Najboljša mesta za shranjevanje vaše kriptovalute

Zasebni ključi, obnovitvene fraze, nobenega načina vložitve sporov – shranjevanje in upravljanje vaše kriptovalute je lahko neverjetno zmedeno. To se poslabša le, če pomislite, kako dragoceni postane vaš kripto sčasoma in dejstvo, da so transakcije nepovratne. Ta hitra osvežitev o najboljših mestih za shranjevanje vašega kripto pojasnjuje vse, kar morate vedeti, in je dobra za začetnike in veterane.

Menjalnice (najmanj varne)

Ohranjanje kriptovalute vrhunske storitve kripto izmenjave, kot naprimer Coinbase, Binance, in drugi, je nujno zlo, če aktivno trgujete. Težava pri izmenjavah je v tem, da kripto držijo za vse svoje uporabnike. Zato postanejo ogromen medeni kotiček, v katerega lahko hekerji vdrejo.

Na primer, leta 2019 je Binance, takrat največjo borzo na svetu po obsegu trgovanja, vdrl za 7000 Bitcoinov (približno 40 milijonov dolarjev ob uri). Na srečo je imel Binance dovolj sredstev za pokrivanje izgub, vendar ni imela vsaka menjava te sreče. Priljubljeno spletno mesto bitcoin Nakup Bitcoin po vsem svetu ugotavlja, da so samo leta 2019 hekerji na borzi pobegnili z 283 milijoni dolarjev v kripto.

Če je obdržati kripto na borzah za trgovanje nujno, razmislite le o tem, kako ohraniti tisto, kar potrebujete za trgovanje na borzah, in nič več.

Druga možnost je razmisliti o decentraliziranih borzah (DEX), ki ne zahtevajo, da se odrečete nadzoru nad svojimi zasebnimi ključi. Čeprav imajo DEX-ji še dolgo pot, preden se ujemajo s centraliziranimi borzami (CEX) glede stvari, kot sta likvidnost in hitrost, so v zadnjih letih precej napredovali. Nekateri, za katere lahko razmislite, vključujejo KyberSwap (zamenjajte žetone Ethereum in ERC20), dYdX (Trgovanje z maržami ETH) in Synthetix (Derivati ​​ETH).

Kraj za shranjevanje vaše kripto Zasluga za sliko: KyberSwap

KyberSwap ponuja preprost način za zamenjavo žetonov Ethereum, ne da bi se odrekli nadzoru nad svojim kripto.

Denarnice s programsko opremo (nekoliko varne)

Programske denarnice za namizje in mobilne naprave so še ena možnost za shranjevanje vaših kripto sredstev. Čeprav vam ni treba skrbeti, ali bo menjalnica vdrla, odtekla z denarjem ali kako drugače napačno upravljala s kripto, so denarnice s programsko opremo varne le kot vaša naprava.

Za mnoge ljudi so izmenjave dejansko lahko bolj varne kot njihove namizne ali mobilne naprave. Če pa vzdržujete najboljše varnostne prakse in shranjujete zasebne ključe in opozorilne stavke brez povezave, so denarnice programske opreme boljše od izmenjav – vsaj za manjše količine kripto. Za večje zneske razmislite o denarnici strojne opreme (obravnavano v naslednjem poglavju).

Nekatere priljubljene programske denarnice vključujejo Izhod, Jaxx Liberty, in Atomska denarnica. Omenjene denarnice vam omogočajo tudi izmenjavo sredstev neposredno iz vaše denarnice. Čeprav so pristojbine običajno višje kot za centralizirane menjalniške storitve.

Denarnica Exodus Zasluga za sliko: Exodus

Nekatere denarnice s programsko opremo, kot je Exodus, omogočajo trgovanje s sredstvi neposredno iz denarnice.

Denarnice s strojno opremo (najbolj varne)

Denarnice strojne opreme veljajo za najvarnejši način za shranjevanje vaše kripto. To je zato, ker vaši zasebni ključi, ki omogočajo porabo vaše kriptografije, fizično ne morejo zapustiti naprave denarnice strojne opreme zaradi zasnove denarnice strojne opreme. Poleg tega morate v napravi potrditi tudi transakcije, ki vam zagotavljajo drugo stopnjo zaščite, preden se transakcije predvajajo v verigo blokov.

Slaba stran denarnic za strojno opremo je, da so boljše za dolgoročno imetništvo kot pa za aktivno trgovanje. Razen če denarnice strojne opreme uporabljate z menjalnico (običajno samo DEX-ji) ali drugo storitvijo, ki to omogoča trgovanje s svojo strojno denarnico, Pred trgovanjem boste morali najprej naložiti sredstva iz denarnice strojne opreme drugam.

Druga slabost je, da denarnice strojne opreme stanejo. Kljub temu, če vrednost vašega premoženja presega 55 dolarjev (cena vstopnega modela denarnice Trezor One), je denarnica strojne opreme vredna naložba za zaščito vaših sredstev.

Trezor zid Zasluga za sliko: BoxMiningFrom  

Spodaj levo na desno: Trezor One, Trezor Model T, Ledger Nano S, Ledger Nano X. Trezor in Ledger sta 2 najbolj priljubljeni denarnici strojne opreme. Zgoraj levo je KeepKey, druga denarnica za strojno opremo, ki je priljubljena, vendar ne tako priljubljena kot Trezor ali Ledger.

Bonus nasvet: Denarnice z več podpisi

Drug način shranjevanja kriptovalut je denarnica z več podpisi. Kot že ime pove, denarnice z več podpisi zahtevajo več kot en podpis za odobritev transakcij.

Če ste na primer skupaj s poslovnim partnerjem upravljali nekaj kripto skladov, lahko ustvarite denarnico z več podpisi, ki zahteva dve ali dve transakciji, da se transakcije izvedejo..

Glavna slabost denarnic z več podpisi je, da so vsekakor neprijetne in ne bi bile primerne za aktivno vsakodnevno uporabo. Primernejši primer uporabe bi bil nekaj podobnega zakladnemu skladu, ki bi zahteval, da se več zainteresiranih strani odjavi pri transakcijah.

Vključujejo priljubljene denarnice z več podpisi Electrum in Orožarna

multisig denarnica Zasluga za podobo: Saleem Rashid

Electrum vam omogoča, da ustvarite denarnice z več podpisi, pri čemer uporabite denarnice strojne opreme kot označevalce.

Zaključek

Pravilno shranjevanje vaše kriptovalute je lahko izredno tuj koncept, saj morate popolnoma premisliti, kako upravljate z denarjem. Upajmo, da je ta hitri vodnik zapolnil nekaj vrzeli v znanju ali pa vam na hitro predstavil najboljše prakse.

O avtorju: Izhod je vodilna kripto denarnica na svetu z več kot 4 milijoni prenosov in podpira integracijo namiznih, mobilnih in strojnih denarnic.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me