Bitcoin Halving 2020: Zakaj je kripto dogodek izjemnega pomena?

Kaj se razpolovi?

Prepolovitev izhaja iz stare angleške besede, ki pomeni “pol”.

Toda preden se lotimo razlage, kaj je prepolovitev kriptovalut, poskusimo razumeti koncept rudarjenja.

V Bitcoinu in drugih kriptovalutah je rudarstvo postopek potrjevanja transakcij drugih ljudi z uporabo računalnika za reševanje zapletenih matematičnih problemov.

Vsaka transakcija se doda na dolg, javni seznam vseh transakcij, znan kot blockchain. V zameno za to so ljudje nagrajeni s kriptovaluto.

Bitcoin nagrado prejme računalnik, ki je najprej rešil matematični problem in dodal nov blok v verigo blokov.

Zaenkrat dobro.

Kaj pomeni razpolovitev znižanje nagrade za rudarstvo Bitcoinov izdala polovica.

Morda se mnogim od vas sliši kot zelo preprost koncept, toda za skupnost kriptovalut je dogodek velik pomen, ki bo neizogibno vplival na vrednost kovanca.

Pojasnjeno prepolovitev bitcoinov

prepolovitev bitcoinov

Prepolovitev bo vplivala na količino bitcoinov, ki jih bodo rudarji prejeli kot nagrado za rudarstvo Bitcoin bloka. Zgodovinsko gledano je dogodek dolgoročno pozitivno vplival na ceno Bitcoina.

Kdaj koli bodo izkopali samo 21 milijonov Bitcoinov. Za razliko od bank, ki lahko tiskajo gotovino, obstaja omejena količina Bitcoina, ki lahko obstaja. Zato se za preprečevanje inflacije vsakih nekaj let zgodi dogodek, imenovan prepolovitev Bitcoinov.

O rudarjenju bitcoinov razmišljajte kot o dirki. Prva oseba, ki pride do cilja (v našem primeru izpolni blok), je nagrajena z Bitcoinom. Nagrada je bila včasih 50 Bitcoinov, takrat pa je bil Bitcoin vreden nekaj penijev. Ker pa se je prepolovitev zgodila že dvakrat, se je nagrada znižala na 12,5 bitcoinov na blok. Leta 2020 bo to število postalo 6,25 bitcoinov (to je približno 70.000 USD v času pisanja).

Prepolovitev Bitcoinov bo vplivala na rudarje. V določenem trenutku zneska denarja, ki ga morajo rudarji plačati za elektriko, in računalniške moči ne bo krita z nagrado, ki jo bodo na koncu dobili. To je eden od razlogov, zakaj mnogi rudarji mislijo, da rudarstvo Bitcoinov počasi umira.

Rudarstvo je drago. Zahteva veliko zmogljive strojne opreme, ki zagotovo ni poceni. Poleg tega mesečni računi za električno energijo postajajo le višji in višji. Če vso seštevanje včasih ne doseže niti enakih nagrad, jih rudar na koncu dobi.

Ko se ponudba približuje končnemu številu Bitcoinov, povpraševanje narašča. Zato se mnogi držijo svojih Bitcoinov. Vsako razpolovitev služi kot opomnik, da zaloge Bitcoina zmanjkuje. Pričakuje pa se, da bodo zadnji Bitcoin izkopani nekje v letu 2140.

Vsako prepolovitev omeji količino ustvarjenih novih Bitcoinov. Zaradi tega pa je obstoječi Bitcoin zelo dragocen, ker bo količina novega Bitcoina, ki se vlije v celotni bazen Bitcoinov, postajala vedno manj.

Bolj ko se cena Bitcoina dviguje, več rudarjev se bo potegovalo za nagrado. Več ko rudarjev tekmuje, boljša je varnost omrežja, kar posledično zvišuje vrednost Bitcoina kot denarnega instrumenta, ki bo povečal povpraševanje. Vse je medsebojno povezano in bo neizogibno močno vplivalo tako na skupnost kriptovalut kot tudi na svetovno gospodarstvo..

Če povzamemo, je razpolovitev povezana s povečanjem dolgoročne cene Bitcoina.

Bitcoin se prepolovi v letu 2020 in možne posledice

bitcoin se prepolovi 2020

Prepolovitev se bo zgodila 21. maja 2020, v skladu s Bitcoinblockhalf.

V letu 2012, ki je bilo prvo leto prepolovitve, je Bitcoin do konca leta 2013 dosegel nov rekord v višini 1.000 USD. Po prepolovitvi leta 2016 je vrednost Bitcoina do leta 2017 spet narasla na najvišji rekord v višini 20.000 USD do leta 2017. Pomemben zlom v ceni pa je sledila, vendar je cena številnih transakcij počasi, a vztrajno začela okrevati.

Po prihajajoči razpolovitvi je povišanje cen zaradi ponudbe in povpraševanja povsem smiselno. Ko ponudba bitcoinov počasi dosega končno mejo 21 milijonov, postaja vse bolj dragocena. To poleg povečane priljubljenosti in uporabe kriptovalut na svetovni ravni pomeni, da se bo povpraševanje samo še povečevalo in dvigovalo ceno.

Z vsako razpolovitvijo so bile različne spremenljivke, ki so vplivale na rezultat. S prvo polovico nihče ni imel ideje, kaj naj pričakuje. Z drugo razpolovitvijo leta 2012 je bil nov dejavnik, ki je prav tako vplival na rezultat, nov sklop dejavnikov, vključno z rastom Ethereuma in ICO. Sedaj, 7-8 let kasneje, je veliko več dejavnikov, ki bi lahko vplivali tudi na rezultate prepolovitve leta 2020.

