Facebook in tehtnica: vse, kar morate vedeti

Facebookova tehtnica bo izšla leta 2020, projekt pa je dobil trdno podporo številnih različnih podjetij, ki so prav tako vključena v projekt.

Kriptovaluta izstopa predvsem zaradi sodelovanja Facebooka, kar je povzročilo vznemirjenje v mnogih krogih, vključno z bankami, navdušenci nad kriptovalutami in celotnimi državami.

Je Facebookova tehtnica vse tako slabo?

Poglejmo, kaj nameravajo doseči in morebitne težave, s katerimi se lahko srečajo na tej poti.

Tukaj je tisto, kar vemo zaenkrat.

Kaj je cilj Tehtnice?

Kriptovaluta Libra, facebookova valuta libra

V bistvu želijo Facebook in ekipa, ki stoji za tehtnico, pošiljanje plačila tako enostavno kot pošiljanje sporočila na Facebooku.

Po njihovem mnenju, približno 1,7 milijarde ljudi po vsem svetu nimajo bančnega računa in želijo izenačiti pogoje.

Da bodo stvari še slabše, stroški nakazila so zelo drage. Facebook ocenjuje, da je po vsem svetu kar 7%.

To zelo otežuje družine brez bančnih računov ali tiste, ki vračajo denar svojim družinam v druge države.

S Facebookovo tehtnico bodo ti stroški večinoma odstranjeni.

Facebook tudi trdi, da bo s tem varneje za ljudi, ki živijo v krajih, kjer je sprehajanje z veliko denarja lahko nevarno.

Poleg tega so lahko tehtnice varno mesto za shranjevanje denarja, kadar njihova valuta doživlja nestabilna nihanja ali hiperinflacijo, na primer v Venezueli.

dApps (decentralizirane aplikacije) lahko temeljijo tudi na verigi blokov. Zaenkrat še ni veliko znano o tem, kako lahko izgledajo ti dApps in kakšnemu namenu lahko služijo.

Kako bo Facebook imel koristi od Tehtnice?

V tem trenutku, kako Facebook bo izkoristil Tehtnica ni povsem jasno. Po njihovem mnenju je o takšnih stvareh še prezgodaj razmišljati.

Morda pa je Facebook največji način zaslužka s tehtnico z oglaševanjem.

Če bo več trgovcev sprejelo tehtnico prek Facebooka, se bo teorija bolj preselila na Facebook in oglaševala več, kar bo ustvarilo več dohodka.

Menda jih ima več kot 90 milijonov podjetij Facebook strani.

Ustanovni člani

Splošna predpostavka je, da Facebook 100% zaostaja za ustvarjanjem tehtnice. Vendar to ni povsem res.

Facebook je eden izmed mnogih ustanovnih članov (28 v času pisanja tega članka), čeprav so glavna gonilna sila projekta.

V poskusu videti bolj decentralizirani so ustvarili Združenje tehtnic ki ga bodo sestavljali ustanovni člani. Vsak ustanovni član bo prejel 1 glas o tem, kako se Blockchain Libra razvija.

Nekateri najbolj znani člani vključujejo:

 • Visa
 • Mastercard
 • PayPal
 • eBay
 • Spotify
 • Uber
 • Vodafone

Vsak član mora v projekt vložiti najmanj 10 milijonov dolarjev, nato pa bo v zameno prejel nekaj žetonov Libra. Zaslužili bodo tudi obresti od prvotne naložbe.

Poleg tega se bodo šteli tudi za potrjevalce in bodo odgovorni za vzdrževanje soglasja o verigi blokov in potrjevanje transakcij..

Facebook želi povečati skupno število ustanovnih članov na 100 pred izidom tehtnice leta 2020.

Menijo tudi, da niso proti vključevanju potencialnih tekmecev, kot je Google, v organizacijo.

V času pisanja še ni znano, koliko kovancev bo sproščenih in ali bo zgornja meja skupnega števila.

Kje ima sedež Združenje tehtnic?

Združenje tehtnic bo imelo sedež v Ženevi v Švici.

Pred kratkim, Zdi se, da sta predsednik Trump in ameriška vlada proti Tehtnica in kriptovalute, rekoč Facebook bo potreboval bančno listino če želi opravljati tak posel.

To ne drži, saj je Facebook eden od ustanovnih članov in ne edini ustvarjalec. Poleg tega bo tudi sedež v Švici nekaj zaščite.

Če bi ga ZDA poskušale ustaviti, ga morda ne bi mogle, čeprav bi to lahko povzročilo velike težave za Facebook.

Kljub temu bodo David Marcus, uradna Facebookova tehtnica in vodja Calibre pričali pred senatskim bančnim odborom in verjamejo, da bo trdil, da Tehtnica bo spoštovala zakone o finančnem kriminalu.

Številne druge kriptovalute, kot je Ethereum Foundation, imajo tudi sedež v Švici.

To je dobra lokacija za tehtnico, ker Švicarski zakoni so zelo odprti za blockchain in kriptovalute.

Verjetno bo tehtnico urejal tudi švicarski zvezni komisar za varstvo podatkov in informacij.

