Kusama ($ KSM): Kako to, da je Polkadotov divji bratranec?

Kusama ($ KSM) se imenuje “Polkadotov divji bratranec”. Vendar je to pobuda, ki želi rešiti pomisleke ekosistema Polkadot glede kodiranja ranljivosti. Kusama je preko svoje običajne testne mreže na svoji platformi postavil mrežo, ki se osredotoča na raziskave in razvoj z resničnimi stroški za skupnost in razvijalce. Zaradi tega je bolj podoben omrežju, ne da bi morali dejansko postavljati nove dogodke na glavno platformo Polkadot.

Ozadje

Dr. Gavin Wood je ustanovil podjetje Kusama s ciljem podpiranja mreže Polkadot ($ DOT) z izgradnjo vzporedne verige blokov, ki omogoča eksperimentiranje in razvoj v zelo realnih pogojih. Glede na to je dr. Wood razmišljal o “kanarski mreži”, ki deluje kot opozorilo in protokol zgodnjega odkrivanja težav, ki lahko razkrije slabosti osnove kode Polkadot.

S Kusamo je mogoče preizkusiti nove funkcije, ki so načrtovane za izvajanje v glavni verigi Polkadot. Razlika med Kusamo in vsemi drugimi mrežami preizkušenj je, da imajo odločitve, sprejete v platformi, dejanske gospodarske posledice. Testnets nudijo samo žetone za igrišča, ki nimajo dejanske vrednosti.

Kaj je Kusama?

Kusama je Polkadotova kanarska mreža, kar pomeni, da gre za eksperimentalni protokol skupnosti za raziskave in razvoj. Njegov glavni namen je razvijalcem pomagati pri testiranju in uvajanju parahainov na projektu Polkadot ali eksperimentiranju njegovih funkcij upravljanja in zajemanja v realnih ekonomskih razmerah.

Kanarsko testiranjeKanarsko testiranje

Kanarsko testiranje je pomembno, saj razvijalci obeh verig domnevajo, da je to najboljši način za popolno razumevanje kritičnih tveganj, ki jih predstavlja razvoj Polkadota.

Kusama kot nerafinirana različica Polkadota deluje kot neodvisno decentralizirano glavno omrežje. Neprekinjeno bo deloval, dokler bo skupnost to dopuščala, saj decentralizirani sistemi sami po sebi nimajo stikal za ubijanje. Mogoče bi lahko postala para relejna veriga do Polkadota, vendar se nikoli ne namerava združiti s samo verigo Polkadot.

Žeton Kusama ($ KSM)

Izvorni žeton Kusame je KSM, ki ga lahko imetniki uporabijo za vložke, postanejo potrjevalnik ali predlagajo enega in med drugim glasujejo o njegovem mehanizmu upravljanja. Poleg tega je žeton tisti, ki poganja večino mehanizmov v mreži Kusama.

Vlagatelji, ki so kupili DOT med Polkadotovim ICO, so usposobljeni za prejem enakovredne količine KSM v mreži Kusama.

Konsenzni protokol: nominirani dokaz o vlogi

Kusama sledi modelu konsenza nominiranih dokazov o vlogi (NPoS), kjer se potrjevalci izvolijo glede na njihov delež in delež tistih, ki zanje glasujejo. Platforma v največji možni meri uravnoteži težo med potrjevalci vsakih volitev.

V Polkadotu se volitve validatorjev osredotočajo na ravnovesje med temi tremi meritvami (Phragmenov algoritem):

 • Skupni znesek, ki sta ga vložila nominiranec in njihovi predlagatelji
 • Vložek za minimalno vloženim validatorjem
 • Variacija vloga v nizu.

Validatorji

Da postanejo potrjevalnik, morajo uporabniki najprej vložiti KSM. Ko uporabniki že imajo minimalno količino žetonov, ki je potrebna, da postanejo kandidati za validacijski niz, so izvoljeni na podlagi algoritma Phragmen.

Trenutno je na Kusami več kot 130 potrjevalcev.

Parachains

Parachains so podatkovne strukture, specifične za aplikacijo, ki jih validirajo verige relejev Polkadot in delujejo vzporedno z omrežjem Polkadot. To jim omogoča obdelavo transakcij s hitrostjo in razširljivostjo verige blokov Polkadot.

Kako delujejo parahajiniKako delujejo parahajini

Po drugi strani pa so zbiralci zadolženi za vzdrževanje celotnega parahajna. Vozlišča Collatorja hranijo vse podatke o parahainu in ustvarjajo nove kandidate za blok za preverjanje in snemanje validatorjev.

Parachaini imajo lahko neodvisno gospodarstvo od mreže Polkadot in svoj izvorni žeton.

Upravljanje

Pred vsako posodobitvijo ali revizijo protokola o njih glasuje mreža, sestavljena iz imetnikov žetonov in sveta Kusame. Kusama je z inovacijami, kot so sistem glasovanja na verigi in odločanje, uteženo s stališči, omogočil model upravljanja, ki ga vodi skupnost.

Funkcija upravljanja sledi naslednjim postopkom:

Predlaganje referendumov: Vsak referendum vsebuje določen predlog, ki služi kot razpis za privilegirano funkcijo. Na referendumu je vključeno obdobje, določeno za postopek glasovanja. Lahko jih predložijo imetniki žetonov Polkadot (DOT) in svet ali pa jih vzamejo s predhodnih referendumov ali priporočil Kusaminega tehničnega odbora po odobritvi sveta.

Glasovanje za predlog: Obstajata samo dve možnosti pri glasovanju, bodisi „aye“ ali „no“. Če predlogi prejmejo večino, se lahko predložijo v izvajanje. Pred uveljavitvijo predloga pa morajo uporabniki zaklepati svoje žetone, dokler ne poteče celotna zamuda pri uveljavitvi. Namen tega parametra je zagotoviti, da predlog izpolnjuje minimalni ekonomski odkup in odvrniti prodajo glasov.