Tokrat mora biti največja sprememba ekosistema kriptovalut ogromna ozaveščenost javnosti okoli Bitcoina v kombinaciji z visoko stopnjo zanimanja institucionalnih vlagateljev. Če finančne institucije prevzamejo Bitcoin z zavzemanjem velikih položajev, bo na vrednost Bitcoina to zagotovo vplivalo na načine, ki jih vlagatelji še nikoli niso videli.

Ne glede na to je glavna točka današnje lekcije o razpolovitvi naslednja: Obstaja določena povezava med razpolovitvijo nagrad Bitcoin in nestanovitnostjo cen pozneje.

Na strani ponudbe se spremembe dogajajo vsaka 4 leta. Upoštevajte to, ker vam bo kot vlagatelju ali rudarju pomagalo zgraditi boljšo sliko o tem, kaj vpliva ali bi lahko vplivalo na ceno Bitcoina v različnih časih.

Kaj pravijo strokovnjaki?

Številni strokovnjaki se strinjajo, da bo prepolovitev sledila prejšnjim trendom, Bitcoin pa bo dosegel nov rekord do enega leta po dogodku. Bitcoin bi najverjetneje dosegel vrednost, ki je 10-krat višja od njegove cene, in mnogi mislijo, da je po prepolovitvi 100 tisoč dolarjev videti povsem mogoče.

Na primer, Anthony “Pomp” Pompliano, ki je soustanovitelj Morgan Creek Digital Assets, prav tako verjame, da bi lahko Bitcoin do leta 2021 morda dosegel 100.000 USD.

“Ekonomika ponudbe ostaja veljavna,” je dejal Pomp. »So odličen način za določanje tržne cene. Če se torej povpraševanje po sredstvu z oskrbo poveča, še naprej opazimo apreciacijo cen. Eden največjih dejavnikov tega povpraševanja ali povečanja pomanjkanja je razpolovitev maja 2020 kar se mi zdi velik trenutek, «pravi.

Predsednik uprave Kraken, Jesse Powell je prav tako optimističen glede Bitcoina, ki je po razpolovitvi dosegel 100.000 USD. Verjame, da bi lahko kovanec na neki točki dosegel celo ceno v višini 1 milijona dolarjev.

Počakati bomo morali, da vidimo, kaj se bo zgodilo in kako se bo kripto trg odzval po razpolovitvi.

Strokovnjaki se tudi strinjajo, da bi lahko povečana ozaveščenost javnosti privedla do vala nakupa FOMO (strah pred izpuščanjem), kar bi še povečalo ceno BTC. Blockchains Web 3.0 bodo povzročili tudi večje zanimanje za kriptovalute.

Iz teh razlogov bomo najverjetneje opazili močan dvig vrednosti Bitcoina približno eno leto po razpolovitvi leta 2020. Verjetno bodo kmalu sledile tudi druge kriptovalute, ki bodo presegle prejšnje najvišje vrednosti.

Težave pri rudarjenju in rudarski bazeni?

težave z rudarjenjem bitcoinov

Poleg prepolovitve Bitcoina je treba omeniti še en dejavnik, ki vpliva na pomanjkanje Bitcoina. Zdaj je veliko težje reševati bloke in ustvarjati bitkoine kot v preteklosti. Ko se omrežju pridruži več rudarjev, se težave z rudarstvom vedno bolj povečujejo. Povečane težave pomenijo, da bi morali rudarji dobiti zmogljivejšo strojno opremo za reševanje zapletenih kriptografskih algoritmov.

Povečane težave so privedle tudi do rudarjev, ki so uporabljali tako imenovane “rudarske bazene”, ki jim omogočajo skupno reševanje blokov in delitev nagrade za blok. Območje rudarjenja je mreža rudarjev, ki si delijo računalniško moč in enakomerno delijo nagrado bloka glede na količino moči, ki jo je vsak rudar prispeval k reševanju bloka.

Zadnje besede

Če povzamemo, opišimo nekaj najpomembnejših dejstev o prepolovitvi Bitcoina 2020:

  • To naj bi se zgodilo maja 2020.
  • Pričakuje se, da bo približno 85% bitcoinov izkopano pred dogodkom prepolovitve.
  • Po razpolovitvi bo le več kot tri milijone bitcoinov ostalo brez kopanja.
  • Zgodovinsko gledano se cene Bitcoinov cvetijo eno leto po vsaki prepolovitvi.
  • Leta 2021 (eno leto po letu 2020 se prepolovi) naj bi vrednost Bitcoina dosegla nove najvišje vrednosti.
  • Mnogi strokovnjaki menijo, da bi lahko pomanjkanje Bitcoina v prihodnjih letih doseglo vrednost do 100.000 USD.

Kakšne bodo posledice, nam bo pokazal čas. Kot smo že omenili, obstaja veliko dejavnikov, ki bi lahko vplivali na novo vrednost Bitcoina po razpolovitvi; dejavniki, ki prej niso obstajali, vključno s priljubljenostjo, hudo konkurenco, težavami pri rudarjenju itd.

Zaznamujte našo zgodbo in leta 2021 ponovno preverite, ali je Bitcoin res dosegel to mejo 100.000 USD!

Želite izvedeti več o trgu kriptovalut in kako z njim trgovati?

Prijavite se na naš tečaj trgovanja s kriptovalutami!

Če ste z veseljem prebirali ta članek iz Trading Education, mu podelite všeček in ga delite s kom drugim, za katerega menite, da bi ga lahko tudi zanimal.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me