Ultimate UK Crypto Tax Guide 2020

Organ za pobiranje davkov v Združenem kraljestvu, HMRC (Her Majesty’s Revenue and Customs), je začel agresivneje uveljavljati svoj kripto davek pravila. Ker so kriptovalute, kot je bitcoin, z leti postajale vse bolj priljubljene, se je povečalo tudi število ljudi, ki zaslužijo z vlaganjem ali trgovanjem z njimi. V skladu z britanskimi predpisi o kripto davku se ta dohodek šteje za kapitalski dobiček in zanj tudi velja davki na kapitalski dobiček.

Davki so lahko zapletena tema. V tem priročniku razčlenjujemo vse, kar morate vedeti, ko gre za davke na kriptovalute za državljane Združenega kraljestva. 

Kaj je kriptovaluta?

Če berete ta priročnik, ste verjetno že posegli po kriptovalutah, kot je bitcoin. V tem delu se ne bomo poglobili v osnove kriptografije, ampak bomo razložili, kako vlada Združenega kraljestva gleda nanje.

V svoji politični dokument, HMRC pojasnjuje, da so kriptoaseti (ali “kriptovalute”, kot jih poznamo tudi) kriptografsko zaščiteni digitalni prikazi vrednosti ali pogodbenih pravic, ki so lahko:

 • preneseno
 • shranjena
 • trguje v elektronski obliki

Obstajajo različne vrste kriptoassetov, vključno z žetoni za izmenjavo, pomožnimi žetoni in varnostnimi žetoni. HMRC kriptovalute ne šteje za valuto ali denar. 

Vodič za kripto davke v Veliki Britaniji

Osnove kripto davka v Veliki Britaniji

Z davčnega vidika je vlaganje v kriptovalute zelo podobno naložbam v druga sredstva, kot so delnice, obveznice in nepremičnine. To pomeni, da se pravila o kapitalskih dobičkih in izgubah uporabljajo, ko odsvojite svojo kriptovaluto. “Odstranjevanje” je širok izraz, ki v bistvu pomeni, kadar se znebite kriptovalute.

HMRC pojasnjuje, da odtujitve vključujejo:

 • prodaja kriptovalut za denar
 • izmenjava kriptovalut za drugo vrsto kriptovalut
 • uporabo kriptovalut za plačilo blaga ali storitev
 • podariti kriptovaluto drugi osebi

Torej s svojim kripto uradno ‘razpolagate’, kadar koli izvedete katerega koli od teh štirih scenarijev in ste zanj zavezani davki na kapitalski dobiček na kakršen koli dobiček, ki se ga zavedate – podobno kot če bi prodali delnice ali druge oblike naložb.

Primer 1:

Christopher julija kupi 1 BTC za 5000 funtov. Dva meseca pozneje ta 1 BTC proda za 7.000 funtov. Christopher pri prodaji / prodaji svojega 1 BTC prizna kapitalski dobiček v višini 2000 GBP.

2. primer:

Meg kupi 20 XRP za 50 funtov. Mesec dni kasneje zamenja 20 XRP za 0,05 ETH. V času trgovanja poštena tržna vrednost 0,05 ETH znaša 70 GBP. Meg prizna 20 GBP kapitalskega dobička v tej trgovini svojega XRP.

3. primer:

John kupi 1 ETH za 100 funtov. Teden dni kasneje s svojim 1 ETH kupi nov televizor z ravnim zaslonom. V času nakupa ima njegov 1 ETH pošteno tržno vrednost 120 GBP. Janez prepozna 20 GBP kapitalske koristi od prodaje svojega 1 ETH za nakup televizorja.

Britanski davki na bitkoine

Izračun kripto dobička

V zgornjih primerih je izračun kapitalskih dobičkov zelo enostaven, saj je treba upoštevati le dve transakciji. Formula, ki jo uporabljamo za izračun teh kapitalskih dobičkov in izgub, je naslednja:

Poštena tržna vrednost – osnova za stroške = dobiček / izguba

Poštena tržna vrednost je tržna cena kriptovalute v času, ko ste jo prodali, prodali ali odtujili. Osnova stroškov se nanaša na znesek, ki vas je stal nakup kovanca.

V našem prvem zgornjem primeru je 5.000 GBP Christopherjeva stroškovna osnova, 7.000 GBP pa poštena tržna vrednost v času prodaje. Posledica tega je 2.000 GBP kapitalskega dobička.

