Ripple VS Stellar Lumens: wat ze delen en hoe ze verschillen

Stellar Lumens (XLM) en Ripple’s (XRP) zijn twee digitale assets die een gemeenschappelijke achtergrond hebben, namelijk dat ze allebei zijn gemaakt door dezelfde persoon: Jed McCaleb. Dit leidt tot een paar duidelijke overeenkomsten. 

De twee cryptocurrencies hebben echter ook fundamentele verschillen die het publiek zou moeten kennen. Tot 2013 was de Amerikaanse programmeur McCaleb dienend lid en CTO van de Ripple Company. In 2014 richtte hij samen met Joyce Kim Stellar op om de gemakkelijke en goedkope uitwisseling van digitale activa mogelijk te maken. 

Stellar VS Ripple in één oogopslag

Stellair

De Stellair netwerk is open-source software die werkt onder Apache-licentie. Gebruikers kunnen integreren met het gratis te gebruiken netwerk via API’s die beschikbaar zijn op de website. Idealiter is het Stellar-netwerk sneller, het duurt tussen de 2 en 5 seconden om een ​​transactie te verzegelen. Het werkt op basis van een consensusmechanisme dat problemen oplost door een consensus over het netwerk te bereiken. Belangrijk is dat Stellar zich richt op individuen als gebruikersbestand.

Lees ook: Beste Stellar-portefeuilles en Stellar XLM-prijsvoorspelling 2021-2025

Rimpeling

De Ripple-netwerk richt zich op financiële industrieën als gebruikersbestand. Het netwerk heeft tot doel toezichthouders, centrale banken en schatkisten uit verschillende landen over de hele wereld te betrekken. Ripple Network is meer gecentraliseerd dan Stellar.

Lees ook: Beste Ripple-portefeuilles in 2021

Ripple VS Stellaire overeenkomsten

Om te beginnen werken zowel XRP- als XLM-munten op een vergelijkbare manier op basis van hun betalingsverwerkingsmechanisme en de betrokken native assets. Elke cryptocurrency heeft echter zijn verschillende eigenschappen die van elkaar scheiden. XRP richt zich op de blockchain-gebaseerde wereldwijde overdracht van geld, waardoor het meer functioneert als de Western Union, Moneygram en anderen die internationaal fiat-valuta overmaken. Beide cryptocurrencies delen een soortgelijk doel: het verbinden van de wereldwijde banksector om deze efficiënter te maken. 

Veel mensen geloven dat Stellar XLM vanwege de gedeelde achtergrond een afsplitsing was van Ripple’s XRP en daarom in alle opzichten zo functioneert. Dit is misleidend, aangezien elke cryptocurrency op een aparte code werkt. Hoewel het afkomstig is van Ripple, heeft Stellar na de lancering zijn eigen code ontwikkeld, die het scheidt van XRP. Beide digitale activa hebben hun niches in de geldtransfersector handig gebogen, waarbij Ripple fiatgeldoverdracht tussen financiële instellingen mogelijk maakt. Stellar daarentegen functioneert als een middel voor de overdracht van digitale activa tussen individuele gebruikers.

Ripple versus geweldige operationele verschillen

Ripple is ontworpen als een winstgevend netwerk dat valutatransfers uitvoert. De digitale munt XRP is een waardeopslag die gebruikers kunnen gebruiken om betalingen te vergemakkelijken. Het is de op twee na grootste cryptocurrency qua marktkapitalisatie, een positie die het al geruime tijd in stand houdt.

Ripple richt zich op het verbinden van banken, bedrijven, beurzen en andere betalingsplatforms via zijn RippleNet-netwerk. Het netwerk heeft momenteel meer dan 100 banken onder zijn riem. Enkele van de instellingen die al in de plooi zijn, zijn onder meer Bank of America.

Stellar daarentegen, hoewel het betalingsdiensten aanbiedt, werkt onder de Stellar Development Foundation, een non-profitorganisatie. Stellar Lumen (XLM) heeft een marktkapitalisatie van meer dan $ 4,2 miljard, waardoor het de negende grootste cryptocurrency is.

Terwijl Ripple voorstander is van een ambitieus doel, omarmt Stellar een onbaatzuchtige zet met als doel gebruikers in onontwikkelde landen mondiger te maken. Het richt zich op gemeenschappen zonder bank die geen toegang hebben tot geldovermakingsdiensten. Dit verbetert op zijn beurt de financiële inclusie en helpt uiteindelijk de armoede te bestrijden.

Stellar werkt momenteel samen met partners in de Filippijnen en Europa om zijn robuuste doelstellingen te ondersteunen. De stichting is van plan haar diensten in de nabije toekomst uit te breiden naar het Afrikaanse continent. De open-sourcecode van het netwerk kan door iedereen worden gewijzigd of verspreid.

Bovendien is de bedrijfscultuur van beide bedrijven anders. De Ripple-gemeenschap heeft bijna 200 medewerkers in dienst, terwijl Stellar conservatief is en met ongeveer 20 of 30 professionals werkt. Hoewel het personeel van Ripple zich zorgen maakt over marketing, maakt Stellar gebruik van externe ontwikkelaars. Deze operationele verschillen scheiden de twee cryptocurrencies aanzienlijk.

Technische verschillen

Afgezien van de operationele verschillen, beide XLM en XRP hebben ook technische verschillen. Ripple maakt bijvoorbeeld gebruik van de consensus van proof-of-correctness met een onafhankelijk servernetwerk dat transacties valideert. Aan de andere kant is Stellar, ook een niet-mijnbare munt, meer gedecentraliseerd dan Ripple. 

De volgende tabel geeft een overzicht van:

Rimpeling Stellair
Schaalbaarheid Zeer schaalbaar Zeer schaalbaar
Transactiekosten Heel laag Heel laag
Transactiesnelheid Erg snel Erg snel
Gebruik case Financiële instellingen  Gemeenschappen / individuen
Filantropie Serveer aandeelhouders Maak een einde aan de wereldwijde armoede
Entiteitstype Winstgedreven Non-profit
Bedrijfsvisie Gecentraliseerde controle Gedistribueerde controle

Met een hoogtepunt van operationele, technische en protocolverschillen, werken de twee platforms toe naar de acceptatie van blockchain-technologie en innovatie. Zowel Stellar XLM als Ripple’s XRP zijn bedoeld om echte problemen op te lossen en bij te dragen aan de cryptocurrency-gemeenschap.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me