Popoln vodnik za davke na Bitcoin za leto 2020

Davčna politika Bitcoin postaja vse pomembnejša, saj vlade po vsem svetu krepijo svoje zahteve glede poročanja in vložitve davkov na Bitcoin. V večini držav, vključno z ZDA, se bitcoin obravnava kot lastnina (naložba), za dohodek, ustvarjen z naložbo, pa veljajo pravila o kapitalskih dobičkih in kapitalskih izgubah.

V tem priročniku natančno razčlenimo, kako delujejo davki na bitcoin.

Ta priročnik obravnava posebne posledice davka na kripto v ZDA, vendar se podobna vprašanja pojavljajo v mnogih drugih državah.

Ikona zastave ZDA

Davki na Bitcoin v ZDA

The IRS obravnava bitcoin in druge kriptovalute kot lastnina za davčne namene. Podobno kot pri drugih oblikah lastnine (delnice, obveznice, nepremičnine) tudi pri prodaji, trgovanju ali drugačnem razpolaganju s svojimi bitcoini imate kapitalske dobičke in kapitalske izgube..

Kapitalski dobički, ki jih prepoznate s prodajo, prodajo ali prodajo bitcoinov, so oblika obdavčljivega dohodka, medtem ko kapitalske izgube zmanjšajo vašo davčno obveznost.

Primer 1:

George maja kupi 2 bitcoina za 14.000 USD. Dva meseca kasneje oba ta bitcoin proda za skupno 15.000 dolarjev. 

V tem scenariju George realizira 1000 dolarjev kapitalskega dobička od prodaje svojih bitcoinov. O teh 1000 dolarjih poročajo o Georgeovi davčni napovedi in George bo plačal določen odstotek davka od tega dobička. Odstotek davka, ki ga plača, je odvisen od njegove osebnosti dohodninski razred

2. primer:

Sandy kupi 10 ETH po 200 USD na ETH, skupaj 2000 USD. Štiri mesece kasneje Sandy proda 5 od teh ETH za 800 dolarjev.

V tem primeru Sandy ustvari kapitalsko izgubo v višini 200 USD (1.000 – 800). Teh 200 dolarjev zmanjša Sandyin obdavčljivi dohodek in zniža skupne davke, ki jih dolguje. Če bi Sandy med letom ustvarila 50.000 dolarjev dohodka, bi bil njen novi obdavčljivi dohodek pri upoštevanju te kapitalske izgube 49.800 dolarjev (50.000 – 200).

IRS logotip

Kdaj se obdavči Bitcoin?

Preprost nakup in zadrževanje bitcoinov ni obdavčljivo. Kot smo že omenili, imate kapitalske dobičke ali izgube le, če odtujite svoj bitcoin – ali pa se ga tako ali drugače znebite.

Torej, da bi razumeli, kdaj morate prijaviti davke na bitcoin, morate razumeti te različne vrste odtujitev, ki sprožijo obdavčljive dogodke.

Obdavčljivi dogodki za Bitcoin 

A obdavčljivi dogodek je preprosto scenarij, ki sproži zahtevo po davčnem poročanju. Tako enostavno je. Kadarkoli se zgodi obdavčljiv dogodek, se pojavi nekakšna zahteva po davčnem poročanju.

Uradniku je bilo odvzeto naslednje Navodila za kriptovalute IRS glede tega, kateri scenariji se štejejo za obdavčljive dogodke v svetu bitcoinov:

 • Trgovanje z bitcoini za fiat valuto (na primer USD) 
 • Trgovanje z bitcoini za drugo kriptovaluto
 • Poraba bitcoinov za blago ali storitev
 • Zaslužite bitcoin kot dohodek (rudarstvo, vložki itd.)

Vsi ti dogodki se štejejo za odtujitev vašega bitcoina, vi pa realizirate kapitalski dobiček ali izgubo vsakič, ko izvedete eno od teh dejanj.

Primer 1:

John kupi 0,1 BTC za 500 USD. Mesec dni kasneje trguje z 0,1 BTC za 2 ETH.