Kako bo delovala Facebookova tehtnica?

kako bo knjižnica delovala, libra coin in blockchain

Tehtnica je namenjena nakupovanju na različnih platformah in morda celo na glavni ulici.

Po besedah ​​ekipe Calibra upajo, da bodo sčasoma omogočili uporabnikom, da plačajo račune, drobnarije, kot je kava, in celo uporabljajo tehtnico za plačilo javnega prevoza, in sicer prek vašega telefona.

Najverjetneje bo to narejeno s skeniranjem QR kode ali česa podobnega.

Tako kot številne druge kriptovalute bo tudi Facebookova tehtnica javno uporabljala razdeljena knjiga in transakcij ni mogoče razveljaviti.

Druga podobnost z večino drugih kriptovalut je ta transakcije niso popolnoma brezplačne. Uporabniki bodo morali za potrditev plačati majhno pristojbino (“plin”).

Trgovci, ki uporabljajo tehtnico, lahko tudi dajo popuste za tiste, ki jo uporabljajo, ali celo brezplačne kovance.

Dovoljeno, ne v celoti decentralizirano

V nekem smislu je Facebookova tehtnica ni popolnoma decentraliziran. Pravzaprav jedovoljeno“, Ki je oblika centralizacije.

Na verigi blokov, samo tisti, ki veljajo za ustanovitelje in imajo glasovalno pravico, lahko potrdijo transakcije.

Bitcoin pa je primer decentralizirane platforme, ker so vsi sposobni potrjevanja transakcij, kar je po mnenju mnogih pravičnejše.

Kritikov “dovoljenih” sistemov je veliko, vključno s tistimi, ki trdijo, da je lažje vdreti in pridobite nadzor nad tem, če se vsa glasovalna moč zadrži na nekaj majhnih lokacijah in se ne razširi na vse uporabnike.

Vendar je treba omeniti, da je združenje tehtnic želi sčasoma preiti na brez dovoljenja, kar bi lahko pomenilo, da bi lahko kdo potrdil transakcije.

Ker nismo popolnoma decentralizirani, bomo odvrnili številne navdušence nad kriptovalutami, ki sledijo ideji, da je decentralizacija edina pot naprej, in zavračajo zamisel o sodelovanju z velikimi bankami.

Denarnica Calibra

Denarnica Calibra, digitalna denarnica za kriptovalute Libra

Združenje tehtnic bo ustanovilo Kalibra virtualna denarnica za vodenje tehtnice, ki bo v veliki meri osredotočena na transakcije prek mobilne naprave.

Kalibra bo na sistemih Android in iOS na voljo kot samostojna aplikacija dostopna pa bo tudi prek Facebook messengerja in WhatsAppa.

Poleg tega se za uporabo Calibre ni treba prijaviti na Facebook ali WhatsApp.

Denarnica Calibra je zasnovana tako, da je enostavnejša za uporabo, odpravlja potrebo po zapomnitvi zapletenih in dolgih gesel ter namesto tega vodi postopek namesto vas.

Uporabniki Calibre bodo lahko tudi pošiljali in zahtevali prek denarnice.

Zanimivo bo ugotoviti, ali se bodo druge bolj običajne virtualne denarnice po izpustu sprejele na tehtnico in ali bo denarnica Calibra sprejela tudi druge kriptovalute.

PayPal in drugi ponudniki plačil, ki sodelujejo z združenjem Libra, lahko uporabnikom dovolijo tudi plačila s kriptovaluto.

Tehtnica bo stabilna valuta

A stablecoin je kriptovaluta, ki je posebej zasnovana tako, da je čim bolj stabilna in deluje brez volatilnosti.

Na večino kriptovalut se ne gleda na ta način.

Na primer, Bitcoin je najbolj nestabilen in kritiki pravijo, da je zaradi svoje nestanovitnosti še ni mogoče sprejeti kot način plačila za vsakodnevno uporabo.

Primer stabilnega kovanca je Stasis Eurs (EURS), kriptovaluta, vezana na evro.

Ko gre za trgovanje, je težje zaslužiti s stabilnimi kovanci, saj je manj nihanj v ceni.

Za Tehtnico pa lahko nekaj podobnega naredimo z ameriškim dolarjem in drugo fiat-valuto, natančna vrednost Tehtnica je še treba sprejeti.

Znano je, da bo vsakič, ko z denarjem kupite tehtnico, ta denar šel v rezervat tehtnic.

Ta denar lahko potemtakem predstavlja vrednost za tehtnico. Verjame se, da bo obstoj kriptovalut z vrednostjo, sestavljeno iz številnih kriptovalut, bolj stabilen.

Na primer, če ena valuta, na primer britanski funt, nenadoma pade, to ne bo imelo izredno pomembnega učinka, saj je valutna podpora tehtnice dobro raznolika.

Ceno tehtnice bo mogoče nadzorovati tudi tako, da vsakič, ko jo kupite, ustvarite novo tehtnico in jo uničite vsakič, ko se trguje za fiat valuto..