Izračun kapitalskih dobičkov in izgub iz kripto transakcij postane nekoliko bolj zapleten, če imate za obračun več transakcij. Združeno kraljestvo zahteva posebno vrsto metode za izračun stroškovne osnove vaših kovancev, znano kot računovodstvo v skupnem bazenu. 

Skupno računovodstvo bazenov

Z skupna računovodska metoda, v bistvu izračunate povprečje vseh stroškov, ki ste jih imeli za nakup kripto. Vzamete ta povprečja, da dobite osnovo stroškov na kovanec. 

Primer:

Emma kupi 1 ETH za 100 funtov julija in še 1,5 ETH septembra za 400 funtov. Decembra proda 1 ETH za 300 funtov. Kolikšen je njen kapitalski dobiček z uporabo skupnega računovodstva?

Povzetek:

 • Julij – kupite 1 ETH, 100 funtov
 • September – Kupite 1,5 ETH, 400 funtov
 • December – Prodaja 1 ETH, 300 funtov

‍ V tem primeru ima Emma skupni sklad 2,5 ETH. Za izračun stroškov na osnovi ETH moramo povprečno izračunati njene skupne stroške.

Njeni dovoljeni stroški za njen skupni sklad 2,5 ETH znašajo 500 funtov. Nato njene skupne dovoljene stroške preprosto razdelimo na njen skupni sklad ETH.

500 GBP / 2,5 = 200 GBP / ETH

Njena stroškovna osnova na ETH znaša 200 GBP.

Z enačbo od zgoraj lahko izračunamo Emmin kapitalski dobiček od prodaje njenega 1 ETH.

Poštena tržna vrednost – osnova za stroške = dobiček / izguba

300 – 200 funtov = 100 funtov dobička

Emma prizna 100 funtov kapitalskega dobička s prodajo svojega 1 ETH decembra.

Kripto davki HMRC

Isti dan in postelja & Pravilo zajtrka

Stvari se nekoliko zapletejo, če upoštevate dve dodatni pravili, ki veljata za kapitalske dobičke v Združenem kraljestvu: pravilo istega dne in postelja & Pravilo zajtrka.

Vsako od teh pravil je namenjeno preprečevanju pranje prodaje, to je scenarij, v katerem vlagatelj namerno proda ali odtuji sredstvo, ki se je zmanjšalo, in ga nato kmalu zatem kupi nazaj. Takšno vedenje poveča davčne ugodnosti in vlagatelju pomaga minimizirati svoj kapitalski dobiček. 

Pravilo istega dne in postelja & Obstaja pravilo zajtrka za odpravo davčnih ugodnosti, ki bi obstajale zaradi tega vedenja. 

Pravilo istega dne

Če isti dan prodate kriptovaluto in kupite drugo istovrstno kripto, bodo osnova za prodajo stroški nakupa kripto valute, ki ste jo kupili istega dne. To bo veljalo tudi, če bo pridobivanje kripto podatkov potekalo pred prodajo – če bosta oba na isti dan.

Postelja & Pravilo zajtrka

To pravilo je znano tudi kot 30-dnevno pravilo in navaja, da bo kateri koli kripto, ki ga pridobite v 30 dneh po prodaji, uporabljen kot osnova za izračun stroškov..

Vsako od teh pravil z računovodskega vidika vpliva na to, katere kripto šifre “prodajate” in vrstni red njihove prodaje.

Pri izračunu vaših dobičkov in izgub in uporabi teh treh pravil bo vaša kriptovaluta obravnavana kot odtujena v naslednjem vrstnem redu:

 1. Pravilo istega dne: kovanci, pridobljeni istega dne kot odtujitev, se najprej porabijo
 2. Pravilo nočitev z zajtrkom: kovanci, pridobljeni v 30 dneh po dnevu odstranjevanja 
 3. Računovodstvo kripto-bazena: vsi prejšnji kupljeni kovanci, povprečna cena

Primer

Upoštevajmo naslednjo trgovinsko zgodovino in izračunajmo povezane kapitalske dobičke / izgube v skladu z vsakim od teh pravil.