Kot je bilo omenjeno zgoraj, trgovanje z eno kriptovaluto za drugo velja za obdavčljiv dogodek. John dejansko prodaja svoj BTC in kupuje ETH. Znesek kapitalskega dobička ali izgube, ki ga John ugotovi s tem razpolaganjem, je odvisen od tega, kakšna je bila poštena tržna vrednost 2 ETH, s katero je trgoval.

Recimo takrat, ko sta bila ta 2 ETH vredna 700 dolarjev. V tem primeru John s prodajo svojega BTC-ja za ETH doseže kapitalski dobiček v višini 200 dolarjev (tudi kljub temu, da Janez ni nikoli ‘unovčil’ fiat-a).

Kaj NISO obdavčljivi dogodki?

Naslednji scenariji ne sprožijo obdavčljivih dogodkov:

 • Prenos bitcoinov iz ene denarnice v drugo (z njimi ne boste odložili, temveč jih boste preprosto premaknili)
 • Nakup bitcoinov v USD ali kateri koli drugi fiat valuti

Kako izračunati kapitalske dobičke in izgube za svoje Bitcoin posle

Enačba, uporabljena za izračun dobičkov in izgub, je zelo enostavna in jo uporabljamo v zgornjih primerih.

Poštena tržna vrednost – osnova za stroške = dobiček / izguba

Poštena tržna vrednost je tržna cena kriptovalute v trenutku, ko jo odtujite, Osnova stroškov pa je znesek, ki vas je prvotno stalo za nakup kriptovalute..

Izziv davčnega poročanja o bitkoinih 

Kot lahko verjetno začnete povedati, lahko izračun teh dobičkov in izgub za vsak posamezen obdavčljiv dogodek hitro postane zahteven. 

Poglejmo si bolj zapleten, a realističen primer za prikaz.

Primer

Lucas kupi 0,472814738 BTC na Coinbase za 3000 USD. Naslednji dan pošlje BTC podjetju Binance, da začne trgovati z različnimi altcoin-i. Lucas nato sklepa naslednje posle:

 • Kupite 284 XTZ za 0,07284 BTC
 • Prodaja 109 XTZ za 0,03748 ETH
 • Prodaja 0,2838 BTC za 1,3940 ETH

Za te transakcije mora Lucas uporabiti enačbo od zgoraj, da izračuna svoj dobiček ali izgubo za vsako trgovanje. Lucas mora poznati osnovo za nabavno vrednost sredstva, s katerim razpolaga, in tudi pošteno tržno vrednost v USD v času trgovanja.

Številni vlagatelji v bitkoine trgujejo že mesece, včasih tudi leta in niso vodili evidenc svojih poslov. Kot je prikazano zgoraj, morate spremljati vrednost USD za vse vaše kriptovalute v času, ko ste z njimi trgovali, da boste lahko izračunali kapitalske dobičke in izgube ter pravilno poročali o svojih davkih.

Te zahteve glede davčnega poročanja so dolgočasne in to je razlog, zakaj se na stotine tisoč vlagateljev v bitkoine spodbuja Bitcoin davčna programska oprema za avtomatizacijo celotnega postopka poročanja o kapitalskih dobičkih in izgubah.

Kako vložiti dobičke in izgube Bitcoin z davki

Razpravljali smo o tem, kako postopek izračuna kapitalskega dobička in izgube deluje pri vaših odtujitvah bitcoinov. Kako pa jih dejansko prijavite z davki?

Obrazec IRS 8949

Obrazec IRS 8949 je davčna oblika, ki se uporablja za poročanje o naložbah v kapital – na primer bitcoin. Na tem obrazcu dokumentirate vsak obdavčljiv dogodek in s tem povezan dobiček ali izgubo, ki je posledica dogodka.

Spodnja slika prikazuje, kako bi bilo treba izpolniti 8949 za številne določbe ETH.

Obrazec IRS za Bitcoin 8949

Kot lahko vidite na sliki, morate vključiti:

 • Opis nepremičnine, ki ste jo prodali (a)
 • Datum, ko ste prvotno pridobili nepremičnino (b)
 • Datum prodaje ali prodaje nepremičnine (c)
 • Prihodki od prodaje (poštena tržna vrednost) (d)
 • Osnova za stroške nepremičnine (e)
 • Dobiček ali izguba (h)

Spodnji video prikazuje postopek izpolnjevanja obrazca 8949.

