Hitrost ali varnost? Kaj je za kriptovalute pomembnejše?

Kaj je bolj pomembno? Hitrost ali varnost? Debata kriptovaluto že leta deli.

Nekatere kripto navdušence je celo pripeljalo do vilic obstoječih kriptovalut in začenjanja novih. Pravzaprav se je to zgodilo z Bitcoini in Bitcoin Cashom (več o tem kmalu).

Nekateri trdijo, da s povečevanjem hitrosti žrtvujete varnost, drugi pa trdijo, da če nimate hitrosti, nihče ne bo zainteresiran za uporabo kriptovalute.

Seveda obstajajo kriptovalute, ki trdijo, da ponujajo tako hitrost kot varnost. To pa je lahko precej težko dokazati, dokler kriptovalut ne sprejme veliko uporabnikov.

Hitrosti kriptovalut še vedno zaostajajo

hitrost transakcij s kriptovalutami

Blockchain tehnologijo pogosto trdijo, da je teoretično hitreje kot tradicionalni bančni sistemi. Vendar dejansko, še ni izpolnil te obljube.

Razlog, da je blockchain lahko hitrejši, je ta, da je bolj neposreden. Z izločitvijo posrednika – bank – so transakcije bolj neposredne.

Pri prenosu denarja med bankami gre za veliko več komponent. Oglejmo si primer, kako nekdo nakaže denar prijatelju v drugi banki.

Najprej se vaš denar nakaže z vašega računa na vašo banko.

Potem mora imeti vaša banka račun pri drugi banki in denar vstaviti na ta račun.

In na koncu lahko denar prenesete z bančnega računa vaše banke v drugi banki na prejemnika.

Težava je v tem še bolj zapleteno, če vaša banka nima bančnega računa pri banki vašega prijatelja, zaradi česar bo morda potrebna vključitev tretje banke.

To še posebej velja pri pošiljanju denarja v tujino.

Vendar, hitrost blockchain transakcij še vedno zelo, zelo zaostaja. V primerjavi z družbo Visa, ki je ena največjih pospeševalk transakcij, večina kriptovalut močno zaostaja.

Visa naj bi zmogla približno 24.000 transakcij na sekundo. Bitcoin pa lahko na sekundo obdela samo 7 transakcij.

Čeprav je Bitcoin najbolj priljubljena kriptovaluta, nikakor ni najhitrejša.

Ripple je morda najhitrejši, saj upravlja domnevno 1500 transakcij na sekundo, zaradi česar je še hitrejši od PayPala, ki zmore le 193 na sekundo.

Znano je, da so tudi Stellar, Bitcoin Cash, Litecoin in Ethereum hitrejši od Bitcoinov.

Če pa nobena od teh kriptovalut ne bo mogla doseči enake hitrosti kot Visa, to res ne bo olajšalo transakcij.

Šele takrat bodo ljudje bolj verjetno prevzeli kriptovaluto.

Hitrost je lahko zavajajoča

Zakaj torej vsaka kriptovaluta trdi, da lahko opravlja hitrejše transakcije kot tradicionalno bančništvo?

No, tu lahko stvari postanejo precej zmedene; obstajajo številne vrste hitrosti transakcij.

  • Teoretična hitrost transakcije. To lahko teoretično doseže kriptovaluta, ko deluje s polno zmogljivostjo.
  • Zahtevana dejanska hitrost transakcije. To je tisto, kar razvojna skupina trdi, da je kriptovaluta takrat zmožna. Vendar jim morda manjka dokazov v podporo.
  • Povprečna hitrost transakcije. V povprečju, česa je zmožna kriptovaluta.
  • Dejanska hitrost transakcije. Kaj je kriptovaluta takrat dejansko sposobna. To se seveda ponavadi lahko spremeni.

Da bi dobili jasno sliko o tem, kaj lahko kriptovaluta dejansko naredi, je najbolje, da se osredotočite na dejanska hitrost transakcije ali povprečna hitrost transakcije.

Mnogi razvijalci trdijo, da lahko njihova kriptovaluta doseže ravni okoli 50.000 transakcij na sekundo.

Dokler te kriptovalute ne delujejo z največjo zmogljivostjo in niso optimizirane za doseganje takšnih ravni, ne bomo vedeli, ali je to mogoče.

Mogoče je celo tako ko se dosežejo zahtevane ali teoretične hitrosti transakcij, lahko sistem celo zruši in preneha delovati.

Poleg tega je treba omeniti tudi, da se veliko teh hitrosti izračuna v testnih omrežjih.

To je problem, ker domnevno 57% takrat ni mogoče učinkovito preizkusiti, kako dobro se nekaj obnese v laboratorijskem prometu.

