Namesto da bi te izračune opravljali ročno, lahko uporabite tudi programsko opremo za obdavčitev kriptovalut CryptoTrader.Davek za samodejno izdelavo potrebnega poročila o davkih na dobiček in izgubo

Če preprosto povežete vse svoje borze in kripto platforme (Cash App je ena izmed njih), lahko s klikom gumba uvozite svoje pretekle transakcije v svoj račun. CryptoTrader.Tax združuje vse vaše transakcije in pravilno dodeli vrednosti stroškov za vse vaše obdavčljive dogodke.

CryptoTrader.Tax Cash App

Programska oprema bo za vas stisnila vse številke. Z nekaj kliki lahko dobite svojega kripto davčna poročila pripravljeni, da jih pošljete svojemu računovodji ali jih uvozite v programsko opremo, kot je TurboTax ali TaxAct.

Spodaj je kratek video, ki prikazuje, kako lahko uvozite transakcije z gotovinsko aplikacijo v CryptoTrader.Tax, da ustvarite davčna poročila.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me