Charlie Munger: Pragmatični vlagatelj, ki ve, kako ustvariti bogastvo

Trading Education deli z vami navdihujoča zgodba milijarderja vlagatelja Charlieja Mungerja in lekcije, ki se jih lahko naučite iz njegovih naložbenih načel in mentalnih modelov.

Čeprav je Warren Buffett človek, ki je običajno v središču pozornosti, ko gre za naložbeni uspeh Berkshire Hathawaya, bi bilo treba velik del uspeha pripisati njegovemu kolegu Charlieju Mungerju, podpredsedniku podjetja.

Kdo je Charlie Munger?

Charlie Munger je desna roka Warrena Buffetta. Poleg obveznosti do Berkshire Hathawaya je predsednik Daily Journal Corporation v Los Angelesu in direktor Costco Wholesale Corporation. Februarja 2018, Forbes ocenil, da je Mungerjeva neto vrednost približno 1,74 milijarde USD.

Zgodnje življenje Charlieja Mungerja

Tako Buffett kot Munger sta iz Nebraske, kjer se je Charlie rodil v Omahi leta 1924. Munger je kot najstnik delal v lokalni trgovini z živili, ki je bila v lasti dedka Warrena Buffetta.

Munger je nato začel visokošolsko izobraževanje na univerzi v Michiganu, kjer je študiral matematiko. Toda tik po 19. rojstnem dnevu je Munger zapustil univerzo in služil v letalski vojski ameriške vojske. Munger je bil eden redkih vojakov, ki so ga kot častnika naročili brez diplome.

Po svoji službi je Munger končal več izpopolnjevalnih tečajev na različnih univerzah, celo vstopil na Harvardsko pravno fakulteto brez dodiplomskega študija, kjer je leta 1948 diplomiral magna cum laude.

Ljudje preberejo tudi: Andy Krieger: Genij trgovanja z valutami

Zgodnja kariera Charlieja Mungerja

Leta 1962 je Munger ustanovil nepremičninsko odvetniško družbo Munger, Tolles & Olson, ki je še danes znana praksa. Čeprav mu naložbe nikoli niso bile daleč od glave, je med letoma 1962 in 1975 vodil lastno investicijsko partnerstvo, ki je v tem obdobju ustvarilo 19,8-odstotno letno donosnost. Munger in Buffett sta se srečala že v zgodnji fazi investicijske kariere leta 1959, prijateljstvo pa se je postopoma razvilo v naložbeni odnos.

Odnos med Charliejem Mungerjem in Warrenom Buffettom

Naraščajoče prijateljstvo med njima je vodilo do tega, da je Munger zapustil uspešno pravno kariero in združil moči z Buffettom za vodenje Berkshire Hathaway BRK.B.

Par že vrsto let sodelujeta in sta med seboj in delničarjema ustvarila odlično razmerje. Buffett je znan po svojem koristnem vpogledu, medtem ko Munger s svojo hitro pametjo vnaša kanček humorja na letna srečanja. Izjemen primer iz leta 2005 deli tudi Jutranja zvezda, ko sta para razpravljala o odškodninah različnih upravnih odborov.

Buffett je opisoval, da po tem, ko je bil član 19 upravnih odborov, ni nikoli videl honorarjev kot vprašanja v zvezi z odškodnino direktorja, pri čemer so odškodninski odbori delovali kot Chihuahuas, ne pa nemške doge ali dobermani. Buffett je nato z zaskrbljenostjo razložil, da ga skrbi žalitev prijateljev, ki bi lahko bili prisotni v odškodninskem odboru, na kar je Munger odgovoril z duhovitim komentarjem "Žališ pse".

Morda vam bodo všeč tudi: Lekcije človeka, ki premaga trg

Mungerjeva investicijska filozofija

Munger je znan kot vlagatelj močnih podjetij z različnimi konkurenčnimi prednostmi. Munger je v svojih več govorih predstavil koncept osnovne, posvetne modrosti in njen odnos do posla in financ.

Munger meni, da je vsako podjetje, ki se zanaša na zvijače, usojeno na neuspeh, dobro podjetje bi moralo biti etično podjetje. Munger v svojih naložbenih načelih uporablja veliko ravni znanja in poslovne etike, kjer kupuje podcenjene zaloge glede na njihovo poslovno kakovost, namesto da bi se osredotočil le na to, kako poceni so.

Lekcije, ki se jih lahko naučimo od Mungerja

Kako bi morali nadobudni vlagatelji pridobiti posvetne modrosti, da bi dosegli uspeh pri izbiri delnic? Munger meni, da je ključno razumevanje različnih tem, ne pa omejevanje naložb na nekaj ozkih tem. Avtor izboljšanje ravni znanja, vlagatelji začnejo razumeti ekonomijo več panog in se osredotočajo na dolgoročni uspeh, kjer drugi zaradi kratkovidnosti ne uspejo.

Nenehno obnavljanje opisuje Mungerjev pristop k naložbam kot precej edinstven v primerjavi z večino vodstvenih kadrov. Čeprav ima podobno izobrazbo, ne deli nobene radikalne nove filozofije ali obljublja, da bo spremenil svet. Namesto tega ohranja nizek profil in se drži preproste filozofije, da bi se izognil neumnosti, namesto da bi bil zelo inteligenten.

Glej tudi: Trgovanje s tržnimi novicami

Razumevanje svojih kompetenc

Munger drugih ne spodbuja k iskanju sijaja, ampak verjame, da se moramo izogibati napakam. Tako Munger kot Buffett sledita istemu pravilu, ki ga imenujejo “krog kompetenc”, ki opisuje, kako naj se vsak človek drži svojega področja znanja. Niti Munger niti Buffett na primer nista vlagala v Google ali Amazon, saj tehnologija ni v njihovem krogu pristojnosti.

Po tej teoriji smo vsi amaterji, ko stopimo izven našega kroga zaupanja, vendar mnogi od nas nimajo ponižnosti, da bi to priznali. Munger meni, da je treba za ohranjanje prednosti vlagati konzervativno, da bi presegli konkurenco. Upravljanje pričakovanj je tudi sestavni del vsake naložbe.

Moč mentalnih modelov

Načela vlaganja Charlieja Mungerja

Kljub temu, da se ni nikoli udeležil ničesar v zvezi z naložbami, je Munger v svoji karieri še vedno uspeval. Munger je na svoji ravni znanja uporabil mrežo močnih mentalnih modelov. Zapletenost sveta okoli nas je s tisočimi spremenljivkami težko razumljiva, zato je vsako naložbeno situacijo nemogoče napovedati. Z nenehnim prizadevanjem za izboljšanje našega znanja in izzivalnih idej je mogoče zgraditi nove miselne modele, na katere se lahko zanesemo, da bomo zagotovili okvir za pristop k problemu tako previdno kot vpogled.

Če želite več informacij o naložbenih strategijah, se danes obrnite na našo izkušeno ekipo.

Če ste z veseljem prebirali ta članek iz Trading Education, mu podelite všeček in ga delite s kom drugim, za katerega menite, da bi ga lahko tudi zanimal.

Viri:

[1.] https://www.investopedia.com/terms/c/charlie-munger.asp

[2.] https://constantrenewal.com/avoiding-stupinity/

[3.] http://news.morningstar.com/classroom2/course.asp?docId=145665&stran = 2

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me