Ko prijavite vsako svojo trgovanje na 8949, preprosto seštejte stolpec dobičkov in izgub, da dobite skupni čisti kapitalski dobiček ali izgubo. Ta neto številka se prenese na 1040 Seznam D davčnega obračuna.

Kolikšen odstotek davka boste plačali na dobiček v bitkoinih?

Obstajajo številni dejavniki, ki vplivajo na dejanski odstotek davka, ki ga plačate na dobiček iz bitcoinov. Te obravnavamo spodaj.

Kratkoročni in dolgoročni kapitalski dobički

Če imate bitcoin manj kot eno leto ali več, ima to davčne posledice. 

Če imate naložbo v bitcoin manj kot 12 mesecev, preden jo odtujite, ste obdavčeni po kratkoročni stopnji davka na kapitalski dobiček. Te stopnje so enake vašemu mejnemu davku na dohodek. Z drugimi besedami, kratkoročni kapitalski dobički so obdavčeni kot dohodek.

Spodnja slika prikazuje kratkoročne stopnje davka na kapitalski dobiček.

Kratkoročni kapitalski dobiček za trgovanje z bitcoini

Po drugi strani pa, če imate bitcoin dlje kot eno leto (12 mesecev), ste obdavčeni po davčnih stopnjah dolgoročnega kapitalskega dobička. Ti oklepaji so prikazani spodaj.

Dolgoročni kapitalski dobički za Bitcoin davke

Kot lahko vidite, obstajajo pomembne davčne spodbude, da zadržite svoj bitcoin dlje kot eno leto, da izkoristite te dolgoročne stopnje. 

Bitcoin in kripto davčni kalkulatorji všeč CryptoTrader.Davek vam lahko pomaga določiti, katera sredstva v vašem portfelju izpolnjujejo pogoje za dolgoročno obravnavo kapitalskih dobičkov v primerjavi s tistimi, ki jih boste morda želeli še naprej imeti.

Ilustracija rudarjenja bitcoinov

Davki za rudarstvo Bitcoinov

Do zdaj smo razpravljali le o kapitalskih dobičkih in kapitalskih izgubah, povezanih s trgovanjem in vlaganjem bitcoinov, kaj pa če zaslužite bitcoin? Kako delujejo davčne posledice?

Ko nekomu zagotovite izdelek ali storitev in ste za to delo plačani, je dohodek, ki ga prejmete kot nadomestilo, oblika obdavčljivega dohodka. 

Enako velja za rudarjenje bitcoinov. Ponujate storitev in za to storitev vam plačujete v bitcoinih. Vrednost zasluženih bitcoinov je obdavčljiv dohodek.

Preprosto povedano, dohodek prepoznate po pošteni tržni vrednosti bitcoinov v USD v trenutku, ko ga prejmete.

Primer:

Sara vodi rudarsko ploščad v svoji kleti in 2. julija zasluži 0,05 BTC kot izplačilo za rudarstvo. Trenutno je 0,05 BTC vredno 400 USD.

Sara s tem rudarskim izplačilom prizna 400 dolarjev dohodka in poroča o Sarinih davkih.

Sarina osnova za strošek v tistih 0,05 BTC, ki jih ima zdaj, je 400 USD – znesek, ki ga je priznala kot dohodek. Če mesec dni pozneje proda 0,05 BTC za 500 dolarjev, prizna 100-odstotni kapitalski dobiček.

Za podrobnejši pregled posledic davka na rudarjenje bitcoinov si oglejte našo vodnik za davek na rudarjenje bitcoinov.

Zakaj borze ne dajejo poročil o kapitalskih dobičkih in izgubah za davke?

Bitcoin izmenjave všeč Coinbase, Binance, Kraken, drugi pa dejansko večini časa svojim uporabnikom ne morejo natančno poročati o dobičkih in izgubah. Ta težava je malo razumljena, vendar vpliva na milijone uporabnikov.