Laboratorijski promet nikoli ne bo pravilno odseval dejanskega okolja.

Ta preskusna omrežja verjetno ustvarjajo samo resnične pogoje. Morda ne bodo upoštevali veliko stvari. V resnici se časi zaradi zastojev lahko razlikujejo.

Nazadnje, samo da stvari postanejo bolj zmedene, so časi, ki so nam prikazani, pogosto povprečni. To pomeni, da je lahko dejansko število večje ali nižje ali preprosto neskladno.

Toda ali so hitrosti transakcij dejansko pomembne?

hitrost bitcoin transakcije

Vprašati se je treba, zakaj nas dejansko skrbi za hitrost transakcij. Ali so v resnici sploh pomembni?

Da in ne.

Pomembni so v smislu, da se zaradi hitrejših transakcijskih hitrosti počutimo bolj varne, kot pošiljatelj in prejemnik.

Ne bomo imeli denarnih težav, ki bi visele nad nami. Poleg tega so zagotovo pomembni za tiste, ki morajo denar nakazati drugi stranki.

Na primer, nakup hiše. Morda boste morali najprej prejeti denar od banke in ga nato poslati prodajalcu. Počasne transakcije so lahko problematične in lahko pokvarijo posel.

Na določenih točkah je imel Bitcoin izjemno počasno hitrost transakcij. V nekaterih primerih do štiri dni. Takšna upočasnitev za katero koli kriptovaluto bo manjša verjetnost uspeha.

Vendar, ali je res treba tekmovati s podobnimi Visa? Čeprav je to najhitrejši način za prenos denarja, je za kriptovalutami veliko več prednosti.

Na varnost je enostavno pozabiti

Kriptovaluta je lahko varnejša od trenutnega sistema, ki ga imamo. Internet, čeprav hitreje opravlja transakcije, je pri prenosu informacij lahko nezanesljiv.

Ko se video, ki ga gledate, začne medpomnjeti, je to nezanesljivost interneta. Če se isto zgodi med transakcijo, jo lahko izbriše.

Na srečo bodo v večini primerov sredstva vrnjena in transakcija neveljavna. Vendar to še vedno odpira številna vprašanja.

Tehnologija Blockchain, ker jo istočasno preveri vsako vozlišče, nima te težave. Sistem se nikoli ne more zrušiti, razen če so bila vsa vozlišča hkrati odstranjena iz omrežja.

Centralizirani sistemi, kot je Visa, imajo to težavo, ker jih mora opraviti vsaka transakcija. Na poti do Vise in od Vise do sprejemnika obstaja možnost, da gre kaj narobe.

Bitcoin v primerjavi z Bitcoin Cash: Počasno in varno v primerjavi s hitro nezaščiteno?

bitcoin vs bitcoin cash

Pomembno je omeniti tudi razpravo o Bitcoinu in Bitcoin Cashu. Bitcoin Cash je bil ustvarjen iz vilic Bitcoin blockchain.

Nastalo je iz nesoglasja glede najboljšega načina obsega Bitcoina.

Bitcoin ima številna vprašanja, povezana s skaliranjem, ki so upočasnila čas transakcij. Več uporabnikov ga sprejme, počasneje postane.

Poleg tega, čim bližje Bitcoin doseže svoje največje kovance, težje ga pridobiva, kar še dodatno zmanjšuje hitrost transakcij.

Razprava, ki je privedla do ločitve Bitcoin Cash od Bitcoin, je bila v zvezi z SegWit2x (Ločena priča) in strelovodno omrežje.

Tisti, ki bodo kasneje oblikovali Bitcoin Cash, so verjeli, da Bitcoin v resnici ni več Bitcoin in da se je spremenil preveč.

Namesto tega so opozorili na Satoshi Nakamoto, zlasti številna omenjanja, da bi lahko Bitcoin dejansko imel večje bloke, kar bi povečalo čas transakcij.

Nato so se razvijalci Bitcoin Cash odločili, da Bitcoin razkrijejo in izvedejo prvotne spremembe, ki jih je predlagal Nakamoto.

Danes, Bitcoin Cash ima bloke, ki so osemkrat večji od Bitcoinov. To pomeni, da lahko naenkrat olajšajo osemkrat več transakcij, kar pospeši čas transakcij.

Leta 2018 je Bitcoin lahko upravljal le sedem transakcij na sekundo Bitcoin Cash je lahko upravljal 61, kar je pomemben napredek.

Kljub temu pa je 61 v primerjavi s 24.000 Visinimi 24.000 na sekundo neprimerljivo.

Je Bitcoin Cash bolj ali manj varen?

