Wat is Cardano?

Cardano is een gedecentraliseerd slim contractplatform dat zou worden aangedreven door collegiaal getoetst academisch onderzoek en in staat is om zowel financiële applicaties als gedecentraliseerde applicaties uit te voeren. Cardano, opgericht door een voormalige mede-oprichter van Ethereum, wil Ethereum verbeteren door goedkope, veilige en schaalbare transacties aan te bieden. Om slimme contractbeveiliging te verbeteren, gebruikt Cardano de programmeertaal Haskell waarvan is bewezen dat het gemakkelijker is om te controleren en formeel te verifiëren. Bovendien richt Cardano zich openlijk op de behoefte aan regelgevend toezicht met behoud van de privacy en bescherming van de consument door middel van een innovatieve softwarearchitectuur.

Wat is het ADA-token en het gebruik ervan?

ADA is de native cryptocurrency van Cardano. Het werd gelanceerd op 1 januari 2018 door middel van een eerste muntenaanbieding als een utility-token en zal een totale voorraad van 45 miljard hebben. Het is momenteel de 8e meest populaire cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie volgens CoinGecko.

Bij de opening van het Shelley Public-testnet op 9 juni 2020, en elke operator kan een Cardano-inzetpool opzetten in afwachting van uitzetten en delegeren op het mainnet dat in de zomer van 2020 wordt vrijgegeven.

Uiteindelijk stelt ADA gebruikers in staat waarde tussen twee partijen te verzenden, te betalen voor goederen of diensten, geld te storten op een beurs of een aanvraag in te voeren. ADA zal ook worden gebruikt om de transacties op het Cardano-netwerk mogelijk te maken.

Leer meer over ADA met onze video-Cardano (ADA-munt) in een notendop.

Oprichter: Charles Hoskinson

Charles Hoskinson is medeoprichter van Ethereum en oprichter van Ethereum Classic, met ruime ervaring in het werken met slimme contracten en de programmeertaal Haskell. Hij is een uitgesproken criticus van Ethereum en nam afscheid van het Ethereum-team in 2016. Dit was waarschijnlijk te wijten aan ideologische verschillen die voortkwamen uit de reactie van het team op de DAO-hack van 2016. Hoskinson is nu de CEO van Input Output Hong Kong (IOHK), en ze hebben een groot team van deskundige ingenieurs en onderzoekers toegewijd om Cardano van de grond af op te bouwen.

Cardano – ontwikkeling van het blockchain-protocol

Cardano wil de derde generatie blockchain worden en problemen met eerdere generaties blockchains overwinnen, namelijk gebrek aan schaalbaarheid, interoperabiliteit en duurzaamheid. Cardano streeft ernaar zijn platform te ontwikkelen op basis van deze 2 leidende principes:

 • Peer-review: elke wetenschap die de oplossingen voor deze problemen leidt, wordt door middel van peer review beoordeeld.
 • Code voor hoge zekerheid: Cardano streeft ernaar om hetzelfde niveau van wetenschappelijke nauwkeurigheid te brengen voor bedrijfskritische systemen zoals de lucht- en ruimtevaart bij de ontwikkeling van hun project.

Cardano’s platform heeft de volgende hoofdkenmerken:

 • Cardano wordt gebouwd in Haskell-code. Haskell gebruikt een op wiskunde gebaseerde benadering die resulteert in een veel veiliger en betrouwbaarder protocol.
 • Er wordt een formeel geverifieerde consensus van het bewijs van inzet opgeroepen Ouroboros. Het is het eerste aantoonbaar veilige blockchain-protocol dat is ontwikkeld door het IOHK-team en door vakgenoten is beoordeeld. Het heeft voordelen ten opzichte van de traditionele proof-of-work blockchains (bijvoorbeeld zoals gebruikt door Bitcoin) doordat het minder rekenresources vereist (er zal geen mining zijn) en het is dus goedkoper om uit te voeren, maar is net zo veilig als het meer populaire Proof of Work-algoritme. Het wordt ook geleverd met een nieuw beloningsmechanisme om aanvallen zoals blokkering en egoïstische mijnbouw te voorkomen.
 • Recursive InterNetwork Architecture (RINA): Cardano wil RINA bouwen om de bandbreedte die nodig is voor het communiceren en verspreiden van gegevens te verminderen. Het idee is dat RINA minder protocollen heeft, maar wel sneller kan werken en toch transparantie, privacy en schaalbaarheid biedt.
 • Het protocol is erop gericht de privacyrechten van gebruikers te beschermen, rekening houdend met de behoeften van toezichthouders. Daarmee is Cardano het eerste protocol dat deze vereisten op een genuanceerde en effectieve manier in evenwicht brengt, en pioniert met een nieuwe benadering voor cryptocurrencies..
 • Cardano zal ook volledig open source en patentvrij zijn.

