Central Bank Digital Currencies (CBDC) uitgelegd – Nieuwe revolutie voor financiën?

Wat zijn Central Bank Digital Currencies (CBDC) – markeren ze het begin van een revolutie om het financiële systeem voor altijd te veranderen? CBDC’s zijn digitale valuta uitgegeven door centrale banken die functioneren als nationale valuta (fiat). Ze zijn een directe vervanging van papiergeld, met exact hetzelfde waarde- en uitgiftebeleid. CBDC’s zijn door de staat gesanctioneerd en worden beheerst door de monetaire autoriteit en regelgevende wetgeving.

Banken over de hele wereld haasten zich om uit te geven Digitale valuta van de centrale bank (CBDC). China heeft de testversie al geïmplementeerd voor Digital Currency Electronic Payment (DCEP), een digitale versie van de RenMinBi op basis van cryptografische technologie. Japan reageerde onmiddellijk deze aankondiging door plannen om over “2 tot 3” jaar een digitale yen vrij te geven. Een van de belangrijkste motivaties erachter CBDC gaat de manier waarop geld over de hele wereld wordt overgemaakt drastisch verbeteren. In plaats van te vertrouwen op tien jaar oude technologieën zoals SWIFT, kunnen digitale valuta direct en zonder wrijving worden overgedragen. Dit zal drastische gevolgen hebben voor alle bankniveaus, van de m0 reservesysteem aan de niet-bankieren.

Grote kranten zoals The Guardian en the Economist begonnen opiniestukken te schrijven en noemden de vooruitgang vanuit China een grote stap die een bedreiging zou kunnen vormen voor de economische hegemonie van de VS. Aan de andere kant kondigden commentatoren in China het snelle werk en de implementatie van hun land aan. Hoewel de VS en hun staatsbanken traag zijn geweest met het aankondigen van onderzoeksplannen en schijnbaar zijn gestopt De Weegschaal van Facebook (een geprivatiseerd antwoord op een CBDC) in zijn sporen, zijn andere westerse landen snel begonnen met onderzoek. 

YouTube-poster

Wereldwijde inspanning om digitale valuta van de centrale bank in te zetten

Eerder dit jaar begonnen banken uit het VK, de EU, Japan, Canada, Zwitserland en Zweden allemaal met gezamenlijk onderzoek naar een CBDC. Frankrijk heeft de intenties aangekondigd om in 2020 een pilot-CBDC te testen.

In Azië kondigden de Japanners onmiddellijk hun voornemen aan om een ​​CBDC op te richten dat overeenkomt met die van China zodra het nieuws begon te breken. De Bank of Korea kijkt ook naar haar eigen digitale valuta. Kleinere nationale banken zoals Thailand, de Filippijnen en Singapore zijn ook bezig met het opzetten van hun eigen banken. Projecten zoals Ubin in Singapore de samenwerking met de Monetary Authority of Singapore bevindt zich al in fase 5 van ontwikkeling.

De wereld beweegt zich richting CBDC en is het erover eens dat dit de valuta van de toekomst zal zijn. Maar wat maakt ze zo speciaal en aantrekkelijk voor banken en overheden? 

Digitale valuta als wapen om economische veranderingen tegen te gaan

De belangrijkste reden is de kosteneffectiviteit en controle. CBDC’s zijn niet onderworpen aan lange doorlooptijden en dure vergoedingen. Zoals je kunt zien op de stabiele muntenmarkt, kan het verzenden en ontvangen van cryptocurrencies snel en gemakkelijk worden gedaan, met alleen een telefoon en internetverbinding vereist. Niet alleen dat, maar digitale valuta’s zijn veel gemakkelijker te volgen, waardoor het volgen van witwassen veel gemakkelijker wordt. 

Een andere factor is de veerkracht van CBDC tegen politieke of economische veranderingen. Burgers uit opkomende economieën zijn vaak onderhevig aan grote verschillen in de gezondheid van hun valuta op de markt in vergelijking met de wisselkoersen, maar stabiele munten hebben zelden grote verschuivingen. Niet alleen dat, maar ook het afsluiten van grote banken, zoals in Griekenland en IJsland hadden misschien een oplossing gehad als ze een financieel alternatief hadden om hun geld op te slaan. Dit voordeel van digitale valuta’s zou wel eens belangrijk kunnen zijn, aangezien de wereld een recessie onder ogen ziet na de economische spanningen van de Coronavirus-inspanningen. 

Er is echter een belangrijk detail dat het onderzoek van sommige landen voortstuwt. De bedreiging die CBDC vormt voor de overheersing van de Amerikaanse dollar. ChinaDaily noemde de DCEP van de People’s Bank of China een ‘functioneel alternatief voor het dollarvereffeningssysteem’. Dit is iets wat politici in Peking willen, aangezien Amerikaanse sancties van kracht worden, namelijk doordat de dollar de reservevaluta is. Dit betekent dat internationale overboekingen naar gesanctioneerde staten vaak verboden zijn en dat banken worden gesloten, omdat ze de Amerikaanse dollar gebruiken voor de uitwisseling. 

Amerikaanse sancties aanvechten

Het theoretische vermogen van CBDC’s om de dominantie van de VS te omzeilen, is iets waar veel strijdende naties naar hebben uitgekeken. Andere landen die nationale digitale valuta hebben, zijn onder meer Iran, een land dat geteisterd wordt door Amerikaanse sancties, en Venezuela, een vergelijkbaar getroffen land. Andere Amerikaanse tegenstanders die zijn begonnen met onderzoek naar hun eigen CBDC zijn onder meer Cuba, Noord-Korea en Palestina.

Het is duidelijk dat er een race gaande is tussen de verschillende concurrerende landen om hun eigen digitale valuta te lanceren en een nieuw economisch kader te creëren. Wie de aanklacht gaat leiden, valt nog te bezien, maar het antwoord kan grote gevolgen hebben voor de toekomst. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me