Ker je bitcoin prenosljiv, torej ga lahko pošljete iz ene denarnice v drugo, borze nimajo možnosti sledenja stroškovne osnove vašega premoženja.

Ko prenesete bitcoin v borzo ali iz nje, ta borza nikakor ne more vedeti, kako, kdaj, kje ali na podlagi katerih stroškov ste prvotno pridobili svoj bitcoin. Ta prenosljivost onemogoča, da borze uporabnikom poročajo o dobičkih in izgubah v USD.

O tej temi smo veliko pisali v našem blogu, Problem davka na kriptovalute.

Spodaj lahko vidite, kako Coinbase sami razlagajo to težavo svojim uporabnikom.

Omejitve davka na bitcoin Coinbase

Reševanje problema davka na Bitcoin

Rešitev problema z davki na bitkoine se vrti okoli tega, da lahko pravilno spremljate stroškovno osnovo svojih kovancev, ko se prenašajo iz ene denarnice v drugo..

Če želite to narediti, morate združiti transakcije, ki sestavljajo vaše nakupe, prodaje, trgovanja, pretvorbe, zračne kapljice in izkopane kovance v eno enoto zapisa.

Ko imate na enem mestu vso zgodovino transakcij, lahko sledite osnovi stroškov svojih kovancev in opravite potrebne izračune kapitalskih dobičkov in izgub za svoje davčno poročanje.

Bitcoin davčna programska oprema

Bitcoin davčna programska oprema

Bitcoin davčna programska oprema, kot je CryptoTrader.Davek obstaja za rešitev tega problema in za avtomatizacijo celotnega postopka poročanja o davkih na bitcoin.

Davčna programska oprema za Bitcoin CryptoTrader.Tax

Z integracijo z glavnimi borzami in platformami CryptoTrader.Tax omogoča uporabnikom, da svoje pretekle transakcije uvozijo neposredno na svoj račun. Ko so ti podatki uvoženi, lahko uporabniki ustvarijo poročila o kapitalskih dobičkih in izgubah ter samodejno izpolnjen obrazec 8949 s klikom na gumb.

Te davčna poročila da CryptoTrader.Tax ustvari na podlagi vaših preteklih podatkov, ga lahko prenesete davčnemu strokovnjaku ali ga uvozite neposredno v želeno programsko opremo za prijavo davkov, kot je TurboTax ali TaxAct.

Z CryptoTrader.Tax lahko uvozite vse svoje transakcije in si popolnoma brezplačno ogledate predogled kapitalskih dobičkov in izgub. Več o kako to deluje tukaj.

Kaj se zgodi, če ne plačate davkov na Bitcoin?

Seveda nihče ne more z gotovostjo trditi, kaj točno se bo zgodilo, če ne boste vložili davkov na bitcoin. Vendar pa je davčna uprava v zadnjih letih uvrstila davke na bitkoine med svoje glavne prednostne naloge.

Leta 2019 je ameriška agencija za pobiranje davkov poslala več kot 10.000 opozorilnih in akcijskih pisem vlagateljem v bitkoine, za katere se sumi, da so v svojih davčnih napovedih napačno poročali o svojem prihodku od bitcoinov. Pričakuje se, da se bo ta nadzor še povečal, potem ko bo IRS dodala a novo vprašanje na davčno napoved vsakogar z vprašanjem, ali ste kdaj investirali ali imeli kakršen koli finančni interes v kateri koli virtualni valuti. Več kot 150 milijonov ameriških davkoplačevalcev bo moralo pri svojem davčnem obračunu preveriti “da” ali “ne” na to novo vprašanje.

V ZDA so davčne goljufije podvržene številnim kaznim, vključno s kazenskim pregonom, petimi leti zapora, skupaj z globo do 250.000 ameriških dolarjev. 

Izjava o omejitvi odgovornosti – Ta objava je zgolj informativne narave in se je ne sme razumeti kot davčno ali investicijsko svetovanje. Prosim, pogovorite se s svojimi davčni strokovnjak, CPA ali davčni odvetnik o tem, kako ravnati z obdavčitvijo digitalnih valut.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me