1.000 transakcij na sekundo

Menda bo zmogla Facebookova tehtnica do 1000 transakcij na sekundo. To je v primerjavi z večino drugih kriptovalut bliskovito hitro, tako Bitcoin kot Ethereum.

Vendar je vredno omeniti, da obstajajo številne druge kriptovalute, ki se ponašajo s takšno hitrostjo.

Dokler jih ne bodo preizkusili in si pridobili široko bazo uporabnikov, ne bomo vedeli, ali je to mogoče.

Premakni: nov kodni jezik

Uporaba novega kodirnega jezika tehtnice, Premakni se, razvijalci bodo lahko ustvarili lastne aplikacije, ki se lahko izvajajo na verigi blokov Libra.

Premik je odprtokoden in je brezplačen za uporabo kar je za mnoge ogromen plus. Vendar pa ni brez težav.

Nekateri lahko trdijo, da ne bi prevzeli novega kodirnega jezika, saj jih je že toliko. Podobno kritiziramo tudi Ethereum, Neo pa je lahko kodiran v različnih jezikih.

Poleg tega uporabniki Move ne bodo preverjeni (več o tem v kratkem).

Varnost: Ali lahko zaupamo Facebooku in tehtnici?

ali lahko zaupamo facebooku in librau, človeškemu razmišljanju in logotipu libra

Uporabniki bodo morali potrditi svoj račun, preden jih bodo uporabili z veljavnim ID-jem kot standardnim KYC (Spoznajte svojo stranko).

Vendar, ni treba priložiti svojega pravega imena in identitete Tehtnica vendar bodo transakcije objavljene v javni knjigi.

Morda je ena najpomembnejših stvari pri tehtnici to Facebook ne more uporabiti podatkov iz vaših plačil za ciljanje na vas z oglasi.

Te informacije bodo zasebne in ne bodo prodane na vašem viru novic na Facebooku ali bodo vplivale nanj.

Zdi se, da se je Facebook naučil lekcije iz Škandal s Cambridge Analytic in se zdi, da se poskuša izogniti težavam z zasebnostjo.

To je reklo, Facebook je v preteklosti kršil obljube ne mešati podatkov WhatsApp in Instagram s Facebookom, kar zagotovo ne poveča zaupanja ljudi vanje.

Omeniti velja tudi, da ni nobene uredbe o tem, kako se uporablja Facebookov kodni jezik Move. Uporabljajo ga lahko za nezakonite namene ali prevaranti.

Če obstajajo težave s tehtnico, se lahko Facebook od nje poskuša distancirati s trditvijo, da je eden izmed mnogih najdenih članov, vendar bodo ljudje verjetno vedno povezali Facebook s tehtnico.

Drugi kritiki so previdni pri tem, da Facebook ustanovi lastno kriptovaluto. Natančneje, če je komu prepovedano Facebook, jih bodo še vedno lahko uporabljali Tehtnica?

Takojšen odgovor na to vprašanje je lahko, da ker Calibra obstaja tudi ločeno, ne bi smel biti problem.

Dokončni odgovor na to vprašanje pa bo verjetno moral počakati do izpuščanja tehtnice.

Mednarodna reakcija

V ZDA je vprašanje, kako je Facebook uvedel kriptovaluto, vzbudilo veliko pomislekov.

Vprašanje je tako veliko, da je združilo tako demokrate kot republikance, ki očitno želijo preprečiti izpustitev tehtnice ali vsaj postaviti stroge predpise o njem.

Nezadovoljni so tudi s švicarskim sedežem Libra Associations, ki sprašujejo, zakaj podjetja niso ustanovili v ZDA. Zanje se zdi zelo sumljivo.

Kot odgovor na tehtnico, Kitajska centralna banka načrtuje razviti lastno kriptovaluto, izjavil, da bi tehtnica lahko ogrozila svoj finančni sistem.

Podobno indijska vlada razmišlja, da ne bi dovolila trgovanja s kriptovaluto.

Številne druge države, vključno z Združenim kraljestvom, so poudarile zaskrbljenost zaradi zasebnosti in varstva potrošnikov.

Če želite izvedeti več o Facebook Tehtnica, lahko preberete njihov bel papir tukaj.

Ključne točke

 • Tehtnica razvija Združenje tehtnic. Ki ga sestavlja več kot 20 ustanovnih članov, ne samo Facebook.
 • The Denarnica Calibra se razvija za shranjevanje Tehtnica. Deloval bo podobno kot druge virtualne denarnice, na voljo pa bo tudi prek Facebook messengerja in WhatsAppa.
 • Tehtnica bo stablecoin. To pomeni, da je narejen posebej, da ne bo nestanoviten, kot so Bitcoin in druge kriptovalute.
 • Novo ustvarjeni kodni jezik Move bo prosto dostopen. Čeprav je to zelo koristno za razvijalce, razvijalci ne bodo preverjeni zaradi nezakonite dejavnosti.

Če ste z veseljem prebirali ta članek iz Trgovanje Izobraževanje, prosim, dajte mu všeček in ga delite s kom drugim, za katerega menite, da bi ga lahko tudi zanimal.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me