Seštevanje: Obstajajo trije scenariji, kadar mreža glasuje o določenih predlogih. Ker se vsak predlog razlikuje glede na to, ali gre za javnost ali svet, se glasovi razlikujejo tudi glede pristranskosti.

Kusama glasovanjeKusama glasovanje

Pri vsakem predlogu se upošteva število glasov “da” in “ne”, saj se volilna udeležba ali skupno število glasovalnih žetonov upošteva v.

V primeru pozitivne pristranskosti (če je volilna udeležba nizka) je potrebno več glasov za predlog. V negativni pristranskosti zahteva več glasov proti predlogu. Za predloge Sveta je potrebna le navadna večina.

Kusamski svet

Čeprav obstajajo aktivni deležniki, obstajajo tudi pasivne zainteresirane strani v ekosistemu Polkadot in Kusama. Svet prek celotne enote s 17 sedeži odloča o treh glavnih nalogah upravljanja. Sem spadajo predlogi referendumov, brisanje očitno nevarnih referendumov in volitve članov tehničnega odbora mreže.

Kusamski svetKusamski svet

Skupnosti na Kusami

Kusama je uvedel modul Družba, ekonomsko igro, ki želi uporabnike nagraditi za sodelovanje in vzdrževanje članske družbe. Nagrade pa dobijo roke zapadlosti. To pomeni, da uporabnik ne more takoj dobiti spodbud, dokler obdobje zapadlosti pravic ne poteče.

Društva lahko kaznujejo člane z zmanjšanjem spodbud, če jih ne zbirajo. Obstaja še veliko drugih kršitev, na primer med drugim nesodelovanje v glasovalnih razpisih.

S stavkovnim sistemom lahko člane, ki so storili več kaznivih dejanj, ki presegajo določene meje, izvlečejo iz družbe.

Zdaj ima Kusama samo eno društvo, organizirano na vrhu svoje platforme. V prihodnjih nadgradnjah pa bodo morda dodali še več.

Zaključek

Rast prostora DeFi je odvisna od sodelovanja njegovih razvijalcev in skupnosti, ki stoji za njimi. Pomembni so projekti, ki razvijalcem omogočajo, da preizkusijo nove funkcije, preden so dejansko implementirane na glavnih kanalih, zlasti če sta ogroženi varnost in zanesljivost določenega omrežja..

Projekt, kot je Kusama, omogoča razvijalcem in njihovi skupnosti, da se poigrajo po platformi Polkadot, hkrati pa poskrbijo, da vsaka funkcija, ki jo nameravajo uporabiti, ni samo revidirana, temveč tudi realno preizkušena.

Serija decentraliziranih financ (DeFi): vadnice, vodniki in drugo

Z vsebino tako za začetnike kot za naprednejše uporabnike si oglejte našo serijo YouTube DeFi, ki vsebuje vadnice o OSNOVNIH ORODJIH, ki jih potrebujete za trgovanje v prostoru DeFi, npr. MetaMask in Uniswap. Pa tudi poglobitev v priljubljene teme DeFi, kot sta Reef.finance ($ REEF) in Polkadot ($ DOT)

Serija DeFi na tej spletni strani zajema tudi teme, ki jih YouTube ni preučeval. Za uvod o tem, kaj je DeFi, si oglejte Pregled decentraliziranih financ (DeFi): Vodnik po NAJVEČJEM trendu v kriptovalutah

Vadnice in vodiči za ESSENTIAL DEFI TOOLS:

 • Vodič za MetaMask: Kako nastaviti račun? PLUS nasveti in vdori za napredne uporabnike
 • Uniswap pregled in vadnica: vodnik za začetnike ter napredni nasveti in triki
 • Vodič in pregled serumskega DEX
 • Razloženo SushiSwap ($ SUSHI)
 • 1inch Exchange, Mooniswap in Chi GasToken: popoln pregled in vodnik

Za podrobnejše informacije o drugih specifičnih projektih DeFi si oglejte naše vodnike za žetone DeFi. Tu je nekaj naših najbolj POPULARNIH vodnikov:

 • DOVOLJENO ($ LEND)
 • Pregled Ampleforth ($ AMPL): Bistveno vodilo tega protokola DeFi
 • ChainLink ($ LINK) vodič: Ključna povezava v prostoru DeFi
 • Cream Finance ($ CREAM): Kaj je to?
 • Vodnik za krivulje financiranja ($ CRV)
 • DODOEx ($ DODO): Revolucionarni ponudnik likvidnosti na verigi
 • Linear Finance ($ LINA): Prihodnost sintetičnih borz?
 • Polkadot ($ DOT): Vse, kar morate vedeti o ljubljencu DeFi na Kitajskem
 • RAMP DeFi: Kako odklene vrednost vloženega premoženja?
 • Reef Finance ($ REEF): platforma All-in-One Defi
 • Solana ($ SOL) je pojasnila
 • Grafikon ($ GRT) – naslednja stopnja decentraliziranih aplikacij
 • Razloženo Trustswap ($ SWAP) – Naslednja generacija transakcij DeFi
 • Hrepenite po financiranju združitve ekosistema DeFi
 • Wing Finance ($ WING) – kreditna platforma DeFi za posojanje

Več video posnetkov in člankov bo kmalu na voljo v sklopu naše serije DeFi, zato se obvezno PRIJAVITE na našo Youtube kanal in (za zdaj) BREZPLAČNO tedensko glasilo tako da boste lahko obveščeni takoj, ko pridejo ven!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me