Ripple vs Bitcoin: Kateri kripto bi morali kupiti leta 2021

XRP vs BTC: Kateri naj bo v vašem portfelju?

Ripple in Bitcoin sta morda že v vašem naložbenem portfelju. Kateri pa ima boljšo naložbo v letu 2021 in pozneje?

Zanima vas razlika med Rippleom in Bitcoinom? Pristali ste na pravem mestu. V tem članku, Ripple vs Bitcoin: Katero kripto lahko kupite leta 2021, bomo ločili med tema dvema priljubljenima digitalnima kovancema.

Na kripto trgu se leta 2021 pričakujejo velike stvari, saj velike javne osebnosti in finančna podjetja še naprej sprejemajo digitalno valuto, in ob skoraj splošnih povišanjih cen za prvih deset žetonov še ni bilo privlačnejšega časa za vlaganje v kriptovalute.

Ripple vs Bitcoin – primerjava med XRP in BTC

Vsak, ki je nov pri kripto naložbah, se lahko nekoliko zmede, kam naj vloži svoj denar – še posebej glede na veliko število žetonov, ki so trenutno na voljo. Vendar se večina vlagateljev ukvarja le z vrhunskimi kripto-kripti – in dva nosilca v katerem koli naložbenem portfelju sta vedno Bitcoin in / ali Ripple.

Kako pa se kriptovaluti merita med seboj? Večina ljudi se zaveda Bitcoina kot vodilnega na trgu, toda ali je to najboljša kriptovaluta za naložbe v letu 2021? V naslednjem članku si podrobneje ogledamo XRP in BTC, da ugotovimo, katera ponuja najbolj obetavne donose v prihodnjem letu.

Je torej Ripple boljša naložba kot Bitcoin? Je prepozno vlagati v Bitcoin? Če hkrati vlagate v Bitcoin in Ripple?

In kar je najpomembneje, kakšna je razlika med Bitcoinom in Rippleom?

Ugotovite v našem podrobnem vodniku za primerjavo Ripple vs Bitcoin.

Če želite hitro in enostavno kupiti Bitcoin ali Ripple Izmenjava eToro!

Tekmovalci: Ripple vs Bitcoin

Najprej, če se sprašujete, kateri kripto vložiti v letu 2021, sta vredna razmisleka tako Ripple kot Bitcoin. Vendar pa vsak kovanec prinese na mizo nekaj zelo drugačnega in vsak potencialni vlagatelj se mora zavedati ključnih razlik med njima, da lahko učinkovito upravlja svoja pričakovanja.

Bitcoin vs Ripple: Katere so ključne razlike med njimi

Tu so najpomembnejši načini, kako se obe sredstvi razlikujeta:

Ozadje

Bitcoin je nedvomno najbolj znana obstoječa kriptovaluta – in tudi daleč največja glede tržne kapitalizacije. Pravzaprav je bil Bitcoin tisti, ki je kriptovaluto in verigo blokov postavil na zemljevid, ko se je lansiral že leta 2009. Izvor BTC-ja je nekoliko skrivnosten, saj nihče v resnici ne ve resnične identitete avtorja prvotnega bitcoin-a: Satoshi Nakamoto. Toda to zagotovo ni oviralo vzpona največje svetovne digitalne valute.

Po začetnih pompeh so se stvari na Bitcoinu nekaj let umirile, vse do leta 2013, ko je cena BTC-ja nenadoma naglo narasla in tisti, ki so se odločili za vlaganje v Bitcoin, so se znašli v zelo zavidljivem položaju – ob več stoodstotni donosnosti.

Stalna priljubljenost in položaj vodilnega na trgu pomeni, da bo večina vlagateljev želela kupiti Bitcoin leta 2021 in pogosto je prvi kripto novi vlagatelj, ki se odloči, da bo vložil svoj denar – in z dobrim razlogom.

Preberite več: Kaj je Bitcoin? Vodnik za začetnike

Valovanje je zelo drugačna zver kot Bitcoin. Pravzaprav je Ripple dejansko ime matičnega podjetja, ki stoji za XRP, in ne ime samega žetona, čeprav se pogosto uporabljata zamenljivo. Obstaja tudi nekaj polemik glede tega, ali je XRP resnično decentraliziran ali ne. Medtem ko ustanovitelji protokola vztrajajo, da je, Ripple Labs Inc vodi oddajo, za katero kripto skupnost trdi, da je nasprotna resnični decentralizaciji.