 1. 1. marec – Kupite 1 BTC, 1.000 GBP
 2. 1. maj – Kupite 1,5 BTC, 3000 £
 3. 1. julij – Kupite 1 BTC, 2.000 GBP
 4. 1. julij – Prodaja 1,5 BTC, 3000 £
 5. 10. julij – Kupite 0,25 BTC, 500 GBP

Z uporabo vsakega od zgornjih pravil je cena vašega bitcoina določena v naslednjem vrstnem redu:

 1. Isti dan: 1 BTC z osnovo 2000 £ (od nakupa 1. julija)
 2. Postelja & Zajtrk (30-dnevno pravilo): 0,25 BTC na osnovi stroškov £ 500 (od nakupa od 10. julija)
 3. Kripto-bazen: 0,25 BTC na osnovi stroškov 400 GBP. [(1000 £ + 3000 £) / (2,5 BTC)] * 0,25

Torej za izračun kapitalskega dobička od prodaje 1,5 BTC 1. julija seštejemo vsakega od teh, da dobimo osnovo skupnih stroškov za ta 1,5 BTC: 2.000 GBP + 500 GBP + 400 GBP. Nato lahko to vključimo v formulo kapitalskih dobičkov in izgub.

Poštena tržna vrednost – osnova za stroške = dobiček / izguba

3.000 GBP – 2.900 GBP = 100 GBP 

V tem primeru investitor pripozna kapitalski dobiček v višini 100 GBP.

Kriptografska pravila HMRC

Izziv za trgovce

Kot lahko vidite, ti izračuni kapitalskih dobičkov in izgub lahko postanejo dolgočasni, če je treba upoštevati veliko število transakcij.

Poleg tega mnogi trgovci s kriptovalutami trgujejo mesece, včasih tudi leta, ne da bi vodili evidenco svojih poslov. Če želite pravilno izračunati kapitalske dobičke in izgube, morate imeti evidenco cene v GBP za vsako kripto sredstvo, s katerim ste trgovali ali prodali v času prodaje. Ne pozabite, da se trgovanje z eno kriptovaluto za drugo šteje za razpoloženje in morate na trgovanju izračunati dobiček ali izgubo v GBP.

To je za trgovce s kriptovalutami velika težava, saj ti podatki o pošteni tržni vrednosti v GBP niso vedno na voljo. Borze kriptovalut kotirajo večino poslov z drugimi kriptovalutami – in ne fiat valutami – tako poskušanje izslediti zgodovinske vrednosti GBP za vse vaše posle postane skoraj nemogoča naloga..

Ta izziv je razlog, zakaj se mnogi trgovci s kriptovalutami obračajo nanje programska oprema za davek na kriptovalute za avtomatizacijo celotnega postopka poročanja o kapitalskih dobičkih in izgubah. 

Zakaj mi moje kripto borze ne dajo obrazcev za kapitalske dobičke in izgube?

Zaradi prenosljive narave kriptovalut borze običajno ne poznajo stroškovne osnove vašega premoženja. To jim preprečuje, da bi vam lahko dali popolna poročila o dobičkih in izgubah. 

Za nadaljnjo ponazoritev si oglejmo primer.

Primer:

Mark kupi 1 BTC na Coinbase za 5000 funtov. Nato jo pošlje v svojo hladilnico v varno hrambo. Leto kasneje Mark pošlje svoj BTC podjetju Binance in ga zamenja za 20 ETH.

V tem primeru Binance nikakor ne more poznati Markove stroškovne osnove za njegov 1 BTC. Binance lahko vidi le, da je 1 BTC vstopil v Markovo denarnico Binance na datum XYZ. Nimajo pojma, kdaj, za koliko ali kje je bil BTC prvotno pridobljen. Zaradi tega Binance nikakor ne more povedati Marku, kolikšen je bil kapitalski dobiček ali izguba pri njegovi menjavi BTC za ETH. Manjka bistveni del enačbe: osnova stroškov.

Poštena tržna vrednost – osnova za stroške = dobiček / izguba

Ta primer dokazuje to težavo v majhnem obsegu. Prenosi se dogajajo ves čas in prav zaradi prenosljivosti kripto valut vaše borze kriptovalut onemogočajo poročanje o kapitalskih dobičkih in izgub v vašem imenu. Breme poročanja je na vas kot davkoplačevalca.

