Enigma J Paul Getty, najbogatejši človek na svetu

Če ste videli ves denar na svetu, boste morda prišli do ideje, da je bil filmski subjekt, milijarder Jean Paul Getty, skop, z denarjem obseden človek, ki ni imel nobenih interesov zunaj gotovine. Getty Christopherja Plummerja v filmu celo ugrabitev njegovega vnuka vidi povsem finančno – toda ali je to realističen pogled na človeka, znanega kot prvi milijarder na svetu?

j Paul Getty quotes, kupujte, ko vsi ostali prodajajo

Del Gettyjevega bogastva je prišel od njegove družine; njegov oče je imel srečo, da je na zemljišču točil nafto, ko je bila Getty najstnica. A čeprav je bilo to dovolj za družinske milijonarje, je bil Gettyjev status milijarderja v veliki meri posledica desetletij, preživetih kot modri vlagatelj, ki je preudarno igral na borzi. Kot mladenič mu je oče dal 10.000 dolarjev za začetek vlaganja – v 18 mesecih pa jih je zaslužil milijon. Do 24. leta je bil dovolj bogat, da se je upokojil – a dve leti kasneje se je vrnil v službo, saj se je znašel dolgčas in nemiren.

Na srečo je leta pisal tudi kolumne investicijskih nasvetov za revijo Playboy, ki jo je leta 1965 spremenil v knjigo Kako postati bogat. To pomeni, da imamo danes vir za spoznavanje skrivnosti Gettyjevega uspeha.

Morda vam bo všeč tudi: Iracionalna bujnost: ta neprecenljiva klasika je tako pomembna kot kdaj koli prej

Gettyjeva prva ideja je bila, da spremenite svoj odnos. Njegova knjiga se je imenovala Kako biti bogat, ne Kako se obogatiti, z razlogom. Verjel je, da bogati ljudje razmišljajo na določen način in da je prvi korak k njihovi vrsti sprememba načina razmišljanja. Getty je bil previden človek, ki je verjel v skrb za peni in v svojem vsakdanjem življenju izredno varčen – tudi telefon, ki ga je namestil v svoji luksuzni rezidenci v Surreyju, Sutton Place, je imel režo za kovance, s katero je ljudem preprečil, da so ga izkoristili..

Poiščite ga na Amazonu >> kako biti bogat z j paul getty

Getty je v svoji knjigi orisal svoje zlato pravilo: brez panike. Razumel je, da je panika del človeške narave in da bi to lahko izkoristil pametni vlagatelj: če se ohladiš, medtem ko vsi okoli sebe izgubljajo svoje, lahko prideš na vrh. Getty je to videl na črni ponedeljek, 28. maja 1962: ko so borze strmoglavile, kar je povzročilo množično paniko, je ostal miren in cel dan kupil nenadoma poceni delnice.

Getty je dolgoročno verjel, ne kratka. Popolnoma je nasprotoval ideji "hitro obogateti" shem. Njegove naložbe na črni ponedeljek se morda niso takoj izplačale – sčasoma pa so se. To je bila filozofija, ki jo je pogosto uporabljal v svoji karieri. Verjel je v nakup delnic, ko so bile cene nizke, a ko je bilo mogoče povečati vrednost.

Ljudje preberejo tudi: Nasveti strokovnjakov: Kako pametno investirati od 50 do 50 tisoč funtov

V bistvu je Getty verjel v pametne naložbe, mi pa na Trgovanje Izobraževanje še danes upoštevajte njegov nasvet. Vlagatelje je spodbudil, naj raziščejo zaloge, ki so podcenjene, a se bodo v prihodnosti verjetno podražile. Seveda je bil pri tem previden in vztrajal, da se morajo vlagatelji čim prej naučiti o podjetju, preden se odločijo. Eden njegovih največjih nasvetov je bil, da nihče nikoli ne sme kupovati delnic podjetja, ne da bi vedel, da je navznoter.

Bil je zagovornik igranja dolge igre: ni videl smisla v paničnem nakupu, ko je cena delnice začela naraščati, niti se na hiter, majhen padec cene ni odzval s hitro prodajo. Namesto tega je zajahal vzpone in padce in čakal na najmodrejši trenutek, preden se je premaknil.

alternativna rešitev

V hudi stiski je Getty pogosto iskala alternativne rešitve. Na primer, vlagal je v naftno družbo Honolulu Oil, ki je bila razpuščena. Takrat so bile delnice podjetja ocenjene na 30 dolarjev na kos, ko pa je bila razpuščena, je bila vrednost premoženja veliko višja: približno 100 dolarjev na delnico. To je bil še en primer Gettyjeve modrosti pri naložbah. Z izbiro podjetja z opredmetenimi sredstvi, ki bi lahko imela vrednost ob prenehanju, si je v bistvu kupil varnostno mrežo.

Gettyjeva previdnost se je razširila tudi na borze, s katerimi je trgoval. Verjel je le v nakup delnic, ki kotirajo na večjih borzah, in odpustil vsako borzo, ki ni bila popolnoma pregledna in vredna zaupanja – nasvet je vedno sledil Trgovanje Izobraževanje.

Oglejte si ta članek: Naučite se, kako ustvariti dohodek v pokoj

Zunaj sveta zalog je Getty vlagal tudi v lastnino in umetnost. Bil je tako navdušen zbiralec umetnin, da je danes muzej Getty v Los Angelesu še vedno dom njegovih najboljših del. Vendar je vedno znova razmišljal o finančnih zadevah in ljubiteljem umetnosti svetoval pametne naložbe. Ne kupujte kosov, ki jih aktivno ne marate – konec koncev boste morda morali živeti z njimi – vendar ne zapravljajte denarja za kos, ki ga imate radi in ima malo nadaljnje vrednosti.

Časi so se sicer spremenili, a veliko Gettyjevih nasvetov je še danes enako relevantnih kot takrat, ko je pisal svoje Playboyeve kolumne. Če želite vlagati kot Getty, je pomembno, da si ogledate vse malenkosti – ta previdnost in pozornost do podrobnosti sta bila ključ do njegovega uspeha. Svoje je opredelil "miselnost milijonarja" kot biti "vedno in predvsem stroškovno ozaveščeni in dobičkonosni." Nikoli ni odmaknil pogleda z žoge, njegove naložbe pa so bile pronicljive in dobro načrtovane. V domači telefon vam ni treba vstaviti reže za kovance, da bi bil podoben Gettyju, vendar z nekaj raziskav in modrosti, kot vadi Trgovanje Izobraževanje, tudi vi lahko investirate kot veliki mojster sam.

Ne zamudite: 20 noro bitcoin dejstev, ki bi jih morali vedeti

Če ste z veseljem prebirali ta članek iz Trading Education, mu podelite všeček in ga delite s kom drugim, za katerega menite, da bi ga lahko tudi zanimal.

Vir: www.telegraph.co.uk

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me