Druga ključna stvar, ki se je treba zavedati, je, da se primarni namen XRP razlikuje od Bitcoina. Ripple je bil razvit z mislijo na banke in večje institucije. Zamisel je bila predstaviti sistem, ki bi nadomestil obstoječe čezmejne plačilne rešitve, kot je trenutni industrijski standard SWIFT. To seveda pomeni, da je cenovni potencial XRP neločljivo povezan s sprejetjem večjih finančnih institucij.

Vsak, ki želi kupiti Ripple leta 2021, bi se moral zavedati tudi tožbe SEC, ki je podjetje zadela konec leta 2020, kjer je ameriški regulativni organ presodil, da je treba z XRP trgovati kot s sredstvom in ne kot z valuto – odločitev, ki je dosegla cene XRP na velik način. Vendar to zagotovo ne pomeni, da ni dobro vlagati v Ripple – še posebej, ker so cene trenutno na nizki strani.

Transakcije in hitrost

Pomembna razlika med kriptovalutami je pogosto povezana s tem, kako se njihova osnovna veriga blokov ukvarja s transakcijami. Čeprav vam ni treba razumeti natančnejših tehničnih podrobnosti kot takih, bi se moral vsak, ki želi vlagati v Bitcoin, vsaj zavedati osnov.

Bitcoin uporablja nekaj, kar se imenuje protokol dokazila o delu, v katerem rudarji uporabljajo za preverjanje transakcij v blokih. Rudarstvo izvajajo močno računalniki v Bitcoinovem omrežju, ki rešujejo zapletene enačbe. S tem so nagrajeni z novimi BTC-ji, prav tako pa s preverjanjem informacij o transakcijah poskrbijo, da je bitcoin plačilno omrežje zanesljivo in varno. Dodatne informacije najdete v naši razlagi kripto rudarjenja.

Ustvarjanje in preverjanje novega bloka v Bitcoin omrežju traja približno deset minut. Če rečemo to realno, je to približno približno 5 posameznih transakcij na sekundo, kar se morda sliši impresivno, vendar je to primerljivo s 1.700 Visa na sekundo. Dejansko je bila hitrost transakcij Bitcoinov že dolgo največja šibkost in več altcoinov je nastalo posebej za reševanje tega vprašanja.

Valovanje potrjuje transakcije na drugačen način kot omrežje Bitcoin. Namesto rudarjenja Ripple za potrditev transakcij uporablja knjigo konsenza in vrsto odobrenih omrežnih strežnikov. Zaradi tega so transakcije XRP bistveno hitrejše in manj porabljajo vire kot Bitcoin.

V resničnem smislu lahko XRP učinkovito prinese 1500 transakcij na sekundo. Transakcijski stroški so tudi znatno nižji v omrežju Ripple, kar je nekoliko pomembno, če se bo XRP pritožil na banke.

Poleg učinkovitejšega transakcijskega protokola lahko veriga blokov Ripple obravnava tudi različna sredstva, s čimer se Bitcoin ne more ujemati. Dejansko se zaradi koristnosti in potenciala sistema splača vlagati v Ripple. Čeprav morda nima nekaterih ključnih temeljev tradicionalne kriptovalute, bi morali potencialni vlagatelji imeti v mislih, da ima bistveno drugačen cilj kot večina.

Ponudba in povpraševanje

Kdor koli ve o trgovanju in naložbah, ve, da gre za ponudbo in povpraševanje – in to drži, ne glede na to, ali želite vlagati v Bitcoin, zlato ali katero drugo sredstvo. Če resnično načrtujete nakup Bitcoina leta 2021, se morda že sprašujete, kako lahko BTC ima kakršno koli resnično vrednost, če je mogoče kovance preprosto ustvarjati v omrežju.