Eno glavnih vprašanj Bitcoin Casha je, da kritiki pravijo, da je zaradi večjih blokov manj varen kot Bitcoin.

Potrebna je le ena zlonamerna transakcija znotraj bloka, da prekliče vse transakcije v njem. Ker ima Bitcoin Cash večje bloke, bi to vplivalo na več transakcij.

Zdi se, da večji bloki lahko pomenijo manj varnosti. Vpliv takega incidenta lahko celo razdeli verigo blokov na dva dela.

In to bi se zelo lahko zgodilo z Bitcoin Cashom.

Leta 2018 razvijalec Cory Fields odkril ogromno napako: če bi v verigo blokov sprejeli strupeni blok, bi ustvaril popolno neuspeh soglasja in razdelil verigo blokov na dve.

Na srečo pa je bila napaka odpravljena, preden je bila z njo mogoče manipulirati.

Za Fields mu je znova potrdilo, da na blok-verigi Bitcoin Cash še vedno obstaja nevarnost katastrofalnih napak.

Prav tako se je vredno vprašati, ali večji bloki pomenijo, da gre več stvari narobe.

Poleg tega lahko hitrejše kriptovalute pomeni, da jih poenostavite, da bodo manj težke, da bodo lahko hitreje delovale. Če pa jih poenostavimo, so morda manj varni.

Večina vdorov nima nič skupnega s samo kriptovaluto

kriptovalute

Seveda, medtem ko so jim ljudje Bitcoin krali in krali, Bitcoin kot omrežje še nikoli ni bil vdrl.

Večina varnostnih težav, povezanih s kriptovalutami, se nanaša na borze, ki jih vdrejo, in ne na samo kriptovaluto.

Zato tudi je varneje trgovati s kriptovalutami kot CFD namesto z izmenjavo.

Vendar to ne pomeni, da bo vedno tako in varnosti nikoli ne smemo spregledati kot pomembnega vprašanja.

Razvijalci se morajo odločiti, kaj je bolj pomembno: hitrost ali varnost

Odločiti se je treba, kajti če se navdušenci nad kriptovalutami ne bodo dogovorili, kaj storiti, se bodo še naprej razcepili na vse manjše frakcije.

Tudi tu se primer Bitcoina in Bitcoin Casha ne ustavi. Razprava vključuje tudi Bitcoin SV (Satoshi Vision).

Bitcoin SV je ločitev od Bitcoin Cash. Trdijo, da se je Bitcoin Cash preveč spremenil, posebej omenjajo spremembe, kot je dodajanje pametne pogodbe.

Če se bodo skupine še naprej ločevale med seboj in poskušale najti boljše načine za spopadanje s hitrostjo, varnostjo in drugimi težavami, bo to razvrednotilo možnost prevzema kriptovalute kot izvedljive alternative za fiat denar..

Menda že več kot 2000 različnih kriptovalut poskuša preseči Bitcoin.

Brez varnosti hitrost ne bo pomembna

Če omrežje ne more varno delovati, potem ne bo pomembno, kako hitro naj bi delovalo. Čeprav lahko hitrost sčasoma postane težava, lahko ena varnostna napaka vse skupaj zruši.

Obstajajo tisti, ki trdijo, da lahko hitrost prinese varnost. Če se ne upoštevajo hitrosti omrežja, lahko preobremenjena orodja povzročijo ranljivosti, ki jih je mogoče napasti.

Tako hitrost kot varnost sta pomembni in posledično vplivata drug na drugega.

Kljub temu je hitrost najpomembnejša za uporabnost in varnost celotnega omrežja.

Zdi se, da je argument, bolj ko vlagate v varnost, manj hitrosti dobivate, vendar več hitrosti imate, manj varno je omrežje. Potrebno je zdravo ravnovesje.

Ključne točke

Če se česa iz tega članka spomnite, navedite te ključne točke.

  • Visa je še vedno veliko hitrejša od katere koli kriptovalute. Visa zmore 24.000 na sekundo, medtem ko lahko Bitcoin upravlja samo 7.
  • Hitrosti transakcij so lahko zavajajoče. Obstaja veliko različnih načinov ocene hitrosti transakcij, kar lahko zmede.
  • Vdori kriptovalut so v večini primerov na borzah. Kriptovaluta je zelo varna, borze pa po drugi strani niso.
  • Brez varnosti hitrost ne bo pomembna. Ne bo pomembno, kako hitro lahko kriptovaluta deluje, če ne more obljubiti, da bo vaš denar varna.

Če ste z veseljem prebirali ta članek iz Trgovanje Izobraževanje, prosim, dajte mu všeček in ga delite z vsemi, za katere menite, da bi lahko bili zanimivi.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me