Het platform van Cardano wordt opgebouwd uit 2 lagen: een nederzettingslaag en een rekenlaag. Dit geeft het systeem flexibiliteit tijdens onderhoud en maakt upgrades mogelijk door middel van zachte vorken.

Na voltooiing van de afwikkelingslaag waarop ADA zal draaien, zal de afzonderlijke computerlaag worden gebouwd om slimme contracten af ​​te handelen. Cardano zal ook gedecentraliseerde applicaties of dapps uitvoeren, services die niet door een enkele partij worden beheerd, maar in plaats daarvan op een blockchain werken.

Voordelen en nadelen van Cardano?

Voordelen van Cardano

Veel slimme contractgebruikers zijn van mening dat Cardano de sleutel in handen heeft voor veilige ontwikkeling op de lange termijn. Dit vanwege de talloze hacks en kwetsbaarheden in platforms zoals Ethereum. Cardano-oprichter Charles Hoskinson heeft Ethereum bekritiseerd als een “overhaast product” met kwetsbaarheden die leidden tot beroemde hacks zoals De DAO. Dit kan worden gezien als een symptoom van de tekortkomingen in de programmeertaal van Ethereum, Solidity. Cardano verbetert dit door ontwikkeling met Haskell mogelijk te maken, wat formeel kan worden geverifieerd.

Cardano’s gebruik van het proof of stake-model biedt op zichzelf veel voordelen, zoals minder storingsgevoeligheid omdat de knooppunten verantwoordelijk zijn voor de doorvoer en dus de behoefte aan extra machines overbodig maken. Op zijn beurt wordt er minder energie verbruikt, wat beter is voor het milieu.

Beloningen worden toegekend op basis van het aantal vastgehouden tokens in plaats van de hoeveelheid bijgedragen rekenkracht, wat eerlijker is.

Door het tweelaagse systeem van het platform is elke laag verantwoordelijk voor een complete reeks taken. Dit betekent meer potentieel voor interoperabiliteit met verschillende cryptocurrency-platforms en is daarom beter schaalbaar in vergelijking met Ethereum.

Nadelen van Cardano

Critici van Cardano hebben gewezen op de trage ontwikkeling en de te ideale doelstellingen van het project. Dit kan riskant zijn voor Cardano omdat het kan worden ingehaald door agressievere concurrenten, of de regelgeving kan ondertussen veranderen.

Veel functies die door het Cardano-team zijn beloofd, zijn nog niet beschikbaar. Dus veel van wat er wordt gezegd over hoe zijn cryptocurrency ADA zou werken, is nog steeds theoretisch.

Wat is de Daedalus-portemonnee?

Om ADA op te slaan en te gebruiken, moet u Cardano’s installeren Daedalus portemonnee. Met de portemonnee kunt u ADA verzenden en ontvangen en uw transactiegeschiedenis bekijken.

De Daedalus-portemonnee biedt ook de volgende functies:

 • Onbeperkte boekhouding – Beheer een onbeperkt aantal portefeuilles met Cardano’s innovatieve hiërarchische deterministische portefeuille-implementatie. Dit geeft u meer controle over hoe uw fondsen zijn georganiseerd. Het heeft ook krachtige back-upfuncties om op elk moment uw geld terug te krijgen.
 • Geavanceerde beveiliging – Cardano houdt uw sleutels niet vast. Ze gebruiken de meest geavanceerde cryptografie ter wereld om de veiligheid tegen aanvallen te garanderen en bieden wachtwoorden en zaden voor al uw accounts.
 • Exporteren naar papieren certificaten – Portefeuilles kunnen worden geëxporteerd naar papieren certificaten, waardoor gebruikers de mogelijkheid hebben om geld in koude opslag te plaatsen.
 • Gebouwd met webtechnologieën – Daedalus is gebouwd bovenop Electron, een beproefd open source-ontwikkelingsplatform om platformonafhankelijke desktop-apps te bouwen met Javascript, HTML en CSS.

Er wordt nog gewerkt aan de Daedalus-portemonnee, waarvan wordt verwacht dat ze binnenkort beschikbaar zullen zijn:

 • Ondersteuning voor Bitcoin en Ethereum Classic.
 • Uitzetfuncties waarmee ADA-houders meer ADA-tokens kunnen verdienen.
 • Een mobiele portemonnee voor zowel iOS als Android.

Middelen:

Website https://cardanofoundation.org/

IOHK-website https://iohk.io/

Whitepaper van Ouroboros https://iohk.io/research/papers/#9BKRHCSI

Blog https://cardanofoundation.org/blog/

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me