Odgovor je pravzaprav dokaj preprost. Ponudba Bitcoina je omejena na 21 milijonov BTC. Poleg tega ima Bitcoin rudarstvo vgrajen mehanizem deflacijske oskrbe, ki je bolj znan kot prepolovitev. Prepolovitev, kot že ime pove, zmanjša nagrado BTC, ki jo prejmejo rudarji, za polovico in tako omeji skupno ponudbo, sproščeno v ekosistem Bitcoin.

Kot opomba, ko gre za povpraševanje, je velikan spletnih plačil PayPal pred kratkim dodal podporo za Bitcoin in odprl svet kriptovalut za svojih približno 330 milijonov uporabnikov. Mogoče si je zamisliti, da če bi se ti uporabniki leta 2021 odločili za nakup Bitcoina, ne bi bilo dovolj BTC-ja za obisk.

Tako kot pri Bitcoinu bo tudi kdo, ki želi vlagati v Ripple, želel vedeti o modelu delniškega toka. Ponovno se stvari med obema kriptovalutama zelo razlikujejo. Ripple Labs zadržuje pomemben delež XRP v hrambi. Nato podjetje vsak mesec izda do milijardo žetonov (od ocenjenih 100 milijard celotne ponudbe) za podporo poslovnim dejavnostim v omrežju. Neuporabljeni žetoni se nato postavijo nazaj v hrambo.

Mesečna izdaja XRP je olajšana s pametno pogodbo v omrežju, protokol zagotavlja, da ne bo možnosti zlorabe zaradi prekomerne ponudbe žetonov XRP v omrežju, in tudi v tem sistemu bo trajalo mnogo let, preden bodo vsi kovanci so v obtoku. Vendar je pristop požel veliko kritik kripto skupnosti – še posebej, ker ima podjetje, ki stoji za XRP, tako velik delež valute.

Še enkrat, kdor želi vlagati v Ripple, mora imeti v mislih namen, ki stoji za XRP. Primarna uporaba altcoinov je, da deluje kot osnovna valuta za prenos drugih sredstev in ne kot neposredni plačilni sistem med enakovrednimi uporabniki. Kot tak se nikoli ni ujemal z običajnim modelom zaloge in pretoka in se verjetno nikoli ne bo.

XRP vs BTC: Katera je boljša naložba?

Pogled na nekaj tehničnih vidikov posamezne kriptovalute je vedno priporočljiv in pogosto lahko osvetli, katere tržne sile bodo verjetno imele največji vpliv na določen žeton, vendar nam povedo le del zgodbe. Na koncu je na trgu veliko inovativnih kriptovalut, ki kot naložbena sredstva niso uspele doseči nobenega pomembnega napredka.

Pri tehtanju, ali vlagati v Bitcoin ali vlagati v Ripple, je najboljši način za natančno napoved upoštevanje različnih dejavnikov. Prvič, pogled na prejšnja gibanja cen je bistven pri prihodnji analizi. Seveda so številne vodilne platforme že izvedle lastno tehnično analizo, ki jo bomo obravnavali spodaj.

Vredno je tudi poslušati strokovnjake finančne industrije in ugledne vlagatelje. Ko se glavni igralci odločijo, da bodo vlagali v Bitcoin ali kupili Ripple leta 2021, je to vedno dober pokazatelj in v nekaterih primerih lahko dovolj, da sam po sebi dvigne cene.

Ripple Vs Bitcoin – ključne razlike

Bitcoin vs Ripple: Zgodovina cen

Edina konkretna informacija, ki jo imamo v zvezi z analizo gibanja cen, je zgodovina žetona – kar koli drugega so zgolj ugibanja. Pred naložbo je treba razmisliti o prejšnjem gibanju cen vsakega žetona.

BTC

Zgodovina cen Bitcoina ni bila nič drugega kot čudežna. Že v zgodnjih dneh trgovanja po nekaj centih je prihajalo do nenehnega pretoka prosilcev, ki razmišljajo o industriji in želijo vlagati v Bitcoin. BTC je leta 2011 dosegel pariteto z ameriškim dolarjem in od takrat je njegova rast stratosferska. Med letoma 2011 in 2013 se je cena Bitcoina povzpela na 1.242 USD – kar je neizogibno privedlo do velikega števila običajnih trgovcev, ki so želeli vlagati v Bitcoin.

