Hva er sentralbankens digitale valutaer (CBDC) – vil de markere starten på en revolusjon for å endre det finansielle systemet for alltid? CBDC er digitale valutaer utstedt av sentralbanker som fungerer som nasjonale valutaer (fiat). De er en direkte erstatning av papirpenger, med nøyaktig samme verdi og policyer for utstedelse. CBDC er statssanksjonerte og styres av pengemyndigheten og lovgivningen.
Banker over hele verden løper for å gi ut Sentralbankens digitale valutaer (CBDC). Kina har allerede distribuert testforsøket for Digital Currency Electronic Payment (DCEP), en digital versjon av RenMinBi basert på kryptografisk teknologi. Japan imøtegikk umiddelbart denne kunngjøringen ved å planlegge å gi ut en digital yen om “2 til 3” år. En av nøkkelmotivasjonene bak CBDC skal drastisk forbedre måten penger overføres over hele verden. I stedet for å stole på tiår gamle teknologier som SWIFT, kan digitale valutaer overføres direkte uten friksjon. Dette vil få drastiske konsekvenser for alle banknivåer, fra m0 reserve system til unbanked.
Store avisutsalg som The Guardian og Economist begynte å skrive meningsinnhold, og kalte fremgangen fra Kina et stort skritt og et som kunne utgjøre en trussel mot USAs økonomiske hegemoni. På den andre siden varslet kommentatorer i Kina landets raske arbeid og implementering. Selv om USA og dets statsbanker har vært treg med å kunngjøre forskningsplaner og tilsynelatende har stoppet Facebooks Vekten (et privatisert svar på et CBDC) i sine spor, har andre vestlige nasjoner raskt begynt å undersøke.
Global innsats for å distribuere sentralbankens digitale valutaer
Tidligere i år begynte banker fra Storbritannia, EU, Japan Canada, Sveits og Sverige felles forskning på et CBDC. Frankrike har kunngjort intensjoner om å teste en pilot CBDC i 2020.
I Asia kunngjorde japanerne straks at de hadde til hensikt å opprette et CBDC for å matche Kinas så snart nyheten begynte å bryte. Bank of Korea ser også på sin egen digitale valuta. Mindre nasjonale banker som Thailand, Filippinene og Singapore ser også på å lage sine egne. Prosjekter som Singapores Ubin samarbeidet med Monetary Authority of Singapore er allerede i fase 5 av utviklingen.
Verden går mot CBDC og er enig i at dette vil være fremtidens valuta. Men hva gjør dem så spesielle og forlokkende for banker og myndigheter?
Digitale valutaer som et våpen for å bekjempe økonomisk endring
Hovedårsaken er kostnadseffektivitet og kontroll. CBDC er ikke underlagt lange behandlingstider og kostbare avgifter. Som du kan se fra det stabile myntmarkedet, kan sending og mottak av kryptovaluta gjøres raskt og enkelt, med bare en telefon- og internettforbindelse nødvendig. Ikke bare det, men digitale valutaer er langt lettere å spore, noe som gjør sporing av hvitvasking mye lettere.
En annen faktor er CBDCs motstandskraft mot politiske eller økonomiske endringer. Ofte er borgere fra fremvoksende økonomier utsatt for store forskjeller i valutaens helse i markedet sammenlignet med valutakurser, men stabile mynter har sjelden store skift. Ikke bare det, men store bankavstengninger, som sett i Hellas og Island kunne godt hatt en løsning hvis de hadde et økonomisk alternativ for å lagre pengene sine. Denne fordelen med digitale valutaer kan godt være viktig ettersom verden stirrer lavkonjunktur i ansiktet etter de økonomiske belastningene av Coronavirus-innsatsen.
Imidlertid er det en viktig detalj som driver noen nasjoners forskning. Trusselen som CBDC utgjør for den amerikanske dollarherredømmet. ChinaDaily kalte People’s Bank of China’s DCEP et “funksjonelt alternativ til dollaroppgjørssystemet.” Dette er noe politikere i Beijing ønsker ettersom amerikanske sanksjoner blir effektiv, nemlig på grunn av at dollaren er reservevalutaen. Dette betyr at internasjonale overføringer til sanksjonerte stater ofte er forbudt og banker stenges, ettersom de bruker amerikanske dollar i børsen.
Utfordrende amerikanske sanksjoner
Den teoretiske evnen til CBDC til å omgå USAs dominans er noe mange knuste nasjoner har sett ut for å komme på. Andre land som har nasjonale digitale valutaer inkluderer Iran – et land herjet av amerikanske sanksjoner og Venezuala – en lignende hit nasjon. Andre amerikanske motstandere som har begynt å undersøke sin egen CBDC, inkluderer Cuba, Nord-Korea og Palestina.
Det er klart at løpet pågår mellom de forskjellige konkurrerende nasjonene for å lansere sine egne digitale valutaer og lage et nytt økonomisk rammeverk. Hvem som vil lede tiltalen gjenstår å se, men svaret kan få store konsekvenser for fremtiden.