Če povzamemo, ko prenesete kripto na vašo borzo kriptovalut ali iz nje, borza izgubi možnost poročanja o svojih dobičkih in izgubah.. Coinbase to sami razložijo svojim uporabnikom v svojem davčnem vodniku podjetja:

UK davek na kripto

Davki na kripto dohodek – rudarstvo / vložek

Kriptovaluta, prejeta od rudarjenja ali vložka, se šteje za obliko dohodka. Dohodek, ki ga prepoznate, je enak pošteni tržni vrednosti kripto v času, ko pridobite kovanec. 

Priznani znesek dohodka nato postane osnova za nabavo kovanca naprej.

Primer:

Roger kopa kovanec XYZ skozi vse leto. Roger 1. julija prejme blokovno nagrado v višini 0,0576 kovanca XYZ. Takrat je bil ta znesek kovanca XYZ vreden 50 funtov. Roger priznava 50 funtov dohodka od te rudarske dejavnosti.

Enako velja za kripto, prejeto z nagradami. 

Vaš prihodek od kriptovalut iz rudarjenja in / ali vložkov je različno razvrščen, ne glede na to, ali rudarite kot hobi ali kot posel.

Rudarstvo kot hobi

Če rudarite kot hobi, morate svoj dohodek navesti ločeno pod naslovom "Razni dohodek" na davčnem obračunu. Od tega dohodka se lahko odštejejo ustrezni stroški, preden se doda k obdavčljivemu dohodku.

Rudarstvo kot posel

Če rudarite kot podjetje, se bo vaš dohodek od rudarstva dodal dobičku od trgovanja in bo obdavčen z dohodnino. Ustrezni stroški so tudi odbitni.

Izvedete lahko, ali je treba vašo dejavnost opredeliti kot posel ali kot hobi Vodnik HMRC tukaj.

Kako prijaviti kriptovaluto na davkih

V Združenem kraljestvu plačate davek na kapitalski dobiček le, če so vaši skupni dobički za davčno leto (po odštevanju izgub) nad Letni oproščeni znesek (AEA). Letni oproščeni zneski so prikazani spodaj.

kripto davki UK

Ko gre za dejansko poročanje o kapitalskih dobičkih, lahko uporabite Davčna služba za kapitalski dobiček sproti ali letno poročajte v a Samoocenjevanje Davčna napoved. Ko se prijavite prek katerega koli od teh načinov, vam bo HMRC poslal pismo / e-pošto z referenčno številko plačila in navodili, kako lahko plačate.

Upoštevajte, da HMRC zahteva, da hranite evidence vseh svojih transakcij s kriptovalutami vsaj eno leto po roku za samooceno. CryptoTrader.Tax ustvari poročila o kapitalskih dobičkih in izgubah za vse transakcije. Ta poročila bodo vedno na voljo v vašem računu. Lahko jih tudi prenesete in shranite skupaj s svojimi zapisi. 

Kaj se zgodi, če ne prijavim svojih kripto dobičkov in izgub?

V skladu s pravili HMRC se lahko davkoplačevalci, ki ne razkrijejo dobička, soočajo z 20-odstotnim davkom na kapitalski dobiček, plus morebitne obresti in kazni do 200% vseh zapadlih davkov. Tisti, za katere je bilo ugotovljeno, da so se davku izognili, bi lahko bili kaznovani tudi z zaporno kaznijo.

Avgusta 2019, HMRC napovedal da aktivno iščejo trgovce s kriptovalutami, ki niso poročali o dobičkih. To počnejo tako, da od večjih borz kriptovalut zahtevajo podatke o uporabnikih in s temi informacijami izsledijo sumljive davčne goljufije.

Ni zagotovila, kaj se bo zgodilo ali ne, če davkov na kriptovalute ne boste vložili pri HMRC. Priporočljivo pa je, da ostanete skladni s pravilnim vnosom celotnega kapitalskega dobička in dohodka, povezanega s kripto. Če v preteklih letih niste poročali o svojih dobičkih ali izgubah, lahko vse uredite tako, da vložite spremenjeno davčno napoved za samooceno.

Ta objava je samo v informativne namene in se je ne sme razumeti kot davčno ali investicijsko svetovanje. Prosimo, pogovorite se s svojim davčnim strokovnjakom, CPA ali davčnim odvetnikom, kako naj ravnate z obdavčitvijo digitalnih valut.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me