Cena BTC je leta 2017 dosegla rekord 19.783,06 ameriških dolarjev, takrat pa kriptovalute le redko niso bile novice. Prav v tem času so večje institucije začele vlagati v Bitcoin in kriptovalute so se začele pojavljati v portfeljih tudi najbolj konzervativnih vlagateljev.

Vse skupaj še ni bilo navadno – cena Bitcoina je večkrat padla, vključno z 80-odstotnim padcem leta 2018. Kot tak bi se moral vsak, ki želi kupiti Bitcoin leta 2021, zavedati, da še vedno obstaja realna verjetnost, da vrednost BTC-ja lahko upade.

XRP

XRP ni imel enake impresivne rasti cen, kot jo je doživel BTC. Po prvi uvedbi leta 2012 je bilo do leta 2017, ko je dosegel pariteto z ameriškim dolarjem, zelo malo apetita za vlaganje v Ripple. Rast je na splošno temeljila na novicah, da so se glavne finančne institucije prijavile na RippleNet, kar je neizogibno privedlo do večjega števila trgovcev na drobno, ki želijo vlagati v Ripple.

Cene so se še naprej vzpenjale, dokler januarja 2018 niso končno dosegle rekordnih 3,08 ameriških dolarjev. V tej fazi so bili mnogi redni finančni analitiki bolj naklonjeni vlaganju v Ripple in stvari so bile za altcoin videti dobro. Vendar pa so se cene od takrat znatno znižale, odločitev SEC leta 2020 pa je XRP spustila na najnižjo vrednost okoli 0,25 USD.

Bitcoin proti valovanju: napovedi v prihodnosti

Torej, kaj nam lahko prejšnja gibanja cen kriptovalut povejo o prihodnosti? Ne glede na to, ali se odločite za naložbo v Bitcoin ali Ripple, je tehnična analiza prejšnjih cenovnih poti eno najboljših orodij za napovedovanje prihodnjih gibanj.

BTC

Napovedi za BTC v letu 2021 so na splošno pozitivne. TradingBeasts je izdal zelo verodostojno pot, ki napoveduje, da se bodo cene vztrajno dvigovale, saj bo v prihodnjih mesecih več institucij vlagalo v Bitcoin. V času pisanja tečaja je BTC narasel na več kot 43.000 ameriških dolarjev in TradingBeasts verjame, da bo ohranil rast v večini leta 2021, napoveduje pa povprečno 67.000 ameriških dolarjev pred iztekom leta.

Drugje je agencija za napovedovanje gospodarstva bolj optimistična, saj je za BTC napovedala znatno rast v celotnem letu 2021. Dejansko napovedujejo dolgotrajen bikovski tek skozi vse leto, BTC pa bo do decembra 2021 zrasel približno 375%.

Nazadnje, DigitalCoinPrice je tudi v veliki meri bikovski na Bitcoin. Tehnična analiza platforme kaže, da bo BTC nadaljeval z rastjo vse do leta 2021 in dosegel potencialno najvišjo vrednost v višini 96.768,26 USD leta 2021.

Seveda to soglasje večjih analitikov kaže, da bi bilo pametno kupiti Bitcoin leta 2021. Vendar bi morali vlagatelji opozoriti na velika odstopanja med napovedmi in ustrezno upravljati svoja pričakovanja..

XRP

Napovedi so nekoliko manj enotne, ko gre za XRP. TradingBeasts ima altcoin po dokaj ravni poti skozi leto 2021, ki se vztrajno, a neznansko povečuje od povprečne cene od 0,53 USD marca do približno 0,55 USD decembra 2021.

Drugje, WalletInvestor je bolj radodarna s svojo napovedjo Ripple za leto 2021. Platforma vidi, da XRP doseže vrhunec dvakrat na leto, junija je dosegel približno 0,63 USD, preden je nekoliko padel, nato pa se je konec leta povzpel na 0,82 USD decembra. 2021

Končno napovedi iz DigitalCoinPrice ležati nekje vmes. Njegova tehnična analiza kaže, da se bo XRP v večini leta 2021 odbijal med 0,60 in 0,70 USD, preden bik novembra in decembra dočaka altcoin do konca leta pri 0,74 USD.

Usmeritev XRP morda ni ravno tako impresivna kot Bitcoin, a malo ljudi bi pričakovalo drugače. Na tej stopnji bi moral vsak, ki namerava kupiti Ripple leta 2021, to storiti kot del širše strategije kripto naložb.

Bitcoin Vs Ripple: Kaj pravijo strokovnjaki

Zadnji del naše primerjave XRP in BTC je pogled na to, kaj strokovnjaki pravijo o posameznem žetonu. Pogosto je to odličen pokazatelj tržnega razpoloženja in če se večji vlagatelj nenadoma odloči, da bo vlagal v Ripple ali kupil Bitcoin leta 2021, potem lahko ne samo domnevate, da gre za hrbtno stran temeljite tržne analize, ampak lahko včasih tudi zanimanje pomembnih oseb in institucij biti vse, kar je potrebno, da se sproži bikovski trg.

Lepih primerov za to je malo kot Teslina pridobitev 1,5 milijarde dolarjev Bitcoina februarja 2021. Novica je povzročila, da je cena Bitcoina skočila za 17% na 45.220 USD, kar je rekordno visoko. Poleg tega imajo mnenja številk tehnološke industrije, kot je Elon Musk, toliko gravitacije, da lahko samo oni zvišujejo cene, kot smo videli tudi z njegovim tvitom o Dogecoinu, tudi februarja.

Seveda obstaja veliko glasov iz industrije, ki ljudem svetujejo, naj kupujejo Bitcoin leta 2021, pri čemer najpomembnejši številki, kot sta Mike Novogratz in Tom Fitzpatrick iz Citibank, napovedujejo veliko rast BTC v prihodnjih mesecih. Obstaja tudi več drugih uglednih strokovnjakov iz industrije, ki sporočajo, da nameravajo vlagati v Bitcoin, vključno z Ricom Edelmanom, ustanoviteljem Edelman Financial Engines, ki meni, da bi bilo treba 1% naložbenega portfelja nameniti vlaganju v Bitcoin.

Vse to dobro nakazuje BTC-ju, toda ali kdo svetuje ljudem, naj kupijo Ripple leta 2021? Tukaj je mnenj malo in daleč, da ne omenjamo veliko bolj razhajajočih se mnenj. Vendar pa obstaja nekaj precej velikih imen, ki podpirajo XRP – nenazadnje veliko uglednih finančnih institucij, kot so JP Morgan, Banco Santander in Bank of America. Podpora takim bančnim težkovodnikom vsekakor kaže, da bi se lahko še vedno izkazalo za smiselno vlagati v Ripple.

Vendar je imel XRP veliko škodovalcev – zlasti od razsodbe SEC leta 2020. Kolumnist Hackernoona, na primer, Xenofon meni, da je malo možnosti za znatno rast XRP-ja leta 2021, medtem ko ekonomist Frances Coppola, ki piše za Forbes in Financial Times, meni, da da je zabave konec za XRP in tisti, ki so se sprva odločili za naložbo v Ripple, zdaj želijo razbremeniti svoja imetja.

Ripple Vs Bitcoin: Zaključek

Torej je tudi Ripple boljša naložba kot Bitcoin?

Verjetno je že postalo očitno, da je vprašanje, ali vlagati v Bitcoin ali kupiti Ripple leta 2021, nekoliko nasprotno. Kriptovaluti predstavljata dramatično različni naložbeni možnosti in kot taki iz neposredne primerjave ni mogoče veliko pridobiti.

Pravzaprav bi se v nepredvidljivem svetu kriptovalut in verige blokov Bitcoin in Ripple dejansko dobro dopolnjevali kot del raznolikega portfelja. Če se odločite za nakup Bitcoina leta 2021, potem lahko z gotovostjo pričakujete vsaj nekaj rasti. Vendar je treba opozoriti, da boste lahko kupili veliko več žetonov z minimalnimi izdatki, če se odločite za naložbo v Ripple.

BTC je približno tako stabilen kot kriptovaluta, zato, če vlagate samo v en žeton, je to verjetno vaša najboljša stava. Tisti, ki so pripravljeni prevzeti večje tveganje, pa bi vseeno morda želeli razmisliti o možnosti nakupa Ripple-a leta 2021, saj ima vsekakor veliko potenciala za rast, njegova cena pa je še vedno nižja od sodbe SEC.

Ne glede na to, s katerim žetonom se odločite, vedno ne pozabite, da so kripto trgi znano nestanovitni in nič ni zagotovljeno. Čeprav lahko pozitivni komentarji voditeljev, kot je Elon Musk, čez noč povečajo vrednost kovanca, je treba omeniti, da velja tudi obratno.

Na koncu se končna odločitev odloči samo vi. Kakšen vlagatelj želite biti? Katera tehnologija vas bolj navdušuje? In ki je trenutno najbolj podcenjena?

Ugotovite odgovor na to vprašanje, zagotovo boste vedeli, ali je Ripple boljša naložba kot Bitcoin!

Zdaj poznate kritične razlike med Rippleom in Bitcoinom. Če se počutite navdihnjeni za nakup Bitcoin ali Valovanje, ali pa je ta članek podal nekaj vpogleda v vaše obstoječe znanje o vlaganju, boste morda z veseljem vedeli, da eToro ponuja možnost nakupa sredstev Crypto in trgovanja s CFD-ji na do 90+ kriptovalute.

eToro – najboljša platforma za kriptovalute

eToro se je že vrsto let izkazal kot zaupanja vreden v kripto industriji – priporočamo, da jih preizkusite.

Navidezne valute so zelo nestanovitne. Vaš kapital je ogrožen.

XRP Vs BTC – Pogosta vprašanja

Ali je dobro vlagati v Bitcoin?

Trg kriptovalut je težko natančno napovedati, vendar je varno trditi, da se v prihodnjih mesecih pričakujejo velike stvari in mnogi ugledni analitiki v industriji svetujejo ljudem, naj vlagajo v Bitcoin leta 2021. Vendar ne pozabite, da napovedi nikakor niso zagotovljene – nikoli ne smete vlagati denarja, ki si ga ne morete privoščiti, da bi ga izgubili.

Kje lahko kupim Bitcoin leta 2021?

Če želite kupiti Bitcoin leta 2021, boste morali poiskati uglednega posrednika in odpreti trgovalni račun. Običajno priporočamo eToro za vlagatelje začetnike, saj ponuja celo vrsto storitev, pa tudi veliko izobraževalnih virov in vodnikov o tem, kako začeti.

Bi moral vlagati v Ripple?

Obstaja veliko ugibanj o tem, ali je dobra ideja kupiti Ripple leta 2021 po razsodbi SEC, ki je XRP dosegla konec leta 2020. Vendar pa mnogi strokovnjaki menijo, da ima žeton še vedno veliko potenciala in je že obstajala ki se odločajo za naložbe v Ripple v uvodnih mesecih leta 2021. Na splošno bi Ripple morali kupiti le leta 2021, če je del raznolike naložbene strategije.

V kateri kripto bi moral vlagati leta 2021?

Izbira, v katero kripto naložbo naj bi vlagali leta 2021, bi morala vključevati natančne raziskave. Medtem ko večina analitikov vlagateljem svetuje, naj kupujejo Bitcoin leta 2021, lahko kdo, ki se želi razvejati, na primer investira v Ripple, Dogecoin ali Litecoin. Naš vodnik o tem, kam vlagati v letu 2021, naj vam pomaga pri oblikovanju ožjega seznama potencialnih žetonov.

Bitcoin Vs. Druge kriptovalute

  • Bitcoin proti Ethereumu
  • Bitcoin proti Bitcoin Cashu
  • Bitcoin proti Cardanu
  • Bitcoin vs Dogecoin
  • Bitcoin proti Binance Coin
  • 10 najpomembnejših kriptovalut razen Bitcoinov

Ripple vs Bitcoin – Infographic

Vam je bil všeč naš članek Ripple vs Bitcoin: Kateri kripto bi morali kupiti leta 2021? Nato ga delite z vsemi, ki bi se vam zdeli koristni.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me